Sayfalar

7 Şubat 2014 Cuma

ŞAM TATLISI

Merhabalar sevgili dostlarım,
Hepinize hayırlı cumalar diliyorum. Gününüzün hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum. Bugün sırada benim çok sevdiğim bir tatlı tarifi var. Hani çocukluğumuzda cam bir arabanın içinde, sokaktan geçen satıcıdan alırdık. Bir kağıda sarıp öyle verirdi satan amca :)) Hala var mı, ben göremiyorum eskisi kadar sokaklarda. Çok da hijyen olmasa da bu tatlının tadını hiçbir şeye değişmezdim doğrusu. İşte o tadı aratmayacak kadar güzellikte bir tarif :))Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum...
Dün aklıma düşüverdi birden ve hatırladım ki uzun zamandır yapmamışım bu tatlıyı. Hiç üşenmeyip kızımla birlikte yaptık. Daha önce de şam tatlısı tarifi paylaşmıştım sizlere. Bu tarifi ilk kez denedim. Çok beğendim. Dün akşam misafirim vardı ve tatlıya bayıldı. İşte benim en mutlu oluğum anlar da yaptıklarımın sevdiklerim tarafından beğenilmesi :))
Bir de unutmadan bence bu gibi tatlılar 1 gece buzdolabında bekletildiğinde çok daha güzel oluyor. İrmik iyice şişip kıvamını alıyor. Hem dilimlerken de daha rahat kesiliyor.
Sizleri çok fazla bekletmeden hemen geçiyorum bu güzel tatlının tarifine...
 
 
ŞAM TATLISI
Malzemeler:
4 çay bardağı irmik,
2 çay bardağı un,
2 çay bardağı şeker,
2 çay bardağı yoğurt,
1,5 çay bardağı süt,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,
1 pkt Dr. Oetker kabartma tozu

Üzeri için:
100 gr. tuzsuz yer fıstığı,

Şurubu İçin:
9 çay bardağı şeker,
7 çay bardağı su
1,5 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Öncelikle şurubu hazırlayalım.
Bir tencereye su ve şekeri ekleyip sürekli karıştırarak 15-20 dk. kaynatalım. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 1-2 dk. daha kaynatalım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Kuru malzemeleri de çukurca bir kaba alalım. Üzerine yoğurdu ve sütü ekleyip karıştıralım. Karışımı katı bir boza kıvamına getirelim. Yağlamış olduğumuz borcamımıza harcımızı yayalım. Yer fıstıklarını da üzerine sıralayalım. Önceden ısıttığımız 180 C' deki fırınımızda 45 dk. üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. Önemli olan üzerinin iyice kızarması.
Fırından çıkarınca soğumuş olan şurubumuzu üzerine yavaş yavaş dökelim. En az 3-4 saat bekletelim. Hatta bir gün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
Bir püf noktası da; tatlının üzerini mutlaka açık bırakalım. Kapatırsak yumuşayacaktır. Bu tatlımızın en önemli özelliği, üzerinin sert olması.
Afiyet Olsun...
 
Not: Bir dahaki denememde şerbet miktarını bir tık daha azaltmak olacak. Onu da yapınca sizlerle paylaşırım yorumumu :)))) Sevgiler...

36 yorum:

  1. Dayanamadım bloguna da geldim canım ben bu tatlıya bayılıyorum ama seninde belirttiğin gibi şerbet ölçüsündeki şeker biraz fazla geldi banada ...Ellerine sağlık sunum her zamanki gibi şahane eee daha ne olsun tabiki afiyetler olsun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel'cim çok teşekkürler canım :))
      evet biraz daha şerbet ölçüsünü azaltmak gerekiyor gibi geldi bana... öpüyorum seni canım,
      sevgiler :)

      Sil
  2. Muhteşem görünüyor ellerinize sağlık.Mutlaka deneyeceğim bu tarifinizi.
    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Buralı Olmayan :))
      kesinlikle denemelisiniz, biz çok beğendik...
      sevgiler...

      Sil
  3. şam tatlısına da bayılırım : ) elinize sağlıkı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Nihal hanımcım, aynen ben de öyle :)))
      sevgiler,

      Sil
  4. babam çok sever. bende buna benzer bir tarif yapıyorum ama o sokakta satılanlar gibi olmuyor. bir de bunu deneyeyim. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem hanımcım bir de bu tarifle deneyin, bence çok seveceksiniz :)))
      Sevgiler,

      Sil
  5. Eline sağlık Fatoşcum, şam tatlısı bizim favori tatlımızdır.
    Kızınla harika yapmışsın, nefissss görünüyor.!!!
    Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırıl'cım teşekkürler canım, tarifi ilk kez denedim. Sayfanda görüp bayılmıştımmmm :))
      Harika oldu gerçekten, öpüyorum çok :))
      sevgiler....

      Sil
  6. Mhhhh enfes görünüyor Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Pınar hanımcım :))
      sevgiler...

      Sil
  7. Ellerine sağlık Fatoşcum .

    YanıtlaSil
  8. Fatoş:) Ah Fatoş ah! Ben ne yapayım, nerelere bakayım:)) Ne kadar sevdiğim yemek, tatlı varsa, hepsi arkadaşlarımız tarafından yapılmış:)) Ve daha beynimi diyete hazırlayamamışım. İrade " 0 " :)) Ne görsem yapmaya kalkıyorum. 3 gün diyet, 2 gün ara biçiminde gidiyorum:)) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün'cüm canım çok güldüm yorumunu okuyunca :))))))
      Şu diyetlere nedense bir türlü başlayamıyoruz değil mi :))) Ama ben hep şunu söylüyorum. Azı karar, çoğu zarar.
      Her ne kadar yapsam da kendimi frenliyorum zor oluyor ama yapıyorum :))) Yoksa ipin ucu kaçıyor...
      Ama bir ara mutlaka dene diyorum. 1/2 ölçü yap istersen ama mutlaka dene :))) Çok öpüyorum seni, sevgiler canım....

      Sil
  9. Ellerine sağlık canım. Nefis görünüyor. Size afiyetler olsunnnn...:))
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler ablacım :)))
      öpüyorum, sevgiler...

      Sil
  10. Ellerinize sağlık,bayılırım bu tatlıya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Sevil hanımcım :)))
      ben de çok seviyorum, ben de :)
      sevgiler......

      Sil
  11. Eline sağlık canım .Nefis olmuş Bende çocukken alırdım kaymaklı cevizlisinide, sadesinide çok severdim Hala kemeraltının girişinde Başoturakta arabayla satıyorlar.En son geçen yaz görmüştüm..sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Sema hanımcım,
      beğendiğinize sevindim :)) ilk Kemeraltı ziyaretimde bakıcam :)))
      sevgiler...

      Sil
  12. Ellerinize sağlık,bizimde en cok yaptigumiz ve herkesin favori tatlisi..

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar.

    Tatlı deyince akla hemen "ŞAM" geliyor değil mi? Şam ismini duyunca, Suriye'nin başkentinden önce benim aklıma da hemen tatlı gelir. Kullanılan malzeme, yapım tarzınız ve fotoğraftaki görüntüsü itibariyle çok muhteşem bir tatlı olduğunu damağımdaki tad alma sinirlerini sızlatmasından anlıyorum. Bir başka deyişle "ağzım sulandı" derler ya, işte öyle.

    Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep bey,
      Yorumlarınızı okumak ayrı bir keyif gerçekten. Beğendiğinize çok sevindim. Sanırım genel olarak çok sevilen bir tatlıyı yaptım bu kez :)) Lezzeti karşı tarafa geçiriyorsam şayet ne mutlu bana... Çok çok teşekkürler...
      Sevgiler...

      Sil
  14. bi denemedim gitti şu tatlıyı sanırım bu görüntüden sonra deneyeceğim eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu tarifle mutlaka deneyin ablacım :))
      çok teşekkürler,
      sevgiler...

      Sil
  15. En sevdiğim tatlı, bir türlü ayarını tutturamamışımdır bir de senin tarifi deneyeceğim hemen :)
    Dilimi kestikten sonra elinde dağılmadan duruyorsa o amcaların sattığı gibi, ah bir de arasına kaymak koyduk mu mis ^.^

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim Tuxedo :))))
      Evet kesinlikle denemelisiniz. Ama tatlıyı üzeri açık olarak buzdolabında 1 gece bekletirseniz çok daha rahat kesebilirsiniz :)) Teşekkürler,
      Sevgiler...

      Sil
  16. hmm.tatlılarla aram pek iyi değildir ama şu görüntüden sonra canım fena halde çekti ;))ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğinize çok sevindim Esra hanımcım :))
      sevgiler,

      Sil
  17. Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided
    to check out your website on my iphone during lunch break.
    I really like the knowledge you provide here and can't wait to take a look when I get
    home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
    I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!


    my web page

    YanıtlaSil
  18. Tatliya hic dayanamam..Cok güzel görünüyor,ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler nurece hanımcım,
      kesinlikle tavsiye ediyorum, biz ailecek tadına doyamadık :)))
      sevgiler.

      Sil
  19. qué buena pinta!
    kissitos!!

    YanıtlaSil

Yorumlar