Sayfalar

3 Mayıs 2012 Perşembe

SOSLU SEMİZOTU SALATASI

Semiz otunun hem salatasını hem de yemeğini çok sık yapıyorum. Çok çok faydalı bir sebze.
Küçük bir araştırma yaptım ve bakın semizotu mucizesi nelere kadir.....

Semizotunun pek çok hastalığa iyi geldiği de bir gerçek.  Sebzeler arasında en fazla miktarda
Omega-3 içerdiği anlaşılmış.
 
Uzmanlar, özellikle genetik bilimciler tarafından mucizevi besin olarak gösterilen semizotunun

yararlarını şöyle sıralamış:
* Kanı temizler,
* Sinir krizlerini önler,
* Beyin yorgunluğunu alır.
* Böbreklerdeki kum ve taşları döker,
* Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır.
* Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir.
Malzemeler:
1 bağ semizotu,
1 kase yoğurt,
2 diş sarımsak,
tuz,


Sosu için:
tereyağı,
1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
kuru nane


Yapılışı:
Öncelikle semiz otlarını güzelce ayıklayıp yıkayalım. Elimizle ya da bıçakla parçalara ayıralım. Bir kapta yoğurdu çırpalım. İçine ezilmiş sarımsak ve tuz da ekleyip karıştıralım. Parçalara ayırdığımız semiz otlarını da ekleyip şöyle bir harmanlayalım. 
Servis yapacağımız salata kasesine dökelim.
Sosu için küçük bir tavada tereyağını ısıtalım ve nane ile toz kırmızı biberi ekleyip çok az daha ısıtalım. Ocaktan alıp semiz otlarının üzerine gezdirelim.
Nasıl güzel oluyor anlatamam. Mutlaka denemelisiniz. 
Şimdiden afiyet olsun...

2 Mayıs 2012 Çarşamba

SOSLU TAVUK KANAT

Şu sıra tavukla ilgili bazı söylentiler çıksa da en sevdiğim et beyaz et ve tavuk etini vazgeçilmezim. Çok severek tüketiyoruz. Bu şekilde ilk kez denedim. Sosla birlikte bir gece beklettim ve inanın bana et nasıl yumuşacık oldu, nasıl güzel koktu, liğme liğme ayrıldı yerken. Kesinlikle marineyle denemenizi tavsiye ediyorum. Sonuç mükemmel :))))

Malzemeler:
10-15 adet tavuk (dip) kanat,

Marinatı için,
1 çay bardağı süt
4 diş sarımsak,
kekik, köri, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, tuz
zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle tavuk kanatları güzelce yıkayıp süzülmesi için bir süzgeçte bekletelim. Bu arada marine için gereken malzemeleri bir kabın içine alalım. Ben baharatları göz kararı ekledim. Sarımsakları da ezip ilave ettim. Marine de kullandığım süt, etin yumuşamasında büyük rol alıyor. Süt, zeytinyağı, sarımsaklar ve baharatları güzelce harmanlayıp tavuk kanatlarını kabın içine alalım. İyice karıştırarak sosun ete geçmesini sağlayalım. Ağzı kapaklı bir kaba alıp 1 gece buzdolabında bekletelim. Vakti dar olanlar 4-5 saat de bekletebilirler. 
Pişireceğimiz zaman ister tavada çok az yağda pişirebilirsiniz. Ben Tefal ActiFry Plus tenceremde pişirdim. Yağsız pişirdiğinden dolayı onu tercih ediyorum. Yaklaşık 25 dakikada pişiyor.
Sonra yanına misss gibi tel şehriyeli, tereyağlı pilav da yaptım, çok azda baharatlı küp patates kızarttım. Eeee bol yeşil salata da yanına çok yakıştı hani....
İşte size harika bir tavuk menüsü :)))))
Afiyet Olsun...

30 Nisan 2012 Pazartesi

KAYMAKLI KANEPELER


Biz İzmir'liler simite buralarda gevrek deriz. Kahvaltılarımızda, öğleden sonra çaylarımızda hemen hemen her zaman çok severek yediğimiz güzel bir atıştırmalıktır aslında. Fırından yeni çıkmış eli yakan bol susamlı gevreğin yanına şöyle bir dilim tulum peyniri ve sıcacıkkkk bir fincan çay....
İnsan başka ne ister ki :))

Görüntüsü ile gönülleri fetheden şirin simitler...Kahvaltı sofralarımıza biraz şirinlik katmak amacıyla hazırladığım minik kanepeler bunlar:))))


KAYMAKLI KANEPELER
Malzemeler:
1-2 adet gevrekt,
küçük bir kase kaymak, (ev yapımı olursa ne ala)
vişne reçeli (evde hangisi varsa olur)
bal,
tahin-pekmez karışımı,

Yapılışı:
Gevreği verev olarak dilimleyelim. Üzerine kaymaktan sürelim. Bal, reçel, marmelat ve tahin-pekmez sürerek renklendirelim:)))
Servis tabağına dizelim,
Afiyet Olsun...

27 Nisan 2012 Cuma

SARIMSAKLI UN ÇORBASI

Dün düşünüyordum bugün hangi çorbayı denesem diye. Sevgili "Tarifname" de gördüm ve hoşuma gitti. Yapınca da kendisine teşekkürlerimi ilettim hemen. Ailecek çok beğendik. Özellikle de eşim tam puan verdi. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.
Şimdi bu güzel çorbanın tarifine geçelim mi birlikte:


SARIMSAKLI UN ÇORBASI
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
4 çorba kaşığı un,
1 iri diş sarımsak,
karabiber,
 tuz ve tavuk bulyon,
yeteri kadar su,

Üzeri için: 
1 tatlı kaşığı tereyağı,
toz kırmızı biber ve kuru nane
isteğe bağlı olarak da sirke

Yapılışı:
Tavuk bulyonu 1 bardak sıcak suda eritelim. Tencereye yağı alıp eritelim ve unu ilave edip kavuralım. Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip hızlıca karıştıralım. Topaklanmaması için.( Blendırdan geçirebilirsiniz topaklanma olursa da) Kaynamaya başlayınca karabiber ve tuzunu ekleyip (bulyonun içindeki tuzu da hesaba katarak kontrollü olarak tuz ekleyelim) karıştırmaya devam edelim. İyice kaynayan çorbamıza ezdiğimiz sarımsağı da ekleyip şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım.
Üzerine tavada erittiğimiz tereyağının içine toz kırmızı biberi ekleyip biraz ısıtalım. Servis kasesine çorbayı aldıktan sonra üzerine sosdan gezdirelim. Nane ile süsleyelim.
Benim tavsiyem sirke de ilave etmeniz. Çok yakışıyor, işkembe çorbası ayarında bir çorbaya dönüşüyor :)))))
Afiyet Olsun...