Sayfalar

7 Temmuz 2016 Perşembe

CEVİZLİ KALBURABASTI



Merhabalar sevgili dostlarım,

Yine çok şükür bir bayrama daha kavuştuk. 
Ramazan da çok keyifli ve güzel geçti. 
Allah tuttuğumuz oruçları, yaptığımız ibadet ve duaları kabul etsin inşallah..
Bayram denilince bayram tatlısı geliyor ilk akla öyle değil mi,
Arife gününden tüm evi tatlı bir telaş sarıyor. Temizlikler yapılıyor, Kıyafetler hazırlanıyor. Tatlılar yapılıyor. Hummalı bir telaş içinde oluyoruz bayram öncesi hepimiz evlerimizde.

Çok güzel ve özel geleneklerimiz bunlar aslında;
Yaşamak ve yaşatmak çok önemli..

Yeni nesil buna ne kadar uyuyor bilemiyorum ama en azından ben kendi evimde annemden babamdan nasıl gördüysem o şekilde devam ettirmeye gayret ediyorum geleneklerimizi..

Bayram tatlısız olmaz dedik ya hani, elimizden geldiğince misafirlerimiz için birşeyler yapmaya hepimiz özen gösteririz bayramlarda. Ve her evde bir tatlı mutlaka yapılır... 
Kimi hünerlerini gösterir koca bir tepsi baklava açar, 
Kimi balparmak tatlısı yapar, 
Kimi revani, 
Kimi de benim gibi kalburabastı :)

Bu bayram kayınvalidem baklava yapınca ben de kalburabastı yapmak istedim. Herkesin kendine göre bir tarifi reçetesi var aslında..

E bu da nacizane benim tarifim :)
Denemek isteyenler olursa tarifi burada efendim :)

Ağız tadıyla geçireceğimiz nice güzel bayramlar diliyorum hepimize.
Allah bir sonrakini de görmeyi nasip etsin inşallah.
Kucaklıyorum ve sevgilerimi gönderiyorum sizlere.

Mutlu Bayramlar







CEVİZLİ KALBURABASTI

Malzemeler : 


125 gr yumuşak tereyağı,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı irmik,
1,5 çay kaşığı karbonat,
1 pkt vanilya,
3_ 3,5 su bardağı kadar un ( kalecikun ),


İç Harcı: 


ceviz içi


Şerbeti için: 


2 su bardağı şeker,
2,5 su bardağı su,
birkaç damla limon suyu


Yapılışı:


Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Tencereye su ve şekeri koyup kaynatalım. 

Sonra limon suyunu ekleyip 10 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Soğuması için bir kenarda bekletelim.

Hamuru için ise genişçe bir kapa un hariç tüm malzemeyi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim. Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Sonra cevizden biraz daha büyük bir parça alıp ister benim yaptığım gibi sebze şekillendirici üzerinde, ister rendeyle, isterseniz de kalburla şekil verelim. Hamuru şekillendireceğimiz aparatta biraz bastırarak yayalım. Ortasına ceviz içini koyup kapatalım. Dikkatlice ters çevirip ve yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız tepsiye hafif aralık vererek dizelim. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. 

Benim fırınım 30 dk. da pişirdi.
Pişen tatlımızı fırından alınca hemen şerbetleyelim. 
Bu şekilde 4_ 5 saat bekletip sonra servis yapalım. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz,

Şimdiden Afiyet Olsun.





15 Haziran 2016 Çarşamba

ÇİLEKLİ YAZ KEKİ



Merhabalar,
Yaz gelmişse ve çilekler boy göstermişse pazar tezgahlarında e bize de çeşit çeşit tarifler yapmak düşüyor :)
Taze meyveleri hamurişlerimde kullanmayı seviyorum. O tat ve lezzet daha bir güzel oluyor bana göre..
Çok sevdiğim kitcheninred Pınar'ın tarifini denedim bu kez..
Ve sonuç mükemmel,

Hem yağsız, hem de çok fresh harika bir yaz keki...
Bence siz de hiç vakit kaybetmeden deneyin...

Evde hepimizin çok sevdiği hafif bir atıştırmalık oldu.
Sık sık farklı meyvelerle de deniyorum bu tarifi. oldukça başarılı...

Garantili tarifler her zaman yüz güldürür öyle değil mi :)

Teşekkürler Pınar'cım bu güzel tarif için, 
Defterime yıldızlı bir tarif daha ekledim sayende...


Haydi hemen tarife geçelim şimdi;

 ÇİLEKLİ YAZ KEKİ

Malzemeler:
1 küçük kase şeker (200 gr)
1 küçük kase un (200 gr)
1 küçük kase tepeleme ayıklanmış çilek (300 gr)
3 yumurta,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri mikserle rengi beyaza dönene ve krema kıvamına gelene kadar bir güzel çırpalım. Üzerine un, vanilya ve kabartma tozunu eleyip karıştıralım. Hazırladığımız karışımı margarinlediğimiz tart kalıbımıza dökelim.
Çileklerimizi hamurun üzerine dışardan içe doğru aralıklı olarak dizelim. 
Önceden ısıttığımız fırında yaklaşık olarak 35 - 40 dk. arası kontrollü bir şekilde pişirelim.
Pembeleşen kekikimizi fırından çıkartıp ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
Servis tabağına alalım.
Dilerseniz üzerine çok hafif pudra şekeri ile dekor verebilirsiniz.

Afiyetler olsun...

Not: Kase bildiğimiz komposto kasesidir... Aman dikkat !...
Mutfak terazisi kullanarak yapmanızı tavsiye ediyorum :)







13 Haziran 2016 Pazartesi

Yenigün FİT Reçelleri, Asırlık Lezzetler Sofralarımızda. . .

Merhabalar,

Antalya'dan esen sağlık rüzgarı,
Yenigün Gıda Ailesinin yeni üyelerini tanıtmak istiyorum sizlere..



FIT Stevialı Reçel Serisi...

Hem diyabet hastalarına, hem de şeker tüketimini azaltmayı düşünenlere sağlıklı bir alternatif olarak geliştirildi..
Bu reçellerde yapay tatlandırıcılar yok, şeker yok, onun yerine stevia bitkisinin 󾁎 yapraklarından elde edilen doğal özüt var...

Bu bitkiden elde edilen özüt'de  kan şekerini düzenleyici etkiye sahip..
Sıcak, soğuk tüm içeceklerinizde...

Ya da tatlı, kek tariflerinizde rahatlıkla kullanabileceksiniz bu ürünleri..

Faydalarına gelecek olursak :)

✔Kalori değeri "0"dır 󾌧
✔Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyona karşı olumlu etkileri vardır.
✔Pek çok yemek, tatlı ve pasta pişirilebilmektedir.
✔ 300 'C üzerine kadar ısıya dayanabilmektedir.
Kan şekerini arttırmamaktadır.

Biz bayanların arayıpta bulamadığını Yenigün Gıda ayağımıza kadar getirdi...
Yapay olarak tatlandırılmış şekerli gıdalardan ne kadar uzak durursak o kadar iyi...
Ben kesinlikle tavsiye ediyorum,

Web sitesinden de sipariş verebiliyorsunuz üstelik...

Az şekerli hayata merhaba dememiz gerekiyor.. 
Bunu unutmayalım lütfen..

Bu birbirinden güzel ve de sağlıklı lezzetleri bizlerle buluşturdukları için Yenigün Gıda'ya bir kez daha teşekkür ediyorum..



2 Haziran 2016 Perşembe

Mantarlı Pilav


Mantarlı Pilav

Sofralarımızda özel bir yere sahip olan pilav, damak zevkine göre çeşitli formlarda hazırlanabiliyor. Özellikle sebzeler ile zenginleştirilen pilavlar, hem besin içeriği hem de lezzeti açısından en sevilen yemekler arasında yer alıyor.

Pilav genellikle pirinç, bulgur ya da kuskus kullanılarak yapılan bir yemek türü olarak sofralarda yerini alıyor. İçeriğindeki maddeye göre, pirinç, bulgur ya da kuskus pilavı olarak adlandırılıyor. Türk mutfağına Orta Asya’dan geçen pilav, 70-80 çeşidi olan bir yemek olarak oldukça önemli bir yer tutuyor. Özellikle düğünlerde, özel günlerde, Hıdrellez gibi baharı müjdeleyen günlerde halen zevkle tüketiliyor.

Geleneksel Türk mutfağında pilavı zenginleştiren en önemli unsur, içeriğine katılan malzemelerin çeşitli ve bol oluşu oluyor. Et, bazı balık türleri, kuru baklagiller ve sebzeler ile çeşitlendirilen pilavlar, malzemelerin bir arada kullanılmasıyla harmanlanan bir lezzet yumağı haline geliyor.


Birbirinden lezzetli pilav tarifleri için: http://www.herkessofraya.com/tarifler/pilav/778296

Pilava Şık Bir Yorum: Mantarlı Pilav Pilav tariflerinde en çok kullanılan sebze, ete benzer aromasından dolayı mantar oluyor. Mantar kullanılarak yapılan pilav çeşitleri, gerek görselliği gerekse farklı lezzetiyle sıklıkla tüketiliyor. Genellikle güveçte mantarlı pilav şeklinde yapılsa da mantarlı havuçlu pilav, mantarlı tavuklu pilav gibi tariflere de rastlanabiliyor.

Kolay yapımı ve pratikliği ile dikkatleri çeken pilavın kendine has bir lezzeti ve yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunuyor. Özellikle yağda kavrularak yapılan pilavın kavurma süresi, içerisine eklenen su miktarı ve demlenme süresi de yemeğin lezzetini etkiliyor. Pilavın içerisinde kullanılan sebzelerin pişirilme şekilleri de bir o kadar önemli hale geliyor. Mantarlı pilav yaparken mantarın limonlu suda bekletilmesi mantarların kararmasını engelliyor ve pilavın içerisinde estetiği bozacak görüntü oluşmasını engelliyor. Mantarlı pilav yaparken dikkat edilmesi gereken diğer önemli nokta ise mantarların çok küçük doğranmayarak pilav içerisinde kaybolmasını önlemek oluyor. Çeşitli baharatlarla da çeşnilendirilebilen pilav, damak zevkine göre dilenen sebzelerle birlikte pişirilebiliyor.

Mantarlı Pilav ile Dereotu Uyumu

Türk mutfağında başlı başına bir ana yemek olarak kullanılabilen pilav, içerisine eklenen sebze ve besinlerle çok daha lezzetli ve besleyici hale gelebiliyor. Özellikle mantar kullanılarak yapılan, mantarlı pilav, mantarlı tavuklu pilav, iç pilav, mantarlı havuçlu pilav, dereotlu mantarlı pilav, gibi pilav çeşitleri sıklıkla tüketiliyor. Özellikle mantarlı dereotlu pilav çokça seviliyor. Mantarlı pilav, pirinç yerine bulgur kullanılarak da yapılabiliyor. Mantara ek olarak tavuk kullanıldığında hem yemeğin besin değeri artıyor hem de farklı bir lezzet oluşuyor. Dereotunun en çok yakıştığı yemek olan mantarlı pilav, sofralarda zaman zaman ana yemek olarak da tüketilebiliyor.

Birbirinden ilginç ve lezzetli mantarlı pilav tariflerine Knorr tarafından hazırlanan http://www.herkessofraya.com/ sayfasından ulaşabilir ve yepyeni, lezzetli yemek tariflerine sahip olabilirsiniz.