Sayfalar

25 Ocak 2014 Cumartesi

ÇİKOLATALI KOLAY PASTA



Merhabalar,
Yepyeni güzel bir güne daha uyandık çok şükür. Bu sabah İzmir'de yazdan kalma bir hava var. Güneşli ve çok güzel. Ama ne yazık ki evde tadilat olunca dışarı çıkmak hayal oluyor. Neyse ben size dün yaptığım bu harika pastanın tarifi vermek istiyorum bir an önce. Dün sayfamda paylaşır paylaşmaz tarif istenince sabah sabah oturup pc'nin başına hemen yazmak istedim. Tarifi hiçbir yerde görmedim arkadaşlar. Kendi kafamdan birşeyler ekleyip çıkararak oluşan bir tarif diyebilirim. Hem çok lezzetli oldu hem de inanılmaz pratik.  Akşam eşim ve kızımla tadına baktık, hepimizden 10 puan aldı :)
Prensesim ilk karnesini alır da, anneciği ona pasta yapmaz mı hiç, hem de en sevdiğinden çikolatalı :)))))
Bu arada karnesini alan tüm yavrularımızı gönülden tebrik ediyorum ve iyi tatiller diliyorum hepinize :))


Evet hemen tarife geçiyorum bence ilk fırsatta deneyin. Kekinin kıvamı, lezzeti gerçekten çok güzel. Patentini mi alsam ne :)))))))
 

ÇİKOLATALI KOLAY PASTA
Malzemeler:
5 yumurta, (oda ısısında beklemiş)
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı un,
5 çorba kaşığı süt,
1 pkt Dr. Oetker kakao,
2 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,
1/2 su bardağı damla çikolata,

Islatmak için: 1,5 su bardağı süt,

Üzeri için:
1 pkt Dr. Oetker sade krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Hindistan cevizi, kakao ve tarçın

Yapılışı:
Önce yumurtaları ve şekeri mikserle iyice çırpalım. Daha sonra sütü ekleyip çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve kakaoyu ekleyip güzelce karıştıralım. Damla çikolataları da ekleyip son bir kez daha karıştıralım kek harcımızı. Tabanını yağladığımız yuvarlak borcamın içine kek harcımızı dökelim ve her yerine eşit olarak yayalım. Sert bir zeminde birkaç kez vurarak içindeki havasının çıkmasını sağlayalım. Önceden ısıtılmış fırında 180'C de yaklaşık 35 dk kadar pişirelim.
*Kekimizin pişip pişmediğini kürdan testinden geçirerek anlayabiliriz. Kürdan kekten temiz çıkıyorsa o zaman kekimiz pişmiş demektir.
Fırından çıkarttığımız kekin ilk sıcaklığı çıkınca üzerine 1,5 su bardağı sütü eşit olarak dökelim. Çekmesini bekleyelim. Diğer bir yandan 1 su bardağı soğuk süt ile 1 pkt krem şantiyi mikserle iyice katı kıvam alana kadar çırpalım. Islattığımız kekin üzerine krem şantiyi spatül yardımı ile sürelim. Güzelce yayalım. Bir kasenin içine biraz hindistan cevizi, kakao ve tarçını alıp harmanlayalım. Şantinin üzerine serpiştirelim. 1-2 saat buzdolabında bekletip soğuk servis yapalım.
Afiyet Olsun…
  

20 Ocak 2014 Pazartesi

TUZLU PASTANE KURABİYESİ


Günaydınlar,
Yeni bir haftaya daha merhaba dedik. Hepimiz için güzel ve keyifli bir hafta olmasını diliyorum. Bu ara mutfağımda hummalı bir çalışma var. Komple yıkıldı. Ustalar gelip gidip ölçü alıyorlar. Ortalık toz duman :(((
Sıva ve harç kokan bir evdeyim şu an. Anlayacağınız mutfakçı, mutfaksız kaldı :)) Yaklaşık 2 hafta sürecek olan bir tadilatın içindeyim.
Sonucu düşününce, katlanmakta başka çare yok diye düşünüyorum. Daha kullanışlı ve benim istediğim gibi bir şekle gireceğini bilmek beni rahatlatıyor açıkçası. Ne demişler gülü seven dikenine katlanırmış, bende katlanacağım artık.
Geçtiğimiz hafta yaptığım bu harika kurabiyeleri ben çok sık yapıyorum aslında evde. Hem kolay bayatlamıyor hem de kıyır kıyır ağızda dağılıyor. Dışarıdan paket ürün almamaya özen gösteriyorum. Evde kendimiz yapıyoruz kızımla atıştırmalıklarımızı. Hem eğleniyor hem de bir güzel yiyoruz :)))
Tarifi mutlaka ama mutlaka da denemenizi tavsiye ediyorum. Kesinlikle bayılacaksınız bu kurabiyelere size garanti veriyorum.
Ben Yasin Şef'ten tarifi aldığım günden beri sürekli yapıyorum ve her defasında kendisine teşekkür diyorum yerken :))
Haydi geçelim mi hemen tarife,

 
TUZLU PASTANE KURABİYESİ
 
Malzemeler:
150 gr tereyağı, (yumuşak)
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yumurta akı,
3 çorba kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz mahlep,
2,5 - 3 su bardağı kadar un

Üzerine: 
1 yumurtanın sarısı, 
susam ve çörek otu
 
Yapılışı:
Öncelikle bir kaba yumuşak tereyağını, zeytinyağını, yumurta akı ve sirkeyi ekleyip iyice karıştıralım. Tuz, şeker, mahlep ve elediğimiz unu da ekleyip yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur hazırladıktan sonra hamurdan küçük bir parça kopartalım ve elimizle istediğimiz şekilde kurabiyeler hazırlayalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Hamurumuz bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Benim yaklaşık 35-40 adet kurabiyem oldu :))
Daha sonra küçük bir kabın içinde yumurta sarısını çırpalım. Fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürelim. Susam ve çörek otuyla süsleyelim.
Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...


15 Ocak 2014 Çarşamba

TAVADA MISIR UNLU LEZİZ TORİK

 
Merhaba sevgili dostlarım,
Biliyorsunuz artık ailecek balığa ne kadar düşkün olduğumuzu. Balığın her çeşidini severek tüketiyoruz. Genelde fırında yapmayı tercih ediyorum, fakat bu sefer coştum ve mısır unuyla tavada kızarttım. Nar gibi çıtır çıtır oldular :))
Bence denemediyseniz mutlaka tavsiye ediyorum.
Balığın çocuklar üzerindeki faydaları çok büyük. Hem zeka hem de gelişmelerinde önemli bir etken. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu' da sayfasında balığın yararlarından bahsetmiş. Size yazısını aynen aktarıyorum.
"Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, çocuklarda boy uzaması için özellikle kefal, torik, palamut ve uskumru balığında bulunan siyah balık eti olarak bilinen bölgenin tüketilmesini öneriyor. Bu siyah balık eti, kefal, torik, palamut ve uskumru balığının sırt kısmından kuyruğuna kadar uzanan ve genel olarak pek tercih edilmeyen bölgedir. Çocuklarınıza haftada 2-3 kez yedirebilirsiniz. Akranlarına göre boyunun kısa olduğunuz çocuklarınızın düzenli tüketmesi durumunda boylarında mucize bir şekilde uzama göreceksiniz." demiş değerli doktorumuz.
Ayrıca balık hem Omega 3 bakımından zengin, hem de kalp dostudur.
Bu güzel bilgiyi de edindikten sonra, hem bizim hem de çocuklarımızın bol bol balık tüketmemiz gerektiğini sakın unutmayalım.
Ve şimdi geçelim mi balığımızın tarifine :)

 
TAVADA MISIR UNLU LEZİZ TORİK
Malzemeler:
1 kg torik balığı (temizlenip, dilimlenmiş)
1 kase mısır unu,
tuz,
sıvıyağ
 
Yapılışı:
Balıklarımızı güzelce yıkayıp suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletelim. Daha sonra balıklarımızı hafifçe tuzlayalım. Tavamıza yağımızı alıp ısıtalım. Kaseye koyduğumuz mısır ununa balıklarımızı bulayıp kızdırdığımız yağda arkalı önlü nar gibi olana kadar kızartalım. Balıklarımızı havlu kağıt üzerine alalım. Yanında salata ile servis yapalım :)
Afiyet Olsun... 

MUTFAK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ


*ALACA SOYMAK : Kabuklu meyve veya sebzelerde, kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
*ALAVAPÖR : Buharda pişirme usulü.
*ALDANTE : Normalden daha az pişirme usulüdür. Makarnalarda kullanılır.
*ANGLEZ : Suda kaynatarak pişirme tekniği.
*APERATİF : Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.
*AROMA : Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.
*BAĞLAMAK : Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.
*BAKING POWDER : Kabartma Tozu.
*BARSAMA : Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adıdır.
*BENMARİ : Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap, tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.
*BEŞAMEL SOS : Yağ kızdırılır, un ilave edilip 2dk. kavrulup soğumaya bırakılır. İçine süt ilave edilip 3dk.kaynatılıp, tuzu konarak ocaktan alınır.
*BEZE : Yumurta akı ve şekerden oluşan bir tatlı çeşidi.
*BLANŞE ETMEK : Bazı yiyeceklerin kokusunu gidermek ve bazı yiyeceklerin de renklerini korumak için kısa süreli kaynar suda haşlama tekniği.
*BOCA ETMEK : Bir kerede hepsini dökmek.
*BUKET GARNİ : Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydanoz, kekik.
*ÇENTMEK : Sebze yada meyveleri bıçakla dikine her iki yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.
*ÇEŞNİ : Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.
*ÇEKTİRME : Yemeğin suyunu kaynatarak azaltma tekniği.
*DEMLEMEK : Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharında dinlenmeye bırakılması.
*DÖMİGLAS : Kahverengi dana fondu yarıya kadar çektirerek elde edilen temel sosdur. Kahverengi veya esmer et suyu.
*DUY : Krema torbasının ucuna takılan çeşitli şekillerdeki uçlar.
*EKŞİMİK : Sütten yapılan bir çeşit çökelek yada peynirdir.
*FİSKE : Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktar.
*FLAMBE : İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.
*FONDAN : Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.
*FÜME : Kurutarak saklama yöntemlerinden biridir. Balık, et gibi gıdaların ateş dumanında tutularak kurutulması.
*GATO : Pastaların pandispanyasına verilen addır.
*GÖZ GÖZ OLMAK : Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir.
*GRATİNE ETMEK : Yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serperek fırın ızgarasında kızartılması.
*HARÇ : Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması.
*JELATİN : Toz yada tabaka halinde satılan bir tür kıvam verici.
*JÜLYEN KESİM : Et ve sebzelerin kibrit çöpü inceliğinde kesilmesi.
*KARANFİLLİ SOĞAN : Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.
*KEF : Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.
*KEŞ : Torba (süzme) yoğurdundan yapılan sert peynir.  (makarnalarda kullanılır)
*KONKASE DOMATES : Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır., soğuk suya atılır. Böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.
*KÖZLEMEK : Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi.
*KRİM : Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
*KUZU GÖMLEĞİ : Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını, göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.
*LABNE : Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacılıkta kullanılır.
*LAPA : Taneli gıdaların genellikle pirinç  suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmesi.
*MARİNAT : Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.
*MEYANE (BEYAZ) : Eşit miktarda un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilmesi.
*MEYANE (KAHVERENGİ) : Bu meyanede aynı şekilde pişirilir. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır.
*NEKTARİN : Şeftali ağacına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve.
*ÖZEMEK : Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.
*PASTÖRİZE : Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi.
*PEMBELEŞTİRMEK : Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.
*PLAKİ : Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü.
*POŞE ETMEK : Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur. 
*SİLKME : Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.
*SOĞAN (PİYAZ) : Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilmesi.
*SOTE ETMEK : Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmesi.
*TAVUK ÜTÜLEME : Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi.
*TERBİYE ETMEK : Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.
*TUZLAMA : Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek.
*YEDİRMEK : Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımın sağlanması.