Merhaba,
Bugün sırada harika bir börek tarifim var. Dar zamanlarımızda bizim kurtarıcımız olan baklava yufkasıyla hem tatlı hem de tuzlu alternatifi üretmek mümkün. Tıpkı milföy hamuru gibi. Çalışanlar için ya da aniden "biz geliyoruz" diyen misafirler için yarım saate hazırlayabileceğiniz çıtır çıtır ve çok lezzetli bir börek tarif bu. İç malzemesini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
12 yaprak baklavalık yufka,
İç malzemesi için:
bir kase lor peyniri, (ben Aynes marka kullanıyorum çok memnunum)
değirmende çekilmiş karabiber
Ara katlar için: bir kase sıvıyağ,
Üzeri için: 1 yumurta sarısı ve susam
Yapılışı:
Öncelikle baklava yufkası çok çok ince olduğu için kurumaya çok müsait bir yufka. O yüzden tek tek çıkarmanızı öneririm.
İlk yufkamızı uzun kenarı bize gelecek şekilde mutfak tezgahımıza serelim. Fırça ile yağı yufkanın her yerine sürelim. 2.ci yufkayı üzerine serelim aynı şekilde yağlayalım. 3. cü yufkayı da serip, yağlayalım. 4. cü yufkayı da serelim ve hiç yağlamadan lor peynirini her yerine eşit gelecek şekilde elimizle serpiştirelim. Üzerine karabiber serpiştirelim. İsterseniz bu aşamada kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz üzerine, güzel olur. Yufkamızı ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde dikkatlice rulo yapalım. Ruloyu istediğiniz ebatta kesebilirsiniz, ben 4 eşit parçaya böldüm.
Daha sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim. Kalan 8 yufka için de aynı işlemleri uygulayalım. En son üzerilerine yumurta sarısı sürüp susam ile süsleyelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında 15-20 dk kızarana kadar pişirelim.
Not: Her fırının ısı ayarı farklılık göstereceğinden siz kendi fırınınıza göre ayarlayın. Benimki turbo fırın çabuk pişiriyor...
Afiyet Olsun...
8 Şubat 2013 Cuma
LEVREK TAVA
Herkese günaydın, hayırlı sabahlar ve hayırlı cumalar diliyorum. Bugün arşivde yayınlanmayı bekleyen bir tarifimle sizlerin karşısındayım. Kızım tam bir balık canavarıdır. Çok şükür ki o konuda hiç sıkıntı yaşamadık :)) Bizim evde balık inanılmaz çok sevilir. Hatta eşim havanın müsait olduğu zamanlarda balık tutmaya da gider. O tuttuğu balığın lezzetiyse daha bir başkadır. Tutan kişiden mi yoksa balığın lezzetinden midir nedir bilmem artık ama pek bir güzel gelir bize :)))
Ama bu sefer balıkçıdan aldığımız levreğin çok pratik tarifini vermek istiyorum size:)
Ben balığı genelde fırında, yanına soğan ve patates ekleyerek pişiririm. Fakat tava balığının da tadını da özleyince arada böyle kaçamaklar yapıyoruz :)) Mümkün olduğu kadar az yağda pişirmeye de dikkat ediyorum.
İşte tarifim,
Malzemeler :
2 adet levrek ( fileto )
Kızartmak için: sıvıyağ,
Üzerine: bol limon ve değirmenden çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Öncelikle balıklarımızı güzelce yıkayıp, suyunu süzgeçte süzdürüp kağıt havlu ile iyice kurulayalım. Tavaya yağımızı koyalım. Yağ ısınınca fileto yaptırdığımız balıklarımızı çok az tuzlayalım ve tavada arkalı önlü iyice pişirelim.
Servis tabağımıza alıp, üzerine de bolca limon sıkıp biraz karabiber serpip sıcak sıcak salata eşliğinde yiyelim :)))
Afiyet Olsun...
Ama bu sefer balıkçıdan aldığımız levreğin çok pratik tarifini vermek istiyorum size:)
Ben balığı genelde fırında, yanına soğan ve patates ekleyerek pişiririm. Fakat tava balığının da tadını da özleyince arada böyle kaçamaklar yapıyoruz :)) Mümkün olduğu kadar az yağda pişirmeye de dikkat ediyorum.
İşte tarifim,
Malzemeler :
2 adet levrek ( fileto )
Kızartmak için: sıvıyağ,
Üzerine: bol limon ve değirmenden çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Öncelikle balıklarımızı güzelce yıkayıp, suyunu süzgeçte süzdürüp kağıt havlu ile iyice kurulayalım. Tavaya yağımızı koyalım. Yağ ısınınca fileto yaptırdığımız balıklarımızı çok az tuzlayalım ve tavada arkalı önlü iyice pişirelim.
Servis tabağımıza alıp, üzerine de bolca limon sıkıp biraz karabiber serpip sıcak sıcak salata eşliğinde yiyelim :)))
Afiyet Olsun...
7 Şubat 2013 Perşembe
3 - 2 - 1 POĞAÇASI
Herkese merhaba,
Bugün sizlerle o kadar kolay bir poğaça tarifi paylaşacağım ki inanamayacaksınız... Hem malzemeleri akılda kalıcı hem de çok pratik :) Nette birçok yerde şu sıralar bu tarife rastlayabilirsiniz çünkü çok popüler bir tarif ...
Ben de bu güzel tarifin patatesli versiyonunu yapmaya karar verdim. Dün arkadaşıma kahvaltıya davetliydim. Giderken de bu pamuk gibi poğaçaları yanımda götürdüm :))) İnanın bana çok güzel bir poğaça. Hatta mayalı yapıldığını düşünenler bile oldu :))
Sizleri daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum :)
Malzemeler:
3 pkt kabartma tozu,
2 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (ben ölçerek yaptım 4,5 su bardağı elenmiş un koydum)
İç Harcı için:
4 adet orta boy patates,
1 yemek kaşığı TAT tatlı biber salçası,
değirmenden çekilmiş karabiber,
tuz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı,
susam ve çörek otu
Yapılışı:
Öncelikle patatesleri yıkayıp kabuklarını soyalım. İkiye kesip bir tencere alalım. Patateslerin üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar haşlayalım. Haşlanan patatesleri çatalla iyice ezelim. İçine TAT tatlı biber salçasını, değirmenden çekilmiş karabiberi ve tuzu ekleyip karıştıralım. Ilıması için biraz bekletelim.
Hamuru için ise genişçe bir kaba sıvıyağı, yoğurdu (oda ısısında beklemiş olsun) tuz ve kabartma tozunu alıp homojen kıvam alana kadar karıştıralım. Yavaş yavaş unu ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp elimizle yuvarlak şekil verelim. Ortasına iç harçtan koyup poğaça şeklinde kapatalım. Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine birer parmak aralıkla dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpiştirelim. Önceden ısıtılmış 180 ' C deki fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...
5 Şubat 2013 Salı
KREMALI BRÜKSEL LAHANASI
Merhabalar,
Ne zamandır Cafe Fernando' da gördüğüm ve yapmak istediğim bir yemeği nihayet dün akşam yaptım. O nasıl güzel bir tat, o nasıl muhteşem bir aroma anlatamam sizlere. Cenk, tarif için bir kez daha çok teşekkür ediyorum sana ve iyiki bu tarifi bizlerle paylaşmışsın diyorum. Çünkü inanılmaz beğendim. Bayıla bayıla yedik diyebilirim. İşin sırrı krema ve limonda diye yazmış bence de aynen öyle. Parmaklarımı yiyecektim az daha :) Ben tarifi sizlere aynen geçiriyorum. Mutlaka ama mutlaka denemeniz için de ısrar ediyorum. Lahanayı sevdiren tarif diyelim biz buna bence :))) Et yemeklerinin yanına da çok yakışacağını düşünüyorum. Bu yemeği artık çok daha fazla yapacağıma eminim...
Orijinal tarif için linki tıklayabilirsiniz :) http://cafefernando.com/turkce/bruksel-lahanasi-tarifi/ Bu arada sevgili Cenk tarifi Molly Stevens’ın “All About Braising” kitabından uyarlamış. Haydi şimdi hemen tarife geçelim,
Malzemeler:
400-500 gr. brüksel lahanası
40 gram tereyağı
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı çiğ krema
Yarım su bardağı tam yağlı süt
1 çay bardağı sebze suyu (veya su) ben su ekledim
değirmende çekilmiş karabiber
tuz
Yapılışı:
Sonra ocağın altını kısalım krema, süt, sebze suyu, tuz ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatalım ve yaklaşık 10 dakika pişirelim. Brüksel lahanalarımız birazcık yumuşayıp krema süt karışımını çektiği anda ocaktan alalım. Brüksel lahanalarını servis yapacağımız tabağa aktaralım. Tenceremizde kalan çok az sosun üstüne limon suyunu gezdirelim. Tekrar ocağa alalım ve 2-3 dakika sosun koyulaşmasını bekleyelim. Bu arada tuz ve karabiberini ekleyelim sonra sıcak sosu lahanaların üzerine gezdirelim.
Sıcak sıcak servis yapalım :)))
Afiyetler olsun...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)