Sayfalar

7 Kasım 2013 Perşembe

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN


Merhabalar hepinize kocaman Günaydınlar :)))
Kış dünden beri kendini hissettirmeye başladı hatta ilk yağmurumuz yağdı İzmir'imize. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var bence. Aslında soğukla aram yoktur kedi gibi sıcağı severim ama doğadaki bu değişim beni inanılmaz etkiliyor. Elif'i servisten almak için bahçeye indiğimde hafif hafif yağan yağmur altında 1-2 dk yürüdüm. Çok iyi geldi. Toprak kokusunu içime çektim....
Allah bizi bu güzelliklerden mahrum etmesin inşallah......
Evet gelelim şimdi bu güzel yemeğin hikayesine. genelde karnabaharı etki sulu yemek şeklinde yaparız değil mi ? Ama bu şekilde de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tadı ve lezzeti inanılmaz değişiyor. İsterseniz tavuksuz da yapabilirsiniz, bana sorarsanız ben tavuklusunu tercih ederim :))) Denemeyenler varsa ilk fırsatta denesinler diyorum ve hemen tarifime geçiyorum canlarım...

 

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN
Malzemeler:
1 küçük karnabahar,
1 havuç,
2 parça tavuk göğüs eti ya da kemiksiz tavuk eti,
1 çorba kaşığı tereyağı,
su

Beşameli İçin:
2 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz ve karabiber

Üzeri için :
1 kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

Öncelikle bir tencereye yıkadığımız tavuk etlerini koyalım, üzerine göz kararı üzerini geçecek kadar 6-7 bardak su doldurup haşlayalım.
(Ben bu haşlama suyuna 5-6 dal maydanoz, 1 küçük soğan, 1 havuç, 7-8 adet de tane karanfil koyuyorum. Haşlandıktan sonra süzüp suyunu çorbalarımda ve pilavlarımda kullanıyorum)  Karnabaharı çiçek çiçek
ayırıp yıkayalım. Havucun da kabuğunu soyup yıkayıp jülyen şeklinde doğrayalım. Havuç ve karnabaharı buharda haşlayalım.
Fırına dayanıklı bir tepsinin tabanını hafifçe yağlayalım. Haşladığımız karnabahar ve havucu tepsiye yayalım. Üzerine de haşlanmış tavuk etlerini küçük parçalar halinde dizelim. Hepsinin üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde koyalım. Küçük bir sos tenceresine zeytinyağı, tereyağını alıp ısıtalım. Unu ekleyip, unun kokusu geçene kadar kavuralım. Rengi çok az dönüp, hafif de  bir kavruk kokusu geldiyse üzerine soğuk sütü yavaş yavaş dökelim. Orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Kıvam almaya başladığında yani üzeri göz göz olunca ocağın altını kapatalım. Beşamelimiz çok katı olmayacak, hafif akışkan yapıda olmalı. Katı olduysa içine çok az daha süt ilave edebilirsiniz.
Tuzunu ve karabiberini de ekleyip karıştıralım.
Tavukların üzerine beşameli eşit olacak şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C de yaklaşık 25-30 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırından çıkartıp kaşar peynirini serpiştirelim. Ve tekrar fırına verip 5 dk daha kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun....

 

15 yorum:

  1. Nefis görünüyor tatlım. Karnıbaharı ben de böyle daha çok seviyorum. Ellerine sağlık. Afiyetler olsun bakalım....:))
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler ablacım :)) aynen öyle nefis bir yemek gerçekten...
      sevgiler...

      Sil
  2. fatma hnmcım görüntüsü sunum harika olmuş yine en yakın zamanda malzemeler biraraya gelince deniycem :) hangi boy borcamı kullandınız ve bu tarifin yanına hangi yemekler yakışır akşam menüsü için merak ettim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Emine hanımcım, beğendiğinize sevindim, mutlaka denemelisiniz :)))
      Ben 28 cm'lik borcamımda yaptım, bu hem sebzesini hem de etini içinde barındıran nefis bir ana yemek :)) yanına tereyağlı bulgur pilavı çok yakışır, Bir de tavuk suyu çorbayla nefis olur düşüncesindeyim zira bizim dün akşamki menümüz bu şekilde idi :)) Ev halkı olarak çok beğendik, sevgiler gönderiyorum size :))))))

      Sil
    2. cevabın ve önerilerin için çokkk tşkr ederim fatma hnmcım bal gibisin :)

      Sil
    3. rica ederim :)) siz de öylesiniz :)))
      sevgiler...

      Sil
  3. Fatmacım teşekkürler dün karnıbahar aldırmıştım mutlaka deneyeceğim.Ellerine sağlık.
    (tavuk haşlamalarını ben de aynı şekilde yapıyorum çok lezzetli oluyor hem suyu hem etleri:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice ablacım çok teşekkürler :)) Mutlaka deneyin, çok beğeneceğinize eminim :)))
      Sevgiler...

      Sil
  4. kış sebzeli tarifleri dikkatle okuyorum çünkü yapılacak değişik olmaları daha cazip geliyor buda onlarda biri sanırım eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende öyleyim ablacım, sebzeleri değişik farklı nasıl sunabilirim diye düşünüyorum sürekli :))))))
      Bu sebze ile yapılacak en güzel yemeklerden birisi bence.
      Beğendiğinize çok sevindim :))
      sevgiler...

      Sil
  5. Fatoşcum,eline sağlık.Ben tavuksuz yaparım ve evde çok sevilir. Tavuklusunu önce kendime deneyeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Dile ablacım :)) Bence mutlaka böyle dene, çok beğeneceğinize eminim :))))
      Yapınca da yorumunu bekliyorum ama :)))
      Sevgiler....

      Sil
  6. Çok severim :)) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım biz de çok sık yapıyoruz bu yemeği, inanılmaz lezzetli oluyor :)))
      Sevgiler....

      Sil
  7. Bu tarifi tavuksuz şekliyle duymuştum ama guzel olmayacağını düşünmüştüm yapmamıştım tarif sizden olunca tereddütsüz denedım ve gerçekten çok lezzetli oldu çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Yorumlar