Haftanın ikinci gününden hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum. Bugün İzmir'de hava inanılmaz güzel ve güneşli :)) İnsanın işini gücünü bırakıp dağ tepe gezesi geliyor vallahi. Ben sabah sporumu yaptım evime geldim.
Dün akşam çok hafif ve çok beğenilen yemeğimi sizlerle paylaşacağım bugün.
Ben meyvelerin yemeklere çok ayrı bir lezzet kattığına inanıyorum. Osmanlıda da padişahların, sultanların yemeklerinde kullanılırmış. Meyvelerle ve kuru meyvelerle yapılan bir çok yemekte günümüze kadar gelmiş.
Aslında dün soğan yahnisi yapmayı istiyordum. Fakat gözüm dolaptaki pırasalara ilişince fikrim değişti birden. Portakal kokulu mis gibi bir yemek çıktı ortaya :))
Biz çok sevdik. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz....
PORTAKALLI ARPACIK SOĞANLI PIRASA
Malzemeler:
1/2 kg. pırasa,
2 havuç,
1 portakal,
2 portakalın suyu,
100 gr kadar arpacık soğan,
1 kesme şeker,
tuz ve zeytinyağı,
Yapılışı:
Öncelikle pırasaları güzelce yıkayalım. Mümkün olduğunca beyaz kısımlarını kullanalım. Verevine dilimleyelim. Ardından havuçları da aynı şekilde yıkayıp kabuklarını soyup, verev dilimleyelim. Arpacık soğanlarımızın da kabuklarını soyalım. 2 portakalın suyunu sıkalım. 1 portakalın kabuklarını soyup küçük küçük dilimleyelim. Tenceremize zeytinyağımızı koyalım. Ocağın altını orta ateşte açıp, hafif ısıtalım yağımızı. Sonra arpacık soğanı ve havuçları ekleyip soteleyelim. Sotelendikten sonra pırasaları ekleyelim. Yemeğimizi çok fazla karıştırmamaya gayret edelim. Pırasaları da hafif soteledikten sonra dilimlediğimiz portakalı ekleyelim ve şöyle bir karıştıralım. Tuzunu, şekerini ve gerekirse çok az daha su ilave edip kısık ateşte sebzelere yumuşayana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...
Enginara koyuyorum ama Pırasaya da portakal koymak hiç aklıma gelmezdi. Teşekkürler canım deneyeceğim...
YanıtlaSilJuliette'cim portakal kerevize de inanılmaz yakışıyor aslında, ama bizim evde pişmiyor :(( Eşimden dolayı....
SilKayınvalidem sağolsun, yapınca ayırıyor ve yiyorum... Pırasaya da yakıştırırım ben hep. Denemeni tavsiye ederim...
Mutlaka dene derim, öpüyorum çok sevgiler canım.....
Arpacık soğanı hep kimyonlu yemişimdir, ilk defa böyle yapıldığını gördüm.
YanıtlaSilEn kısa zamanda deneyeceğim, çok güzel görünüyor ellerine sağlık :-)
Sevgili Tuxedo, bence bu şekilde bir deneyin derim :))
SilÇok yakıştı çünkü :)))
teşekkürler...
harika görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim mmm =)
YanıtlaSilçok teşekkürler :)))
Silevet mutlaka tavsiye ediyorum denemenizi... çok hafif ve lezzetli bir yemek.
sevgiler :)
ellerine sağlık süper olmuş..
YanıtlaSilçok teşekkürler ablacım :))
Silbeğendiğine sevindim, sevgiler......
Ellerine sağlık Fatoş:)) Pırasa olsun çamurdan olsun, benim gibi Arnavutlar için:)) Görüntü müthiş. Ben arpacık soğanı daha çok et yemeklerinde, portakalı da kereviz, yer elması gibi sebzelerde kullanırım. Ama bu görüntüye bayıldım. Pırasayı da deneyeceğim. Sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkürler Nilgün'cüm. Aynen öyle vallahi. Ben de pırasayı çok seviyorum. Hele kavurması offff yani :)))
SilFavori tariflerim arasında böreği de var. onu da tek geçiyorum. Ben de ilk kez denedim arpacık soğanlı ve hoşuma gitti doğrusu... Karemelize oldular sotelenince ve pişince güzel lezzet kattı yemeğime...
Dene canım dene, çok beğeneceksin... öpüyorum çok, sevgiler :)
merhaba ablacım,
YanıtlaSilçok teşekkürler :)))
sevgiler...
Fatma Hanım, ellerinize sağlık. pırasa çok güzel görünüyor. Biz pırasayı sık pişirmeye gayret ediyoruz. Hem faydalarından dolayı hem de tadını seviyoruz. Bu tarifi de denemek isterim hem de en az bir kilo pırasa ile yaparım ki tadına doyalım değil mi? Sevgilerimle...
YanıtlaSilçok teşekkürler Rabia Hanımcım, sizin de yazdığınız gibi çok faydalı bir sebze....
SilMutlaka deneyin :)) Şimdiden afiyetler olsun, sevgiler gönderiyorum.....
Denemezmiyim Fatoş?
YanıtlaSilMiss gibi geldi kokusu sanki, ellerine sağlık cnm.
Sevgiler...
Canım benim, gelmez mi hiç :)))))
SilSen daha da güzelini yaparsın bence.
öpüyorum seni, sevgiler canım....
pırasayı çok severim. arpacık soğanlısını denememiştim, çok güzel görünüyor denemem lazım:))
YanıtlaSileline sağlık.
sevgilerimle
Ben de ilk kez denedim, olur mu olmaz mı derken bir de baktım yemeğim pişmiş bile:))))
SilGerçekten çok yakıştı. Kesinlikle hemen deneyin....
çok teşekkürler,
sevgiler...
bayiliyorum ben arpacik sogana, yemege bambaska bir hava veriyor. yemeginiz cok lezzetli gorunuyor, ellerinize saglik...
YanıtlaSil