iki gündür bu köfteyi yapmak istiyordum. Bir türlü fırsatım olmamıştı. Kısmet bugüneymiş.
Her sebzeyi mevsimine göre tüketmeyi tercih edenlerdenim bendeniz de. Karnabahar da pazar tezgahlarında boy boy kendini göstermeye başlamışken hemen bu harika köfteyi denemek istedim. Az önce taze taze pişirdim ve hemen sizlerle paylaşıyorum.
Tadı inanılmaz güzel ben çok beğendim :))
Tarifi de sevgili arkadaşım Elif'in bloğunda görmüş ve çok beğenmiştim. Kendisinin sayfasında da çok güzel tarifleri var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim :))
http://tombultarifler.blogspot.com/
Evet geçelim mi hemen tarife :)
GALETALI KARNABAHAR KÖFTESİ Malzemeler:
Küçük boy karnabahar,
1 yumurta,
1 çay bardağı pirinç,
2,5 çay bardağı su,
bir tutam dereotu,
bir tutam maydanoz,
5 çorba kaşığı un, (tepeleme)
5 çorba kaşığı galeta unu,(tepeleme)
1 soğan,
kimyon, karabiber, kırmızı pul biber,
tuz, yenibahar,
Mantolamak için: 1 kase galeta unu,
Kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle bir tencereye su koyup buhar aparatının üzerine yıkanmış ve küçük çiçeklerine ayrılmış karnabaharları yerleştirip iyice yumuşayana kadar haşlayalım. Pirinci yıkayıp bir tencereye alalım. Üzerine 2,5 çay bardağı suyu ekleyip yumuşayana kadar pişirelim. ( suyu bitip hala sertlik varsa çok az daha su ilavesiyle pişirelim)
Haşlanan karnabaharları ve soğanı robottan geçirelim. Temiz bir tülbetten geçirip fazla suyunu iyice sıkalım. (bu kısım çok önemli)
Ayrı bir yerde dereotu ve maydanozu ince ince kıyalım. Bir kaba karnabaharları ve suyunu çekmiş olan pirinci alalım. üzerine yumurtayı kıralım. Baharatları, galeta ununu, unu ekleyelim iyice yoğuralım. Elimize çok bulaşmayan bir kıvamda olması gerekiyor. Kıvam alana kadar galeta unu ekleyebilirsiniz. Harçtan bir parça alıp, elimizle köfte şekli verelim. Bir tabağa galeta ununu dökelim. Hazırladığımız köfteyi galeta ununa bulayıp tavada kızdırdığımız yağda nar gibi kızarana kadar arkalı önlü pişirelim.
Sıcak sıcak, servis yapalım.
Afiyet Olsun.
Not: Yanına sarımsaklı yoğurt çok yakışıyor....
Bu nasıl güzel birşeydir böyle :) en kısa zamanda denemem lazım , ellerine sağlık :)
YanıtlaSilFatma hanım karnabaharı çok cazip hale getirmişsiniz :)
YanıtlaSilsizi artık facemide bekliyorum yenice açtık :)
https://www.facebook.com/pages/ugurbocegimmutfagiblogspotcom/519225451431799
böyle sebze köftelerini çok seviyorum hem hafif hem leziz ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK , SEVGİLER:-)
YanıtlaSilTam da karnıbahar tarifi arıyordum eline sağlık yarın yapacağım:)
YanıtlaSileline sağlık arkadaşım
YanıtlaSilbu şekilde de daha bir hoş olmuş
öpüyorum Allah'a emanet ol...
Harika karnabaharı severim .bunu deneyeceğim
YanıtlaSileline sağlık
Oğlum da ben de vkarnabaharı çok severiz. Bunlar çok güzel olmuşlar kroket gibi. Mutlaka yapmalıyım, ellerine sağlık Fatoş..
YanıtlaSilçok güzel ve değişik olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilCanim ellerine saglik degisik güzel bir tarif.Karnabahari zaten cok severim size afiyetler olsun.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık olsun geçen karnabaharlarım kıvamından fazla haşlanmıştı ah bileydim bu değişik köfteden yapardım.Artık bir başka karnabahar aldığımda denerim.Afiyetle yiyin.
YanıtlaSilyemeyenlere işte bunu yedire biliriz eline sağlık canım
YanıtlaSilFatoş'um bizim evde çok karnabahar yenilmez ama sanırım bu tarif yedirebilir, çok hoşuma gitti, ellerine sağlık!Öpüyorum canım:)
YanıtlaSilOy oyyy ne güzel yorumlar almışım böyleeee :)))
YanıtlaSilHer birinize tek tek teşekkür ediyorum. Dün çok fazla giremedim bloğuma birikmiş yorumlar...
Uğur böceğim mutfağı hemen bir tık yapıverdim güzel sayfana canım :)))
Sibelcim mutlaka denemelisin canım tadı gerçekten çok hoş, ben bir tabak ta alt komşuma götürdüm içinde karnabahar olduğunu hiç düşünmedim baharatlı köfte zannettik dedi. Bence hemen yapmalısın çok seveceksiniz. Bir de bol kimyonlu yapmıştım, çok yakıştı köfteme :)))
sevgiler...
Gerçekten çok beğendim. Bunu mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Çok teşekkürler Nilaycım :)) Mutlaka denemelisin... Biz çok sevdik :)
YanıtlaSilSevgiler...