Sayfalar

7 Temmuz 2016 Perşembe

CEVİZLİ KALBURABASTI



Merhabalar sevgili dostlarım,

Yine çok şükür bir bayrama daha kavuştuk. 
Ramazan da çok keyifli ve güzel geçti. 
Allah tuttuğumuz oruçları, yaptığımız ibadet ve duaları kabul etsin inşallah..
Bayram denilince bayram tatlısı geliyor ilk akla öyle değil mi,
Arife gününden tüm evi tatlı bir telaş sarıyor. Temizlikler yapılıyor, Kıyafetler hazırlanıyor. Tatlılar yapılıyor. Hummalı bir telaş içinde oluyoruz bayram öncesi hepimiz evlerimizde.

Çok güzel ve özel geleneklerimiz bunlar aslında;
Yaşamak ve yaşatmak çok önemli..

Yeni nesil buna ne kadar uyuyor bilemiyorum ama en azından ben kendi evimde annemden babamdan nasıl gördüysem o şekilde devam ettirmeye gayret ediyorum geleneklerimizi..

Bayram tatlısız olmaz dedik ya hani, elimizden geldiğince misafirlerimiz için birşeyler yapmaya hepimiz özen gösteririz bayramlarda. Ve her evde bir tatlı mutlaka yapılır... 
Kimi hünerlerini gösterir koca bir tepsi baklava açar, 
Kimi balparmak tatlısı yapar, 
Kimi revani, 
Kimi de benim gibi kalburabastı :)

Bu bayram kayınvalidem baklava yapınca ben de kalburabastı yapmak istedim. Herkesin kendine göre bir tarifi reçetesi var aslında..

E bu da nacizane benim tarifim :)
Denemek isteyenler olursa tarifi burada efendim :)

Ağız tadıyla geçireceğimiz nice güzel bayramlar diliyorum hepimize.
Allah bir sonrakini de görmeyi nasip etsin inşallah.
Kucaklıyorum ve sevgilerimi gönderiyorum sizlere.

Mutlu Bayramlar







CEVİZLİ KALBURABASTI

Malzemeler : 


125 gr yumuşak tereyağı,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı irmik,
1,5 çay kaşığı karbonat,
1 pkt vanilya,
3_ 3,5 su bardağı kadar un ( kalecikun ),


İç Harcı: 


ceviz içi


Şerbeti için: 


2 su bardağı şeker,
2,5 su bardağı su,
birkaç damla limon suyu


Yapılışı:


Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Tencereye su ve şekeri koyup kaynatalım. 

Sonra limon suyunu ekleyip 10 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Soğuması için bir kenarda bekletelim.

Hamuru için ise genişçe bir kapa un hariç tüm malzemeyi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim. Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Sonra cevizden biraz daha büyük bir parça alıp ister benim yaptığım gibi sebze şekillendirici üzerinde, ister rendeyle, isterseniz de kalburla şekil verelim. Hamuru şekillendireceğimiz aparatta biraz bastırarak yayalım. Ortasına ceviz içini koyup kapatalım. Dikkatlice ters çevirip ve yağlı kağıt serdiğimiz ya da yağladığımız tepsiye hafif aralık vererek dizelim. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. 

Benim fırınım 30 dk. da pişirdi.
Pişen tatlımızı fırından alınca hemen şerbetleyelim. 
Bu şekilde 4_ 5 saat bekletip sonra servis yapalım. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz,

Şimdiden Afiyet Olsun.





4 yorum:

  1. şekilleri çok güzel olmuş. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Fincan Teyze :))
      pazarlarda satılan tırtıklı sebze kesici ile şekillendirdim..
      beğendiğinize sevindim...
      sevgiler,

      Sil

Yorumlar