Sayfalar

18 Ekim 2012 Perşembe

EV YAPIMI TARHANA


Merhabalar,
Geçen seneye kadar tarhana nasıl yapılır aşamaları nelerdir inanın pek bilmiyordum. Sonra tv de bir programda  görüp not aldım. Her sene sağolsun annem ve kayınvalidem tarhana ihtiyacımı karşılıyorlar... Bu sene de verdiler... Ben de yapayım bakalım nasıl olacak dedim ve giriştim hemen. 1 haftanın sonunda miss gibi kokan tarhanam oldu. Annemler çok beğendi. Eeee boynuz kulağı geçermiş diye boşuna dememişler....

Robottan geçirdiğim tarhanamı, hemen o gün yapıp pişirdim :)))) 
Tadı gerçekten çok güzeldi ve kendim yaptığım için de inanılmaz mutluydum.... 
Herkese tavsiye ediyorum... Özellikle bebeklerimize ve gelişme çağındaki çocuklarımıza doktorlar mutlaka tarhana çorbası içirmemizi öneriyorlar. Tertemiz, katkısız ve besleyici. Daha ne isteriz ki bir anne olarak :)))) 
Mutlaka yapın diyorum...


İşte bu da benim tarhana tarifim :)))


EV YAPIMI TARHANA
Evde Tarhana Nasıl Yapılır ?
Malzemeler:
Yarım kg süzme yoğurt (ben normal yoğurdun susuz tarafını kullandım)
2 büyük soğan
5 yeşil sivri biber,
4 kırmızı kapya biber,
3 domates,
1 çorba kaşığı biber salçası,
2 çorba kaşığı kuru nane,
1 demet dereotu,
yarım demet maydanoz,
tuz ve aldığı kadar un 
(unu yaklaşık 1kg 750 gr kadar kullandım)
zeytinyağı,


Yapılışı:
Soğanı ince kıyım doğrayıp genişçe bir tavaya alalım. Çok az zeytinyağı ile soteleyelim. Biberlerin de çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayalım. Soğanlarla birlikte soteleyelim. Domatesleri küp küp doğrayıp tavaya ilave edelim. Salçayı da ekleyip, hiç suyu kalmayıncaya kadar kavuralım. Ocağın altını kapatalım. Soğumaya bırakalım.
Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Ilıyan tavaya ekleyelim. Tuzunu da ekleyip şöyle bir karıştıralım.  Yoğurdunu ekleyelim ve karıştıralım. Ben bu aşamadaki halini bile çok severek yiyorum:))) Miss gibi kokuyor:)))
Unu da yavaş yavaş ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra dinlendirelim.
Üzerini kapatıp mayalanması için bekletelim.
Her gün 2 -3 defa tahta kaşık ile karıştıralım. Tarhanamız katı halinden çıkıp biraz daha cıvık hale gelmeye başlayacak...
1 hafta sonunda temiz bir sofra bezine ve ya örtüye elimizle parçalar alarak serelim.Un serpelim çok az altlarına ki yapışmasınlar... 
Bu şekilde tarhanamızı kuruyana kadar her gün çevirmemiz gerekiyor. Kuruyan tarhanamızı artık robottan geçirebiliriz :))))
Ben bez keselerde kilerde muhafaza ediyorum. Ya da cam kavanozlara koyup buzdolabına kaldırıyorum... Bu şekilde uzun süre dayanıyor tarhana... 
Afiyetle tüketin...

4 yorum:

  1. canım bu tariften ne kadar tarhana çıkıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inanın hiç ölçmedim ama 2 kg yakın çıkıyor sanıyorum :))

      Sil
  2. değerli fatma hanım ellerinize sağlık el emeğinizle kaliteli malzemelerinizle rengiyle ekrandaki son kullanım şekliyle mükemmel allahımız ağız tadıyla emeğe nasip etsin inşallah sevgi ve selamlarımı gönderiyorum hayırlı günler hoşça kalın .nerinan satar eftekin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Neriman hanımcım :)))) Amin inşallah,
      kocaman sevgiler gönderiyorum bende size İzmir'den :)

      Sil

Yorumlar