Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen çok lezzetli ve bir o kadarda gösterişli bir yemek Hünkar beğendi. Ben de geçtiğimiz cuma günü dostlarım için hazırladım bu güzel yemeği. Tavuk etiyle yaptım. Kalabalıktık ve güzel bir akşam yemeği yedik arkadaşlarla birlikte. Çok eğlendik. Bol sohbet ve muhabbet vardı soframızda. İnsanın çevresinde anlaştığı ve candan seven dostları olunca keyfine diyecek olmuyor yani. Sizi seviyorum kızlar:))))
Şimdi isimlerini saymadan olmaz dimi:)
Pınarcım, Esracım, Gülşahcım, Gülhakcım, ve İlkecim. Eşleri ve çocuklarıyla neşe dolu bir akşam geçirdik birlikte. Bunu daha sık tekrarlayalım olur mu:)))))
Şimdi geçiyorum bu nefis buram buram köz kokan lezzetli yemeğime:)
Malzemeler:
500 gr tavuk göğüs eti,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
2 sivri biber,
2 domatesin rendesi,
2 çorba kaşığı domates salçası,
kimyon, karabiber ve tuz
Közlenecek sebzeler:
4 - 5 patlıcan,
kişi sayısına göre de sivri biber :)
Beşameli için:
1,5 su bardağı soğuk süt,
2 yemek kaşığı un,
3 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı tereyağı,
tuz, karabiber
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım. Sonra her yerini çatalla delip közmatikte közleyelim.
Patlıcanlar közlenirken 4 -5 adet sivri biberide onlarla birlikte közleyebilirsiniz.
Genişçe bir tencereye sıvıyağ koyalım. Sivri biberileri, soğanı ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayıp tencereye ekleyelim ve karıştıralım. Ardından küçük doğranmış tavukları da ilave edip kavuralım. Salça ve domates rendesini de ekleyip pişirelim. En son tuz, kimyon ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatalım.
Közlenen patlıcanları tahta üzerine bıçakla ezelim. Beşamel için sos tenceresine un, sıvıyağ ve tereyağı alıp kavuralım. Üzerine yavaş yavaş soğuk sütü ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra tuzu, karabiberi ve köz patlıcanları da ekleyip 1-2 dk daha pişirelim.
Servis yaparken tabağa önce beğendisini (sosu) sonra da beğendinin tam ortasına gelecek şekilde de tavuklu harcıda koyup sıcak sıcak servis yapalım. Tabağın yanına da közlenmiş biber koyalım.
Afiyet Olsun...
Hünkar beğendi dışında çok farklı olmuş. hem tavuk hem başemal sos. benc ewbu fatoşça bir beğendi olmuş. elelrine sağlık.
YanıtlaSilellerine sağlık canım harika gözüküyor
YanıtlaSileline sağlık canım
YanıtlaSilhünkarlar ağızlarının tadını biliyormuş :)
Canım, çok gzüel olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerine sağlık Fatoşcum. Patlıcan müthiş bir sebze; herşeye yakışıyor. Kuşbaşı etle yapmıştım ama bu kez tavuklu yapacağım nefisss olmuş.
YanıtlaSilSevgiler, Pırıl.
Güzel yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilHünkarların ağız tadı müthişmiş:)))
Evet patlıcan herşeye çok yakışıyor gerçekten:)
Ben burada sadece kırmızı et yerine tavuk etini kullandım. Aslında özünden çok da farklı değil bence. Birde böyle denemenizi tavsiye ediyorum:)))
Sevgiler...
Yaptığım zaman kendimi saray aşçısı gibi hissetmiştim:)
YanıtlaSilÇok beğenilmesi de oldukça mutlu etmişti:)
Ekstra ilaveler yeniden yorumlaman hoş :)
Ellerine sağlık canım.
Muhabbetle..
evet sevgili ZEL:) bende aynen senin hissettiklerini hissettim:))) Gerçekten güzel bir yemek... Çok teşekkürler canım.
YanıtlaSilSevgiler...
Yaşasın patlıcanlı tarifler başladı,eline sağlık Fatoşçum.
YanıtlaSilEvet Ihlamurcum evet:)))
YanıtlaSilGelsin artık patlıcanlı tarifler :))
Çok teşekkürler,
sevgiler...