Size bu hafta sonu için yaptığım tadına doyulmaz nefis kekten bahsetmek istiyorum. Tarifi sevgili arkadaşım Özgül'de " özgülün tariflerinde" gördüm ve tarifi hemen not alıp uyguladım.
Avustralya'nın geleneksel tatlılarından biri olan Lamington, karelere kesilmiş tereyağlı kekin çikolata sosu ve hindistan cevizine bulanmasıyla yapılıyor.
Kekin hikayesi de şöyle sevgili dostlarım: Avustralya'nın eyaletlerinden birinin valiliğini yapmış olan Lamington bir davette bir parça keki yanlışlıkla et sosuna düşürdükten sonra oradan atınca hindistan cevizi kasesine düşer ve ev sahibi et sosunu çikolata sosu ile değiştirmeyi düşününce bu tatlı ortaya çıkar.
Yapım aşamaları çok değişik geldi bana. Sosu farklı. Pasta havasında harika bir kek yani. Kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyorum. Biliyorsunuz ben değişik tarifler denemeyi seviyorum.
Bu tarifte tam aradığım gibi değişik ve çoook lezzetli...
Geçelim mi şimdi tarife:)
Malzemeler:
4 yumurta,
1,5 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı ılık süt,
yarım su bardağı sıcak su,
3 su bardağı un,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
1 çay kaşığı yemek sodası,
1 çay kaşığı mahlep,
limon kabuğu rendesi,
Sosu için:
2 adet çubuk tarçın,
2 su bardağı su,
2 çorba kaşığı kakao,
1 su bardağı şeker,
Üst kaplaması için:
1 su bardağı hindistan cevizi
Sosu hazırlamak;
Tarçın çubuklarını 2 su bardağı su ilave ederek kaynatalım. Çubukları çıkarıp 1 su bardağı şekeri, kakaoyu ilave edip karıştıralım. Sosumuz hazır : ))))
Yapılışı:
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Ayrı bir kabın içine de unu eleyip, kabartma tozu, vanilya, yemek sodası, mahlep, limon kabuğu rendesi ekleyip harmanlayalım. Çırpılmış yumurta karışımına 1su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı ılık süt ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım. Daha sonra karışım yaptığımız unu ilave edelim ve tekrar karıştıralım. En son yarım su bardağı kaynar suyu yavaş yavaş karıştırarak yedirelim. Kare ya da dikdörtgen fırın tepsisini yağlayıp çok az unlayıp karışımı içine dökelim. Önceden ısıtılmış 185 'C lik fırında kızarana kadar pişirelim. ( Pişip pişmediğini kürdan testiyle anlayabilirsiniz.)
Kek soğuduktan sonra kare şeklinde küp küp keselim. Önceden hazırlamış olduğumuz sosa kesin her yüzeyini hafifçe batıralım ve hindistan cevizine bulayalım.
Muhteşem kekimiz servise hazır :)))
Afiyet Olsun....
Not : Kaynar suyu koymamızın sebebi kekin daha güzel kabarıyor olması...