Eşim ne zamandır benden bu tatlıyı yapmamı istiyordu. Nihayet dün yaptım. Harika oldu.
Çok pratik ve nefis bir tatlı. Bir kez de fırında yapmıştım fakat fotoğrafını çekemeden tükenmişti:)
Kesinlikle çok hafif. Denemek isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
Mutlaka deneyin.
Bence ayvanın en güzel hali, sizce ????
İşte tatlımın tarifi ;
Malzemeler: (4 kişilik)
2 ayva,
4 türk kahve fincanı toz şeker,
1 çubuk tarçın,
2 karanfil,
yarım su bardağı su,
kürdanın ucu ile kırmızı gıda boyası (isteğe bağlı)
Üzeri için:
yarım su bardağı kırık ceviz,
yarım pkt sade toz şanti (37 gr)
yarım su bardağı soğuk süt,
antep fıstığı
Yapılışı:
Öncelikle üzerindeki şantisini hazırlayalım ki biz servis yapana kadar iyice soğusun. Bir kabın içine toz şantiyi ve soğuk sütü alıp mikser ile katı kıvam alana kadar çırpalım. Hemen buzdolabına kaldıralım. Ayvaların kabuklarını soyup ikiye keselim. Çekirdeklerini çıkartalım ama kesinlikle atmayalım. Çünkü çekirdekler tatlımıza hem renk hem de jölemsi kıvamı verecekler. Daha sonra çekirdek yataklarını bıçak yada kaşık yardımıyla oyalım. Ben birde ayvaların alt kısımları tencereye rahat otursun diye bıçakla biraz düzleştirdim.Tencereye temizlediğimiz yıkadığımız ayvalarımızı dizelim. Her bir ayvanın üzerine bir kahve fincanı şekeri serpiştirelim. Tencerenin kenarından suyumuzu, gıda boyamızı ilave edelim. Çekirdekleri, çubuk tarçını ve karanfilleri ekleyip ocağın altını açalım. Kaynamaya başladıktan hemen sonra ocağın en küçük kısmına geçirip, en kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirelim. Ben çok fazla pişirmekten yana değilim. İyice yumuşamasını beklemeden ocaktan alıyorum. Hafif dişe gelmeli yediğimde:))))) Siz nasıl arzu ediyorsanız o kıvamda pişirin...
Daha sonra tatlımız ılıyınca servis tabağına aktaralım. Ortasındaki çukur kısmına kırık cevizlerimizi yerleştirelim. Üzerine dolapta beklemiş ve iyice kıvam almış şantimizi ister krema sıkma torbasında ya da benim yaptığım gibi dayanamayıp kaşık ile paylaştıralım. Üzerine de son bir dokunuş ile antep fıstığımızı serpiştirelim :) Tatlımızı buzdolabında soğuması için 2-3 saat kadar bekletelim. Ben öyle daha çok seviyorum. Veeee servis yapalım :)))))
Afiyetler Olsun...