Sayfalar

14 Kasım 2013 Perşembe

TEPSİ KEBABI ( Hatay Usulü )


Merhabalar,
Bugün İzmir'de kapalı ve yağışlı bir hava var. Biraz da serin... Dün akşam yemeğimiz bu harika yemekti. İnanın bana keşke daha önce yapsaydım diye hayıflandım durdum. Eşim ve kızımda tam puan aldı, elbette önce benden :)))
Tarif çok sevdiğim arkadaşım sevgili Meliha'ma ait. Kendisinin sayfasında çok güzel tarifleri var. Bence mutlaka bakın. Sayfa linki budur: 
http://www.hayatcafetarifleri.com/
Evet gelelim bu güzel ana yemeğimize. İnanın bana çok güzel olduğu kadar çok da pratik geldi bana. Kesinlikle bu akşam ne yapıcam diye düşünenler varsa mutlaka bu tarifi deneyin derim :)Ben orijinal tarifin yarısını yaptım.
Canım arkadaşım tarif için teşekkür ediyorum, çok öpüyorum seni...


İşte Tarif,
TEPSİ KEBABI
Malzemeler:
500 gr orta yağlı kıyma (iki kez çekilmiş )
2 yeşil sivri biber,
2 kırmızı papya biber,
1 orta boy soğan,
2 iri diş sarımsak,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
8-9 dal maydanoz
tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kekik

Üzeri için:
1 büyük domates,
1 yeşil sivri biber,
1 kırmızı papya biber,
1/2 tatlı kaşığı domates salçası,
1/2 tatlı kaşığı biber salçası,
1/2 çay bardağı su


Yapılışı:
Soğanı, biberleri robottan incecik geçirelim. Maydanozu incecik doğrayalım. Sarımsakları ezelim. Genişçe bir kabın içine 2 kez çektirdiğimiz kıymayı alalım. Üzerine salçayı, maydanozu, zeytinyağını, baharatları ve robottan geçtiğimiz malzemeyi ekleyip iyice yoğuralım. Tepsimizi yağlayalım. Kıymayı güzelce tepsimize eşit bir şekilde bastırarak yayalım. Üzerine suyun içinde erittiğimiz salçayı gezdirelim. Üzerini dilimlediğimiz domates ve biberle süsleyelim. Önceden ısıttığımız 180 'C'lik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

13 Kasım 2013 Çarşamba

LİMONLU BAR


Haftanın tam ortasından hepinize kocaman bir MERHABA :))
Ben bugün güne boool enerjili ve dinamik başladım. İnşallah sizlerin de keyfi yerindedir... Hava tam hastalık havası zira....
Bu ara evde deli gibi pasta, kek, kurabiye yapıyorum... Aslında evde atıştırmalık bir şeyler olsun istiyorum. Çayın, kahvenin yanında çok iyi gidiyor doğrusu :))
Evet efendim, bu güzel tarifimde yine sevgili şefim Yasin Sözen imzalı. Bugüne kadar hangi tarifini uyguladıysam bayıldım. Hepsi şahane, hepsi birbirinden güzel oldu. Bir kötü yanı var ki yedikçe yiyesiniz geliyor :((((
Ama olsun bu lezzete değer doğrusu. Bence hemen bugün deneyin, tadı gerçekten nefis. İleriki zamanlarda tarifi çeşitlendirmeyi de düşünmüyor değilm hani :)
Öğlen yaptım ve kızımla dayanamayıp hemen birer dilim yedik :)) Bizden tam puan aldı. Limonun freshliği ve inanılmaz dolgusu tek kelimeyle muhteşem..
İçindeki yumurtanın fazla olduğuna bakmayın, kokar endişeniz de olmasın sakın. Aksine çok hafif bir tatlı, kesinlikle kokmuyor. Limon onu baskılıyor çünkü.


Haydi geçelim mi birlikte tarife ;

LİMONLU BAR
Malzemeler:

Tabanı için:
250 gr. tereyağı,
½ su bardağı şeker,
2 su bardağı un,
1 fiske tuz

Limonlu kısmı için:
6 büyük yumurta, (oda ısısında olmalı)
2,5 su bardağı şeker,
2,5 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu rendesi,
1 fincan taze sıkılmış limon suyu,
1 su bardağı un


Yapılışı:
Tabanı için tereyağı, un, şeker ve tuzu bir kaba alıp yoğuralım. 28*28 çapındaki kare borcamın tabanını yağlayalım. Hazırladığımız tart hamurunu tabana ince olarak eşit bir şekilde yayalım. Hamura extra un eklemeyelim.
Önceden ısıtılmış 170 'C'lik fırında 15-20 dk üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Bu arada limon dolgusunu hazırlayalım. Genişçe bir cam kasede oda ısısında beklemiş yumurtaları ve şekeri mikserle, bembeyaz olana kadar iyice çırpalım.  İçindeki şekerinde erimiş olması gerekiyor.
Daha sonra içine limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve unu ekleyip karıştıralım. Fırından çıkardığımız tart hamurumuzun ilk sıcaklığı çıkıp, biraz ılıdıktan sonra üzerine limonlu karışımı dökelim ve yine fırında 25 dk kadar pişirelim. Kek pişirir gibi pişirelim, kürdan testi uygulayalım.
Fırından çıkan tatlımız biraz ılıyınca üzerine pudra şekeri serpiştirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

11 Kasım 2013 Pazartesi

FIRINDA SARDALYA


Hepinize Merhabalar,
Yine yepyeni bir haftaya daha merhaba dedik hep birlikte. Hafta sonları bizim için balık demek. Hemen her hafta sonu balık yemeye özen gösteriyoruz. Ailecek de balığı sevince bol bol yiyoruz.
Bu tarifim hem çok pratik hem de çok lezzetli.
Yağda değil fırında pişiyor, lezzetini içinde saklıyor ve eviniz de buram buram balık kokmuyor.
Bence mutlaka bu şekilde bir deneyin derim :))))


İşte tarifim;
FIRINDA SARDALYA
Malzemeler:
1 kg sardalya,
1/2 kahve fincanı zeytinyağı,
tuz ve karabiber (siz istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz )
yağlı kağıt

Yapılışı:
Balıkçımızdan balıklarımızı güzelce ayıklatalım. Evde de iyice yıkayalım ve suyunu süzdürelim. Bir kabın içine yağ, tuz ve karabiberi, balıkları da ekleyip harmanlayalım. Fırın tepsimize yağlı kağıt serelim. Balıklarımızı sırayla tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında 25-30 dk kadar pişirelim, Yanına bol yeşil salata ile ikram edelim.
Afiyetler olsun...

7 Kasım 2013 Perşembe

TERBİYELİ TEL ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI


Merhabalar,
Bu çorbayı annem çok ama çok güzel yapar. Ondan el almış biri olarak bu çorbayı sık sık yapıyorum evimde. Çünkü küçük prensesim en çok bu çorbayı seviyor. O ister de ben yapmaz mıyım hiç :)) Dün akşam soframızın baş tacıydı kendileri. Kızım tam 2 kase içti :))
Ben içine extra havuç ve tel şehriye ekleyerek yapıyorum çok daha lezzetli oluyor. Genelde hasta olanlara yapılır şifa versin diye. O kadar besleyici yani...
Ben de sizleri çok fazla bekletmeden hemen bu nefis çorbanın tarifine geçiyorum...


TERBİYELİ TEL ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI
Malzemeler:
Tavuk Suyu İçin:
2 adet tavuk göğüs eti,
1 havuç,
1 soğan,
3-4 dal maydanoz,
5-6 adet tane karabiber

Terbiyesi İçin:
3 çorba kaşığı un,
1 limonun suyu,
1 yumurta sarısı,

İçine;
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 türk kahve fincanı süt,
1 avuç tel şehriye...

Yapılışı:
Öncelikle tavuk suyunu hazırlayalım. Tencereye 7-8 bardak su koyup yıkadığımız tavukları, maydanozu, soğanı ve ikiye böldüğümüz havucu, tane karabiberi ekleyip kaynatalım. Yaklaşık 30-35 dk etler pişene ve tüm malzeme lezzetini suya bırakana kadar kaynatalım.Daha sonra ocağın altını kapatıp tavuk suyunu süzelim. Ilıması için bekletelim.
Tavuk etlerini küçük küçük tiftelim. Havucu minik küpler şeklinde doğrayalım.
Ayrı bir kabın içinde limon suyunu, yumurta sarısını ve unu çırpalım. Kıvamı bira katı olursa kepçe ile tavuk suyundan alıp terbiyeye ekleyip hemen karıştıralım.
Ocağın altını açalım orta ateşte tavuk suyunu kaynatalım. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyelim ve bir yandan da tencereyi karıştıralım. 3-4 dk. karıştırarak kıvam almasını bekleyelim. Sütü ekleyelim hızlıca karıştıralım. Tifttiğimiz tavuk etlerini, tel şehriyeyi ve havucu da ilave edip yavaşça 1-2 dk daha karıştıralım. İyice kıvam alan çorbamız kaynayınca tereyağını, tuzunu ve değirmenden çektiğimiz karabiberi ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...