Sayfalar

24 Mart 2017 Cuma

SUSAMLI MİNİK TUZLU KURABİYE


Merhaba canlarım,
Bu sabah İzmir'de hava pırıl pırıl ve güneşli. Benim en sevdiğim mevsimdir bahar ve yaz ayları. Soğuğu oldum olası sevemedim. Çok üşüdüğümden midir nedir bilemiyorum. Şu sıralar doğanın canlanışını izlemek, kuş seslerinin güzelliği o kadar iyi geliyor ki. Sabah yürüyüşlerimde buna şahit olmak harika gerçekten.

Sizin oralarda hava nasıl ???

Güneş güzel yüzünü gösterip başladı mı ısıtımaya, ağaçlar yeşerip çiçeklendi mi, kuşlar cıvıldıyor mu ağaç dallarında...
Bunlar hep mutlu olma sebepleri bana göre, 

Seviyorum güneşli havaları, iyi hissettiriyor enerjim yükseliyor. Bu kadar güzelliklerden bahsettikten sonra gelelim bugün kü tarifime.

Bu kurabiyeyi haftanın iki üç günü yapıyorum desem yalan söylememiş olurum.
O kadar güzel ki, ağızda eriyen, kıyır kıyır ve inanılmaz lezzetli.
Lezzet topları diyorum ben bu kurbişler için;
Bir deneyenin vazgeçilmezi hatta favoris kurabiyesi oluyor adeta.
Çayın kahvenin yanında ikram edebileceğiniz minik minik oluşuyla da yerken keyif aldığım müthiş bir kurabiye.


Hemen tarifi not alın ve daha akşama çok varken geçin o güzel mutfağınıza şarkı türkü söyleye söyleye hazırlayın kurabiyelerinizi...

Ben bu ölçüyle 80' e yakın kurabiye çıkarıyorum. Ebatlarını bu şekilde de ayarlayabilirsiniz. Ebat demişken size bir anımı anlatmak istiyorum.
Yakın bir arkadaşım misafirlerim gelecek. Onlara tuzlu bir tarif ne yapsam acaba diye sordu ve benim favorim olan bu tarif geldi aklıma. Tarifi verdim çok beğenecekler bunu dene mutlaka dedim. Neyse yapmış misafirleri de çok beğenmişler. Minik minik çok şirin oluyorlar değil mi yemesi de çok keyifli deyince yoo dedi ben normal kurabiye boyunda yaptım dedi. Minik kurabiyeler olmuş mandalin büyüklüğünde kurabiye.. Ne kadar güldüğümü size anlatamam.... Onunla  mı uğraşacağım minnak minnak, büyük büyük yaptım geçtim dedi :) İlahi dedim, 
Karşılıklı baya gülüşmüştük. Yani diyeceğim o ki ebatlara siz hassasiyet gösterin çok rica edeceğim. Minik minik olsunlar :)



İşte tarifim ;

SUSAMLI MİNİK TUZLU KURABİYE

Malzemeler:

125 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı)
3 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz, 

2 silme yemek kaşığı şeker,
3 su bardağı kadar un (kulak memesi kıvamında olucak)


Üzerine: 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Yapılışı : 
Bir kabın içine tereyağı, şekeri, sıvıyağ, yumurta, sirke, ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Sonra unu yavaş yavaş ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayan kıvamda olan hamurumuzdan misket büyüklüğünde parça kopartalım ve elimizde yuvarlayalım.
Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsimize aralıklı olarak dizelim. 

Yumurta sarısını ve yağı bir kapta karıştıralım ve kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla sürelim. Susamı bir kaba alıp kurabiyeleri tek tek susama bulayıp dizelim. Önceden 
80 'C lik ısıya ayarlanıp ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk. kadar pişirelim.

Afiyet Olsun...




22 Mart 2017 Çarşamba

ROUGE CAFE ALSANCAK / İZMİR




Merhaba canlarım,

Geçtiğimiz hafta sonu Cumartesiyi mekan gezginleri olarak çok keyifli geçirdik. Bol gezmeli, eğlenmeli ve lezzet dolu bir gün oldu bizler için. Güne sıkı bir kahvaltıyla başlayalım dedik ve sevdiğimiz bir mekan olan Rouge Cafe' deydik. Güzel işletmecisi İnci hanımın nazik davetiyle harika bir kahvaltıyla günü kucakladık :)

Masada herşey harikaydı, 
Özenle hazırlanmış peynir tabağı, kızarmış patates, peynirli sigara böreği, güveçte yumurtası, portakal dilimli zeytini, kahvaltılık acı sosu, yumurtalı ekmeği harikaydı.


Şık peynir sunumlarına bayıldım,  






Rulo börek de hiç yağ çekmemiş, üstelik çıtır çıtır ve nefisti...


Portakal Dilimli Zeytin...




Yumurtalı Ekmek...






Bu doyurucu ve lezzetli serpme kahvaltının fiyatı 20 tl.

Ve finali enfes bir tatlıyla yaptık :)
Sade kahvemin yanında ikram edilen dondurma eşliğinde gelen cheesecake' in tadı efsaneydi..



Hoş sohbeti, güler yüzü ve harika ev sahipliği için İnci hanıma çok teşekkür ediyorum. Lezzetler 10 numara 5 yıldız.

Alsancak Kordonda kahvaltı yapacağınız, keyifli bir mekan arıyorsanız Rouge Kafe tam size göre.. Yolunuzu mutlaka düşürün bu güzel mekana diyorum.



Rouge Kafe
Adres: Kültür Mahallesi Atatürk Caddesi No:194 35220 Konak / İZMİR
Tel: 0 532 630 12 03

Gelenekseli bozmayarak yine  Mekan Gezginleri olarak hatıra fotoğrafımızı çekildik.




Biz Mekan Gezginleri olarak yepyeni yerler ve yeni lezzetler peşinde koşmaya devam edeceğiz. Takip etmeyi ihmal etmeyin olur mu ?
Keşfimize siz de ortak olun... 
Yeni yazımda görüşmek dileğiyle.


Sevgiyle kalın...



21 Mart 2017 Salı

LOR PEYNİRLİ SANDAL BÖREK


Merhaba sevgili dostlarım,

Yine yeni bir haftaya merhaba dedik,her yeni gün yeni bir başlangıçtır hep benim için. O günün size vereceği güzellikler başka başkadır. Bir önceki gün bir sonrakine benzemez. Ben buna inanırım ve her sabah şükürle uyanırım. Sevdiklerim yanımda ve sağlıklı uyandığım için şükrederim. Her şeyin başı sağlık değil mi ? Onsuz hiçbir şeyin tadı yok...
Hepimize sağlık mutluluk dolu günler dileyerek bugünkü tarifimden bahsetmek istiyorum sizlere...

Oldukça pratik bir börek. Görüntü itibariyle de bence havalı da bir börek :)

Ben pazar kahvaltısı için yapmıştım ev halkına..
Sizler ister kahvaltılarınıza, ister gün masalarınıza kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Hemen yapılışına geçiyorum öyleyse;



PEYNİRLİ SANDAL BÖREK

Malzemeler:
2 adet yufka,

Sosu için:
yarım çay bardağı sıvıyağ,
yarım çay bardağı sut ya da yoğurt, ( ben süt kullandım)
yarım çay bardağı su,
1 tatlı kaşığı karbonat

İçi İçin:
250 gr tulum loru ( beyaz peynir de olur)
bir tutam maydanoz


Üzerine:
1 yumurta sarısı (akını iç malzemesine kullandım)
susam

Yapılışı:
Öncelikle sosunu hazırlayalım. Bir kabın içine sos malzemelerini koyup çırpalım.
Yufkamızı tezgaha serip kaşık yardımıyla sosdan gezdirelim üzerine. Sonra ikinci yufkayı üzerine serelim ve yine sosdan gezdirelim. Yufkayı 8 üçgene bölelim. İlk üçgeni alıp geniş tarafından başlayıp kıvırarak üçte ikisini saralım. Sardığınız rulonun kenarlarından tutarak uçlarını birleştirelim. Dışta kalan yufkanın sivri kısmını da içeri doğru alarak sandalı tamamlayalım. Bütün üçgenler için aynı işlemi uygulayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. İç harcı eşit şekilde böreklerin orta kısımlarına paylaştırelım. Kenar kısımlarına da yumurta sarısı sürüp susam serpiştirelim.
Önceden ısıttığımız fırında 180' C de kızaran kadar yaklaşık 250 dk pişirelim.

Sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...





16 Mart 2017 Perşembe

Mis Gibi Izgara - Mutfak ( Bornova )


Merhabalar,
Biz Mekan Gezginleri olarak yeni yerler, yeni lezzetler keşfetmeye devam ediyoruz. Yine çok güzel bir mekan keşfettik. Mis Gibi Izgara Mutfak'ın sahibi Ümit beyin nazik davetiyle Bornova Özkanlardaki şubelerini ziyaret ettik. Mekan oldukça merkezi bir yerde. Özkanlar pazarının tam karşısında. Yada şöyle tarif edeyim. Bölge metro durağında, Haşim İşcan caddesi üzerinde..
Mekanın atmosferi oldukça güzel, iç mekan aydınlık ve ferah. Ümit bey ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Bize mekanın hikayesinden ve kendinden bahsetti biraz. 
Kendisi işiyle oldukça ilgili, işinin başında ve müşteri memnuniyetine de inanılmaz kıymet veriyor. Lezetler dört dörtlük olsun ve fiyatlar da abartılı olmamalı ki herkese hitap edebileim diyor. Çiftlikten alıdığı taze ürünlerle ortaya çıkardığı bu lezzetleri müşterilerine sunuyor. Oldukça da talep görüyor diyebilirim mekan.





Bizim menüden seçtiklerimiz Şişte Piliç, Piliç Marine, Piliç Lokumdan oluşan Karışık Piliç Izgara…Özel soslarla ve baharatlarla 72 saat maine edilmiş lezzeti sosunda saklı mis gibi marine piliç. 

Lezzetli kemiksiz but etlerinin özenle şişlere yerleştirilmiş hali, mis gibi piliç şiş…Tavuğun en lezzetli yerinden göğüs bonfilenin inceltilerek hazırlandığı, özel baharatlarla ve soslarla harmanlanmış mis gibi lokum piliç…



Cızgara Köfte,  AŞK (Abdullah Şefin) Köftesi ve Özel Acılı Köfteden oluşan Karışık Köfte..  Hangi köfteyi yiyeceğine karar veremeyenler için güzel bir seçim. %100 Dana Etinde yapılmış katkısız köftelerin baharat oranları, pişme dereceleri çok güzeldi.




Mantarlı / Kaşarlı Köfte ve Sebzeli Köfte.. 
Farklı tatları sevenler için.. 
Ben özellikle Mantarlı Kaşarlı Köftenin tadını inanılmaz beğendim. Favorim oldu diyebilirim. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.


Elbette bu nefis lezzetlerin yanına en çok yakışaklardan birisi de patates kızartamsı değil mi ?
Onu da öyle güzel yapmışlar ki. Menüdeki ismi " Anne Patatesi" dışı kıtır içi ise yumuşacık. Üstelik de hiç yağ çekmemis mis gibi gerçekten...
Sıcak sıcak da gelince kaç tane yedim bilmiyorum vallahi :)



Acıyı çok seviyorsanız size göre de bir sos var. Benim peka aram yoktur acıyla bilirsiniz. Ama minicik de olsa tadına baktım tabiiki, Sevenlerini oldukça tatmin edecek güzellikte bir acıya sahip diyebilirim kısaca...



Hani başlarda bahsetmiştim ya sizlere Ümit bey gerçekten müşterilerini önemsiyor diye. Tiredeki çiftlikten bizzat aldığı Tire yoğurdu enfes bir lezzet. O tazeliği ve doğallığı yerken hissedebiliyorsunuz.
Piyaz deseniz o da güzeldi. Zeytinyağı ekşiyi ve domatesin kokusunu içine çekmiş, nefisti tadı...




Ve tabiiki finali de bu enfes güzellikteki bir tatlıyla yaptık. 
Tahinli cevizli Kemalpaşa Tatlısıyla.
Üzerine gezdirilen tahinle nasıl da güzel oluyor anlatamam sizlere. 


Bu bol lezzetli ve keyifli geçen gün için başta Ümit beye, Abdullah şefime ve Mis Gibi Mutfak Ailesine sonsuz teşekkürler. İlk fırsatta tekrar görüşmek üzere diyorum.



Geleneği bozmayarak hatıra fotoğrafımızı da çekildik :)



Sizler de bu keyifli mekana gelip, harika lezzetleri keşfedebilirsiniz.

Mis Gibi Izgara Mutfak İletişim Bilgileri
Şubeleri: Alsancak-Bornova-Bostanlı-Kemeraltı şubelerini ziyaret edebilirsiniz.