Sayfalar

6 Mart 2013 Çarşamba

AYVA TATLISI

Herkese Günaydın,
Eşim ne zamandır benden bu tatlıyı yapmamı istiyordu. Nihayet dün yaptım. Harika oldu. 
Çok pratik ve nefis bir tatlı. Bir kez de fırında yapmıştım fakat fotoğrafını çekemeden tükenmişti:)
Kesinlikle çok hafif. Denemek isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum. 
Mutlaka deneyin.
Bence ayvanın en güzel hali, sizce ????
İşte tatlımın tarifi ;


Malzemeler: (4 kişilik)
2 ayva,
4 türk kahve fincanı toz şeker,
1 çubuk tarçın,
2 karanfil,
yarım su bardağı su,
kürdanın ucu ile kırmızı gıda boyası (isteğe bağlı)

Üzeri için:

yarım su bardağı kırık ceviz,
yarım pkt sade toz şanti (37 gr)
yarım su bardağı soğuk süt,
antep fıstığı


Yapılışı:
Öncelikle üzerindeki şantisini hazırlayalım ki biz servis yapana kadar iyice soğusun. Bir kabın içine toz şantiyi ve soğuk sütü alıp mikser ile katı kıvam alana kadar çırpalım. Hemen buzdolabına kaldıralım. Ayvaların kabuklarını soyup ikiye keselim. Çekirdeklerini çıkartalım ama kesinlikle atmayalım. Çünkü çekirdekler tatlımıza hem renk hem de jölemsi kıvamı verecekler. Daha sonra çekirdek yataklarını bıçak yada kaşık yardımıyla oyalım. Ben birde ayvaların alt kısımları tencereye rahat otursun diye bıçakla biraz düzleştirdim.
Tencereye temizlediğimiz yıkadığımız ayvalarımızı dizelim. Her bir ayvanın üzerine bir kahve fincanı şekeri serpiştirelim. Tencerenin kenarından suyumuzu, gıda boyamızı ilave edelim. Çekirdekleri, çubuk tarçını ve karanfilleri ekleyip ocağın altını açalım. Kaynamaya başladıktan hemen sonra ocağın en küçük kısmına geçirip, en kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirelim. Ben çok fazla pişirmekten yana değilim. İyice yumuşamasını beklemeden ocaktan alıyorum. Hafif dişe gelmeli yediğimde:))))) Siz nasıl arzu ediyorsanız o kıvamda pişirin...
Daha sonra tatlımız ılıyınca servis tabağına aktaralım. Ortasındaki çukur kısmına kırık cevizlerimizi yerleştirelim. Üzerine dolapta beklemiş ve iyice kıvam almış şantimizi ister krema sıkma torbasında ya da benim yaptığım gibi dayanamayıp kaşık ile paylaştıralım. Üzerine de son bir dokunuş ile antep fıstığımızı serpiştirelim :) Tatlımızı buzdolabında soğuması için 2-3 saat kadar bekletelim. Ben öyle daha çok seviyorum. Veeee servis yapalım :)))))
Afiyetler Olsun...

4 Mart 2013 Pazartesi

ELMALI TURTA

Herkese merhaba,
Cemreler düştü, hava yavaş yavaş da olsa ılımaya başladı. Doğa da küçük küçük kıpırtılar var :) Sabah cıvıl cıvıl öten kuşların sesiyle uyanmak çok güzel. Ağaçlar nasıl güzel çiçeklenmiş, filizlenmiş. Her mevsim güzel fakat benim en sevdiğim mevsim BAHAR. Her şey yeniden hayat buluyor bu mevsimde. Diriliş başlıyor, tazeleniyor....
İşte doğada hal böyle iken bizim evde de miss gibi elmalı turta havası estirdim cumartesi sabahı :) Buram buram kokan elma ve tarçın  kokusu sardı mutfağımızı :)
Hafta sonu annemdeydik. Giderken de bu güzel turtayı, yanında da Boşnak böreği olan Karmaca'yı yapıp götürdüm. Çok beğenildi. Turtanın soft bir tadı var. Ne çok tatlı, ne de çok tatsız. Siz isterseniz hamura giren şeker miktarını çok az arttırabilirsiniz. Ama bizce yeterliydi.
Sizler de yapıp beğenirsiniz umarım :)))
Hemen tarife geçmek istiyorum...
Malzemeler:
Hamuru için:
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 yumurta,
8-9 çorba kaşığı elenmiş un,
 yarım pkt Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu, (2 çay kaşığı)
1 pkt vanilya,

Elmalı Harcı için:
4 adet orta boy elma,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın,
3 çorba kaşığı kuş üzümü,

Üzerine: Pudra şekeri


Yapılışı:
Öncelikle hamuru için bir kaseye, yağı, şekeri, yumurtaları alıp çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yavaş yavaş yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra 1/4 (dörtte birini) ayıralım. Diğer kalan hamuru tezgaha hafif un serpip merdane yardımıyla tart kalıbımız ölçüsünde açalım. Tart kalıbımızı ister yağlayalım isterseniz de (benim gibi) yağlı kağıt serelim. Açtığımız hamuru kalıba güzelce içine yerleştirelim. Kenarlarını elimizle düzeltelim.  Elmaların kabuklarını soyup küçük küçük küpler şeklinde doğrayalım. Geniş bir kaba alıp üzerine tarçın, şeker ve kuş üzümü ekleyip kaşık ile karıştıralım. Tart kalıbımızdaki hamurumuzun üzerine elmalı harcımızı dökelim. Kalan hamuru da tezgaha hafif un serpip meydaneyle açalım. Keskin bir bıçak yardımı ile şerit şerit keselim. Elmaların üzerine kafes şeklinde yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında yaklaşık 25 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkardıktan ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirip dilimleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...


1 Mart 2013 Cuma

Yeni Asır 4.Ege Mutfak Zirvesi ve 2. cilik Ödülüm

Merhaba canlarım,
Sizlerle çok çok önce paylaşmam gereken bir post var sırada. 15 Aralık tarihinde Yeni ASIR TV'nin düzenlediği bir yarışmaya bende katıldım. 4. EGE Mutfak Zirvesi Yemek Yarışması. Kayınpederim sayesinde bilgilendirildim. Sen bu konulara meraklısın. İstersen başvuru yap. Şansını dene deyince içimde bir kıpırtı belirdi. Neden olmasın diyerek gerekli başvurularımı yaptım.
Yarışma günü gelip çattığında içimde tarifi imkansız bir heyecan başladı. Canlı yayında tüm gün yayınlanan programda 4 kategoriden 25 kişinin yarıştığı bir yarışmada buldum kendimi. Önce menülerimizi hazırlamamız için bizlere belli süreler verildi. Sunumlarımızı gerçekleştirdik ve yarışan lezzetlerimizi bize gösterilen standlara numaralarımız ile birlikte yerleştirdik. Heyecanlı bekleyiş bundan sonra başladı. İzmir Fuar 4. hol' de gerçekleştirilen yarışmaya Ege Bölgesin'den birçok yarışmacı katılmıştı. Tire'den, Akhisardan, Nazilliden vs.
Hepsi de çok farklı sunumlarıyla yarışıyorlardı. Ben Tatlılar Kategorisinde yarıştım. Hazırladığım tatlı " İncirli Tatlı" idi. 
Tarife buradan ulaşabilirsiniz...
http://fatoscatadlar.blogspot.com/2012/02/incirli-tatli.html
Sunumum çok afilli olmamıştı belki fakat ben lezzetine güveniyordum. Uzun süren bekleyişten sonra sıra bana geldi 5 jüri üyesine tatlımı sundum ve yorumlarını aldım.
Numaram 25 ti ve sonuncu olduğu için en son benim tatlımın tadına bakmışlardı. İyi mi oldu kötü mü diye düşünüp durdum puanlandırma sonucuna kadar. Kısmet dedim en sonunda hayırlısı :))))
Belediye Başkanlarının ve Grup Başkanlarının katıldığı Ödül Törenine gelmişti sıra. Heyecan doruktaydı. Sırayla Zeytinyağlılar, Hamurişleri, Et Yemekleri Kategorilerinde 1., 2. ve 3. cülük derecelerini alan arkadaşlarımın ödülleri Belediye Başkanları tarafından verildi. Sıra Tatlılar Kategorisine gelmişti. Kalbim yerinden çıkacak gibiydi. İçimden bir ses hep evet diyordu bana. Sıra sende :)))) Eşim yanımda pür dikkat sunucuyu dinliyorduk. 
Evet 1. den sonra açıklanan isim benimkiydi :))))))))))))))
Mutluluktan havaya uçmuştum. Nasıl bir sevinç yaşadığımı tarif edemem...
Koşarak sahneye çıktım ve plaketimi Sayın Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak'tan aldım ve diğer ödüllerimi de :)))



O gün eve nasıl geldiğimi bilemiyorum. Annemlere gittiğimde kapıda hepsi boynuma sarıldı sevgi seline boğdular :)))) Tüm gün canlı yayında seyrettik harikaydın dediler:))))
Gerçekten hayatımdaki en güzel günlerden biriydi. Hayatımın sonuna kadar güzel bir anı olarak da kalacak :)))
İşte sizleri o günün fotoğrafları ile başbaşa bırakıyorum...




İşte 25 numara ile yarışma ödülünü bana getiren tatlım...


















Yarışmada aynı kategoride yarıştığım ve çok sevdiğim ablam Nafiye Turhan :))
İyiki yarışmaya katılmışım çok güzel insanlarla tanıştım.. Hala dostluğumuz devam ediyor...



Blog arkadaşlarımda o gün yarışmada idi. Aslı & Annesi ve Gökçe :))) Egeden Tarifler bloğunun sahibi sevgili Müberra bizi ziyaret ederek o güzel günü ölümsüzleştirdi :))) Çok güzel dakikalar yaşadık 


GÖRECE Zeytinyağları, her katılımcıya bir zeytin fidanı hediye etti :)
Turgutludaki zeytinliğimizde hemen yerini aldı bile bu güzel fidan :))


Plaketin yanında bir fırın hediye edildi...

Plaketim ve diğer ödüllerim...



Bu organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum :)
Seneye tekrar görüşmek dileğiyle diyorum :))))

TAT YARIŞMASI ÖDÜLÜM :)


Merhabalar,
Geçen hafta çok güzel bir haber aldım arkadaşlar :))) Şöyle ki;
Tat Ailesi çok güzel bir yarışma düzenledi. Tat'lı Tarifler Yarışması.....
Bloger arkadaşım " Egeden Tarifler" sayfasının sahibi sevgili Müberra' da sayfasında bizlere yarışmanın duyurusunu yaptı. Detayları anlattı. 
Ben de BOSTAN KEBABI tarifimi kendisine gönderdim :))
Yarışma  sonunda yayınlanan paylaşımda kendi adımı listede görünce inanılmaz çok sevindim. 
Çok mutlu oldum. Evimde kullandığım ve kesinlikle tavsiye ettiğim bir marka. Kalitesi harika. 
Bu vesile ile bende bloğum aracılığı ile başta bizi yarışmadan haberdar eden arkadaşıma ve Tat Ailesine, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 
İşte bunlar da hediyelerim....



Sevgiler...