Merhabalar,
Bugün size bayat ekmek'ten yaptığım bu nefis kekin tarifini vereceğim.
Yemek bloğu yazarı, sevgili arkadaşım Filiz Çatalkaya Orhan'dan aldığım bu tarifi dün yaptım. İnanın bana çok güzel oldu. Ekmek israfıyla ilgili çok güzel etkinliklerde görev alan, çeşitli tv kanallarına katılan, birbirinden güzel tarifleri bizlerle paylaşan arkadaşımı takdir etmemek mümkün değil. Kendisine bloğum aracılığıyla da teşekkürlerimi gönderiyorum.
Sayesinde bayat ekmeklerimiz çok değişik tariflerle değerleniyor, lezzetleniyor.
Bayat ekmekten galeta ve kroton bildiklerimiz arasında. Ya bilmediklerimiz !..
Ben şimdiye kadar bayat ekmekten börek, pizza, şerbetli tatlı yapmıştım.
Daha denenmeyi bekleyen öyle çok tarif var ki bayat ekmekle yapılacak.
Mutfak ekonomisi için, lütfen ekmekleri çöpe atmalayalım, yiyebileceğimiz kadarını satın alalım. Kalan ekmeklerimizi değerlendireceğimiz bir tarif mutlaka var.
Eşim bu kekin tadına baktıktan sonra aynen şu yorumu yaptı: Aynı pastiç gibi olmuş, çok beğendim dedi. Ben de aynı fikirdeyim, evet aynı pastiç tadında nefis bir kek. Bir sonraki denememde üzerine çikolata sos gezdirmeyi düşünüyorum. Nefis olacak nefisss :)))
Ben yakında helvasını da deneyeceğim. Onun tadını da çok merak ediyorum.
Sizi tarif ve fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum :))))
Malzemeler:
3 su bardağı (robotttan geçirilmiş ekmek)
2 su bardağı süt,
3 yumurta (büyükse 2 yeterli)
1 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 çorba kaşığı kakao,
1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
1 su bardağı kırık fındık yada ceviz,
1 tatlı kaşığı teremyağı (kalıbımızı yağlamak için)
Üzeri için: pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle robottan geçirdiğimiz bayat ekmeklerimizi derince bir kaba alalım. Üzerine sütü ekleyip spatül ile karıştıralım.
Ayrı bir kapta yumurta, ve şekeri mikserle mayonez kıvamına gelinceye, kabarana kadar karıştıralım. İçine kakaoyu, damla çikolatayı, tarçını, kırık fındığı, ekleyip karıştıralım. Diğer kaptaki ekmekli süt karışımını da bu kaba ekleyelim. Yavaş hareketlerle iyice malzemeler birbirine geçene kadar karıştıralım.
Baton kek kalıbımızın içine yağlı kağıt serelim. Tereyağı ile güzelce yağlayalım. Harcımızı kalıbımıza dökelim. Üzerini spatül ile düzeltelim.
Önceden ısıtılmış 180 'C deki fırında 50 dk pişirelim.
Fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde soğumasını bekleyelim. Servis tabağına alıp üzerine pudra şekeri eleyelim.
Afiyet Olsun...