Herkese Günaydın,
Mutlu, keyifli güzel bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum yazıma:))
Bugün sizlere harika ötesi bir tarif paylaşacağım. Yine ilklerimden :)))) Bu tarifi favorilerime ekledim hemen:)) Bayıldım, nefis ....
Sevgili Cahide ablanın sayfasında görüp bayılmıştım. Denenecekler listeme de eklemiştim. Dün tadına bakma şerefine nail oldum. İnanılmaz güzel bir börek. Aynı su böreği gibi oluyor ve çok pratik bir tarif. Mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de akşam menünüzde yanında ayranla:))))
İç malzemesini ben ıspanaklı yaptım çok güzel oldu. Sizler farklı iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli, sucuklu, pazılı ......
Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum...
Malzemeler:
5 yufka,
Sosu için:
1 su bardağı süt,
1 şişe maden sodası (200 cc'lik)
yarım su bardağı zeytinyağı,
2 yumurta,
tuz
İç Malzemesi:
1 kg ıspanak,
1 orta boy soğan,
250-300 gr lor peyniri,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz ve karabiber
Mantolamak için:
Susam ve margarin
Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları güzelce birkaç su yayıp suyunu süzüp, yemeklik doğrayalım. Soğanı da küp küp keselim. Genişçe bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup soğanları soteleyelim. Ardından ıspanakları da kısım kısım tavaya atıp, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Kavrulan iç malzememizi ocaktan alıp içine tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Soğuması için bekletelim. Daha sonra içine lor peynirimizi ekleyip karıştıralım.
Sos malzemelerini derin bir kapta tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
Kek kalıbımızın her tarafını güzelce margarinle yağlayalım. Her tarafına gelecek şekilde bolca susam serpelim. İlk yufkamızı bölmeden ve sosa batırmadan, kalıbımızın kenarlarından dışarı sarkacak biçimde, fotoğrafta da görüldüğü gibi yerleştirelim. 2. yufkayı 2'ye bölüp her parçayı sosa batırıp kek kalıbına eşit olarak yerleştirelim. İç harcımızdan bir miktar serpiştirelim. 3.ve 4. yufkaları da biraz yufka biraz içten koyarak aynı şekilde kalıba yerleştirelim. Son yufkayı 2'ye bölüp sosa batırıp kalıbımıza yerleştirelim.
Kalıbın ortasındaki ilk yufkadan kalan kısmı delip yanlara doğru yerleştirelim. Dışa sarkıttığımız yufkaları da böreğimizin üzerine kapatalım. En üstüne çok az sos malzememden kalmıştı onu sürdüm.
1 gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi sabah 175 'C'ye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Afiyet Olsun :))
Not: Malzememiz kalın olduğundan içinin düşük ısıda ve iyice pişmesi gerekiyor...
Cahide abla yazısında "böreğiniz sönebilir" diye yazmış fakat benimki maşallah hiç sönmedi :)))
Herkes yapsın bence. Çok güzel bir tarif :))))
Ellerine sağlık canım börek çok güzel
YanıtlaSilolmuş.
Cok güzel görünüyor fikirde co hos Servis görünümüde güzel olacak böyle olunce Canim ellerine saglik afiyetler olsun.
YanıtlaSilcanım elelrine sağlık sen yaparsında hiç kötümü olur. Harika herzamanki gibi ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu tarifi yapmaya cesaret edemiyorum, çünkü fırınımın ayarı bozuk, çok hızlı pişiriyor :( içi hamur olur diye..
YanıtlaSilEllerine sağlık, çok güzel görünüyor :)
Bu tarife bayıldım, bayıldım, bayıldım. Bugün hemen yufka alıp yapacağım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim paylaştığın için.
Hem çok güzel görünüyor hemde kolay.
Ellerine sağlık...
Sevgiler...
Bu tarife bayıldım, bayıldım, bayıldım. Bugün hemen yufka alıp yapacağım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim paylaştığın için.
Hem çok güzel görünüyor hemde kolay.
Ellerine sağlık...
Sevgiler...
Fatoşşş canım ben hemen yapıcam ama bende bu kalıbın slikonu var diğer cheesecake kalıpların bu şekil olanlarını kullanmıyorum diye attım bu akşam hazırlıyayaım bakalım yarın pişirirrrim yarın temizliğe yardımcı gelecekti bende ona ıspanaklı börek yaparım diye düşündüm bunu yapıyorum...paylaşım için teşekkürler canım yorumun içinde teşekkür ederim sevgiler...
YanıtlaSilelıne sağlık goruntusunden tadı bellı
YanıtlaSilbayıldım bu fikre ! :) ellerine sağlık harika görünüyor
YanıtlaSilSunumun çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu kek kalıbında börek fikrine bayıldım! :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, muhakkak deneyeceğim..
Keyifli haftasonları..
Bugün, daha önceleri, tarifini sizin bloğunuzdan aldığım pırasa mücverini yaptım. Gerçi ben yağda değilde fırında yaptım. Çok az da kabartma tozu koydum. Muhteşem bir lezzet. Eşim de büyük bir keyifle yedi. Hem çok hafif, hem pratik hem de çok ama çok lezzetli oldu.
YanıtlaSilBundan sonra sık sık yapacağım. Gerçi pırasanın son zamanlarında keşfettiğim için kızıyorum kendime:)
Çok teşekkür ederim böyle bir lezzeti hayatıma soktuğunuz için.
Sevgilerimle...
Çok teşekkürler Feray ablacım :)
YanıtlaSilsevgiler...
Gülcanım çok teşekkürler canım. Bizde bugün annemlerle birlikte yedik. Onlarda sunuma bayıldı. Aynı su böreği gibi dediler:)))
YanıtlaSilSevgiler, canım...
Nursevin ablacım çok teşekkürler :))
YanıtlaSilHer zaman değerli yorumlarınla destek alıyorum. Bu çok değerli benim için. İyiki seni tanıdım :)))
Öpüyorum çok, sevgiler...
Nursevin ablacım çok teşekkürler :))
YanıtlaSilHer zaman değerli yorumlarınla destek alıyorum. Bu çok değerli benim için. İyiki seni tanıdım :)))
Öpüyorum çok, sevgiler...
canım ellerine sağlık harika olmuş sunum 10 numara :) sevgiyle kal .
YanıtlaSilCanım benim ellerine sağlık. Annemlerde hem çok güzel vakit geçirdik hem de enfes böreğin tadına baktık Börek nefisti aynı su böreği tadında. Benim hamarat kardeşim...Öpüldün...
YanıtlaSilellerine sağlık fatoşcum:))miss miss çok beğendim sevgiler..
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık nefis görünüyor Sevgiler
YanıtlaSilBu ne güel bir görüntü.Hafta sonu günüm var.Muhakkak yapacağım.
YanıtlaSilSihirliParmaklarr (Emel'cim)
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım...
Sevgiler.
Ablacım beğendiğine çok sevindim :)))
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
Sevgiler...
Yazardildare, canım çok teşekkürler:)))
YanıtlaSilSevgiler...
gülten güloanne çok teşekkürler canım. Beğendiğine çok sevindim:)))
YanıtlaSilSevgiler...
Adaşım " kıvırcık Fatoş" mutlaka dene canım.
YanıtlaSilBenim bu hafta 2. böreğim. Hafta sonu paintball oynamaya gittik arkadaşlarla birlikte:)) Hem piknik yaptık hem eğlendik bol bol..
Hepsi çok beğendi böreğimi tarif istediler:))))
Sevgiler canım...
Fatmacım nefis görünüyor mutlaka denemeli:) eline sağlık canım:)
YanıtlaSilElif'çim çok teşekkürler canım. Mutlaka denemelisin. Eminim siz de çok seveceksiniz:)))
YanıtlaSilSevgiler canım...
fatoşcuğum bloğuma gelip güzel yorumun için çok tşk ederim canım... bende deli gibi mutfak tutkunuyum ancak şu sıralar tek yaşayınca çok fazla yapamıyorum... bu böreğin görüntüsü muhteşem olmuş.. bildiğim bir tarifti ancak üşengeçlik sanırım denememiştim :) senin görüntüne bayıldım denedim babalar günü için babacığıma yaptım .. merakım şu böreği kek kalıbındamı pişiriyorsun yoksa sadece kalıpta şekil verdirip başka tepsidemi... çünkü üzerindeki şekil kalıbın altında kalıyor ve orda mantolama yapmışsın .. sevgiyle ...( yarın pişince bloğumda paylaşırım adını vererek )
YanıtlaSilMerhabalar canım,
SilTarifimi deneyip beğenmene çok sevindim. Favori bir tarif diyebilirim. Tadına bakan herkes tarif istiyor :)) Babacığının da babalar gününü kutluyor ellerinden öpüyorum canım. Sevgilerimi ilet lütfen...
Evet aynen dediğin gibi. Kek kalıbını margarinle yağlıyorum, içine bolca susam serpip yufkalarımı kalıbın içine yerleştiriyorum tarifteki gibi. Ve fırında pişiriyorum. Kalıpla birlikte.
Piştikten sonra biraz sıcaklığı geçince ters çevirip dilimliyorum :)
Afiyetler olsun,
Sevgiler canım :))