Sayfalar

7 Aralık 2012 Cuma

ELMALI KEK


Merhabalar,
Dün sevgili Aylin'in sayfasında paylaştığı bu güzel tarifi bugün hemen denedim. Sonuç harika:) Yumuşacık ve leziz:))) Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka ama mutlaka yapın diyorum benden söylemesi... Genelde keklere bayılan ben bloğumda çok da fazla tarif olmadığını fark ettim. Aylin'imin bu şahane denemesi de beni şevklendirdi. Bir tarif daha ekleme fırsatı buldum:)))
Bir tarifi en kısa sürede deneyen biri olarak rekor mu kırdım neeee:))))))
Tarifte çok küçük revizyonlar yaptım ve bu şekilde sizlerle paylaşıyorum.
Orjinal tarif için http://yemekkvakti.blogspot.com adresinden ulaşabilirsiniz :)


Malzemeler:
3 yumurta,
3 çorba kaşığı dolusu yoğurt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı soğuk su, (buzdolabından mümkünse)
6 çorba kaşığı şeker,
1 pkt Dr. Oetker vanilya
1 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu
9 çorba kaşığı un

İç malzemesi için:
3 orta boy elma,
1,5 çorba kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 avuç kırık ceviz içi

Üzeri için: pudra şekeri




 
Yapılışı:
Öncelikle tüm malzememizin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Mümkün ise cam bir kabın içerisinde yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip yine çırpalım. Elenmiş un, tarçın, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip yine çırpalım. Homojen bir kıvam alana kadar. En son olarak soğuk suyu ekleyip karıştıralım.
İç harcı için elmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp rendeleyelim. Elimizle suyunu sıkarak başka bir kaba alalım. İçine kırık ceviz, şeker ve tarçını ekleyip karıştıralım. Yuvarlak kelepçeli kalıbımızın (25 cm) altına yağlı kağıt serelim. Kek harcının yarısını kalıba dökelim. Eşit olarak dağıtalım. Üzerine elmalı harcın hepsini serpiştirelim. Her tarafına yayalım. Son olarak da kalan kek harcını üzerine eşit olarak döküp spatul ile düzeltelim. 
Not: Kek harcın kıvamı normal harca göre biraz daha kıvamlı oluyor......
Önceden ılıtılmış fırında 180 'C de yaklaşık 35 dk üzeri kızarana kadar pişirelim. İlk 20 dk kesinlikle fırının kapağını açmayalım...
Kek piştikten sonra ılıdıktan sonra kalıptan çıkartıp üzerine pudra şekeri serpiştirip servis yapalım:)
Afiyet Olsun...

5 Aralık 2012 Çarşamba

ŞİŞMANLATMAYAN ÇİKOLATA

Merhabalar,
Geçenlerde hatırlarsınız bir etkinlikten söz etmiştim. Medyaevi İletişim aracılığı ile Teknosa Mutfak Günleri Etkinliğin de sevgili Dr. Ender Saraç ve aşçı Başak Sanaç ile keyifli bir buluşma gerçekleştirmiştik grup olarak. Bu buluşmada çok güzel sağlıklı tarifler de öğrendik. İşte bu tarifte onlardan biri. Tadı gerçek çikolatayı aratmayan hatta çok daha faydalı bir atıştırmalık tarifi geliyor şimdi sizlere. Ben ve kızım tadını çooook beğendik, bayıldık :))) Hatta kızım "anne her gün yap bana bu çikolatadan " deyip durdu gün içinde :))) O derece yani düşünün artık :)))
Katkı maddelerinin hemen hemen her pakette olduğu şu günlerde böylesine güzel bir tarifi bizlerle paylaştığı için sevgili Ender beye bir kez daha teşekkürlerimi gönderiyorum....
Bu tarifi sevgili Dilek ablacım (ıhlamurcum)'da yaptı. Hatta bloğunda da paylaştı :))) 
Yani kesinlikle bunu denemenizi tavsiye ediyorum. Süper bir atıştırmalık, ikramlık ne derseniz deyin artık :))) Bence bunu günlerinizde bir deneyin ve misafirlerinize ikram edin. Sonra bakın neler oluyor :))) benden söylemesi......
Sizleri fazla merakta bırakmadan şişmanlatmayan sağlıklı çikolatanın tarifine geçiyorum hemmen :)))

ŞİŞMANLATMAYAN ÇİKOLATA (Ender SARAÇ Tarifidir )
Malzemeler:
1 su bardağı Medine hurma ( ben 22 adet kullandım)
1 çay bardağı ceviz içi,
1 çorba kaşığı keçi boynuzu tozu,
1 çorba kaşığı bitter kakao
2 çorba kaşığı hurma şurubu ( ben hurmayı beklettiğim suyu kullandım)

Üzeri için: bir kase hindistan cevizi

karışım fotosu

Yapılışı:
Öncelikle hurmalarımızı  kaynamış sıcak bir kabın içinde iyice yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak bekletelim. Daha sonra robotumuzun içine kabukları ve çekirdekleri çıkartılmış hurmaları, ceviz içini ekleyip iyice karışana kadar mix yapalım. Sonra içine keçi boynuzu tozunu, kakaoyu ve 2 çorba kaşığı hurmayı beklettiğimiz sudan ekleyip tekrar robottan geçirelim. Kıvamı ne çok katı olacak ne de çok cıvık. Eğer çok katı ise yine içine 1 tatlı kaşığı daha hurma suyundan ilave edebilirsiniz. Ender bey hurma şurubu demişti ama inanın tadı bu şekilde çok güzel extra bir tatlandırıcıya hiç gerek yok yani :) Elimizi ıslatıp, iyice kıvam alan karışımdan bir parça alıp küçük toplar hazırlayalım. Benim 22 adet çıktı. Sonra çukur bir kaseye hindistan cevizini koyalım. Hurma toplarımızı bu kabın içinde ileri geri sallayarak her tarafının hindistan ceviziyle kaplanmasını sağlayalım.
Hazırladığımız hurma toplarımızı birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyelim:)))))
Sevgiler...

4 Aralık 2012 Salı

ELİF GÜMÜŞ'ten harika bir çekiliş :)))



elif gumus Elifgumus.comdan 3 Kişiye Hediye!
Merhabalar, size güzel bir haberim var icon smile Elifgumus.comdan 3 Kişiye Hediye! Elif Gümüş işbirliği ile 3 kişiye gümüş kolye hediye ediyoruz! Çekilişe katılanlar yukarıda görmüş olduğunuz kolyeleri kazanma şansı elde ediyor.
Çekilişe katılabilmek için;
Zorunlu Şartlar
1. Elif Gümüş’ün Facebook sayfasını beğenmek (1 katılım hakkı),
2. Elif Gümüş’ün Twitter hesabını takibe almak (1 katılım hakkı).
Yukarıdaki şartlardan sadece birini yerine getirmeniz yeterlidir. (Mesela Twitter hesabı olmayanlar sadece Facebook sayfasını beğenebilir.) İkisini de yerine getirdiğiniz takdirde şansınızı artırmış olursunuz.
Şansınızı Artıracak Şartlar (Zorunlu Olmayan)
3. Blogunuz varsa çekiliş haberine yer vermek (2 katılım hakkı),
4. Pembe Ruj Facebook sayfasını beğenmek (1 katılım hakkı),
5. Pembe Ruj Twitter hesabını takip etmek (1 katılım hakkı),
6. Facebook’ta çekilişten bahsetmek (1 katılım hakkı),
7. Buradaki tweeti RT’lemek (1 katılım hakkı).
Son olarak bu yazının altına hangi şartları yerine getirdiğinizi linkleri ile birlikte (facebook profilinizin linki, twitter hesabınızın linki, blogunuzun linki gibi) yorum olarak bırakmanız gerekiyor.
Çekilişe son katılım tarihi 7 Aralık Cuma günüdür.
Ayrıca hediyelere yakından bakmak için üzerine tıklayabilirsiniz;

29 Kasım 2012 Perşembe

PIRASALI ÇARŞAF BÖREĞİ

Yine çok ama çok güzel bir börek tarifiyle karşınızdayım hanımlar,
Bu aralar inanılmaz taktım bu çarşaf böreğine her türlüsünü her çeşidini yapıp tadasım var :))
Kesinlikle favori yani. İçine hangi iç harcı koyarsanız koyun sonuç mükemmel. Hatta ben pırasalısını daha bir fazla beğendiğimi söyleyebilirim.  Sakın bunları oturup da tek başıma yediğimi falan düşünmeyin. Çünkü gelen mesajlarda da sorulan soru formunuzu nasıl koruyorsunuz şeklinde oluyor.... Efendim şöyle anlatayım, ben bu tarz börek, pasta veya şerbetli tatlı yaptığımda ya komşularımla paylaşıyorum ya da annelere götürüyorum:)) Yoksa nasıl biter koca tepsi börek değil mi ya. Haaa yerim yemesine iştahlıyımdır da aslında ama aması var işte. Sonra gel kilolar, kal kilolar durumu malum :((( Sevdiklerimle paylaşınca çok daha mutlu oluyorum zaten. Hem yorumlarını da almış oluyorum:))))
İşte buda dolapta bekleyen pırasalarla akşam yemeği için ne yapayım diye düşünürken aklıma düşüveren bir börek :))) Yanına da bol köpüklü ayranla missss gibi oldu vallahi.....
Ben bayılıyorum bu böreğe kesinlikle denemenizi de şiddetle tavsiye ediyorum. Ve hemen tarife geçiyorum :)

Malzemeler:
5 su bardağı un,
1,5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı:
500 gr pırasa,
1 soğan,
1 havuç,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
zeytinyağı

Ara katlara sürmek için: zeytinyağı

Üst sosu için: 
1 çorba kaşığı yoğurt,
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle hamurumuzu yoğuralım. Genişçe bir kaba un, su (kontrollü dökelim) ve tuzu alıp kıvam alana kadar yoğuralım. Hamuru ne kadar çok yoğurursak o kadar güzel açılır  yufkalarımız. Bu da bir püf noktası. Bir de ortamın soğuk olmaması gerekiyor ılık bir yerde açalım mümkünse. Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur hazırladıktan sonra üzerini örtüp yaklaşık 1 saat kadar bekletelim. Bu arada iç harcımızı hazırlayalım. Pırasayı yıkayıp süzüp küçük küçük doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde küçük doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Bir büyük bir tavaya soğan, pırasa ve havucu alıp kavuralım. Domates salçasını ekleyip biraz daha kavuralım. Baharatları da ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım. Soğuması için bekletelim. Bekleyen hamurumuzu 5 bezeye ayırıp her birini servis tabağı kadar açalım. İlk bezeyi açınca elimizle üzerine zeytinyağı sürelim her yerine. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıp üst üste koyalım. Bu şekilde yaklaşık 15 dk daha bekletelim ki yağ tüm bezelerin içine nüfus etsin emsin.
Bezenin ilkini alıp hafifçe yağladığımız masanın üzerine yayalım. Elimizle çekiştirerek (çok dikkatli olmalıyız bu aşamada) yufkamız yırtılmadan uzatabildiğimiz kadar uzatalım. Yufka yağdan dolayı esneyip rahat açılacaktır zaten:)  İç harcımızdan bir miktar alıp yufkanın her yerine azar azar serpiştirelim. Sonra çok fazla sıkmadan rulo yapalım yufkamızı. Hafifçe yağladığımız fırın tepsisine gül şeklinde sararak dolayalım. Tüm yufkalar için aynı işlemleri uyguladıktan sonra hazırladığımız sosu ( yoğurt ve yağ karışımını ) fırça yardımıyla üzerine sürelim. Susam serpiştirelim. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...