Sayfalar

3 Nisan 2013 Çarşamba

PROFİTEROL


Herkese Günaydın,
Bu aralar canım çok tatlı istiyor:)) Dün nette arkadaşlarımın sayfalarını dolaşırken Hafif Mutfak Nesrin' de gördüğüm bu tarif gözüme çarptı. 
Hemen yapmak istedim. Şu hamurunu gözümde çok büyütmüşüm. Ne kadar da kolaymış bu tarifle çok net anladım:)) Nesrin'e hemen yorum bıraktım ama buradan da çok teşekkür etmek istiyorum. 
Ben tarifte çok küçük oynamalar yaptım ve bu haliyle de çok beğendik.
İnanılmaz güzel ve bir o kadar lezzetli bir tatlı. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin.
Hem de çok hafif. Favorilerim arasında hemen yerini aldı bile.....
Sizi çok fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum.



Malzemeler: (20 adet için)
Şu Hamuru:
70 gr tereyağı,
100 ml su,
90 gr un,
3 yumurta, (orta büyüklükte)

İç kreması için:
500 ml süt, (2,5 su bardağı)
3 çorba kaşığı un,
4 çorba kaşığı şeker,
1 yumurta,
1 pkt vanilya

Çikolata Sosu:
1 pkt Dr Oetker Bitter Çikolata Sos,
2 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağı,

Üzeri için:
kırık antep fıstığı



Yapılışı:
Öncelikle fırını 180 'C ye alt-üst ayarında ısıtalım. Hamuru için bir tencereye su, ve tereyağı alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra ocaktan alalım. Üzerine unu ekleyip tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Yumurtaları tek tek ekleyip iyice çırpalım. Hamura yedirelim.
2 tatlı kaşığı yardımı ile hamurdan alıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla dizelim. Önceden ısıttığımız fırında 15 dk pişirelim. Süre sonunda fırının kapağını kesinlikle açmadan, hamurların fırın içinde soğumasını bekleyelim. Bu işlemi hamurların sönmemesi için yapıyoruz.
Kreması için bir tencereye süt, şeker, un ve yumurtayı ekleyip mikser ile iyice çırpalım. Daha sonra tencereyi ocağa alıp kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başladığı anda ocaktan alalım içine vanilyayı ekleyip karıştıralım. Ilıması için bekleyelim. 
Diğer bir yandan yine bir tencereye Dr Oetker Bitter Çikolata sosu döküp üzerine 2 su bardağı sütü ekleyip kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Ocaktan alıp içine tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştıralım.
Fırın tamamen soğuduğunda hamurları çıkartalım. Bir kenarından bıçakla kesip içine kaşık yardımı ile kremadan bir miktar koyalım. Tüm hamurlar için aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığımız çikolata sosunu üzerlerine gezdirelim.
En son olarak da antep fıstığı ile süsleyelim. Buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
Soğuk servis edelim.

2 Nisan 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI


Merhabalar,
Yine güzel İzmir'imde güneşli bir hava var. Kuşlar balkonumda cıvıl cıvıl ötüyor. Ne güzel bahara eriştik nihayet. Doğa canlanmaya başladı:)
Bu güzel güne şöyle değişik ve güzel bir tarifle sizlere seslenmek istedim.
Seçeceğimiz pırasanın kalın olmasına dikkat edelim. Daha önce denemediyseniz hemen deneyin derim. Üzerine sarımsaklı yoğurtla da nefis oldu...

İşte malzemeler :
1 kg kalın pırasanın beyaz kısımları,

İç Harcı için:
1 su bardağı pirinç,
1 soğan,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı domates püresi 
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
değirmenden çekilmiş karabiber,
değirmenden çekilmiş kişniş,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz, 

Salçalı sosu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
su


Yapılışı:
Öncelikle pırasanın en üst kısmını bıçakla keselim. Yıkayalım ve 10 cm uzunluğunda keselim. Boydan bıçakla kesik atalım yapraklarına ayıralım.
Tencereye su koyup yaprakları bu suda 3-4 dk kadar haşlayalım.
Kevgirle alıp bir tepsiye koyalım.
Genişçe bir kaba ,yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri, domates salçasını, ince kıyım doğradığımız maydanoz ve dereotunu, minik minik doğradığımız soğanı, zeytinyağını, baharatları, tuzunu ilave edip karıştıralım. Dolmamızı pişireceğimiz tenceremizin tabanına, kullanmayacağımız pırasa saplarından yerleştirelim. 
Soğuyan pırasalarımızdan bir tane alıp bir köşesine kaşık ile harçtan koyalım. Muska şeklinde sarıp tencereye dizelim. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi uygulayalım.
Başka bir kapta salçayı su ile seyreltelim, zeytinyağını ilave edip karıştıralım. Pırasaların yarısına gelecek kadar bu sosdan döküp, üzerine porselen bir tabak kapatalım. (dolmalarımız açılmadan pişebilsin diye)
Yaklaşık 20-25 dk kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirelim.
Piştikten sonra üzerine isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ve kırmızı pul biber ekleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...

30 Mart 2013 Cumartesi

KEK KALIBINDA ISPANAKLI BÖREK


Herkese Günaydın,
Mutlu, keyifli güzel bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum yazıma:))
Bugün sizlere harika ötesi bir tarif paylaşacağım. Yine ilklerimden :)))) Bu tarifi favorilerime ekledim hemen:)) Bayıldım, nefis ....
Sevgili Cahide ablanın sayfasında görüp bayılmıştım. Denenecekler listeme de eklemiştim. Dün tadına bakma şerefine nail oldum. İnanılmaz güzel bir börek. Aynı su böreği gibi oluyor ve çok pratik bir tarif. Mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de akşam menünüzde yanında ayranla:))))
İç malzemesini ben ıspanaklı yaptım çok güzel oldu. Sizler farklı iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli, sucuklu, pazılı ......
Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum...

Malzemeler:
5 yufka,

Sosu için:
1 su bardağı süt,
1 şişe maden sodası (200 cc'lik)
yarım su bardağı zeytinyağı,
2 yumurta,
tuz 

İç Malzemesi:
1 kg ıspanak,
1 orta boy soğan,
250-300 gr lor peyniri,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz ve karabiber

Mantolamak için:
Susam ve margarin







Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları güzelce birkaç su yayıp suyunu süzüp, yemeklik doğrayalım. Soğanı da küp küp keselim. Genişçe bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup soğanları soteleyelim. Ardından ıspanakları da kısım kısım tavaya atıp, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Kavrulan iç malzememizi ocaktan alıp içine tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Soğuması için bekletelim. Daha sonra içine lor peynirimizi ekleyip karıştıralım.
Sos malzemelerini derin bir kapta tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
Kek kalıbımızın her tarafını güzelce margarinle yağlayalım. Her tarafına gelecek şekilde bolca susam serpelim. İlk yufkamızı bölmeden ve sosa batırmadan, kalıbımızın kenarlarından dışarı sarkacak biçimde, fotoğrafta da görüldüğü gibi yerleştirelim. 2. yufkayı 2'ye bölüp her parçayı sosa batırıp kek kalıbına eşit olarak yerleştirelim. İç harcımızdan bir miktar serpiştirelim. 3.ve 4. yufkaları da biraz yufka biraz içten koyarak aynı şekilde kalıba yerleştirelim. Son yufkayı 2'ye bölüp sosa batırıp kalıbımıza yerleştirelim.
Kalıbın ortasındaki ilk yufkadan kalan kısmı delip yanlara doğru yerleştirelim. Dışa sarkıttığımız yufkaları da böreğimizin üzerine kapatalım. En üstüne çok az sos malzememden kalmıştı onu sürdüm.
1 gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi sabah 175 'C'ye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Afiyet Olsun :))
Not: Malzememiz kalın olduğundan içinin düşük ısıda ve iyice pişmesi gerekiyor...
Cahide abla yazısında "böreğiniz sönebilir" diye yazmış fakat benimki maşallah hiç sönmedi :))) 
Herkes yapsın bence. Çok güzel bir tarif :))))

29 Mart 2013 Cuma

KADINBUDU KÖFTE


Herkese Günaydın ve hayırlı Cumalar diliyorum,
Bugün sizlere yine ilk kez denediğim bir tarifimle merhaba diyorum. Hepimizin bildiği hatta çoğumuzun sık sık yaptığı bu köfteyi ben ilk kez denedim. Aslında çok da severim ama niyeyse bir türlü yapmak nasip olmadı. İş yerinde çok sık çıkardı ve benim çok sevdiğimi bildiği için aşçımız Havva abla hep bir tık fazla koyardı tabağıma sağolsun :)))) Şimdi evdeyim ve iş başa düştü. Kolları sıvayıp geçtim köftenin başına:)))) Oldu çok da güzel oldu. Hatta yaptığım akşam kayınvalidem ve kayınpederim akşam yemeğine bize geldiler. Her ikisi de çok beğendi :)) Eşim ve kızımdan da tam not alan tarifimi sizlerle paylaşmaya geldi sıra:))))))
İşte malzeme listem...


Malzemeler: (14 adet için)
400 gr kıyma,
1 yumurta,
1 orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1 tutam maydanoz,
tuz ve karabiber,
zeytinyağı

Panelemek için:
2 yumurta,
1 kase un,
1 kase galeta unu

Kızartmak için: sıvıyağ

Yapılışı:
Öncelikle pirinci yıkayıp küçük bir tencereye alalım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip orta ateşte haşlayalım. Arada kontrol edelim diri ise biraz daha su ilavesiyle iyice haşlayalım. Ayrı bir tencereye 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koyup "kıymanın yarısını" 3-4 dk kadar kavuralım. Süre sonunda biraz tuz ilave edip karıştırıp soğumasını bekleyelim. Haşlanan pirinci süzüp, soğutalım. Derince bir kaba kavurduğumuz kıymayı, pirinci, rendelediğimiz soğanı, çiğ kıymayı, yumurtayı, ince kıyım maydanozu, değirmenden çektiğimiz karabiberi ekleyip çok az da tuz ilave edip iyice yoğuralım.  Harcımızı 30 dk buzdolabında bekletelim.
Daha sonra elimize limon büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verelim.
Bir kaba panelemek için 3 ayrı kap koyalım. Birine çırpılmış yumurtaları diğerine unu ve sonuncuya da galeta ununu koyalım.
Şekil verdiğimiz köftelerimizi önce una sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
Bir havlu peçete üzerine alıp fazla yağını çektirelim.
Sıcak sıcak yanına makarna ve yeşil salata ile servis edelim :))))
Afiyetler olsun.

Not: Evde yaptığımız sade pilavımızdan bir miktar ayırıp deepfreze kaldıralım. Bu köfteyi yapmak için elimizin altında pilavımız her daim hazır olur...