Sayfalar

15 Nisan 2012 Pazar

LAMİNGTON KEKİ (küp kek)

Merhabalar,
Size bu hafta sonu için yaptığım tadına doyulmaz nefis kekten bahsetmek istiyorum. Tarifi sevgili arkadaşım Özgül'de  " özgülün tariflerinde" gördüm ve tarifi hemen not alıp uyguladım. 
Avustralya'nın geleneksel tatlılarından biri olan Lamington, karelere kesilmiş tereyağlı kekin çikolata sosu ve hindistan cevizine bulanmasıyla yapılıyor. 
Kekin hikayesi de şöyle sevgili dostlarım: Avustralya'nın eyaletlerinden birinin valiliğini yapmış olan Lamington bir davette bir parça keki yanlışlıkla et sosuna düşürdükten sonra oradan atınca hindistan cevizi kasesine düşer ve ev sahibi et sosunu çikolata sosu ile değiştirmeyi düşününce bu tatlı ortaya çıkar.
Yapım aşamaları çok değişik geldi bana. Sosu farklı. Pasta havasında harika bir kek yani. Kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyorum. Biliyorsunuz ben değişik tarifler denemeyi seviyorum. 
Bu tarifte tam aradığım gibi değişik ve çoook lezzetli...
Geçelim mi şimdi tarife:)

Malzemeler:
4 yumurta,
1,5 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı ılık süt,
yarım su bardağı sıcak su,
3 su bardağı un,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
1 çay kaşığı yemek sodası,
1 çay kaşığı mahlep,
limon kabuğu rendesi,

Sosu için:
2 adet çubuk tarçın,
2 su bardağı su,
2 çorba kaşığı kakao,
1 su bardağı şeker,

Üst kaplaması için:
1 su bardağı hindistan cevizi


Sosu hazırlamak;
Tarçın çubuklarını 2 su bardağı su ilave ederek kaynatalım. Çubukları çıkarıp  1 su bardağı şekeri, kakaoyu ilave edip karıştıralım. Sosumuz hazır : ))))


Yapılışı:
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Ayrı bir kabın içine de unu eleyip, kabartma tozu, vanilya, yemek sodası, mahlep, limon kabuğu rendesi ekleyip harmanlayalım. Çırpılmış yumurta karışımına 1su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı ılık süt ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım. Daha sonra karışım yaptığımız unu ilave edelim ve tekrar karıştıralım. En son yarım su bardağı kaynar suyu yavaş yavaş karıştırarak yedirelim. Kare ya da dikdörtgen fırın tepsisini yağlayıp çok az unlayıp karışımı içine dökelim. Önceden ısıtılmış 185 'C lik fırında kızarana kadar pişirelim. ( Pişip pişmediğini kürdan testiyle anlayabilirsiniz.)
Kek soğuduktan sonra kare şeklinde küp küp keselim. Önceden hazırlamış olduğumuz sosa kesin her yüzeyini hafifçe batıralım ve hindistan cevizine bulayalım.
Muhteşem kekimiz servise hazır :)))
Afiyet Olsun....

Not : Kaynar suyu koymamızın sebebi kekin daha güzel kabarıyor olması...


11 Nisan 2012 Çarşamba

YUMURTALI ISPANAK

Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarımızda boy göstermeye başlar, ta Mart ayına, hatta Martın sonuna kadar saltanatını sürdürür. Ispanaktan neler yapmayız ki: ıspanaklı börek, yumurtalı ıspanak, parça etli veya kıymalı ıspanak, ıspanak salatası, ıspanaklı kek, ıspanaklı kiş,  gibi türlü türlü yemekler yaparız.
Ispanağı sevmeyen var mı ? Demir açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Onunla yapılan ne kadar çok çeşit varsa hepsini yiyebilirim. O derece yani :))
Şimdi de sıra da hepimizin bildiği çok pratik ve çok lezzetli bir yemek var.... 
buyrun tarifi:)))

Malzemeler:
1 bağ ıspanak,
1 soğan,
1 havuç,
1 yumurta,
zeytinyağı,tuz,
kırmızı pul biber

Yapılışı:
 Öncelikle ıspanakları güzelce 3 - 4 su yıkayalım. Daha sonra sirkeli su dolu kabın içinde 15 dk kadar bekletelim. Yine bir su yıkayıp sebze kurutucuda suyunu süzelim. İri iri doğrayalım. İşin zahmetli kısmı bittiiiiii :)))))
Tencereye zeytinyağını alalım, küp doğranmış soğanı ekleyip soteleyelim. Ardından rendelediğimiz havucu da ekleyip kavuralım. Ispanakları da ekleyip kavurma işlemine devam edelim. Tuzunu ekleyip şöyle bir karıştırıp kapağı kapalı olarak sebzeler yumuşayana kadar pişirelim. 15 dk yeterli oluyor. Daha sonra üzerine 1 yumurta  kırıp kapağı kapalı olarak 5 dk daha pişirelim. Arzuya göre yumurta miktarını çoğaltabilirsiniz.
Servis tabağına alıp üzerine kırmızı pul biber serpiştirelim.
Afiyet Olsun...

PATATESLİ TAZE FASULYE

Kendimi bildim bileli taze fasulye yemeğini çok severim. Zaten tek seçtiğim yemek patlıcandı. Onuda evlendikten sonra eşim sayesinde alıştım Ve şimdi severek yiyorum. Aslında her sebzenin faydası ayrı. Hepsinden yemekte fayda var. Bu yemeği bahar ve yaz aylarında sık sık yaparım fakat bu kez içine patatesi de eklemek istedim. Evde küçük prenses olunca sebzeyi nasıl yediririm diye çareler arıyorum... işte bu yemekte o fikirle çıktı ortaya. Çok da güzel oldu...
Fasulyeyi bir de benim tarifimle yapmaya ne dersiniz..... Eee buyrun o zaman:))))

Malzemeler:
Yarım kg taze fasulye,
1 patates,
1 havuç,
1 soğan,
3 çorba kaşığı domates püresi
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası,
1 küp şeker,
1 tatlı kaşığı un,
2 diş sarımsak,
zeytinyağı ve su

Yapılışı:
 Ben yazdan hazırladığım deepfrezde bekleyen fasulyelerimden kullandım. O yüzden yarı kıvamda haşlanmış ve domates sosluydu.
Neyse taze fasulyeler önce güzelce yıkanır ve kılçıkları ayıklayalım. Düdüklü tencereye yağı koyalım. Küp küp doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip soteleyelim. Salça ve domates püresi (püreyi 2 domatesi rendeleyerek elde edebilirsiniz) ekleyip kavurmaya devam edelim. Havuçları halka halka, patatesleri iri küpler şeklinde doğrayalım. Tencereye havuç, patates ve fasulyeyi de ekleyip biraz daha kavuralım. Unu üzerine serpiştirip karıştıralım ki suyu duru duru olmasın :)
Son olarak suyunu şekeri ve tuzunu ilave edelim karıştıralım. Düdüklü tencerenin kapağını kapatalım düdüğünü kaldıralım. Ocağın altını orta ateşte bırakalım. Kaynayıp da düdüğünden ses gelince düdüğü aşağıya indirip ocağın altını kısalım. Yaklaşık 20-25 dk sonra misss gibi fasulye yemeğimiz servise hazırdır :)))
Afiyet Olsun...

10 Nisan 2012 Salı

TUTMAÇ ÇORBASI


Merhabalar,
Bu çorbayı çok severek yapıyorum.  Yoğurtla yapılan çorbaların yeri her zaman ayrıdır bende:))) Çorbayı yaparken tek püfü var o da yoğurdu eklerken kesilmemesi. Hepsi bu...
Tutmaç çorbasının malzemeleri yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor. Kimi içine nohut koyarken kimisi de yarma (buğday) koyabiliyor. Hem çok besleyici hemde çok lezzetli. 
Haydi bu akşam bu çorbayı yapmaya ne dersiniz ?


TUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 avuç erişte,
2 su bardağı yoğurt,
1 çorba kaşığı un,
tuz ve su ya da tavuksuyu

Arzuya göre üzerine: tereyağı, toz kırmızı biber ve nane

Yapılışı:
Tencereye 4 - 5 su bardağı su koyup (ben tavuk suyu ile yaptım) içine mercimekleri alalım. Ocağın altını açıp kaynatalım. Kaynayınca içine erişteleri ekleyip karıştıralım. Ayrı bir kabın içinde yoğurt ve unu çırpalım. Çorbamızın suyundan 1-2 kepçe ile alıp yavaş yavaş yoğurda ekleyelim ve sürekli karıştırarak kesilmemesini sağlayalım.
Ilıyan yoğurdu da tencereye ekleyelim ve sürekli karıştıralım. Kıvam aldıktan sonra tuzunu ekleyip ocağın altını kapatalım.
Servis yaparken arzuya göre üzeri için sos tenceresine tereyağı, toz kırmızı biber alıp ısıtalım. En son içine naneyi koyup ocağın altını kapatalım ve servis yaptığımız çorbanın üzerine gezdirelim.
Afiyetler Olsun...