Sayfalar

31 Temmuz 2014 Perşembe

Sahrap Soysal'dan Osmanlı Usulü Tavuk Külbastı


Merhaba canlarım,
Ramazanı çok şükür bitirdik. Bayramı da en güzel şekilde tamamladık. Büyüklerimizi ve uzun zamandır görmediğimiz akrabalarımızı ziyaret ederek geçirdik. Bayram deyince herkesin aklına ilk gelen tatil maalesef şu zamanda.
Büyükleri ziyaret etmek, bayramlaşmak unutuluyor gitgide. Biz de kızıma adet ve geleneklerimizi unutmaması için bizi örnek alması için bayram ziyaretlerimizi yaptık çok şükür. Değerlerimizi unutmayalım ve unutturmayalım lütfen...
Hepinizin geçmiş bayramınızı kutluyorum, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin de gözlerinde öpüyorum :))
Bugün sizlere harika bir kişinin sayfasından çok güzel bir tarif getirdim.
Sahrap hanımın kişiliği, o pozitif enerji dolu yanını çok beğeniyorum. Cıvıl cıvıl ve çok bilgili bir anne ve eş :))
Sahrap hanımın facebook sayfasını ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Birbirinden güzel yöresel lezzetleri buluşturduğu güzel sayfasında çok değişik ve orjinal tarifleri göreceksiniz. Mutlaka deneyin diyorum.

Facebook Sayfa Linki: https://www.facebook.com/SahrapSoysal?fref=ts

Sahrap hanımın sayfasında sevenleriyle paylaştığı bu güzel yemeğini ben de sizler için sayfamda yer verdim. Umarım sizlerde dener ve memnun kalırsınız...


OSMANLI USULÜ TAVUK KÜLBASTI

Malzemeler
4 adet tavuk budu (kemikleri çıkarılmış)
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
½ çay kaşığı toz tarçın
25-30 eritilmiş tereyağı
Ayrıca;

2 yemek kaşığı yoğurt
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı sıcak su (tavuk suyu kullanmanızı öneririm)
½ çay kaşığı kimyon


Yapılışı
Tavuk butlarının kemiklerini çıkarın (bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz) Kemikleri çıkarılmış tavuk butlarını buzdolabı poşetine koyup et döveceğiyle dövün. Yarım santimden ince hale getirdiğiniz tavuk etlerinin üzerine tuz, karabiber, kekik ve naneyi serpiştirin.
Eritip ılıttığınız tereyağını geniş ve derin bir kaba koyup üzerine rendelenmiş kuru soğanı ve toz tarçını ekledikten sonra çatal yardımıyla iyice çırpın.
Tavuk külbastıları hazırladığınız sosa bulayıp kabın üzerini sıkıca kapatın ve buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.
Külbastıları ızgarada ya da teflon tavada önlü arkalı en az 4-5 dakika kızartıp alın. Pişirdiğiniz tavuk etlerini geniş bir tencereye yan yana yerleştirin.
Üzerine suyu yada tavuk suyunu aktarıp ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları ekleyin. Kimyonu serpiştirip sirke, süt ve yoğurdu da kattıktan sonra orta ısılı ateşte, suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin.
Suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yanında pilavla birlikte servise sunun.
Afiyet olsun.

23 Temmuz 2014 Çarşamba

BROWNİ ( ISLAK ) KURABİYE


Merhaba canlarım,
Öncelikle hepinizin Kandili Mübarek olsun. Hayırlara vesile olsun inşallah...
Bugün sevgili arkadaşım Tümay'ın sayfasında görüp de hayran olduğum tatlısını denedim. Sonuç çok başarılıydı :)) Zaten onun hangi tarifini denesem sonuçtan hep memnun kalıyorum. 
Arkadaşımın sayfasına girip sizlerde bu güzel tarifleri kendinize not alın derim bence :)
Evet gelelim tatlımıza, adının kurabiye olduğuna bakmayın bence bayram tatlısı bile olabilecek güzellikte. İlk kez denedim ve çok beğendim. Hem ağızda dağılan bir kıvamı var hem de şerbet çok yakışmış bu tatlıya.
Sizlerde henüz denemediyseniz bence hemen yapın, üstelik oldukça pratik. 
Şerbeti kaynatma faslı da yok, sütle hazırlanıyor...
Bu güzel tarifi ajandama yıldızlar koyarak ekledim. Tümay'cım tarifin için çok teşekkürler canım :)))
Eee ne dersiniz hemen tarife geçelim mi :)






BROWNİ (ISLAK) KURABİYE
Browni Kurabiye Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
250 gr. margarin (oda sıcaklığında)
2 adet yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket kakao (8-9 çorba kaşığı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (elenmiş)
(Yaklaşık olarak un ölçüsü 2 bardak + 1 bardaktan 1 parmak eksik)

Şerbeti için;
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker

Üzeri için:
Antep fıstığı yada hindistan cevizi

Yapılışı:
Genişçe bir kabın içine tüm malzemeyi alıp güzelce yoğuralım. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Elimizde parçalar alıp yuvarlayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak dizelim. Önceden 180 'C ye ayarladığımız fırında 10-15 dk arası kurabiyelerimiz çatlayana kadar pişirelim. Kurabiyeler pişerken biz şerbetini hazırlayalım. Bir kabın içinde soğuk süt ve şekeri şeker eriyene kadar karıştıralım. 
Fırından çıkan sıcak kurabiyelerimizi hiç vakit kaybetmeden soğuk şerbete batırıp çıkartalım ve başka bir tepsiye dizelim. Kalan şerbeti de kurabiyelerimizin üzerine gezdirelim.
Üzerine bir tepsi kapatıp tüm şerbeti çekmesi için bekleyelim. Daha sonra buzdolabında biraz bekletip üzerini antep fıstığı yada hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

Püf noktası, 
* Şerbeti kaynatmıyoruz ve sıcak kurabiyeleri soğuk şerbete batırıyoruz.
* Kurabiyeleri şerbette 1-2 sn bekletip tepsiye diziyoruz.


14 Temmuz 2014 Pazartesi

PATLICAN SİLKME


Haftanın bu ilk gününden Merhabalar :))
Yeni hafta hepimize bolluk ve bereket getirsin inşallah. 
Ramazanın ortasına da geldik çok şükür. Her gün ayrı güzel geçiyor Ramazada sanki. İftar saatinde o ezan sesini beklemek, hep birlikte oruç açmak çok ayrı bir keyif. Farklı duygular içinde oluyor insan Ramazanda...
Evet, bugün sizlere çok pratik ve lezzetli bir yemek tarifi vereceğim canlarım.
Genelde ben patlıcan yemeği yaparken minik küp şeklinde doğrar, yağda kızartırım. Sonra soslarım vs vs... Fakat bu yemek daha hafif geldi bana. Sizlere de tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin :))


İşte tarifim:

PATLICAN SİLKME
Patlıcan Silkme Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
4 adet patlıcan,
1 adet büyük soğan,
2 adet iri diş sarımsak,
2 adet büyük domates,
2 adet yeşil sivri biber,
1 çay bardağı sıcak su,
1 çorba kaşığı domates salçası,
zeytinyağı, tuz ve karabiber 

Süslemek için: maydanoz ya da dereotu

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım ve uzunlamasına keselim. Sonra bir parmak uzunluğunda doğrayalım. Tencereye zeytinyağını alalım. İri doğradığımız soğanı, sarımsağı ve küçük doğradığımız biberi ekleyip hafif soteleyelim. Ardından üzerine domatesi, salçayı ekleyip biraz kavuralım. Patlıcanlarımızı ekleyip şöyle bir karıştıralım. Tuzunu karabiberini ve suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Patlıcanlar yumuşayana kadar orta ateşte pişirelim.
Suyu az gelirse çok az daha ilave edelim. Çok sulu olmasın yemeğin lezzetini alıyor. Servis yapacağımız sırada üzerini süsleyerek servis yapalım.
Afiyetler olsun...

11 Temmuz 2014 Cuma

SALATALIKLI PATATESLİ MEZE


Hepinize günaydın sevgili dostlarım,
Hayırlı Cumalar diliyorum, Rabbim dualarımızı oruçlarımızı kabul etsin inşallah.
Şu mübarek Ramazan ayında sofralarımız ne kadar bereketleniyor hiç düşündünüz mü ? Bolluğu ve bereketini beraberinde getiren bu aya bir kez daha erişmenin huzuru var içimde. Çok şükür Allah'a..
Verdiği sonsuz nimetler için binlerce kez şükür.....

İftar sofralarınıza çok yakışacağını düşündüğüm bir tarifle bugün huzurlarınızdayım. Soğuk servis yapıldığında nefis oluyor gerçekten.
Sizlerde benim gibi değişik tarifleri denemeye meraklı iseniz bence bu tarifi denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İlk kez denedim ve sonuçtan inanılmaz memnun kaldım. Tadına bakan komşularım içinde kabak olduğunu düşündüler.

Hem çok pratik ve o kadar da fresh bir salata meze nasıl isimlendirirseniz artık. 
Geçelim mi hemen tarife :)





SALATALIKLI PATATESLİ MEZE
Salatalıklı Patatesli Meze Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
4 adet orta boy patates,
5 adet salatalık,
5 çorba kaşığı tepeleme yoğurt,
2 iri diş sarımsak,
2 çorba kaşığı mayonez,
1 tutam dereotu,
tuz,

Yapılışı:
Öncelikle patateslerimizi güzelce yıkayıp tencereye koyalım. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayalım. Haşlanan patateslerimizin kabuklarını soyup rendeleyelim. Salatalıkların da kabuklarını soyup rendeleyelim. Genişçe bir kaba alalım. Ezilmiş sarımsakları, yoğurdu, mayonezi, ince kıydığımız dereotunu ve tuzunu ekleyip karıştıralım. Bu aşamada yoğurt ve sarımsak eğer az gelirse ilave yapabilirsiniz. Kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz tadını.
Servis yapacağımız tabağa aktaralım. Üzerini ben çorba kaşığı ile şekiller yaptım. Ve sızma zeytinyağı gezdirdim. Ceviz ve dereotu ile süsledim.
Buzdolabında biraz bekletirseniz soğuk çok daha güzel oluyor...
Afiyet olsun...