Sayfalar

23 Mayıs 2013 Perşembe

MAYASIZ PUF POĞAÇA (Van Otlu Peynirli)


Gününüz aydın ve bereketli olsun inşallah. 
Bugün sizlere çok pratik bir poğaça tarifini paylaşacağım. Geçen sabah nette dolaşırken sevgili arkadaşım Arzu Vanilins" bloğunun sahibi çok güzel bir poğaça tarifi yayınladı. Nasıl güzel duruyor anlatamam. Sabah pc başındaki raporlarımı bitirdikten sonra, hemen tarifi not ettim ve soluğu mutfakta aldım. Geçenlerde de eşimin arkadaşı Van'ın meşhur otlu peynirini getirmişti. Onları da poğaçamda değerlendirdim, mis gibi oldu:))
Bizimkiler kalkana kadar da poğaçalarımı hazırladım. Yumuşacık nefis oldular. Epey de bereketli bir hamur, ben 22 adet çıkardım bu ölçüden.Kalvaltı sonrası anneme yardıma gittim. Annemin evinde bu sıra tadilat var, telaş telaş üstüne, ustalar gelip, gidiyor falan ben de giderken yanımda pamuk poğaçalarımı götürdüm. Yanına çayda demledik, harikaydı:)) Hep birlikte afiyetle yedik hepsini...
Arzu'cum tarif için bir kez daha teşekkür ediyorum canım :))
İşte hemen puf poğaçaların tarifini veriyorum ve mutlaka denemenizi istiyorum.


Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 çay kaşığı tuz,
1 pkt kabartma tozu yada karbonat,
2,5 su bardağı + 1 çorba kaşığı un,

İç Malzemesi:
250 gr kadar Van Otlu Peynir, 
yada lor peyniri, çökelek, vs...


Üzerine:
yumurta sarısı,
susam yada çörek otu


Yapılışı:
Bir kabın içine hamur için olan tüm malzemeyi alım ve yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan ama yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamurdan cevizden çok az daha büyük parçalar koparalım. Küçük bir kaba çok az sıvıyağ koyalım ve sadece parmak uçlarımızı yağa batıralım. Hamurumuza elimizle yada tezgahta yuvarlak şekil verelim. Ortasına iç harcımızı koyup kapatalım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine poğaçaları dizelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim. Susam yada çörek otuyla süsleyelim. Püf noktası geliyor :))) 175 'C lik soğuk fırına tepsimizi yerleştirelim. Yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.
Afiyet Olsun.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

BALLI ELMA TATLISI


Merhabalar,
Bugün sizlerin karşısına çok pratik ve çok fresh bir tatlı tarifiyle çıkıyorum. Dün öğleden sonra baktım sepette 3 adet yeşil elma kalmış, canım da tatlı bir şeyler istiyor. Hemen yarım saatin içinde hazırladım. Tabii soğuma sürecini hesaba katmıyorum :))) İnanılmaz kolay ve lezzetli bir tatlı. Meyveli tatlıları hep çok sevmişimdir. Kesinlikle tavsiye edebileceğim hemen hazırlayabileceğiniz sunumuyla, lezzetiyle 10 numara bir tatlı bence. Vakit kaybetmeden mutlaka deneyin, sizlerde çok beğeneceksiniz :)))



İşte pratik tatlımızın malzemeleri:
3 adet elma (ben yeşil vardı onu kullandım )
6 çorba kaşığı toz şeker,
1 çay bardağı su,
2 adet karanfil

Üzeri için: 
Her elmanın üzerine 1'er çay kaşığı bal,
tarçın ve iri kıyılmış ceviz,
yarım pkt (35 gr kadar) Dr. Oetker krem şanti,
yarım su bardağı soğuk süt

Yapılışı:
Elmalarımızın kabuklarını soyalım ve ortadan ikiye bölelim. Çekirdek yuvalarını güzelce çıkartalım. Alt kısımlarını da tenceremize güzel yerleşmesi için çok az traşlayalım. Yayvan bir tencereye elmalarımızı yerleştirelim. Her elmanın üzerine 1 çorba kaşığı şekeri serpiştirelim. Tencerenin içine karanfilleri koyalım ve kenarından suyunu ekleyelim. Ocağın altını açalım kaynayıncaya kadar kapağı açık olarak kaynadıktan sonra kapağını kapatıp, ocağın altını da kısıp yaklaşık 20 dk kadar pişirelim.
Pişen elmalarımızı hafif ılıyınca tencereden alıp servis tabağına aktaralım. Soğuması için bekleyelim. Elmaların üzerine al sürelim, tarçın serpelim ve çekirdek yuvalarını ceviz ile dolduralım. 
Krem şantiyi süt ile birlikte mikserle katı kıvam alana kadar çırpalım. Krema sıkma torbasına alıp tatlımızın üzerini süsleyelim. Son olarak da ister ceviz ister antep fıstığı ile son dokunuşları yapalım.
Buzdolabında 3-4 saat kadar bekletip soğuk soğuk servis yapalım :))
Afiyet Olsun...

Not: 1 paket krem şanti çok geleceği için mutfak tartımda yarısını ölçüp kullandım. O bile arttı. İsterseniz üzerini kaymak ile de servis yapabilirsiniz çok yakışır :)))

21 Mayıs 2013 Salı

GİRİT KABAĞI OTURTMASI


Günaydın,
Giritli olup da bu lezzetli yemeği yapmamak olmazdı bence. Ne zamandır da yapmak istiyordum fakat, Girit kabağını her pazarda ve manavda bulmak mümkün olmuyor maalesef :( Ya da benim gözüme hiç ilişmedi. Geçen gün eşim görmüş bir manavda ve hemen almış, evde poşeti görünce nasıl sevindim anlatamam :)) Ertesi gün hiç vakit kaybetmeden yemeğimi pişirdim. Normal kabağa göre bana daha lezzetli geldi Girit kabağı. Bulabilirseniz denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Harika bir yemek...


İşte malzemelerimiz,

Malzemeler:
5 Girit Kabağı,
200 gr kıyma,
1 soğan,
2 yeşil sivri biber
2 domates,
1 silme tatlı kaşığı Tat domates salçası,
1 silme tatlı kaşığı Tat tatlı biber salçası,
tuz, karabiber ve kırmızı pul biber,
zeytinyağı

Salçalı suyu için:
2 su bardağı sıcak su,
1 tatlı kaşığı Tat domates salçası,
1 tutam tuz,
2 çorba kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
Öncelikle kabaklarımızı bir güzel yıkayalım ve baş kısımlarını keselim. Sakın atmayın kapak olarak kullanacağız. Kabaklarımızın içini kaşık yada sebze oyacağı yardımıyla kırmadan dikkatlice oyalım. Tuz ve karabiberle içini dışını güzelce ovalım. Bir kabın içine kıymayı, salçaları, zeytinyağını, baharatları ve küçük küçük doğradığımız biber, soğan ve domatesi koyup karıştıralım. Kabaklarımızın içlerini hazırladığımız bu harç ile dolduralım. Kestiğimiz kapakları üzerine yerleştirelim. Tenceremize yerleştirelim. Ayrı bir kapta sıcak  su içine, salçayı eritelim. Çok az tuz ve zeytinyağı ilave edip karıştıralım. Tenceremizin kenarından dikkatlice dökelim. Kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20-25 dk pişirelim.
Kabaklar yumuşayınca ocağın altını kapatalım.
Afiyet Olsun...

20 Mayıs 2013 Pazartesi

PORTAKALLI TİRAMİSU


Merhabalar,
Herkese keyifli güzel bir hafta dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Geçen hafta sevgili Pelin sayfasında çok güzel bir pasta paylaştı. Görür görmez bunu hemen yapmalıyım dedim. Hemen mutfağa koştum ve şöyle bir baktım malzemelerime. Eyvah kedidili bisküvim 1 paket kalmış, ama yetmez çünkü kalıbım Pelin'inkinden daha büyük. Bir koşu marketten alıp geldim :)) Hemen yapmaya başladım. Göz açıp kapayana kadar da hazırladım diyebilirim. Yaparken çok da eğlendim. Ayrıca çok ama çok lezzetliydi :)) 
Buzdolabında bekleme süresini hesaba katmaz isek 30 dk da hazırlayacağınız çok hafif, fresh bir tarif. Mutlaka denemenizi isterim. Benim gibi siz de çok seveceksiniz buna eminim. Serin serin, nefisti gerçekten :)))
Akşam çayına arkadaşımıza giderken götürdüm pastamı, onlarda çok beğendiler...
Evet, sizleri çok fazla bekletmeden hemen bu güzel pastanın tarifine geçiyorum. Pelin'cim bu güzel tarif için sana bir kez daha teşekkür ediyorum :)))
Sevgiler...


Malzemeler:
2 pkt kedidili bisküvi (benim kelepçeli kalıbım 26 cm'lik)
2 portakalın suyu 

Kreması için:
2,5 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
4 çorba kaşığı toz şeker,
3 çorba kaşığı un,
3 çorba kaşığı labne peyniri,
1 pkt vanilya,
1 portakal kabuğu rendesi (rendenin ince tarafı ile)

Üzeri için:
2 çorba kaşığı kakao,
pasta şekerlemesi


Yapılışı:
Öncelikle kremasını hazırlamakla işe başlayalım. Bir tencereye süt, yumurta sarısı, şeker, portakal kabuğu rendesi ve unu alıp tel çırpıcı ile çırpalım. Ocağın üzerine alıp orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp labne peyniri ve vanilyayı ekleyip karıştıralım. Ara ara karıştırarak ılımaya bırakalım. Kedidili bisküvilerin ortalarından tırtıklı bıçakla keselim. Bisküvilerin düz taraflarını portakal suyuna 1-2 sn kadar batırıp kelepçeli kalıbın kenarlarına ve tabanına hiç boşluk kalmayacak şekilde dizelim. Ilıyan portakallı kremamızın yarısını bisküvilerin üzerine yayalım. Bir sıra daha portakal suyuna batırdığımız bisküvileri kalıba hiç boşluk kalmayacak şekilde dizelim. Kalan kremamızı üzerine gezdirelim. Soğuyunca üzerine kakao serpiştirelim. Üzerini dilediğiniz pasta süsü ile süsleyebilirsiniz. 
3-4 saat buzdolabında soğuması için bekletelim. Servis yapacağımız zaman kelepçesinden çıkartıp dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...