Günaydınlar,
Nasılsınız bakalım, keyifler yerinde mi ?
Bugün sizlere pamuk gibi yumuşacık ve inanılmaz lezzetli bir börek tarifi vereceğim. Mayalı hamurdan yapılıyor, harika bir tarif. Ben kaç tane yedim bilmiyorum. Bu tarifi mutlaka defterinize not edin derim ben...
Benim için zaten patlıcanlı börek denince akan sular duruyor. İster yufkayla yapılsın, ister milföyle... Hepsine evetttt :))
Fakat bu börek elde açılıyor ve ayrı bir tadı var bu yüzden.
Sizi fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum.
PATLICANLI BİBERLİ BÖREK
Malzemeler:
Hamuru için:
4 su bardağı un,
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı ılık su,
1 yumurta (1 yumurta beyazı üzerinden kalanı ekledim)
1/2 pkt instant maya (yada 1/2 pkt yaş maya)
tuz,
İç Harcı için:
2 tombul patlıcan,
1 büyük soğan,
1 kırmızı biber,
2 yeşil biber,
6-7 dal maydanoz,
tuz, karabiber, kimyon
zeytinyağı
Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı
çörek otu
Not: Halkmar'dan bir komşumun tavsiyesiyle aldığım acılı baharat'tan 1 çay kaşığı kadar koydum müthiş bir lezzet verdi. Yakınınızda Halkmar varsa mutlaka ama mutlaka bu karışım baharattan alın.
Köfteye, ve patatesli böreğe de denedik, çok ama çok yakışıyor...
Yapılışı:
Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Genişçe bir kabın içine elediğimiz unu alalım. Ortasına yumurtayı kıralım. mayayı, sıvıyağı, sütü, suyu ve tuzu ekleyip güzelce yoğuralım. Kıvam alan hamurumuzun üzerini kapatıp yaklaşık 30 dk mayalanması için bekletelim.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Soğanları küçük küçük küp şeklinde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını ilave edip soğanları soteleyelim. Ardından küçük küçük doğradığımız yeşil ve kırmızı biberi de tencereye ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Patlıcanların kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye ekleyelim. Bütün sebzelerin soteleyelim. İnce ince kıydığımız maydanozu, tuzunu ve diğer baharatları da ekleyip şöyle bir karıştıralım. Pişmiş olan iç harcımızı soğuması için bekletelim.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapalım. Bir tabağa zeytinyağı koyalım. Bezeyi tezgaha alıp oval olacak şekilde elimizi arada zeytinyağına batırarak hamura şekil vererek açalım.
( Siz bu aşamada isterseniz merdane de kullanabilirsiniz.) Şekil alan hamurumuzun uzun kenarına iç harcımızdan koyalım ve rulo yapalım. İki ucundan çok hafif esnetelim. Bir ucundan başlayarak içe doğru kıvırıp gül şekli verelim.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize böreğimizi yerleştirelim. Tüm bezeler bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süsleyelim. Önceden ısıtılmış fırında turbo ayarda yaklaşık 15 dk kadar pişirelim. Üzeri nar gibi kızarınca fırından alalım.
Afiyet Olsun...
NEFİS GÖRÜNÜYOR CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.
YanıtlaSilçok teşekkürler canım, sevgiler...
SilBende patlıcanlı ve mantarlı börekleri çok severim. Saç böreğide çok güzel olur ..Ellerien sağlık canım.. Lezzeti belli zaten
YanıtlaSilBen de çok seviyorum. Bayılırım sac böreğine :)))
SilÇok teşekkürler, sevgiler ablacım ...
İlk kez duyuyorum desem :) resimlere bakılırsa harika görünüyor. ellerinize sağlık. denemek isterim.
YanıtlaSilMutlaka dene canım, sıcak sıcak harika oluyor :))))
SilÇok teşekkürler, Sevgiler...
patlıcanlı börek çörek hepsine bayılıyorum
YanıtlaSilBende çok seviyorum canım :)))
Silsevgiler...
ellerine sağlık tatlım enfes bir börek tarifi..afiyetle..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Dilek'çim :)))
SilÖpüyorum canım...
Harika görünüyorlar :) patlıcana da bayılırım.. ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)))
SilDenemenizi tavsiye ederim. Sevgiler...
Günaydın,
YanıtlaSilEllerine sağlık benim maharetli kardeşim. Böreğin kokusu buralara kadar geldiiiii....:))
Afiyet bal şeker olsun....Öpüyorum seni....Sevgilerimle,
Çok teşekkürler ablacım :) Mutlaka denemelisin nefis...
SilBen de çok öpüyorum seni, sevgiler...
Canım günaydın ellerine sağlık..Bu börekden annem çok sık yapardı nefis bir lezzetdir..Ellerine kollarına sağlık..
YanıtlaSilCanım benim, evet kesinlikle çok güzel bir börek.
SilÇok teşekkürler,
sevgiler...
misafirlerim var şööylece alasım geldi bunları :)
YanıtlaSilvereyim hemen :)))
Silsevgiler...
çok severim hafta sonu yapptım en son piknikte bn sucukta ekliyorum içine cnm istedi yine :) elinşze sağlık sevgiler
YanıtlaSilSizin de ellerinize sağlık, sucuklu da denemek lazım :))
SilÇok teşekkürler, sevgiler...
Patlıcanlı börek, çok güzel duruyor hiç denemedim nasıl olur acaba :)
YanıtlaSilMerhaba Nebihan hanımcım,
SilDaha önce yemediyseniz bence bu tarifi mutlaka deneyin.
Çok beğeneceksiniz...
sevgiler...
Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilçok teşekkürler Bahar'cım :))
Silcanım ellerine sağlık....cayın yayında nefıs olmuştur...
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım,
Silaynen öyle nefisti nefis :)))
canım ellerine sağlık....cayın yayında nefıs olmuştur...
YanıtlaSilteşekkürler :))
SilEllerinize sağlık, hamur işlerine yakışıyor,çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Sevil'cim,
SilHerşeye çok yakışıyor :)))
Sevgiler...
fatmacım ellerine sağlık patlıcanın her türünü çok severim hamurla karışımını daha çok severim :)) şekil olarak ta çok güzel bir iki tane gönderde 5 çayında yiyim burda :))
YanıtlaSilÇok sağol Suna'cım :)) Ben de çok seviyorum. Beğendiğine sevindim canım :))
SilŞimdi okuyorum mesajlarınızı ....
Yollayacağım bir dahakine :)))
Öpüyorum çok, sevgiler...
patlıcanı közleyip hazır yufkadan yapıyorum ben
YanıtlaSilböylesini de denemek lazım fatoşcuğum
eline sağlık
Canım ben de öyle hiç denemedim. Çok nefis oluyordur mutlaka.
SilKöz patlıcan neye girse muhteşem olur :))))
Evet bir de bunu dene canım, çok seveceğinize eminim :)))
Sevgiler...
Eline Sağlık Fatoşcum nefis görünüyorlar..İlk fırsatta deneyeceğime emin olabilirsin..Şerbet-i Sütlüyü deneyip bayıldığım gibi bunu da deneyeceğim ve sonucunu elbette paylaşacağım:)Sevgiyle kal...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Zeynep'çim :))
SilMutlaka dene canım. Tatlımı deneyip beğenmene çok sevindim :))
Bekliyorum sonucu da o zaman :))))
Çok öpüyorum, sevgiler...
Goruntu nefis, tenbellik etmede kalkta yap kendine dedirtiyor:))) ellerine saglik canim..sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım,
SilBence de mutlaka dene :)))))
Sevgiler...
Çok özendim çokkkk ellerine sağlık :)
YanıtlaSilsiz de çok güzel yapacaksınız eminim buna :))
Silçok teşekkürler, sevgiler Müge hanımcım...
muhakkak deneyeceğim bende patlıcanın her halini severim) ellerine sağlık ....hemen not ediyorum ankaradan sevgiler.....
YanıtlaSilMutlaka denemelisin :)) Aynen patlıcan olan herşeyi seviyorum ne yapayım :))) Denedikten sonra da yorum bekliyorum ama :D
Silİzmir'den de kocaman sevgiler...
Annem patlican biraz pirasa ve kiymali yapiyor dneyin enfes oluyor...
YanıtlaSilMerhabalar :))
SilKesinlikle deneyeceğim:))))
Anneciğinizin ellerinden öpüyorum.
Sevgilerimi iletin lütfen.
patlıcanlı börek diyince benim için de akan sular duruyor:))) çokkkk severim!!!
YanıtlaSilelde açma pek denememiş olsam da tarifiniz çok güzel deniycem mutlaka:))
ben de takibinizdeyim, hep beklerim:P
sevgiler
Merhabalar:))
SilBenim içinde durum aynen öyle :))) Bu tarifimi mutlaka deneyiniz. Çok seveceksiniz....
Çok teşekkürler,
Sevgiler...
tembel benn,milföyle yaptım ve afiyetle yedim bu güzelliği..
YanıtlaSilelde açmak için hamaralık gerek.;)
ellerine sağlıkk boncuk gözlüm..
öpüyorum ki..;)
Canım senin de ellerine sağlık, nefis olmuştur milföylüsü de,
SilÇıtır çıtır sıcacık missss :)))))
Afiyet, bal şeker olsun..
Sevgiler canımmmm, ben de çok öpüyorum seni....