Bugün sizlere çok pratik bir poğaça tarifini paylaşacağım. Geçen sabah nette dolaşırken sevgili arkadaşım Arzu " Vanilins" bloğunun sahibi çok güzel bir poğaça tarifi yayınladı. Nasıl güzel duruyor anlatamam. Sabah pc başındaki raporlarımı bitirdikten sonra, hemen tarifi not ettim ve soluğu mutfakta aldım. Geçenlerde de eşimin arkadaşı Van'ın meşhur otlu peynirini getirmişti. Onları da poğaçamda değerlendirdim, mis gibi oldu:))
Bizimkiler kalkana kadar da poğaçalarımı hazırladım. Yumuşacık nefis oldular. Epey de bereketli bir hamur, ben 22 adet çıkardım bu ölçüden.Kalvaltı sonrası anneme yardıma gittim. Annemin evinde bu sıra tadilat var, telaş telaş üstüne, ustalar gelip, gidiyor falan ben de giderken yanımda pamuk poğaçalarımı götürdüm. Yanına çayda demledik, harikaydı:)) Hep birlikte afiyetle yedik hepsini...
Arzu'cum tarif için bir kez daha teşekkür ediyorum canım :))
İşte hemen puf poğaçaların tarifini veriyorum ve mutlaka denemenizi istiyorum.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 çay kaşığı tuz,
1 pkt kabartma tozu yada karbonat,
2,5 su bardağı + 1 çorba kaşığı un,
İç Malzemesi:
250 gr kadar Van Otlu Peynir,
yada lor peyniri, çökelek, vs...
Üzerine:
yumurta sarısı,
susam yada çörek otu
Yapılışı:
Bir kabın içine hamur için olan tüm malzemeyi alım ve yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan ama yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamurdan cevizden çok az daha büyük parçalar koparalım. Küçük bir kaba çok az sıvıyağ koyalım ve sadece parmak uçlarımızı yağa batıralım. Hamurumuza elimizle yada tezgahta yuvarlak şekil verelim. Ortasına iç harcımızı koyup kapatalım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine poğaçaları dizelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim. Susam yada çörek otuyla süsleyelim. Püf noktası geliyor :))) 175 'C lik soğuk fırına tepsimizi yerleştirelim. Yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.
Afiyet Olsun.