Sayfalar

7 Kasım 2013 Perşembe

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN


Merhabalar hepinize kocaman Günaydınlar :)))
Kış dünden beri kendini hissettirmeye başladı hatta ilk yağmurumuz yağdı İzmir'imize. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var bence. Aslında soğukla aram yoktur kedi gibi sıcağı severim ama doğadaki bu değişim beni inanılmaz etkiliyor. Elif'i servisten almak için bahçeye indiğimde hafif hafif yağan yağmur altında 1-2 dk yürüdüm. Çok iyi geldi. Toprak kokusunu içime çektim....
Allah bizi bu güzelliklerden mahrum etmesin inşallah......
Evet gelelim şimdi bu güzel yemeğin hikayesine. genelde karnabaharı etki sulu yemek şeklinde yaparız değil mi ? Ama bu şekilde de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tadı ve lezzeti inanılmaz değişiyor. İsterseniz tavuksuz da yapabilirsiniz, bana sorarsanız ben tavuklusunu tercih ederim :))) Denemeyenler varsa ilk fırsatta denesinler diyorum ve hemen tarifime geçiyorum canlarım...

 

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN
Malzemeler:
1 küçük karnabahar,
1 havuç,
2 parça tavuk göğüs eti ya da kemiksiz tavuk eti,
1 çorba kaşığı tereyağı,
su

Beşameli İçin:
2 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz ve karabiber

Üzeri için :
1 kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

Öncelikle bir tencereye yıkadığımız tavuk etlerini koyalım, üzerine göz kararı üzerini geçecek kadar 6-7 bardak su doldurup haşlayalım.
(Ben bu haşlama suyuna 5-6 dal maydanoz, 1 küçük soğan, 1 havuç, 7-8 adet de tane karanfil koyuyorum. Haşlandıktan sonra süzüp suyunu çorbalarımda ve pilavlarımda kullanıyorum)  Karnabaharı çiçek çiçek
ayırıp yıkayalım. Havucun da kabuğunu soyup yıkayıp jülyen şeklinde doğrayalım. Havuç ve karnabaharı buharda haşlayalım.
Fırına dayanıklı bir tepsinin tabanını hafifçe yağlayalım. Haşladığımız karnabahar ve havucu tepsiye yayalım. Üzerine de haşlanmış tavuk etlerini küçük parçalar halinde dizelim. Hepsinin üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde koyalım. Küçük bir sos tenceresine zeytinyağı, tereyağını alıp ısıtalım. Unu ekleyip, unun kokusu geçene kadar kavuralım. Rengi çok az dönüp, hafif de  bir kavruk kokusu geldiyse üzerine soğuk sütü yavaş yavaş dökelim. Orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Kıvam almaya başladığında yani üzeri göz göz olunca ocağın altını kapatalım. Beşamelimiz çok katı olmayacak, hafif akışkan yapıda olmalı. Katı olduysa içine çok az daha süt ilave edebilirsiniz.
Tuzunu ve karabiberini de ekleyip karıştıralım.
Tavukların üzerine beşameli eşit olacak şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C de yaklaşık 25-30 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırından çıkartıp kaşar peynirini serpiştirelim. Ve tekrar fırına verip 5 dk daha kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun....

 

6 Kasım 2013 Çarşamba

Derin & Nehir Bebeğin Hoşgeldin Kurabiyeleri


 
Merhabalar,
Bugün sizlere Arzu ve Umut Günaltay çiftinin yeni doğan ikiz bebekleri için hazırladığım kurabiyelerimi paylaşacağım. Öyle güzel öyle şirinler ki insan bakmaya doyamıyor :)) 41 kere maşallah diyorum her ikisine de...
Anne ve babasına yavrularıyla geçirecekleri sağlıklı mutlu nice güzel yıllar diliyorum.
Minik şirinelere de yaşamları boyunca sağlık, şans ve mutluluk diliyorum.
Gelelim bu şirinelerin şirin kurabiyelerine, sizleri fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum....
Sizin de özel günleriniz için harika kurabiyeler hazırlayalım...
Siparişleriniz için; fatos.hf@hotmail.com'dan bana ulaşabilirsiniz :)
Sevgiler...  
 
 
 
  
 

 
 
 
 

 
 
Bu da bez pastamız :)))) Güle güle kirletsinler :))))
 

4 Kasım 2013 Pazartesi

KREM ŞOKOLA


Merhabalar,
Yeni bir haftaya daha başladık hayırlısıyla. Hepimiz için keyifli neşeli geçmesini diliyorum öncelikle. Bugün sizlere o kadar kolay ve çok lezzetli bir sütlü tatlı tarifimi paylaşacağım. Ara sıra insanın canı tatlı bir şeyler istiyor. Ben akşam yemeğinden sonra yemek üzere hazırladım tatlılarımı. Çok da beğenildi...
Hafif ve çok güzeldi gerçekten. Siz de canınız tatlı çektiğinde ya da aniden gelen misafirleriniz için bu nefis tatlıyı hazırlayabilirsiniz. İnanın bana tadına doyamayacaksınız :) Hemen geçiyorum tarife.....


KREM ŞOKOLA (8 kişilik)
Malzemeler:
1 kg süt,
100 gr. toz şeker, (1 büyük çay bardağı)
100 gr. Hindistan cevizi,
1 çorba kaşığı nişasta,
150 gr bitter çikolata,

Yapılışı:
Önce süt ve şekeri bir tencereye koyup kaynatalım. Nişastayı ayrı bir kapta çok az su ile çözelim. Kaynamakta olan süte ekleyelim, karıştıralım. Hindistan cevizini ve parçalar halinde olan çikolatamızı da ekleyip çikolatalar eriyene karıştıralım. Ocağın altını kapatalım.
Cuplarımızın diplerine birer parça kek parçası koyalım. Krem şokolamızdan biraz dökelim. Yine biraz kek parçaları ve yine krem şokoladan dökelim. Üzerini antep fıstığı ile süsleyelim.
Not: İsterseniz kek parçaları koymadan da cuplara tatlınızı paylaştırabilirsiniz :))
Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra servis yapalım.
Afiyet Olsun...

1 Kasım 2013 Cuma

ELMALI STRUDEL


Merhabalar,
Bugün günlerin en hayırlısı, en güzeli... 
Hepinize Hayırlı Cumalar dileyerek başlamak istiyorum yazıma. 
Zaman nasıl da hızlı akıp gidiyor hiç anlamıyoruz bile. Ben her sabah çok erken kalkan biriyim aslında çalışmama rağmen. Ev halkını işe ve okula uğurlamak, yanlarına birşeyler hazırlamak için erkenden uyanıyorum. Ve sonrasında da uyumuyorum elbette :))) Gün başlamış oluyor benim için. Ona rağmen koca gün nasılda hızlı tükenip gidiyor.....
Geçenlerde bu harika tarifi denedim. İlk denemem olmasına rağmen facebook sayfamda çok konuşuldu. Tarifi istendi. Ancak fırsat bulup da şimdi yazabiliyorum. Şimdiye kadar deneme şansınız olmadıysa mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Farklı iç malzeme ile de hazırlanabilir. Özellikle de hamurunun yapısına bayıldım. Yalnız bu ölçüden 2 tane strudel hazırlanıyormuş. Yani hamur 2 ölçü... Ben kalan hamuru deepfreeze kaldırdım.
İstediğim zaman çıkartıp, çözdürüp hazırlayabileceğim. Bu sefer de vişneli yaparım herhalde :))))  Orijinal tarifi veriyorum size benim yaptığım gibi yani. Siz ister ölçüyü ikiye bölüp yapabilirsiniz isterseniz de tam ölçü yapıp yarısını deepfreeze kaldırabilirsiniz.....
 
 
 
ELMALI STRUDEL
Malzemeler:
650 gr. un,
1 yumurta,
25 gr. toz şeker,
125 gr sıvıyağ,
225 gr. süt
50 gr. su

İç Harcı için:
4 elma,
300 gr. toz şeker,
100 gr kuş üzümü,
1 çay kaşığının ucu ile toz karanfil yoksa tarçın :)

Üzerine : pudra şekeri

Yapılışı:
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Elmaların kabuklarını soyup minik küpler şeklinde doğrayalım. Ocağa tereyağını alıp ısıtalım. Elmaları tavaya ekleyelim, şekeri ve kuş üzümünü de ekleyip soteleyelim. Suyunu salacaktır bu aşamada. Soteleme işlemi bitince tavadaki su azalmış olacaktır, kesinlikle bunu süzmeyin. Hamurun zeminine süreceğiz bu aromalı sosu. Soteleme işlemi bitince tavayı ocaktan alıp üzerine toz karanfili ya da tarçını serpiştirelim. Harcı ılıması için bir kenarda bekletelim.
Bu sırada hamurumuzu hazırlayalım. Genişçe bir kabın içine elediğimiz unu alalım. Ortasına yumurtayı kıralım. Sıvıyağ, süt, şeker ile yaşa yavaş yoğurmaya başlayalım. Kıvam almaya başlayacaktır. En son olarak da suyu ekleyip yoğurmaya devam edelim. İyice yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru 2 eşit parçaya bölelim.
(diğerini streçleyip deepfreeze'e kaldırabilirsiniz)
Kalan hamuru 10 dk kadar dinlendirelim. Sonra tezgah çok hafif un serpip merdaneyle hamurumuzu açalım. Ne çok ince nede çok kalın olmamalı. 1 cm kalınlığında açalım. Soğuyan iç harcımızın suyunu bir kaşık yardımıyla hamurun zeminine sürelim. Harcımızı mahurun her yerine eşit şekilde dağıtalım.
Ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde rulo yapalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Kat yerinin alta gelmesine dikkat edelim. Yanlardan da elimizle kapatalım hamuru. Pişerken taşmasın.
Üzerine çok az fırçayla sıvıyağ sürelim. Önceden ısıttığımız 160 'C lik fırında yaklaşık 40 dk kadar pişirelim. Süre sonunda üzeri hafif kızarmış olacaktır. Ilımaya yakın yine fırça ile üzerine sıvıyağ sürelim. Yağı hemen çekecektir.
Dilimleyerek servis yapalım. Pudra şekeri serpiştirelim.
Afiyet Olsun...