Sayfalar

8 Nisan 2013 Pazartesi

BAYAT EKMEKLİ ÇİKOLATALI KEK


Merhabalar,
Bugün size bayat ekmek'ten yaptığım bu nefis kekin tarifini vereceğim. 
Yemek bloğu yazarı, sevgili arkadaşım Filiz Çatalkaya Orhan'dan aldığım bu tarifi dün yaptım. İnanın bana çok güzel oldu. Ekmek israfıyla ilgili çok güzel etkinliklerde görev alan, çeşitli tv kanallarına katılan, birbirinden güzel tarifleri bizlerle paylaşan arkadaşımı takdir etmemek mümkün değil. Kendisine bloğum aracılığıyla da teşekkürlerimi gönderiyorum.
Sayesinde bayat ekmeklerimiz çok değişik tariflerle değerleniyor, lezzetleniyor.
Bayat ekmekten galeta ve kroton bildiklerimiz arasında. Ya bilmediklerimiz !..
Ben şimdiye kadar bayat ekmekten börek, pizza, şerbetli tatlı yapmıştım.
Daha denenmeyi bekleyen öyle çok tarif var ki bayat ekmekle yapılacak.
Mutfak ekonomisi için, lütfen ekmekleri çöpe atmalayalım, yiyebileceğimiz kadarını satın alalım. Kalan ekmeklerimizi değerlendireceğimiz bir tarif mutlaka var. 
Eşim bu kekin tadına baktıktan sonra aynen şu yorumu yaptı: Aynı pastiç gibi olmuş, çok beğendim dedi. Ben de aynı fikirdeyim, evet aynı pastiç tadında nefis bir kek. Bir sonraki denememde üzerine çikolata sos gezdirmeyi düşünüyorum. Nefis olacak nefisss :)))
Ben yakında helvasını da deneyeceğim. Onun tadını da çok merak ediyorum.
Sizi tarif ve fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum :))))

Malzemeler:
3 su bardağı (robotttan geçirilmiş ekmek)
2 su bardağı süt,
3 yumurta (büyükse 2 yeterli)
1 su bardağı toz şeker,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 çorba kaşığı kakao,
1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
1 su bardağı kırık fındık yada ceviz,
1 tatlı kaşığı teremyağı (kalıbımızı yağlamak için)

Üzeri için: pudra şekeri




Yapılışı:
Öncelikle robottan geçirdiğimiz bayat ekmeklerimizi derince bir kaba alalım. Üzerine sütü ekleyip spatül ile karıştıralım.
Ayrı bir kapta yumurta, ve şekeri mikserle mayonez kıvamına gelinceye, kabarana kadar karıştıralım. İçine kakaoyu, damla çikolatayı, tarçını, kırık fındığı, ekleyip karıştıralım. Diğer kaptaki ekmekli süt karışımını da bu kaba ekleyelim. Yavaş hareketlerle iyice malzemeler birbirine geçene kadar karıştıralım.
Baton kek kalıbımızın içine yağlı kağıt serelim. Tereyağı ile güzelce yağlayalım. Harcımızı kalıbımıza dökelim. Üzerini spatül ile düzeltelim.
Önceden ısıtılmış 180 'C deki fırında 50 dk pişirelim.
Fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde soğumasını bekleyelim. Servis tabağına alıp üzerine pudra şekeri eleyelim.
Afiyet Olsun...

6 Nisan 2013 Cumartesi

KIRMIZI KÖZ BİBERLİ YUMURTA KEYFİ


Herkese Günaydın,
Yine hafta sonuna geldik, bol bol aktivite ve programlı bir hafta sonu olacak benim için. Hafta başından sıraya koyduk işler. Bakalım öğleye doğru plana göre bir rota çizeceğim... Gelecek pazar'a yani tam blog toplantımızın olduğu güne yetiştirmem gereken bir siparişim var... Harıl harıl onun hazırlıkları ile ilgileniyorum. 13 Nisanda teslim edeceğim inşallah. Nişan kurabiyeleri yapacağım... İlerleyen günlerde onu da sizlerle paylaşacağım dostlarım.. Şirin bir model beğenildi... Bakalım nasıl olacak :)))
Bugün size çok pratik bir tarif vereceğim. Hani öğlen ne yiyelim ya da akşam yemeği için pratik bir yemek hazırlamak isteriz ya bazen. İşte bu tarif tam da öyle zamanlar için kurtarıcı diyebilirim. 10 dk da hazır :)))
Ben acıyı pek sevmem fakat bu yemeğe acı çok yakışıyor.... 
Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum...
Deeepfrezdekileri bitirelim artık dimi ya :)))
Hemen tarifime geçiyorum diyorum çünkü bu benim kendim uyguladığım bir yemek. Tamamen doğaçlama ortaya çıktı yani...
Umarım sizlerde deneyince çok beğeneceksiniz....

Malzemeler:
300-400 gr kırmızı köz biber,
1 iri soğan,
2 yumurta,
zeytinyağı,
tuz, karabiber ve kırmızı pul biber,


Yapılışı:
Öncelikle kırmızı köz biberleri küçük küçük keselim. Yayvan bir tencereye zeytinyağını alalım. Yemekli küçük küçük doğradığımız soğanı tencereye ekleyip soteleyelim. İyice solan soğanımıza kırmızı köz biberleri, değirmenden çektiğimiz karabiberi ve tuzunu ekleyelim. Şöyle bir karıştıralım. Üzerine yumurtaları kırıp tekrar karıştırıp kapağı kapalı olarak yumurtaların pişmesini bekleyelim. Sıcak sıcak servis yapalım. Üzerine de bol bol acı kırmızı pul biber gezdirelim. Ben kızımda yediği için pişerken koyamıyorum tabağıma alınca ekliyorum...
Afiyetler olsun...

5 Nisan 2013 Cuma

MAYALI ÖRGÜ POĞAÇA



Merhabalar,
Yine arşivde epeydir bekleyen bir tarifimle sizlerin karşısındayım. Mayalı hamurla yapılan poğaçaları çok seviyorum. Bu yüzdende elimden geldiğince değişik sunumlar yapmak istiyorum. İşte bu tarifimde onlardan biri. Sevgili Cahide ablamın tariflerini çok beğeniyorum. Fırsat buldukça da denemeye çalışıyorum. Görüntüsüne bayıldığım bir tarifi daha deneme şansım oldu ve sonuç gerçekten başarılı :) Hem görüntüsü hem de lezzetiyle çok beğenilen mayalı örgü poğaçamı beğenilerinize sunuyorum.

İşte malzemelerim:
yumurta,(1 sarı üzeri için ayrılacak)
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 su bardağı süt (ılık olmalı)
1,5 çorba kaşığı toz şeker,
1 çorba kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,5 su bardağı un, (silme)

İç harcı için:
1 kase lor peyniri, 
bir tutam maydanoz, 
tuz ve karabiber

Üzeri için: 
1 yumurta sarısı,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığının ucu ile pudra şekeri


Yapılışı:
Öncelikle bir kapta ılık sütü, zeytinyağını, şekeri, tuzu ve yumurtayı (1 sarıyı ayırarak) güzelce karıştıralım. Elediğimiz unu ve instant mayayı ekleyip iyice yoğuralım. Hamur çok hafif elinize yapışıyor gibi olacak fakat iyice yoğurduğunuzda yapışmayan üzeri pürüzsüz bir hamur elde edeceksiniz :) 
İyice özdeşleşen hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 2 katına çıkana kadar ılık bir yerde bekletelim.
Süre sonunda hamuru bir kez daha yumuşak hareketlerle yoğuralım ki içindeki hava kabarcıkları dışarı çıksın. Elimize cevizden biraz daha büyük parçalar koparalım. Merdaneyle oval ve biraz uzun şekilde açalım. Ortasında bir parmak boşluk bırakarak yanlardan bıçakla ince kesikler şeklinde keselim. Ortasına harcımızdan koyalım. Kesik attığımız tarafları sırayla üst üste getirelim ve örgü şeklini oluşturalım. En son kestiğimiz şeriti elimizle bastıralım ki pişerken açılmasın:) Her bir hamur için aynı işlemi uygulayalım.
En son olarak da bir kapta yumurta sarısı, zeytinyağı ve pudra şekerini çırpalım. Fırça yardımıyla örgü poğaçalarımızın üzerine sürelim.
180 'C deki fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. 
Afiyetler olsun ...


4 Nisan 2013 Perşembe

Deryayla Lezzetler' de harika bir çekiliş var...


Merhaba sevgili dostlarım,
Derya ablacım bloğunun 6. yaşını harika bir çekilişle kutluyor...
Eğer sizde bu çekilişe katılmak isterseniz işte linki :)