5 Aralık 2013 Perşembe
POLONYA KEKİ ( Polenta Kek )
Günaydınlar öncelikle hepinize,
Sabahın erken saatinde girdim bloğa ve bu tarifi hemen yazmak istedim. Zira sayfamda paylaştıktan hemen sonra tarif istekleri geldi. Bugün de öyle yoğunum ki aslında sabahtan yazayım da yapmak isteyenler varsa yapsınlar istedim.
2 gün önce arkadaşım Gülşah'la görüştüğümde bana kız kardeşinin bir tarifi denediğini ve çok beğendiklerini söyledi. Ben de sordum neymiş bakıyım o tarif diye netten bakmışlar tarife :)) Tarifin sahibesi de canım arkadaşım Hande. Sarı Mutfak Hande :))) Hemen linki tıkladım ve tarifi bende not aldım defterime. Ellerine sağlık Hande'cim sayende çok güzel bir tarif öğrendim :))
O gün yapamamıştım dün kısmet oldu yapmak. Sabahtan Elif okuldayken girdim mutfağa inanılmaz da keyif alarak yaptım kekimi. Alışılageldik kek tariflerinden değil üstelik. Bence adı kek değil tart ya da pasta olmalıymış....
Sizleri çok fazla bekletmeden hemen geçiyorum tarife hanımlar :))
POLONYA KEK ( Polenta Kek )
Malzemeler:
4 yumurta sarısı,
3 çorba kaşığı pudra şekeri,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,
3 yemek kaşığı yumuşak margarin, (ben 100 gr. kullandım)
1 çay bardağı svıyağ,
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı kakao,
Merengi için:
4 yumurta akı,
1 su bardağı şeker,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 çimdik tuz,
Arası için:
reçel, (ben kayısı reçelimden kullandım, evde ne varsa)
Üzeri için:
Pudra şekeri
(ben antep fıstığı, çikolata sos ve renkli pasta şekerlemeleri kullandım)
Yapılışı:
Derince bir kaba oda ısısında beklettiğimiz yumurtalarımızın sarılarını alalım. İçine 3 çorba kaşığı pudra şekerini ekleyip mikserle çırpalım. Rengi açılana kadar çırpmaya devam edelim. Daha sonra içine sıvıyağı, yumuşak margarini ekleyip tekrar mikserle çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip karıştıralım. Elimizle bu noktadan sonra yoğurmaya başlayalım.
Elde ettiğimiz hamuru 3 eşit parçaya bölelim. Bir parçasını bir kabın içine alıp içine kakaoyu da ekleyip yoğuralım.
1 beyaz ve 1 kakaolu hamuru ayrı ayrı strecleyip deepfreeze kaldıralım.
30 dk kadar bekletelim.
20 cm'lik kelepçeli kalıbımızın tabanını margarinle yağlayalım. Üzerine hafif un serpelim. Kalan beyaz hamurumuzu elimizle tabana hiç boşluk kalmayacak şekilde güzelce yayalım. Üzerine istediğimiz herhangi bir reçelden sürelim. Reçelin üzerine kakaolu hamuru rendeleyelim.
Sıra geldi arasına süreceğimiz merengi yapmaya. Ben biraz daha farklı yaptım bu kısmı. Çaydanlığın altına su ekleyip kaynattım. (Cam yada çelik) kaseye koyduğum yumurta aklarına bir çimdik tuz ve toz şekeri ekledim. Benmari usulü şekerin ve tuzun yumurta akları içinde erimesini sağladım. Arada kaşıkla karıştırdım. İyice ısınan ve yumurta aklarının içinde şekerin eridiğini gördüğüm an kaseyi tezgaha alıp içine nişastayı ekleyip, mikserin en yüksek devrinde kar gibi olana kadar çırptım.
Çırptığımız merengimizi de kakaolu rende yaptığımız hamurumuzun üzerine yayalım. Ben bir kısmını üzeri için ayırdım. İsterseniz hepsini bu aşamada kullanabilirsiniz.
Daha sonra merengin üzerine de kalan beyaz hamuru rendeleyelim.
Önceden ısıtılmış 160 'C deki fırında yaklaşık 40 dk pişirelim. Üzeri hafif pembeleşene kadar.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis tabağına alalım. Üzerini dileğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Sizin yaratıcılığınıza kalmış...
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyetler olsun :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Çok değişik görünüyor Fatmacım ellerine sağlık. Deneyeceğim notumu aldım ;)
YanıtlaSilSelcen'im mutlaka dene canım, inan çok beğendim :))))
SilHem çok farklı hem de çok güzel bir lezzet bence...
Sevgiler...
Farkli bir kek, duymamistim hic. ellerine saglik canim, Şeyda.
YanıtlaSilBende ilk kez denedim ve çok beğendim :))))
SilSize de tavsiye ederim, sevgiler :))
Teşekkürler...
Eline sağlıkkk :)
YanıtlaSilçok teşekkürler Melek hanımcım,
Silsevgiler :))
Fatma hanım nefis görünüyor elinize sağlık, tarifleriniz çok güzel..
YanıtlaSilBeğendiğinize çok sevindim Çiğdem hanımcım,
Sililginize çok teşekkürler,
sevgiler :))
Güzel bişeye benziyor çok değişik.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilçok teşekkürler Hülya hanımcım,
Silsevgiler :))
çok zor gibi geldi bana ama görüntü süper nasıl yapsak acaba eline sağlık canım
YanıtlaSilGünaydın Kardelen ablacım, inanın hiç zor değil. Ben iyi anlaşılması açısından detaylarıyla anlattım sadece.
SilYaparken göreceksiniz ki çok eğlenceli geçecek :)))
Teşekkürler...
Ellerine sağlık farklı bir tarif
YanıtlaSilçok beğendim ellerine sağlık sevgiler:))
çok teşekkürler Pasta Karnavalı :))
SilDenemenizi tavsiye ediyorum, sevgiler...
Her zaman ki gibi harika görünüyor. Ellerinize emeğinize sağlık. Tarifte değerli bir blogtan gelince lezzeti ikiye katlamış.
YanıtlaSilSevgiler,
Günaydınlar beyazmutfağım :)))
SilBeğendiğinize çok sevindim, çok teşekkürler,
sevgiler...
Ellerinize sağlık,muhteşem görünüyor.resimlerin gerçek olmasını diledim biran.Denemek için sabırsızlanıyorum,
YanıtlaSilSevgiler
Çok teşekkürler Zerrin hanım :)) çok naziksiniz....
SilMutlaka deneyin, beğeneceğinize eminim...
Sevgiler,
Ellerine sağlık tatlım. İnanılmaz lezzetli görünüyor. Tadını da çok merak ettimmmm....:))
YanıtlaSilSize afiyetler olsun. Öptümmmmm....:))))))
Çok teşekkürler ablacım,
Silbirlikte yaparız bir gün :))))
nefis bir tatlı gerçekten, sevgiler :)))
Sevgili fatma, bu keki cuma günü bloğunuzda görüp denecekler arasına almıştım. pazar günü ablamlar gelince acele bir şekilde kızımla yaptık ortaya çok hafif ve muhteşem tatda bir lezzet çıktı herkes yiyen herkes çok beğendi.. en kısa zamanda bendelink verip yayınlacağaım . tarif için hem hande ye hem size çok teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba Şükran hanım,
SilDeneyip beğendiğinize çok sevindim. Tatlı övdüğüm kadar var değil mi :))))
Denemek isteyenlere bir fikir oluşturdunuz, çok teşekkürler :)))))
Sizin de ellerinize sağlık, afiyetler olsun...
Sevgiler :)
üstündeki yer alan topların ne olduğunu ögrenebilir miyim ? muhteşem gözüküyor.
YanıtlaSilMerhabalar,
SilÜzerindeki süsleme tamamen benim zevkim. İçinden artan merengi ben üst süsleme için de kullandım.
Beze üzerindekiler...
Mutlaka denemenizi öneriyorum, çok beğeneceğinizi düşünüyorum...
Sevgiler,
kekin üzerindeki topların ne olduğunu öğrenebilir miyim ? muhteşem gözüküyor.
YanıtlaSil