Merhabalar,
Kış hazırlıklarımız tam gaz devam ediyor. Yapraklar salamura yapıldı. (Anneciğimin ellerine sağlık misss gibi koca kavanoz yapmış ) Biber ve patlıcanlar balkonumda kurumaktalar. Soslar hazırlanıyor. Turşular, reçeller derken mutfağımda tatlı bir telaş var şu sıralar :))
Şimdi sizlere yazdan kavanozladığım domates pürelerimin yapılış aşamalarını paylaşacağım.
Yazın biraz yoruluyoruz ama kışın da sefasını sürüyoruz değil mi ? Doğal ve kendi yaptığımız lezzetlerin tadını hiçbir şey tutmuyor. İçime sine sine gönül rahatlığıyla kullanıyorum....
Evet hemen geçiyorum tarifime;
KIŞLIK DOMATES PÜRESİ:
Malzemeler:
15 kg domates,
3 çay bardağı zeytinyağı,
deniz tuzu, (yemeğe koyduğumuzdan daha tuzlu olacak şekilde)
kavanoz ve sıfır kapak
Not: 15 kg domates piştikten sonra 7,5 kg kalıyor...
Kavanozlarınızı ona göre ayarlayın...
Yapılışı:
Öncelikle domatesin kabuklarını kolay soymak için bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynattığımız suyun içine domateslerimizi atıp birkaç dk beklettikten sonra çıkartalım. Bıçak yardımıyla kabukların çok daha rahat soyulduğunu göreceksiniz. Daha sonra domatesleri ister rendeleyin isterseniz de benim yaptığım gibi mikserden geçirin. Çok su gibi yapmayın ama, püre kıvamda olacak şekilde geçirin robottan. Daha sonra domatesleri 3 ayrı tencereye paylaştıralım ve sıvıyağı da tencerelere eşit olarak paylaştıralım. Ocağın altını orta ateşe getirip kaynamaya bırakalım. Arada da karıştıralım. Suyunu çekip sos kıvamına gelene kadar pişirelim.
Bu arada kavanozlarımızı ve kapaklarımızı kaynar sudan geçirelim. Sıcak olan domates püremizi kavanozlara hemen paylaştıralım ve kapağın kenarlarını kağıt havlu ile iyice temizleyelim. Sıkıca kapatalım hemen ters çevirelim.
Bir gece bu şekilde bir tepside bekletelim. Ertesi gün kavanozlarımızı güneş görmeyen bir yerde, kilerde muhafaza edelim.
Kışın da afiyetle yemeklerimize kullanalım.
Afyet Olsun...
Ellerine sağlık canım. Allah ağız tadıyla kullanmak nasip etsin inşallah. Öpüyorum canım seni....:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler ablacım, amin inşallah...
SilBen de seni öpüyorum, sevgiler...
iyi de neden 3 ayrı tencereye böldü anlamadım, ben yıllardır bu işi profesyonel şekilde yapıyorum. çok ilginç...
SilMerhabalar,
SilBenim 15 kg domates rendesini alacak büyüklükte bir tencerem olmadığı için 3 ayrı tencereye paylaştırıp yaptım. Ama sizin böyle büyük bir tencereniz var ise tabiiki hepsini birlikte yapabilirsiniz...
Sevgiler...
Annem yapıp dolabıma istifledi ve resmen 1 yıldır güzelim domates soslarını kullanıyorum :) Ellerinize sağlık sizinde
YanıtlaSilMerhaba Dilek'çim,
SilAnneciğinin ellerinden öperim. Onlar bizim baştacımız. Allah eksikliklerini göstermesin.
Çok teşekkürler canım,
sevgiler...
Allah ağız tadıyla yedirsin. İnşallah bayramdan sonra bizde hazırlıklara başlayacağız. Bu sene en çok domates yapmayı düşünüyorum.
YanıtlaSilMerhabalar,
SilHoşgeldiniz sefalar getirdiniz :))
Amin inşallah. Size de şimdiden kolaylıklar diliyorum. Bereketli olur inşallah. Evet ben de bol bol yaptım :))
Sevgiler...
kesinlikle kışa hazırlık anlamında önemli :) elinin altında bulunması büyük pratiklik büyük avantaj :) tarif için teşekkürler
YanıtlaSilEvet ben her sene yapıyorum, çok da rahat ediyorum kışın :))))
SilBüyük kolaylık...
Sevgiler...
Beni, kışın en mutlu eden şeydir mutfakta canım, elimin altındaki domates püreleri. Harika görünüyorlar, ellerine sağlık, huzurla yemek nasip olur dilerim.
YanıtlaSilSevgiler, iyi bayramlar ;)
Merhaba Öznur'cum,
SilAynen ben de senin gibi düşünüyorum. Beğendiğine sevindim :))
Amin canım çok sağol,
İyi bayramlar, sevgiler...
bende hazır domates suyu almıstım bildigin salçanın sulu hali berbat bisey annem de yapar genelde küçük biber atar kaynatır yemeklerın yanına süper gidiyo ben genelde makarnama sos olarakta da kullanırım
YanıtlaSilEvet ben de yaptım menemenlik yada yine yemeklere kullanmak için. Onu da bir sonraki postta yayınlarım inşallah :)))) Makarna soslarına da kullanıyorum ben de :)))
SilSevgiler canım...
Insallah hep mutlu gunlerde yemeniz dilegiyle...
YanıtlaSilAmin canım, çok teşekkürler,
Silsevgiler...
eline sağlık balım nefis.
YanıtlaSilhayırlı bayramlar:)))
Çok sağol canımmmm,
SilHayırlı bayramlar yakın olsan da ellerinden öpsem :((((
Çok çok öperim seni , sevgiler......
Canım ellerine sağlık ben yaramazıma yapıyorum buzlukta ve içine hiç bir şey katmadan tutuyorum ama kendimiz icin yaptıklarımda aynen bu yolu izleyeceğim bebisine yapacak olursan ben de bekliyorum. www.bebegimhersey.blogspot.com
YanıtlaSilMerhaba canım, ben hiç buzluğa koymadı şimdiye kadar hep kavanoz......
SilAz sonra bakıyorum, tarifini merak ettim :))
Sevgiler canım...
Allah bereketli etsin.
YanıtlaSilBen de bayramdan sonra yeşil biberle yapacaktım da kapakların sıfır olması gerektiğni bilmiyodum utandım şimdi :)
Amin Neslihan Hanımcım,
SilEvet kapakların mutlaka sıfır olmasına amman dikkat edin. Yoksa bütün emekleriniz heba olur. Kapakların temiz olması şart....
Sevgiler...
kış mevsiminde yemeklere katmak için çok ideal bir tarif teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba Selen'cim,
SilEvet canım kesinlikle öyle...
Sevgiler...
Merhabalar.
YanıtlaSilTarifiniz çok güzeldi, domates püreleri de kavanozların içinde çok güzel bir şekilde görünüyorlar. Yemeklere eşsiz bir tat vereceğinden eminim. Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Bu sizin tarif ettiğiniz "domates püresi" aynı zamanda standart kullandığımız "domates salçası" mıdır? Yoksa, bu püre salçadan ayrı bir şey midir? Malumunuz, mutfakla arama pek iyi olmadığı için sordum.
Ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar; sevdiklerinizle ve sevenlerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu ve gönlünüzce bir bayram geçirmenizi Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim.
Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.
Merhabalar Recep bey,
SilBeğendiğinize sevindim :)) Ben her sene yapmaya çalışıyorum. Bana büyük kolaylık oluyor...
Benim tarifim hani yemeklere yazın domates doğrarız minik minik yada rendeleyip koyarız ya... İşte tam da bu. Yani kışında aynı kullanımı sağlamak amaçlı. Salça ise daha farklı. Rendelenen ve süzgeçten geçirilen domatesin içine tuz eklenir ve sığ tepsilerde, üzerine ince bir tülbent örtülerek güneşte bekletilen şekli.
Onu da yapmak istiyorum, ama kayınvalidem sağolsun her sene koca koca kavanozlarla yapıp veriyor....
Ben de size hayırlı bereketli güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Sevgiyle kalın.....
Afiyetle tüket canım..Dediğin gibi biraz yoruluyoruz ama kışın da mis gibi kullanıyoruz..Hayırlı bayramlar canım..
YanıtlaSilCanımmm çok teşekkürler...
SilNe yapalım yorulmadan bir şey olmuyor....
Sana da hayırlı huzurlu bayramlar diliyorum Arzu'cum.
Çok öpüyorum canım...
sevgiler...
ben bu sene henüz yapmadım,buralarda konservelik domatesler çıkmadı malesef.Eline sağlık canım,afiyetle tüketin.
YanıtlaSilReyhan'cım çok teşekkürler. Amin canım, hepimiz için inşallah...
SilSevgiler,
Hayırlı Bayramlar ...
Allah ağzı tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah canım:)
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Meliha'cım çok sağol canım benim.
SilAmin inşallah....
Sevgiler...
Ellerinize sağlık... yakında yapmayı düşündüğüm kış hazırlıklarından ... Ben doğrayarak yapmayı tercih edenlerdenim. Bu arada sitenizi çook beğendim. Bundan sonra paylaşımlarınızın takipçisiyim ;)
YanıtlaSilMerhabalar Lokum Pilavı,
SilÖncelikle hoşgeldiniz sefalar getirdiniz :))
Size de şimdiden kolaylıklar diliyorum. Nasıl arzu edilirse benim daha kolayıma geliyor bu şekilde hafif püre kıvamında....
Beğendiğinize çok sevindim, inşallah canım...
Sevgiler gönderiyorum oralara bol bol....
Oh oh Fatoscum afiyetle yiyin ne guzel kirmizi kirmizi.Kisin en buyuk kurtarici bende dondurucuya pisirip koyarim poset poset cok iyi oluyo.
YanıtlaSilÇok sağol canım. İnşallah sağlıkla yemek nasip olur.
SilKesinlikle büyük kurtarıcı :)) Senin de elleirne sağlık...
Sevgiler canım...
Eşim rahatsızlanınca doğal olarak ev işleri ve özellikle yemek işleri bana kaldı. Olsun, şikayetçi değilim, hayat ortak. Ama bu güne kadar da mutfağa girmişliğim pek yok. Şimdilerde yeni yeni öğreniyorum. Oldukça eğlenceli geldi aynı zamanda. Tarifiniz için çok teşekkürler. Ben Yozgat'ta yaşıyorum ve bahçede domates dolu. Bu sene inşallah sizin tarif ettiğiniz şekilde yapacağım. Bu güzel tarife uyarak domateslerimizi hepbirlikte sağlıklı günlerde, ağız tadıyla tüketmek dileğiyle.
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum...
SilMutfağa bir girildi mi zaten çıkmak mümkün olmuyor... Alışıyorsunuz zamanla o rutine de... Ben teşekkür ediyorum bu değerli sözleriniz için...
İnşallah küçük de olsa bir faydam dokunuyordur.
Bahçe domatesinin tadına doyum olmaz. Biz burada semt pazarlarından artık gözümüze kestirdiğimizi alıyoruz. Oralarda hormonsuz mis gibi domates yemek ayrı bir keyif olsa gerek :))
Size şimdiden kolaylıklar diliyorum. Tekrar çok geçmiş olsun. Eşinize de selamlarını iletin lütfen...
Sevgiler Yozgat'a...
Kesinlikle katılıyorm annemde baya yoruluyor ama kıısn her bır kavonuzu acarkan kı yuz ıfadesini anlatamam ellerinize saglık
YanıtlaSilAynen öyle canım, yüzümüzde kocaman bir tebessümle dolaşıyoruz mutfakta :))) İnan çok işimize yarıyorlar. Öpüyorum çok canım...
SilAnneciğine de de selamlarımı ilet lütfen...
Tariflerinizi çok beğendim. Sitemizde düzenlediğimiz bloglara özel çekilişe katılmak isterseniz siteme beklerim.
YanıtlaSilhttp://www.selmamutfakta.com/2016/02/bloggerlara-ozel-cekilis.html