Sayfalar

28 Şubat 2012 Salı

PATLICAN KÖFTESİ


Merhabalar, 
Bu tarifi sık yapıyorum ve ailecek çok seviyoruz hele küçük kızım Elif bayılıyor :)) En çok sevdiği yemeklerden diyebilirim. Eşimden de tam not aldı :))) Bu köftemin ayrıca bir hikayesi daha var.Tarifimi MAGGİ'nin düzenlediği yarışmaya göndermiştim ve Jüri Özel Ödülünü kazandım :)))
Sevgili Oktay Ustadan aldığım bir tariftir. Kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır. Hangi tarifini uygulasam sonuç mükemmel oluyor. Herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Sonuçtan memnun kalacaksınız. Yanına da pirinç pilavı yaptım çok yakıştı doğrusu :) İşte tarifimiz:)))))


Malzemeler:
4 adet közlenmiş patlıcan,
2 adet haşlanmış patates,
2 yumurta,
1 soğan,
yarım demet maydanoz,
galeta unu,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber




Yapılışı:
Közlenmiş patlıcanları küçük küçük doğrayalım. Patatesleri ve soğanı rende yapalım. Maydanozları ince ince kıyalım. Tüm bu malzemeyi bir kaba alalım. Üzerine yumurtaları kıralım. Baharatlarını ve galeta ununu ekleyelim. Köfte harcı gibi yoğuralım. Kıvam alınca elimizle şekil verip ister tavada ister fırında pişirelim. Ben tavada tercih ettim.
Köftelerimiz hazır. Yanına domates sos ile muhteşem oluyor.
Şiddetle tavsiye ediyorum tadı harika.


Not: Patlıcanları közlerken ben 3-4 tane de biber közledim oda ayrı bir lezzet tabiik i:)))
Afiyet olsun :)

MERCİMEKLİ KÖFTE


Merhabalar, 
Ben bu tarifi sevgili Oktay Usta'nın programında görüp yapmıştım. Tadı çok lezzetli oluyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka denemelisiniz....

Not: Üzerini süslemek için ben krem peynir kullandım ve pulbiber serptim. Sade olarak yada yoğurtla da harika oluyor...




Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı ince bulgur,
2 haşlanmış patates,
1 soğan,
1 tatlı kaşığı domates yada biber salçası,
karabiber, tuz, kırmızı pul biber

Bulamak için: Galeta unu

Kızartmak için: Sıvıyağ



Yapılışı:
Mercimeği bir tencerede 1-2 bardak su ile pişirin. pişmeye yakın iken içine bulguru ekleyin kapağı kapatıp dinlendirin.
Ilımaya yakın bir kabın içersine alın ve patatesi içine rendeleyin. Soğanı küçük küçük kesip onu da ekleyin. Kıvam alması için içine biraz galeta unu serpin. (yarım çay bardağı kadar) Karabiber, domates salçası, tuz pulbiberi ilave edip iyice yoğurun. Elinizle yuvarlak şekil verip galeta ununa bulayın. Bu şekilde malzeme bitene kadar devam edin. Bir tavaya sıvıyağı alıp kızdırın ve köfteleri kızartın. Harika köfteleriniz servise hazır...

Afiyet Olsun....

BALLI HURMALI CEVİZLİ DİLİMLER


Merhabalar, 
Bugün sevgili Mine ablanın sayfasında gördüğüm ve çok beğendiğim bir tarifi hemen yaptım ve bayıldım. Sizlerle de paylaşmak istedim. Tam bir lezzet bombası. İçinde yok yok ceviz, hurma, bal, ben bir de kuru üzüm ve fındık ekledim gerçekten bombaya dönüştü tatlı. Kendisine çok teşekkür ediyorum bu harika tarif için :). 
Hemen tarife geçmek istiyorum...
Mutlaka deneyin nefis bir lezzet...




Malzemeler:
Alt tabanı için:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 yumurta,
yarım su bardağı pudra şekeri,
1 pkt vanilya,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
aldığı kadar un, (2-2,5 su bardağı kadar)

Üzeri için:
1 su bardağı iri doğranmış hurma,
1 su bardağı iri doğranmış ceviz,
1 avuç kuru üzüm (isteğe bağlı)
200 ml krema,
yarım çay bardağı bal,




Yapılışı:
Hurmaları yumuşaması için ılık suda 10 dakika bekletelim, suyunu süzün ve irice doğrayalım.
Bir kaba önce bir miktar unu alalım, kabartma tozu ve vanilya ekleyip iyice karıştıralım.
Sıvı yağı, yumurtayı ve pudra şekerini ilave edip azar azar un ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim
Hazırlanan karışımı yağlı kağıt serili dikdörtgen tepsiye (20x30 cm) açarak yerleştirelim, bir kaç yerinden çatalla delelim. Kremayı küçük bir tencere alıp kaynatmadan ısıtalım. Ocaktan aldığımız kremaya bal ekleyip karıştıralım, en son hurmaları ilave edelim.
Hazırladığımız bu karışımı hamurun üzerine dökelim en üste de iri kıyılmış cevizleri serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış 175 derece ayarlı fırında 30-35 dakika pişirelim. Pişince fırından alıp soğumaya bırakalım. Ilıyınca dilimleyip servis yapalım.
Afiyet bal şeker olsun....

27 Şubat 2012 Pazartesi

TAVUKLU TARHANA ÇORBASI

Merhabalar,
Miss gibi kokan sıcacık bir çorba tarifiyle daha yine karşınızdayım :) 
Bu ara farklı şeyler yaratma çabasındayım. Tarhanayı sütlü, sebzeli ve şimdi de tavuklu yaptım ve harika oldu.... Mutlaka deneyim diyorum ve hemen tarifime geçiyorum :)



TAVUKLU TARHANA ÇORBASI
Malzemeler:
1 parça tavuğun haşlanmış göğüs eti, 
4 çorba kaşığı toz tarhana,
1 çorba kaşığı domates salçası,
3-4 çorba kaşığı domates püresi (yazdan yapıldı)
zeytinyağı, tavuksuyu yada su, tuz, nane...




Yapılışı:
Öncelikle toz tarhanayı küçük bir kabın içine alıp üzerine ılık su ekleyip eritelim. Tencereye zeytinyağını, salçayı ve domates püresini alıp kavuralım. Daha sonra 3 su bardağı kadar tavuk suyu yoksa su ilave edip karıştıralım. Daha sonra erittiğimiz tarhanayı tencereye ilave edip sürekli karıştıralım. Kaynayana kadar. Tavuk etlerini küçük parçalara ayıralım.
Çorbaya ilave edelim. Daha sonra tuz, nane ekleyip 1 dk daha kaynatalım. Bu aşamada çorbanın kıvamı koyu olursa kontrollü olarak su ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım. Çorbamız servise hazır ...

Afiyet Olsun...





24 Şubat 2012 Cuma

RUS SALATASI

İşte geldi bendenizin en çok sevdiği salataya. Hergün olsa yerim vallahi o derece yani.  Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakıştığını düşünüyorum.  



Malzemeler:
1 kutu konserve garnitür,
8-9 ad. kornişon turşu,
1 kase yoğurt,
2 çorba kaşığı mayonez,
tuz

Yapılışı:
Öncelikle garnitürlerin suyunu süzüp bekletelim. Bir kasede yoğurt, tuz ve mayonezi çırpalım. Kornişon turşuları da küçük küpler şeklinde kesip garnitürlere ekleyelim. Yoğurtlu karışıma garnitürleri ekleyip sebzeleri ezmemeye özen göstererek karıştıralım. Servis yapacağımız tabağa alalım.
Afiyet Olsun...

KIRMIZI KÖZ BİBERLİ SALATA

Yazın bol bol aldığım kırmızı biberleri fırında közledim ve kabuklarını soyup küçük küçük doğradım. Daha sonra buzdolabı poşetlerine paylaştırdım ve istediğimiz zaman çıkarıp salatamızı yaptık yedik:))) Çok güzel oluyor. Sarımsaklı sirkeli mımmm nefisssss:))))
İşte pratik tarifimizde sıra....


Malzemeler:
4 adet kırımızı közlenmiş biber,
1 diş sarımsak,
sirke, zeytinyağı, tuz


Üzerine: kuru nane 


Yapılışı:
Öncelikle biberleri közlemek için yıkayıp ve kurulayıp fırında ya da ocakta közleyelim. Soğuduktan sonra kabuklarını soyalım. Küçük küçük kesip bir kaba alalım. Sarımsağı ezip sirke, zeytinyağı  ve tuz ile karıştıralım. Sosu köz biberlerin üzerine gezdirelim ve karıştıralım. Sosladığımız biberleri servis yapacağımız tabağa alalım. Üzerini kuru nane ile süsleyelim.
Afiyet Olsun...

FIRIN POŞETİNDE TAVUK BUT


Malzemeler:
5 ad. tavuk but,
1 soğan,
3 patates,
1 sivri biber,
1 havuç,
Marine için:
2 diş sarımsak,
1 kahve fincanı süt,
zeytinyağı, kekik, köri
Sosu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
zeytinyağı,
karabiber, nane, kekik, 
kırmızı toz ve pul biber, tuz

Yapılışı: Öncelikle butları yıkayıp suyunu süzdürüp bir kaba alalım. İçine sarımsakları çok küçük doğrayıp ekleyelim. Zeytinyağı, süt, kekik, köri ilave edip şöyle bir harmanlayıp kapağını kapatıp buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Daha sonra patatesleri ve soğanı ay şeklinde, havucu yuvarlak kesip bir kaba alalım. Biberleri iri doğrayalım. Üzerine zeytinyağı gezdirelim baharatları (kekik, nane, karabiber, kırmızı toz ve pul biber) ve salçayı ekleyip sebzeleri iyice karıştıralım. Tüm sosun sebzelere bulaşmasını sağlayalım. Marine ettiğimiz tavukları da bu kaba ekleyip hepsini harmanlayalım. 
Fırın poşetinin içerisine çok az un serpip her tarafına eşit şekilde dağıtalım. Soslanmış olan tavuklarımızı ve sebzelerimizi torbanın içerisine yerleştirelim. Poşetin ağzını sıkıca kapatalım. Torbayı fırın tepsisine ya da bir borcamın içine yerleştirelim. Torbanın üzerini bıçakla bir kaç yerinden delip önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Pişmesine 5 dk kala poşetin ağzını açalım ki tavuklarımız ve sebzelerimiz biraz suyunu çeksin ve güzelce kızarsın.
Afiyet Olsun...

17 Şubat 2012 Cuma

KARIŞIK PİZZA

Bu pizzayı bana gelen kardeşim için özel hazırladım. Çok seviyor çünkü ablasının pizzasını:))) İnanın bana nefis oldu. Yumuşacıktı. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum...  Harika oluyor gerçekten. Tadı damağımızda kaldı zaten.... En kısa zamanda tekrarlayacağız değil mi Eduşum:)))))
Haydi şimdi geçelim mi tarife...


Malzemeler:
2,5  su bardağı un,
1 yumurta,
yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı süt,
1 çorba kaşığı kuru maya, (ben 1 pkt instant maya kullandım)
1 tatlı kaşığı şeker,
tuz.

Sosu için:
3 çorba kaşığı ketçap,
1 çorba kaşığı domates salçası,
kekik, karabiber, tuz,
çok az tozşeker
su

Üst Malzemesi:
50 gr. kaşar peyniri rendesi,
sivri biber, siyah zeytin, sucuk, ( evde ne varsa)

Yapılışı:
Öncelikle hamuru için bir kaba un ve mayayı alıp harmanlayın. Başka bir kabın içine yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve şekeri alıp iyice karıştırın. Tuzu ve un-maya karışımını ekleyip yoğurun. Oldukça yumuşak bir hamur  elde edelim. Hamurun üzerini örtüp veta bir kapak kapatıp 30 dk mayalanması için ılık bir yerde bekletelim.
Bu arada üzeri için malzemeleri hazırlayalım. Sucukları küçük doğrayalım. Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp 2'ye bölelim. Sivri biberleri de küçük doğrayalım. Kaşarı rendeleyelim. Bir kabın içinde sosunu hazırlayalım. Ketçap, domates salçası, kekik, tuz, karabiber ve çok az şeker ekleyip su ile seyreltip karıştıralım.
Hamur dinlendikten sonra yuvarlak borcamı margarinle yaplayalım. Hamuru merdaneyle tepsimiz kadar açıp yerleştirelim. Kenar kısımlarını biraz yükseltelim. (isteğe bağlı) Daha sonra bıçakla kabarmaması için birkaç yerinden çizikler atalım hamurun üzerine.
Fırını 180 'C ye ayarlayıp pizza hamurumuzu yaklaşık 6-7 dk kadar pişirelim. Daha sonra fırından alıp hazırladığımız sosu üzerine gezdirelim. Önce zemine biraz kaşar peyniri serpip biberleri serpelim ki malzemelerimiz üstünde kalsın yerken dağılmasın. Sucukları ve siyah zeytinleri yerleştirelim. En son kaşar peyniri serpiştirip fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirelim. 20 dk yeterli oluyor. Piştikten sonra üzerine çok az kaşar peyniri rendesi serpiştirelim eriyene kadar fırında 2 dk bekletelim. 
Nefiss pizzamız servise hazır:))
Afiyetle yiyelim...

16 Şubat 2012 Perşembe

KIZARMIŞ KESME MAKARNA

Klasik makarna yapmaktan sıkıldıysanız ve benim gibi arayış içindeyseniz işte hem görüntüsüyle hem de tadıyla çok güzel bir makarna pişireceğiz bugün. Bunu her zaman yapmak isteyeceksiniz....


Malzemeler:
yarım paket kesme makarna,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,

4 su bardağı kadar sıcak su,
tuz,



Hazırlanışı :
Tencereye sıvıyağını ekleyip ısıtalım. Ardından makarnanın yarısını tencereye ekleyip rengi dönünceye kadar kavuralım. Daha sonra kalan makarnayı da ilave edip sıcak suyunu verelim. Yaklaşık 4 su bardağı alıyor. Tuzunu ve isteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı tereyağını da ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp 5 dk orta ateşte daha sonra kısık ateşte pişirelim. Ortalama olarak 15 dk da pişiyor...
Afiyet Olsun.....

KARİDESLİ MAKARNA


Malzemeler :
1 pkt burgu makarna,
400 gr kadar dondurulmuş karides,
1 yemek kaşığı domates salçası,

2 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 yemek kaşığı tereyağ,
su, tuz, karabiber


Hazırlanışı :
Makarnayı klasik bir şekilde haşlayalım ve suyunu süzelim. Tencereye sıvıyağ , tereyağı alıp ısıtalım. Domates salçasını da ekleyip kavuralım. Süzdüğümüz makarnayı ekleyip baharatları da ekleyip biraz karıştırıp ocağın altını kapatalım. Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ alıp ısıtalım. karidesleri içine ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Pişen karidesleri makarnamız ile buluşturalım ya da servis aşamasında tabağımıza alalım.
Maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Karidesli makarnamız servise hazır.
Afiyet Olsun....

PIRASA KAVURMASI

Daha önce pırasanın baş kısmından portakallı pırasa yapmıştım ve yeşil olan sap kısmı kalmıştı. Ne yapabilirim diye düşünürken kavurmasını yapmak aklıma geldi. Aslında bu yemeğe değerlendirme yemek de diyebiliriz. Dünden ıspanak yemeğimden 3-4 yemek kaşığı kalmıştı. Ziyan olmasın diyerek onu da ekledim. Ortaya harika bir yemek çıktı. Hem besleyici hem de lezzetli. Böyle kalan yemeklerinizi sizler de çeşitlendirerek değerlendirebilirsiniz. Hiçbir şeyi israf etmemek lazım.


Malzemeler :
Yarım kilo pırasanın yeşil sap kısmı,
1 yumurta,
1 havuç,
1 soğan,
zeytinyağı,
yarım paket tavuk bulyon,



Hazırlanışı :
Öncelikle pırasayı güzelce yıkayıp küçük küçük doğrayalım. Soğanı küp küp keselim, havucu rendeleyelim. Tencereye zeytinyağını alalım. Soğanı, havucu, ve pırasayı ekleyip kavuralım. çok az su ilave edebilirsiniz. İyice kavrulan sebzelere bulyonu elimizle ufalayıp üzerine serpiştirelim. Karıştıralım. Daha sonra yumurtayı kırıp kapağı kapalı olarak 3-4 kadar pişirelim. Ocağın altını kapatıp servis tabağına alalım.
Afiyet Olsun....

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Biber dolması yaptığımda pişerken evi saran o muhteşem kokusu beni çooook mutlu ediyor doğrusu. Yazın geldiğini anlıyorum sanki :))) Buram buram biber kokan bir mutfak. Pişmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Bayılıyorum biber dolmasına. Hele hele kırmızı biber dolması benim favorilerimdendir :))))


Malzemeler:
1 kg dolmalık biber,
2 su bardağı pirinç,
3 domates,
2 soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,(arzuya göre)
yarım demet maydonoz,
yarım demet dereotu,
5-6 dal taze nane,
2 yemek kaşığı sumak veya nar ekşisi,
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber,
zeytinyağı,


Hazırlanışı :
Biberler yıkanıp çekirdeklerini çıkartalım. Domateslerin kabuklarını bıçak yardımı ile dolmalara kapak yapmak için keselim. Kalan kısım ince doğranıp harç için ayıralım. Pirinçlerin ölçüsü biberlerin boyutlarına göre farklılık göstereceğinden ilave yada eksiltme yapabilirsiniz. Soğanları rende yapalım. Parmağımızı tuza batırıp biberlerin içlerine sürelim. Bir kabın içine yıkanan pirinçleri, rende soğanı, domatesi, ince kıyım maydanoz ve dereotunu, salçaları, sumak ekşisini,baharatları ve zeytinyağını da ekleyip kaşık ile karıştıralım. Biberlerin içini harç ile dolduralım. Çok fazla da soldurmayın pirinçler şişince taşabiliyor.
Biraz boşluk bırakıp en üste domates ile kapak yapıp tencereye dizelim. Biberler bitene kadar işleme devam edelim. İçimiz kalırsa ev de kabak, patlıcan, soğan, domates ne varsa onlarla da dolma yapabilirsiniz.
Ayrı bir kabın içine 1 tatlı kaşığı domates salçası biraz tuz ve su ilave edip karıştıralım. Dolmaların yarısına gelecek şekilde tencereye dökelim. En son üzerine zeytinyağı hafifçe gezdirelim ve kısık ateşte yaklaşık 25 - 30 dk kadar pişirelim. Biberler renk değiştirip yumuşağıdığında ocağın altını kapatalım.

NOT: Yanına da sarımsaklı cacık nasıl da yakışıyor:))))))

Afiyet Olsun:)))))))


KABAK GRETAN


Malzemeler :
2 parça tavuk eti,
4 kabak,
2 yeşil biber,
1 soğan,
2 havuç,
1 tutam maydanoz yada dereotu,
1 yemek kaşığı domates salçası,
karabiber, kırmızı pul biber, tuz,
zeytinyağı,


Beşamel Sosu İçin:
1 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
karabiber,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 fiske tuz



Yapılışı :
İç harcı hazırlamak için, tavuk etlerini küçük küçük keselim. Tavaya yağı koyup tavukları suyunu salıp çekene kadar soteleyelim. Soğanı küp küp kesip, biberi de doğrayıp ilave edelim. Havuçları ben küp küp doğradım isteğe göre rende de yapılabilir. Havuçları da ekleyelim tavaya. Domates salçasını da ekleyip kavuralım. Çok az su ilave edip biraz daha kavuralım.Tuzu, karabiberi, pul biberi de ekleyip 2 dk daha kavurup ocağın altını kapatalım. İç harcımız hazır.
Kabakları boydan 2 ye kesip içini kaşık ile oyalım. Tancereye su koyup kabakları 10-15 dk haşlayalım.(Kontrollü olsun yoksa dağılabilir.) Kabakları tencereden alıp borcama dizelim. İçlerine hazırladığımız haçtan paylaştıralım.
Beşamel sos için: küçük bir tencereye unu alalım yağ ile kavuralım. Üzerine soğuk sütü ekleyip tel çıpıcı ile sürekli karıştıralım. Topaklanmasın. Kıvam alınca karabiber ve tuzunu ekleyelip ocağın altını kapatalım.
Hazırladığımız beşamel sosunu da kabakların üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim.
Afiyet Olsun...

KABAK KALYESİ


Malzemeler :
2 kabak,
2 domates,
2 soğan,
5-6 diş sarımsak,

tuz zeytinyağı,

Hazırlanışı :
Önce tüm malzemelerimizi güzelce yıkayıp suyunu süzdürelim. Yayvan bir tencereye önce halka halka doğradığımız soğanları, üzerine yine halka doğranmış kabaklarımızı ve en son olarak da kabukları soyulmuş halka doğranmış domateslerimizi yerleştirelim. Sarımsakları da 2' ye kesip onları da yerleştirelim. Üzerine hafif tuzunu atıp zeytinyağı gezdirelim. Kısık ateşte sebzelerin kendi suyu ile 25-30 dk kadar pişirelim.
Servis yapmadan önce isteğe göre üzerine ince kıyılmış dereotunu serpelim.
Yemeğimiz servise hazırdır.

Afiyet Olsun...
NOT: Sebze miktarlarını kendi tencerenize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Pratik ve lezztli bir yemektir...

DOMATES SOSLU SEBZE KIZARTMASI


Malzemeler :
3 kabak,
2 patates,
2 havuç,
Sosu için:
3 domates,
1 sarımsak,
zeytinyağı,
tuz, karabiber


Kızartmak için:
sıvıyağ



Hazırlanışı :
Kabakları yıkayıp fazla suyunu havlu kağıt yardımıyla alalım. Sebze soyucu ile kabuklarını sıyıralım. Küçük küçük doğrayalım. Patateslerive havuçları da küçük küpler şeklinde keselim. Tavaya yağı alıp kızartalım. Fazla yağını almak için nette bir blogda görmüştüm. Bende aynı şekilde yaptım. Tel süzgeç yardımıyla ya da benim bir aparatım var onunla yaptım yağını süzdürelim. Ayrı bir kapta zeytinyağını alalım sarımsağı küçük doğrayıp soteleyelim sonra rendelediğimiz domateslerimizi ekleyip kavuralım. En son tuzunu karabiberini de ekleyip sosu hazır edelim.
•Servis aşamasında tabağımıza şık sunumla servis yapalım :))))
•Afiyet Olsun.....



ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Bakla yemeğini isterseniz salçalı olarak da yapabilirsiniz. Ben annemden hep böyle yediğim için böyle daha çok seviyorum. Dereotu koymayı atlamışım ama koyunca çok farklı güzel bir tadı oluyor. Üzerine de sarımsaklı yoğurt gezdirilirse tadı bir kat daha artıyor...


Malzemeler:
1 kg taze bakla,
2 orta boy soğan,
1-2 adet taze soğan,

yarım demet dereotu,
1 kesme şeker,
1 tutam tuz,
2 yemek kaşığı un,
yarım limon suyu,
zeytinyağı,
su,


Hazırlanışı :
Bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı un, tuz ve yarım limon suyu sıkalım. Ayıklanıp kesilen baklaları kararmamaları için bu suyun içine atalım. Soğanı ve taze soğanı küçük küçük kesip tencereye alalım. Baklaları da beklettiğimiz sudan çıkartıp bir su yıkayıp soğanların üzerine ekleyelim. 1 yemek kaşığı unu, tuzu, ve ince kıyım dereotunu da ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirelim. Çok az da su ilave edip kısık
ateşte yaklaşık 30-35 dk kadar pişirelim.
Yemeğimiz servise hazır :)))
Afiyet olsun.

PAZI SARMASI


Malzemeler:
400 gr pazı,
50 gr kıyma,
1 nescafe fincanı bulgur,

1 soğan,
3-4 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 çay kaşığı sumak ekşisi,
Pulbiber, karabiber, tuz, su ve zeytinyağı


Hazırlanışı:
Pazının saplarını kesin ve yıkayın. Bir tencereye su koyup kaynatın. Yaprakları bu suya batırıp çıkarın. Yumuşamaları için. Sonra çıkarıp soğuk suya alın. Bir kapta iç malzemeyi hazırlayın. Kıymayı, bulguru, küçük doğranmış soğanı, sarımsağı, baharatları, tuzu, salçayı ve zeytinyağı eleyip yoğurun. İçine çok az 3-4 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz.
Pazı yapraklarını bir tahtanın üzerine alın. Kalın damarlarını bıcak sırtı ile iyice ezin. İçine harçtan koyup sarın. Sarmaların yapışmaması için tencerenin alt kısmına ben kalın saplarını dizdim. Sardığımız sarmaları tencereye dizelim. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirelim parlak olması için. Ve porselen bir tabak kapatalım açılmamaları için. En son olarak da suyunu koyalım biraz (üzerine çıkmasın) . Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 10-15 dk pişirelim.
Afiyet Olsun...

KÖFTELİ BEZELYE


Malzemeler :
Yarım kg taze bezelye,
1 büyük patates,
1 havuç,
1 soğan,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı biber salçası,
tuz, zeytinyağı ve su

Köftesi için:
300 gr dana kıyma,
karabiber, tuz



Yapılışı:
Öncelikle bezelyeleri ayıklayıp yıkayalım. Soğanı küp şeklinde kesip tencereye alalım. Düdüklü tencereye zeytinyağını alıp soğanları kavuralım. Salçaları ekleyip kavurmaya devam edelim.  Patatesi ve havucu küp şeklinde kesip ekleyelim ardından bezelyeleri de ekleyip karıştıralım. Ayrı bir kabın içine kıyma, tuz ve karabiberi alıp yoğuralım. Küçük küçük parçalar koparıp yuvarlayalım Bir tabağa çok az un serpip köfteleri una buluyalım. Az yağlı tavada kızartıp bekletelim. Tencereye sıcak suyunu ekleyip ardından köfteleri de ilave edelim. Tuzunu kendi damak zevkimize göre ekleyip kapağı kapatalım. Kısık ateşte 25-30 dk kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

TAVUKLU ENGİNAR


Malzemeler:
yarım kg enginar, (yazdan hazırladığım deepfreze'de poşette bekleyenlerden kullandım)
2 parça tavuk göğüs eti,
1 büyük patates,
1 soğan,
1 tatlı kaşığı un,
zeytinyağı,
tuz, karabiber,
su.

Yapılışı:
Öncelikle enginarları ayıklayıp yıkayıp iri küpler şeklinde doğrayıp su dolu bir kabın içine tuz ekleyip bekletelim. (kararmamaları için) Tencereye zeytinyağını alalım. Soğanı küp şeklinde doğrayıp tencereye ekleyelim. Hafif soteledikten sonra tavukları da küçük doğrayıp soğanla birlikte kavuralım. Ardından küp doğranmış patates ve enginarları da ekleyip 1-2 dk daha kavuralım. 1 tatlı kaşığı unu serpiştirip karıştıralım. (eklediğimiz un yemeğimizin suyunun kıvamlı olmasını sağlıyor) Sıcak suyu göz kararı üzerine gezdirelim. Tuzunu ekleyip karıştıralım. Yaklaşık 20-25 dk kadar kısık ateşte pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim çektiyse çok az ilave edebiliriz. Piştikten sonra çekme karabiber serpip ocağın altını kapatalım.
Yemeğimiz servise hazır :))))
Afiyet Olsun...

15 Şubat 2012 Çarşamba

KALP ŞEKLİNDE TAVUK KÖFTESİ

Merhabalar, 
Bugün sizlerle harika bir köfte tarifini paylaşacağım. Tavuğu genelde sote yapıyoruz yada haşlayıp kızartıyoruz. Peki ya tavuktan köfte yapmak !!!! 
İşte şimdi vereceğim tarifle miss gibi köfteler yapacağız... Kesinlikle çok pratik, çok lezzetli ve deee çoook şık bir ana yemek.
Evde kendinizde çok güzel bir tavuk kıyması elde edebilirsiniz.  Gayet başarılı oldu. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Gerçekten çok lezzetli ve pratik :))))


Malzemeler:
250-300 gr tavuk göğüs eti,
1 soğan,
1 yumurta,
1 tutam maydanoz,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
2 diş sarımsak,
galeta unu,
karabiber, kimyon,tuz, kırmızı toz biber

Kızartmak için: Sıvıyağ


Yapılışı:
Öncelikle soğanı iri parçalar şeklinde keselim. Robotun içine soğanı, sarımsağı ve tavuk etlerini alıp kıyma kıvamına getirelim. Bir kaba tavuk kıymasını alıp yumurtayı ekleyelim. Baharatları, galeta ununu, salçayı ve ince kıyım maydanozu ekleyip yoğuralım. İsteğe göre şekil verelim. Ben kalp şeklindeki kurabiye kalıplarını tercih ettim. Çok da şık oldular:))))
Tavaya yağı alıp ısıtalım. Şekil verdiğimiz köftelerimizi arkalı önlü kızartalım.
Sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...

14 Şubat 2012 Salı

PEMBE SPİRAL KURABİYE


Malzemeler:
2,5 su bardağı un,
110 gr tereyağı,
1 su bardağı şeker,
1 yumurta,
2 çorba kaşığı süt,
1/4 çay kaşığı tuz,
1 pkt vanilya,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
pembe doğal gıda boyası,

Üstü için : hindistan cevizi.

Yapılışı: 
Bir kaba un, tuz, kabartma tozunu alıp karıştıralım, bir kenarda bekletelim. Çırpma kabında mikserle yumuşatılmış tereyağı ile şekeri iyice çırpalım. Mikser çalışırken yumurta, süt, ve vanilyayı ekleyip çırpalım. Mikseri düşük hıza alarak un karışımını yavaş yavaş ekleyelim. Hamur haline getirelim.
Hamurun yarısını ayıralım. Karışım kabında kalan hamura pembe gıda boyasını ekleyelim. Eşit olarak dağılması için karıştıralım fakat çok fazla karıştırmamaya dikkat edelim.
Yağlı kağıt serelim ve üstüne beyaz hamuru koyalım. Üstüne takrar yağlı kağıt serip bir merdaneyle dikdörtgen şeklinde açalım. Üstüne pembe hamuru yerleştirelim. Üstüne tekrar yağlı kağıt serip onu da dikdörtgen şeklinde açalım.  Bir fırın tepsisine yerleştirip buzdolabında 30 dk. bekletelim.
Buzdolabından çıkınca hamurların arasındaki yağlı kağıdı çıkarın ve hamurları unlanmış bir yüzeye koyalım. Yağlı kağıtları alırken hamurları kırmamaya özen gösterelim.
Pembe hamurun üzerini fırça yardımıyla hafifçe su ile ıslatalım. Pembe hamurun üzerine beyaz hamuru yerleştirelim. Güzel bir dikdörtgen şeklini vermek için bıçak kullanalım. Bıçakla düzgün dikdörtgen şekli kesip fazlalıkları ayıralım.
Yavaşça rulo yapmaya başlayalım. Bu işlem sırasında çok dikkatli olalım. Tamamlanana kadar yuvarlayalım. Boşluk bırakmayacak şekilde saralım.
Üst süslemesi için, hamurun üzerine fırça ile bir miktar su sürüp ıslatalım.
Düz bir zemine streç film serip üzerine hindistan cevizini bolca serpelim. Sonra üzerine hamuru yerleştirip hindistan cevizine bulayalım. Folyoyu sıkıca saralım. Bu şekilde buzdolabında 1 saat bekletelim.
Fırını önceden 175 'C ye getirip ısıtalım. Hamurumuzu 1'er parmak kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. 10 dk. kadar pişirelim ancak renklerinin kararmasına  değişmesine fırsat vermeden fırından alalım.
Afiyet Olsun...

13 Şubat 2012 Pazartesi

SEBZELİ TARHANA ÇORBASI

Tarhana çorbası zaten başlı başına besleyici bir çorbadırFakat benim evde 2,5 yaşında kızım olduğu için nasıl daha da besleyici hale getiririm diye düşündüm ve bu şekilde denedim tarhanayı. Sonuçtan da gayet memnunum:) Herkese rahatlıkla tavsiye ediyorum...



Malzemeler:
3 yemek kaşığı toz tarhana,
1 patates,
1 havuç,
1 soğan,1 çorba kaşığı domates salçası,zeytinyağı,
tuz ve su



Hazırlanışı:Bir kabın içine toz tarhanayı alıp 1 su bardağı su ile eritelim. Tencereye zeytinyağı koyup küçük parçalar halinde doğradığımız havuç, patates ve soğanı kavuralım 5 dk kadar. Daha sonra üzerine su ekleyip sebzeler pişene kadar haşlayalım. Blendırdan geçirelim. Ayrı bir kaba salçayı ve çok az zeytinyağı ekleyip kavuralım üzerine su ekleyip seyreltelim ve bunu da haşladığımız ve blendırdan geçirdiğimiz sebzelere ekleyelim. Tarhanayı da ekleyip karıştıralım. Su ve tuz ilavesi yapıp kaynayana kadar pişirelim. Üzerine isterseniz kuru nane serpip servis yapabilirsiniz...Afiyet Olsun...

PAZILI AYRAN ÇORBASI

Denenmesi gereken harika bir çorba tarifiyle yine karşınızdayım. Bu çorbayı şimdiye kadar denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tadı çok güzel. Yapınca eşinizden ve sevdiklerinizden tam not alacağınıza eminim:))))
Nette dolaşırken karşıma bu çorba çıkıverdi. İçinde neler var nasıldır diye okuyunca tarifi alıp yapmak istedim hemen ve doğruca mutfağa koştum. İşte ortaya böyle güzel bir çorba çıkıverdi. Ben değişik tatlar denemeyi ve klasik bildiğimiz tariflerin dışında şeyler yapmayı seviyorum. İlk tadan da genelde eşim olunca yorumları beni çok mutlu eden cinsten oluyor. Neyse ben kısaca bu çorbayı yapmanızı şiddetle
tavsiye ediyorum:))


Malzemeler:
1 su bardağı buğday( ben arpa şehriye kullandım 1 çay bardağı kadar)
500 gr. yoğurt,
3 - 4 pazı yaprağı, (ya da ıspanak)
2 tepeleme çorba kaşığı un,
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 yumurta sarısı,
7 su bardağı et suyu ya da su,
tuz, tereyağı ve nane


Hazırlanışı:
Öncelikle yoğurt un ve yumurta sarısını bir tencereye alalım. Üzerine suyu ilave edip çırpalım. Ocağın altını açıp kaynayana kadar karıştıralım. Daha sonra içine haşlanmış yeşil mercimeği ilave edelim. O yumuşayınca arpa şehriyeyi ve pazı yapraklarını ince ince doğrayıp onları da ilave edelim. Karıştırmaya devam edelim. Hepsi yumuşayana kadar pişirelim. En son olarak tuzunu ekleyelim. 1 dk daha karıştırıp ocağın altını kapatalım.
Ayrı bir tavada tereyağı ve naneyi ısıtıp çorbaya ilave edelim.
Sıcacık çorbanızı servis yapabilirsiniz...
Afiyet Olsun...

HAVUÇLU TAVUK ÇORBASI

Sırada çok lezzetli bir çorba tarifim var. Tadına bayılacaksınız. İçinde miss gibi küçük küçük tavuk etlerinin olduğu kokusuyla kendisine hayran bırakan bir çorba. Çok besleyici bir çorba. Soğuk kış günlerinde üzerimizdeki kırgınlığa ve soğuk algınlığına birebir gelecek bir çorba diyebilirim.... Biz çok sevdik. Umarım sizlerde beğenirsiniz.


Malzemeler:


Tavuk suyu için:
2 parça gögüs eti,
2 havuç,
1 soğan,
3-4 dal maydanoz
 
Terbiyesi için:
2 tepeleme yemek kaşığı un,
1 yumurta sarısı,
1 limonun suyu
 1 çay bardağı tel şehriye,
7 su bardağı tavuksuyu yada su,
tuz, karabiber


Hazırlanışı:
Öncelikle tavuk etlerini güzelce yıkayıp tencereye alalım. Ardından soğanı ve havucu yıkayıp havucun kabuklarını soyup bütün olarak tencereye alalım. Maydanozu da ekleyip içine 7 su bardağı su ekleyip etler ve sebzeler pişene kadar haşlayalım. Pişerken tencerenin üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alalım. Tavuk suyumuz hazır ve bunu başka bir tencereye süzelim. Tavuk etlerini küçük parçalara ayıralım. (tiftin) Sonra havucu küçük küpler şeklinde keselim. Soğanı ister ilave edin isterseniz koymayabilirisiniz. (ben bu kez kullanmadım) Kullanacaksanız da pişen soğanı küçük küçük doğrayın. Başka bir tencereye suyu alalım. Terbiyesi için un, limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpalım. Kaynayan sudan bir kepçe alıp bu terbiyeye ekleyelim. Çırpmaya devam edelim. Daha sonra kaynayan suyumuza terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Sırasıyla tifttiğimiz tavukları, küp doğradığımız havuçları, tel şehriyeyi ilave edelim ve karıştıralım sürekli. En son tuzunu ve karabiberini ilave edelim. Çorbamız kaynadıktan sonra altını kapatıp servise hazırlayalım.
Afiyet olsun...