21 Kasım 2013 Perşembe
GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI
Merhabalar,
Bir Giritli olup da otları sevmemek mümkün mü :)) Ben de otları ve özellikle de arapsaçını inanılmaz çok seviyorum. Anason kokan bu ot beni büyülüyor sanki, tam bir şifa deposu. Faydaları saymakla bitmez. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Ne kadar çok faydaları var değil mi arkadaşlar...
Bu kadar faydalı ve şifalı bir otu ben de sık sık yapmaya gayret ediyorum. Yemeğimiz aromalı bir yemek, bu aromasını yapılan terbiye ile biraz daha baskınlayabilirsiniz. Ben bu kez terbiyeli hazırladım. Çok da güzel oldu :))
Haydi geçelim hemen tarife,
GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI
Malzemeler:
1 kg arapsaçı,
250 gr dana eti,
1 büyük soğan,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
değirmenden çekilmiş tane karabiber,
su ve tuz
Terbiyesi için:
1 limon suyu,
1 çorba kaşığı un,
az su
Yapılışı:
Öncelikle düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Etimizi tencereye dahil edelim ve güzelce kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Arapçasını güzelce yıkayıp, doğrayalım. Tencereye çok az zeytinyağı ekleyelim ve ince kıyım doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Etlerimizi de ekleyelim 3-4 dk daha karıştıralım. Ardından arapsaçımızı ekleyip biraz daha kavuralım. 1 su bardağı ılık suyu, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 25 dk kadar da bu şekilde pişirelim. Terbiyesi için bir kasede unu, limon suyu ve çok az su ile çözüp çırpalım, pişmekte olan yemeğimizin üzerine gezdirelim.
Bir iki taşım daha kaynattıktan sonra yemeğimizi kontrol edip ocağın altını kapatalım. Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Daha bugün pazar telaşesinde dereotu diye arapsaçı aldım :D Bende çok severim ama daha önce kendim hiç pişirmemiştim. Annem yumurtalısını da yapar hafif ve lezzetli oluyor ama ben bu akşam bu tarifi deneyeceğim, teşekkürler güzel anlatım olmuş ;)
YanıtlaSilNe güzel bir tesadüf olmuş :)) Mutlaka yapınca da yorumunuzu almak isterim :))
SilYumurtalısı da nefis olur, kavururuz of of offff bu haftada öyle mi yapsam acaba :))))
Size de şimdiden afiyetler olsun, sevgiler....
Her türlü ot yemeğini yerim orası ayrı ama bu yemeğe çocukluğumdan beri bayılıyorum. Yanında pilav ve yoğurt olursa daha da mükemmel olur tabii :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Aynen Irmak hanımcım ben de çok seviyorum :)))
Silçok teşekkürler, sevgiler....
Hiç tatmadığım bir ot arapsaçı. Çok merak ediyorum aslında. Böyle yemeği pişirildiğini bilmiyordum. Çok lezzetli duruyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, sevgiler.
Mutlaka bir deneyin Deniz hanımcım, çok beğeneceğinize eminim....
Silçok teşekkürler,
sevgiler...
ilk kez duyuyorum arapsaçını, terhun otu derler buralarda aynısı mı acaba?
YanıtlaSilçorbası yapılıyor et konuluyor içine,
Ellerine sağlık canım, güzel görünüyor
Sevgili Hobistan inanın ben de bilmiyorum ikisi aynı ot mudur ?????
SilAma hiç bu ota terhun otu denildiğini duymadım.... Onu genelde tarhana yaparken koyuyorlar dereotu familyasından sanırım farklı diye düşünüyorum.....
Çok teşekkürler,
sevgiler...
Arapsaçı rezene diye bilinen ottur
SilArapsaçı rezene diye bilinen ottur
Sildeğişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkürler canım,
Silsevgiler...
Hiç denemedim ancak mucize bir sebze. Faydalarını okuyunca inanılmaz buldum. Semt pazarında bir Tuzla köylüsü hanım var, ona soracağım tüm otlar bulunuyor genelde, varsa tarifinizi uygulayacağım. Teşekkürler paylaşım için:)
YanıtlaSilNilgün hanımcım mutlaka bir enemenizi tavsiye ediyorum. Aromalı yemeklerden hoşlanıyorsanız beğeneceğinize eminim :)))
SilSevgiler...
Fatma hanım sanki kokusu şuan burnumda:)) İzmir'de pazarlarda şuan varmı dır bilmem ama çok severim ve de yaparım ellerinize sağlık harika müthiş fevkalade bir lezzet paylaştınız umarım sadece egeliler değil başka yöreden seni takip edenlerin de mutlaka denemesini tavsiye ederim...sevgiler
YanıtlaSilBeğendiğinize çok sevindim Yeliz hanımcım :)))) Kesinlikle denemeyen kalmamalı bu lezzeti....
SilÇok teşekkürler,
Sevgiler...
Ellerine sağlık tatlım. Nefis görünüyor....:))
YanıtlaSilSevgilerimle,
çok teşekkürler ablacım :))))
Silsevgiler,
Merhaba ,çok değişik bir yemek otlar konusunda İzmir kadar şanslı değiliz ,yemek konusunda tercihim zeytin yağlılar ve otlardan yana olduğu için bayılıyorum bu tür yemeklere ellerinize sağlık harika görünüyor ,sevgilerimle.....
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgili Cizel :)))
Silben de çok seviyorum...beğendiğine sevindim canım :))))
sevgiler...
Fatoş Hanım Egeli olup da Kahramanmaraş'da yaşamak nedir bilir misiniz? Ben söyleyeyim, arapsaçı gibi şevketibostan gibi otlara hasret kalmaktır. Börülceye, deniz börülcesine, enginara hasret kalmaktır. Bunları yapmaya devam ederseniz bir tabak da bana yollayın diye tutturacağım. :) ellerinize sağlık benim gibi tadını bilenler ah olsa da yesem diyordur eminim.
YanıtlaSilMerhaba Ahsen hanımcım,
SilKahramanmaraşın da çok güzel lezzetleri vardır mutlaka. Elbette yollarım ne demek :))
beğendiğinize çok sevindim, sevgiler Kahramanmaraş'a.
İzmir'den kucak dolusu sevgiler.....
Bak etlisini denememiştim Fatmacım ellerine sağlık, deneyeceğim, çünkü çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilbence ilk fırsatta denemelisiniz :)) beğendiğinize sevindim :))
Silçok teşekkürler,
sevgiler...
Merhaba
YanıtlaSilOldukça geç olsada bende sizi takibe aldım, affınıza sığınarak.
Ot yemeklerini çok severim, belki Ege'li olduğumdan belkide Girit'e uzanan köklerimden.Ama bir türlü arapsaçıyla barışmadı yıldızım.Kokusundan mı tadından mı bilemedim.Görüntüsüne hayran bakmakla yetiniyorum o kadar.
Merhabalar caferengigül,
SilHoşgeldiniz :)) Çok mutlu oldum,
Bende tam da kokusu için yiyorum diyebilirim. Çok ama çok güzel bir ot gerçekten.
Belki terbiyeli yaparsanız o kokusunu dengeliyor aslında. Bence bir deneyin terbiyelisini. Bol ekşili hoşunuza gider belki :))
Teşekkürler değerli yorumunuz için, sevgiler...
Off ben bayılırım buna Elinize sağlık Fatoş Hanımcım.
YanıtlaSilbeğendiğinize çok sevindim :)))
Silteşekkürler, sevgiler...
Ellerinize saglik severek yapiyorum...
YanıtlaSilGörüntü olarak pek hoşuma gitmedi. Arapsaçı denen şeyden hiç yemedim nasıl bir şey olduğunu da bilmiyorum. :)
YanıtlaSilMerak ettim acaba nasıl bir tadı var tşk