Sayfalar

21 Şubat 2013 Perşembe

DOYURAN PASTA

Günaydıın :)
Bugün sizlere harika bir tarif vereceğim. İzmir'imizin meşhur doyuran pastasını bilmeyen yoktur. Her pastanede de mutlaka bulunur...
Bildiğiniz gibi geçen haftalarda sevgili Sedef ablamın Soframız programındaki çekimini izlemiştik ekranlarda:) Orada bir pasta yaptı ki herkesin dilinde. Dillere destan bir tat diyebilirim size. 
Bugün yapayım, yarın yaparım derken bir türlü kısmet olmadı.
Şöyle bir dolabıma baktım ki bazı malzemeler de eksik :( Birkaç malzeme değişikliği de olsa yine de harika bir pasta çıktı ortaya. Eşim ve kızım bayıla bayıla yediler. Bir dahaki denememde orj tarife göre deneyeceğim. 
Buradan ulaşabilirsiniz... http://sedodanlezzetlitarifler.blogspot.com/2012/12/doyuran-pasta.html
Şimdi size benim uyguladığım şekliyle tarifi veriyorum. Bu haliyle bile harikaydı tadı :) İçine istediğinizi ekleyebilirsiniz, fındık, fıstık, hindistan cevizi, portakal kabuğu rendesi.
Yalnız dilimleri kalın kesmemenizi öneriyorum. Çünkü inanılmaz çok geliyor bir dilimi bile. Boşuna dememişler doyuran pasta diye :))))

İşte malzemeler:
1 pkt kakaolu baton kek,
1 pkt sade baton kek,
1,5 pkt petibör bisküvi,
1,5 çay bardağı krema,
1 pkt bitter çikolata (80 gr.)
1 çorba kaşığı kavrulmuş susam (ben ekledim ve çok yakıştı)
1 çorba kaşığı kırık antep fıstığı,
1 çorba kaşığı damla çikolata,
1 çorba kaşığı kakao,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,
2 çay kaşığı tarçın,
2 çay kaşığı keçi boynuzu tozu,
2 adet kuru incir,
2 adet kuru kayısı,
süt (kıvam ayarlamak için)

Üzeri için:
1 pkt bitter çikolata (80 gr.),
pasta süsleri,


Yapılışı:
Öncelikle genişçe bir kapta kekleri parçalayalım. Bisküvileri robottan geçirip un gibi yapıp keklere ekleyelim. Sos tenceresine kremayı ekleyelim. İçine de 1 pkt bitter çikolatayı parçalayarak ekleyelim. Kaynatmadan ısıtarak çikolatayı içinde eritelim. Ocaktan alıp kek karışımına ekleyelim. Sırayla kakao, keçi boynuzu tozu, tarçın ekleyip yoğuralım. Sütü kontrollü bir şekilde azar azara ekleyelim. Harç kıvam alınca içine kavrulmuş susamı, antep fıstığını, kuş üzümünü, damla çikolatayı, küçük doğradığımız incir ve kayısıyı ekleyip tekrar yoğuralım.
Mutfak tezgahına streç film yada temiz bir poşeti yayalım. Üzerine hazırladığımız pastayı rulo şeklinde koyalım. Streç filmi tezgahta yuvarlayıp şekil verelim. Düzgün bir şekilde sarıp deepfrezde 5-6 saat mümkünse 1 gece bekletelim.
Dolaptan çıkarttıktan sonra biraz bekletelim. Dilimlenecek kıvama gelince dilimleyip servis tabağına aktaralım. Dilimlere ayırdıktan sonra her dilimin üzerine benmari usulü erittiğimiz çikolatayı kaşık ile gezdirelim. Üzerlerine pasta süslerinden serpiştirelim.
Afiyet Olsun...

Not: Bu pastayı deepfrezde uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Çat kapı gelen misafirleriniz için elinizin altında her daim bulunsun :)

18 Şubat 2013 Pazartesi

KARIŞIK MİNİ PİZZA

Merhabalar,
Arşivde bekleyen tariflerime bakarken nasıl olur da bu pizzamı paylaşmadım diye hayıflandım. Hemen yayınlama kararı  aldım :) Tarif sevgili blog arkadaşım Müberraya ait. Sayfasında görüp vurulmuştum bu pizzaya. Tarif için bir kez daha teşekkür ediyorum :))
http://egedentarifler.blogspot.com/
Bloğunu da mutlaka ama mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum. Ben tarifin üst kısmında biraz değişiklik yaptım kendime göre ve evde olan malzemelerle süsledim. Bu tarifi evime gelen kalabalık arkadaş günüm de yapmıştım. Herkesin 2'şer tane yediği çok lezzetli bir pizza tarifi. Hamuru da epey bereketli... Bol bol yapabilirsiniz. Biz çok sevdik, umarım sizde yapınca beğeneceksiniz...


Malzemeler:
Hamuru için :
1 su bardağı ılık su,
1 pkt yaş maya,
3,5 su bardağı un,
1 yumurta,
1 çay bardağı ılık süt,
2 çorba kaşığı tereyağı,,
2 çorba kaşığı sıvıyağ,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 çay kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:
2 çorba kaşığı TAT Köy Biber Salçası,
kekik,
1 küçük kase doğranmış yeşil zeytin,
1 küçük kase doğranmış siyah zeytin,
1 kase yuvarlak doğranmış sosis,
1 küçük kase konserve mısır,
1 küçük kase minik doğranmış yeşil biber,
1 küçük kase minik doğranmış kırmızı biber,
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,



Yapılışı:
Öncelikle kabımıza ılık suyu, yaş mayayı alıp eritelim. Ardından kaba sıvıyağ, tereyağı, yumurta, yoğurt, su, tuz ve şekeri alıp karıştıralım. Sonra üzerine elediğimiz unu yavaş yavaş ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Üzerini kapakla kapatıp ılık bir yerde 45 dk mayalanması için bekletelim. 
Mayalanan hamurumuzu yine 1-2 dk kadar tekrar yoğuralım. İçindeki havasını çıkartalım. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparalım ve elimizle biraz yassılaştırıp yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizelim. 
Üzeri için TAT Köy Biber Salçasını çok çok az su ile açalım. Hamurların üzerine fırça yardımıyla sürelim ve kekik serpiştirelim. (isteğe bağlı ama bence inanılmaz çok yakışıyor) Bir miktar kaşar peyniri serpiştirelim. Sırasıyla yeşil biber, kırmızı biber, mısır, sosis ve yine en son kaşar peyniri serpiştirelim. Tüm hamurlar için aynı işlemi uygulayalım. Önceden ısıtılmış 200 'C lik fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. 
Afiyet Olsun...

Not: Kalan pizzalarınızı kapağı kapalı olarak tavada biraz ısıtırsanız aynı lezzeti yakalarsınız :) 

13 Şubat 2013 Çarşamba

SEVGİLER GÜNÜ KEKİ ( KALPLİ KEK )

Merhabalar,
Bildiğiniz gibi yarın Sevgililer Günü. Kutlayan var kutlamayan var. Bize hergün sevgiler günü diyenler de var :)))) Bu sıralar nette harika bir kek fotoları dolaşıp duruyor. Hal böyle olunca da ben de eşime bugün bu keki yapmaya karar verdim. Yapım aşamaları çok karmaşık gibi gözükse de çok eğlenceli bence... Yapmak isteyenler olursa diye de detaylı fotolarını çektim :)
Bakalım kekimi nasıl bulacaksınız...
Şimdiden herkesin sevgililer gününü kutluyorum...
Hemen tarifime geçiyorum.



Beyaz Kek için gerekli malzemeler:
1 yumurta,
1 su bardağı toz şeker (isteyen pudra şekeri de kullanabilir)
1,5 çay bardağı ılık süt,
125 gr tereyağı (erimiş)
1 çay bardağı yoğurt,
1 pkt Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu,
1 pkt karbonat, (küçük pakette olan)
2,5 su bardağı un,
1 adet portakal yada limon kabuğu rendesi

Kırmızı Kek için gerekli malzeme:
2 yumurta,
2 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ, (ben yarım kullandım)
1 su bardağı ayran,
2,5 su bardağı un,
1 fiske tuz,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,
1 çorba kaşığı sirke,
1 çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası



Detayları fotoğraflamak istedim açıklayıcı olması açısından . . .




Yapılışı:
Öncelikle kırmızı keki yapmakla işe başlayalım. Cam bir kaseye yumurta ve şekeri ekleyip çırpalım. Ardından sıvıyağı, sirkeyi ve ayranı ekleyip tekrar çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu,tuzu ekleyip karıştıralım. En son çok az kırmızı gıda boyasını ekleyip homojen bir kıvam elde edene kadar karıştıralım. Yağlanmış baton kalıbımıza kekimizi dökelim. Önceden ısıtılmış 165'C deki fırında 45-50 dk kadar pişirelim. Kürdan testinden sonra pişmiş ise fırından çıkartalım.
Biraz ılıdıktan sonra kalıptan çıkartalım. Dilimleyip kalp kurabiye kalıbı ile şekiller çıkartalım. Kalanları sakın atmayın. Onları da deepfrezde saklayabilirsiniz. İçine birkaç kuru meyve ve meyve aromasıyla harika truflar yapabilirsiniz :))))
Şimdi sıra beyaz kekte. Onun için ise yine cam bir kasede yumurtayı şekerle çırpalım. Sütü, tereyağını, yoğurdu ekleyip tekrar çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu ve karbonatı ilave edip karıştıralım. En son portakal kabuğu rendesini ekleyip şöyle bir karıştıralım. Bu kekin kıvamı biraz katı oluyor telaş etmeyin. Kalıptaki kalplerin üzerine döküldüğünde içlerine sızmaması için bu şekilde koyu kıvamlı hazırlıyoruz.
Ve son olarak baton kalıbımızı yağlayalım. Küçük kalplerimizi baton kalıbın içine resimde de görüldüğü gibi arka arkaya dizelim. Hazırladığımız beyaz kek karışımını dikkatlice kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180'C de 20-25 dk kadar pişirelim. Kürdan testinden geçirelim.Pişmiş ise fırından çıkartalım.
Dilimlemek için 2 saat bekleyin. Böylece dilimler daha güzel kesilecektir.
Afiyet Olsun...

KELİMELER BENİM, maxkitap.com' da çekiliş var........


Merhabalar

Size harika bir çekiliş haberim var...

Şartları ve çekiliş detaylarını aşağıdaki linki tıklayarak öğrenebilirsiniz...

http://www.kelimelerbenim.com/2013/02/kelimeler-benim-besinci-yil-cekilisi.html


Katılım süreci 15 gün sürecek, 20 Şubat 2013 tarihinde sona erecek ve random.org üzerinden yapılacak çekilişin sonuçları 21 Şubat 2013 Perşembe günü bu yazıya ek olarak ilan edilecek.
Herkese bol şans diliyorum.
Sevgiler :)