5 Mayıs 2014 Pazartesi
PORTAKALLI SULTAN TATLISI
Merhaba sevgili dostlarım,
Bir önceki postumda geçtiğimiz hafta çok keyifli bir kahvaltı etkinliğine davet edildiğimizden ve sevgili bloger arkadaşlarımla bir araya geldiğimizden söz etmiştim sizlere.
Portakalbahcem.com'un Halkla İlişkiler Sorumlusu sevgili Şebnem hanım'ın RCS Cafe'de bizlere ev sahipliği yaptığı, neşeli geçen bir etkinlikti. Kendisi İzmir'imizi çok ama çok beğendiğini her fırsatta dile getirdi. Ben de hep söylerim İzmir yaşanacak şehir diye :) Sizin de yolunuz buralardan geçerse güzel şehrimize uğramadan geçmeyin lütfen efendim. Hem havası hem doğası çok güzeldir, ayırca insanı güleç yüzlü, cana yakın ve misafirperverdir.
Evet günümüze güzel bir başlangıç yaptık diyebilirim. Hep birlikte portakalbahçem.com' un nefis reçel, marmelat ve kurabiyeleri, taze sıkılmış portakal suyu ve limonatası eşliğinde kahvaltımızı yaptık bol bol da sohbet ettik :))) Bu keyifli buluşma için öncelikle sevgili Şebnem hanıma ve portakalbahçem.com ailesine çok çok teşekkür ediyorum.
Bugün sizlere Finike'den Portakalbahcem.com' un güzel meyve bahçelerinden taze taze toplanıp gelen ve mis gibi kokan portakal ve limonlar ile yaptığım nefis bir şerbetli tatlı tarifi vereceğim. Bu tatlıyı ilk kez denedim ve sonuç gerçekten çok başarılı. Eşim ve kızım çok beğendiler, komşularıma da ikram ettim, bayıldılar.
İşte o güzel tatlımın tarifi :
PORTAKALLI SULTAN TATLISI
(30 adet için)
Malzemeler:
200 gr. oda sıcaklığında margarin,
1/2 çay bardağı sıvıyağ,
2 yumurta,
1 çay bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 su bardağı irmik,
1 portakal kabuğu rendesi,
3,5 su bardağı un,
1 pkt kabartma tozu,
1 pkt vanilya,
Şerbeti İçin:
3 su bardağı şeker,
4 su bardağı su,
1/2 limon suyu
Üzeri İçin:
3 çorba kaşığı süt,
1 kase mavi haşhaş,
ceviz
Yapılışı:
Öncelikle şerbetini hazırlayalım. Tencereye su ve şekeri koyup kaynatalım. Kaynamaya başladığı anda limon suyunu ekleyip 5 dk daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım.
Hamuru için, bir kaseye yumuşak margarini ve pudra şekerini alıp mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Daha sonra içine sıvıyağı, yumurtaları ekleyip tekrar çırpalım. Hindistan cevizini, irmiği, portakal kabuğu rendesini ve vanilyayı ekleyip karıştıralım. Kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edelim. Hamur kıvam alınca yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alıp elimizle yuvarlayalım. Bir kaseye sütü diğer bir kaseye de haşhaşı koyalım. Yuvarladığımız hamuru önce süte bulayıp daha sonra da haşhaşla kaplayalım. Her bir tatlının üzerine yarım ceviz yerleştirelim. Yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim. Tüm hamur için aynı işlemi uygulayalım. Önceden ısıttığımız 175 'C deki fırında tatlımızı 30-35 dk. kontrollü şekilde pişirelim. Hafif pembeleşmesi yeterli.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine ılıyan şerbeti kaşık kaşık dökelim. Her tatlının üzerine şerbetin gelmesine de dikkat edelim. Üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp tatlının şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı soğuyup şerbetini çekince servis edelim.
Afiyet Olsun...
Dilerseniz sunum yaparken üzerine portakal kabuğu rendesi serpiştirebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Portakalın kokusu taaa buralara geldi 😊 Ellerinize sağlık ...
YanıtlaSilTeşekkürler Mürvet hanım, kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum,
SilÇok beğeneceğinizi düşünüyorum :))
Sevgiler,
Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor. Bu tatlıyı ben de çok seviyorum. Afiyetler olsun. Sevgiler,
YanıtlaSilteşekkürler ablacım :))) beğenilmeyecek gibi de değil, nefis gerçekten...
SilSevgiler,,,
Arkadaşım şu aralar tatlılardan gidiyorsun maşallah... fotoğraflarda süper emeğine sağlık canım
YanıtlaSilEvet canım çok haklısın, diğer tariflerim de var aslında yayınlanmayı bekleyen ama ne hikmetse bu ara tatlı tarifi paylaşmak istiyor canım :)))))
SilBeğendiğine sevindim, çok öpüyorum,
Sevgiler,
Tabak o kadar güzel ki tatlıya mı bakayım portakallara mı yoksa çiçeklere mi şaşırdım kaldım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilçok çok teşekkürler Pembe Kekiğim :)))) Beğendiğine sevindim, Tatlının tadına bakanlar tarif istiyorlar. Geçen haftadan bu yana tam 3 kez yaptım. Oldukça da bereketli. Ölçüler harika :)) Mutlaka denemeni isterim :))))
SilÇok öpüyorum sizi, sevgiler kocaman....
Eline sağlık Fatma'cığım,çok güzel ve iştah açıcı görünüyor gerçekten :) Sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkürler Nergis ablacım :)))
Silbeğendiğinize gerçekten çok sevindim, sevgiler :)))
Canım benim bu tatlıya bayılırım ki portakallısı daha da güzeldir eminim...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım nefissss olmuşlar...
Görüntüsü bile yemiş kadar olmamı sağladı...
Emeğine sağlık canım görsel olarak da harika Boncuğum ...
Sevgilerimle öpüyorum seni...
Emel'cim portakal ile mutlaka denemelisin. İnanılmaz güzel bir lezzet kattı tatlıya,
SilBeğendiğine çok sevindim canım benim, bende seni çok öpüyorum Emel'cim :)))
Kocaman sevgiler gönderiyorum İzmir'den :)
Çok güzel görünüyor elinize sağlık. Haşhaş kullanmasak çok farklı olur mu?
YanıtlaSilÇok teşekkürler Şafak bey, bence haşhaş bu tatlıya çok yakışıyor kullanın derim. Ama kullanmak istemezseniz de şekerpare havasında bir tatlı olur :))
SilMuhteşem gözüküyor .. Ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkürler Senem hanımcım :))))
Silmutlaka deneyin, tadı da nefis....
sevgiler,