Cemreler düştü, hava yavaş yavaş da olsa ılımaya başladı. Doğa da küçük küçük kıpırtılar var :) Sabah cıvıl cıvıl öten kuşların sesiyle uyanmak çok güzel. Ağaçlar nasıl güzel çiçeklenmiş, filizlenmiş. Her mevsim güzel fakat benim en sevdiğim mevsim BAHAR. Her şey yeniden hayat buluyor bu mevsimde. Diriliş başlıyor, tazeleniyor....
İşte doğada hal böyle iken bizim evde de miss gibi elmalı turta havası estirdim cumartesi sabahı :) Buram buram kokan elma ve tarçın kokusu sardı mutfağımızı :)
Hafta sonu annemdeydik. Giderken de bu güzel turtayı, yanında da Boşnak böreği olan Karmaca'yı yapıp götürdüm. Çok beğenildi. Turtanın soft bir tadı var. Ne çok tatlı, ne de çok tatsız. Siz isterseniz hamura giren şeker miktarını çok az arttırabilirsiniz. Ama bizce yeterliydi.
Sizler de yapıp beğenirsiniz umarım :)))
Hemen tarife geçmek istiyorum...
Malzemeler:
Hamuru için:
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 yumurta,
8-9 çorba kaşığı elenmiş un,
yarım pkt Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu, (2 çay kaşığı)
1 pkt vanilya,
Elmalı Harcı için:
4 adet orta boy elma,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın,
3 çorba kaşığı kuş üzümü,
Üzerine: Pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle hamuru için bir kaseye, yağı, şekeri, yumurtaları alıp çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yavaş yavaş yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra 1/4 (dörtte birini) ayıralım. Diğer kalan hamuru tezgaha hafif un serpip merdane yardımıyla tart kalıbımız ölçüsünde açalım. Tart kalıbımızı ister yağlayalım isterseniz de (benim gibi) yağlı kağıt serelim. Açtığımız hamuru kalıba güzelce içine yerleştirelim. Kenarlarını elimizle düzeltelim. Elmaların kabuklarını soyup küçük küçük küpler şeklinde doğrayalım. Geniş bir kaba alıp üzerine tarçın, şeker ve kuş üzümü ekleyip kaşık ile karıştıralım. Tart kalıbımızdaki hamurumuzun üzerine elmalı harcımızı dökelim. Kalan hamuru da tezgaha hafif un serpip meydaneyle açalım. Keskin bir bıçak yardımı ile şerit şerit keselim. Elmaların üzerine kafes şeklinde yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında yaklaşık 25 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirip dilimleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...
Bahar aylarini bende çok seviyorum, havalarin isinmasini bekliyorduk dort gozle :)
YanıtlaSilelmali turtayi çok severim elelrinize saglik çok ozenmissiniz.
Eline sağlık Fatoşcum harika olmuş:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık nefis olmuş, çok severim elmalı turtayı, tarçın kokusunu alır gibiyim.sevgiler:))
YanıtlaSilturtan çok güzel olmuş canım ellerine sağlık :)
YanıtlaSilFatoş Hanımcım ellerine sağlık çok güzel görünüyor :)
YanıtlaSilSaadet hanımcım çok teşekkürler:)
YanıtlaSilİzmir'den Fransa'ya sevgiler...
Elifçim çok teşekkürler :)
YanıtlaSilsekermutfağımız çok teşekkür ediyorum :) İnanılmaz güzel bir lezzet tavsiye ediyorum.
YanıtlaSilSevgiler...
Melike* Habibe sayfama hoş geldiniz :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler,
sevgiler...
ugurböceğimmutfağı çok teşekkürler canım, mutlaka denemelisin,
YanıtlaSilSevgiler..
bayıldığım lezzet
YanıtlaSilellerine sağlık
Elma girince hamura inanılmaz oluyor. Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilElmalı turta olsun,kurabiye olsun çok severim.Sık sıkta yaparım.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor:)
YanıtlaSilAyyy nefis gorunuyor. Canim ben bir dilim istesem :))) Ellerine saglik...
YanıtlaSilgörüntü şahane
YanıtlaSileline sağlık canım
Ellerine sağlık. Elma ve tarçın kokusu insana mutluluk veriyor.
YanıtlaSilFatoşcummm fotoğraf süper olmuş ya belli belli İzmirin havasının ısındığı tabaklarda ışıklanmış...ben bunu çok severim ama eşimsiz buara yapamam boğazımdan geçmez aldım seninde tarifini buluşunca bende böyle üstünü yapıcam özendim...Güzel yorumun için teşekkür ederim...Sevgiler canım İzmire
YanıtlaSilen sevdiğim turta :) ellerine sağlık harika bir görüntü...
YanıtlaSilcanım tam da anlattığın gibi buralar...dahada bahar gelsin dahada:))) balkonlarda kahvaltı başlasın.bu nefis turtalar akşam çayıyla balkonlarda içilsin:)
YanıtlaSilGörüntü harika :-))
YanıtlaSilellerıne sağlık canım cok severım zaten elmalı lezzetlerı,nefıs gorunuyor
YanıtlaSilHandecim çok sağol canım:)
YanıtlaSilNevin hanımcım kesinlikle tadı inanılmaz güzelleşiyor. Hele ona tarçında eşlik ediyorsa şölen oluyor şölen...
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için çok teşekkürler :)
Sevgiler...
Sevgili kardeşler-nikahşekeri bende çok seviyorum elmalı tatları :)
YanıtlaSilTeşekkürler,
Sevgili Julia elbette canım, gel birlikte bitirelim desem :)
YanıtlaSilTeşekkürler...
Sevgili muhabbetsofrasi çok teşekkürler...
YanıtlaSilSibel ablacım kesinlikle öyle, pişerken ayrı mutlu oldum, yerken ayrı :))))))
YanıtlaSilSevgiler...
Ayça'cım çok teşekkürler:)Mutlaka denemelisin canım. Eşinle de karşılıklı afiyetle yiyin.
YanıtlaSilYaptıktan sonra da yorum isterim ama:)))
Öpüyorum çok, sevgiler,
Damla hanımcım çok teşekkürler, sevgiler...
YanıtlaSilDisal'cm gelsin vallahi balkonlara yayılalım, çay, kahve fasılları başlasın artıkkk :))))
YanıtlaSilGüzel yorumun için teşekkürler canımmmm
Sevgiler.
Neşecim çok teşekkürler,
YanıtlaSilCansu'cum çok teşekkürler canım.
YanıtlaSilBen de ben de çoook seviyorum:)
Sevgiler...
Harika görünüyor.. Eminim tadı da nefistir..
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Evde o mis gibi tarçın ve elma kokusu akdar içimi kıpır kıpır yapan birşey yok..
YanıtlaSilEvi ev yapan o miss koku:)
Ellerine sağlık canım..
O dilim benimmmmmmm:)
Canim ellerine saglik cok nefis görünüyor.
YanıtlaSilDidem hanımcım kesinlikle nefisti:)))) Çok teşekkürler,
YanıtlaSilSevgiler
Meliham canımsın al hayatım senindir tabak:))))))
YanıtlaSilÖpüyorum çok sevgiler...
Gülcanım çok teşekkürler canım benim,
YanıtlaSilSevgiler...
muhteşem görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler Fatma hanımcım,
YanıtlaSilsevgiler...
Bende tart tarifi ararken karsima cikti yarin yapacagim icine cevizde cok yakisir eminim
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Mutlaka deneyin derim ben.
YanıtlaSilKesinlikle cevizde çok yakışır:)Keşke isminizi yazsaydınız, size isminizle hitap ederdim...
Sevgiler...
Baylırım elmalı tariflere. En kısa zamanda deniycem. Nefis görünüyor.
YanıtlaSilSevgili prensesmutfağı,
YanıtlaSilMutlaka denemeni tavsiye ediyorum canım. Tadına bayılacaksın :)))
Çok teşekkürler,
Sevgiler canım. . .