Sayfalar

8 Ağustos 2012 Çarşamba

ETLİ KARNIYARIK

Patlıcanla yapılan yemeklerin tadına doyum olmuyor. Bu yemek de aynen öyle. Davet sofralarına çok yakışan tabaktaki sunumuyla göz dolduran doyurucu bir yemek. Kızartarak yaptım fakat eşim hiçde yağlı değil gayet güzel olmuş diyerek iştahla yedi:))) Bu da beni çok mutlu etti:))))
Kısacası biz çok seviyoruz, yanına tel şehriyeli pilav ve sarımsaklı cacık da yapınca yemek tamamlandı sanki:))))
Haydi geçelim mi hemen bu güzel yemeğin tarifine....

Malzemeler:
4 adet kemer patlıcan,
200 gr kuşbaşı dana eti (yada kuzu eti)
1 büyük soğan,
3 diş sarımsak,
1 yeşil biber,
2 domates,
2 çorba kaşığı domates salçası,
tuz, karabiber,
zeytinyağı ve et suyu

Üzeri için: domates dilimleri ve yeşil biber

Kızartmak için: 1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle benim etim dana eti olduğu için kuşbaşı aldığım etlerimi bir güzel yıkadım, süzdüm ve  bir kez daha minik minik doğradım. Daha sonra etleri düdüklüye aktaralım üzerine 2 lt kadar su ve 2 tane karabiber ilave edip yumuşayana kadar yani 35 dk kadar pişirelim. (her düdüklünün pişirme süresi farklılık gösterebilir kontrollü pişirmenizi öneriyorum)
Patlıcanları yıkayıp sap kısımlarını çıkartmadan alaca soyalım. Tuzlu su dolu bir kabın içinde 15-20 dk acısının çıkması için bekletelim.
Bu arada iç harcını hazırlayalım. Soğan, sarımsak ve yeşil biberi küçük küçük doğrayalım. Bir tavaya zeytinyağı ekleyip soğan, sarımsak ve biberleri hafifçe kavuralım. Üzerine pişen etlerimizi ilave edelim. Domatesleri küp küp doğrayıp salça ile birlikte tavaya ekleyip kavuralım. Bir kepçe et suyundan da ilave edip iyice kokuları birbirine geçene kadar 10 dk pişirelim.
Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.
Patlıcanları tuzlu sudan alıp yıkayıp kurulayalım. tavaya sıvıyağı alıp ısıttıktan sonra patlıcanları kızartalım. Kızaran patlıcanları havlu kağıt serili bir tepsiye alalım.
Biraz ılıdıktan sonra patlıcanları fırına dayanıklı bir kaba yada borcama alalım. Bıçakla ortasından ucuna kadar çok dibe inmeden keselim. İçlerini hafifçe açalım. Hazırlamış olduğumuz harcımızdan eşit olarak tüm patlıcanlara paylaştıralım. Üzerlerine domates dilimleri ve yeşil biber koyalım. Fırının sadece üst kısmını ayarlayıp domates ve biber hafifçe solana kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...
Not: Kuzu etiyle yapacaksanız eğer haşlamanıza gerek yok tencerede kavurarak pişirmeniz yeterli....

6 Ağustos 2012 Pazartesi

EV YAPIMI VİŞNE SUYU

Bunaltıcı sıcaklarla mücadele ettiğimiz ve oruçlu olduğumuz şu günlerde aradığımız tek şey bizi serinletecek içecekler içmek. Kompostolar hoşaflar ve içecekler :))))
Vişnenin de tam mevsimiyken hemen yapmanızı tavsiye ediyorum. Ev halkı çok memnun kalacak benden söylemesi:) 
İşteeee bu tam size göre bir tarif. İftarda ya da sahurda içilebileceğimiz buz gibi bir içecek.
Bu ara evde kendi meyve suyumuzu kendimiz yapıyoruz. Hem çok daha faydalı hem de doğal. Oldukça pratik ve meyvenin o miss gibi kokusunu almak da ayrı güzel... Tabiiki içindeki meyveyi çeşitlendirmek mümkün. Şeftali, kayısı, erik vs vs....


Malzemeler:
500 gr vişne,
1 lt su,
1,5 su bardağı şeker (kendi damak tadınıza göre ayarlamalısınız)
2 adet karanfil
Nane

Yapılışı:
Öncelikle vişnelerin çekirdeklerini ayıklayalım. Bir tencereye su koyup vişneleri ekleyelim yumuşayana kadar pişirelim. Blendırdan geçirelim. İstenirse bir de süzgeçten geçirelim. İçine şekeri ekleyip eriyene kadar karıştıralım. Sürahiye aktaralım. İçine karanfil ekleyelim.
Buzdolabında soğuması için bekletelim.
Bardaklara koyup nane ile dekor yapalım.
Afiyet olsun....

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK (Kesme Aşı)

Aslına bakarsanız mercimeği bu şekilde yani erişteli ilk kez deniyorum. Çok da sevdim. Görüntüsü de çok hoş oldu. Eşimin en çok sevdiği yemeklerin başında geliyor yeşil mercimek. Ne zamandır da yapmıyordum, eşimin ısrarı ile dün yaptım :))) 
Yeşil mercimeğin besleyici değeri oldukça yüksek. Mercimeği fazla yemeyen kızım bile dün bayıla bayıla yedi inanamadım  :D
Biraz da faydalarından bahsedelim.....
Yeşil mercimekte, % 24 oranında protein bulunuyor. 1 kilo mercimek, 1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albümin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılıyor. 
Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içeriyor. 
Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere çok yararlı. İçine et veya kıyma koymanıza bile gerek yok. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için de risk taşımaz.
* Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Gözlere de yararlıdır.
* Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
* Kansızlara faydalıdır.
* Anne sütünü attırır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
* Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
* Kalp krizi riskini azaltır.
* Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Yeşil Mercimeğin Kürü bile var: Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıymış. Kaynatıp o suyu tüketirsek de kas ağrılarından kurtulabiliyormuşuz.


İşte şimdi sıra geldi tarifime:)))))

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 avuç erişte,
1 büyük soğan,
3 diş sarımsak,
2 yeşil sivri biber,
1 orta boy domates
2 çorba kaşığı domates salçası,
3 çorba kaşığı domates püresi,
1 çay kaşığı kimyon,
zeytinyağı,
tuz, su ve çok az karabiber,




Yapılışı:
Öncelikle mercimekleri güzelce yıkayıp süzelim. Bir tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su koyup kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatalım. Siyah suyunu süzüp bekletelim.
Ayrı bir tencereye yağı alalım. Soğan, sarımsak ve yeşil biberi küçük doğrayıp ekleyelim kavuralım. Domatesin kabuklarını soyalım küçük küçük doğrayalım. Salça, domates püresi ve domatesi de tencereye ekleyip karıştıralım Biraz daha kavuralım. Yeşil mercimekleri ve erişteyi de ilave edelim. Sıcak suyu ekleyelim. Tuzunu, karabiberini ve kimyonu da ekledikten sonra kısık ateşte pişirelim.
Unutmayalım ki mercimek çabuk pişen bir bakliyattır. Kontrollü şekilde pişirmenizi tavsiye ediyorum. Yoksa mercimekler dağılabiliyor.
Afiyet Olsun...


Çekiliş Vaaaaaarrrrr !!!!!!!!!


SEYYAH GÜL'de Çekiliş Vaaaaaaarrrrr !......




Sevgili blog arkadaşım güzel bir çekilişle daha bizlerle. 
Linki tıklayarak arkadaşımın bloğuna ve detaylara ulaşabilirsiniz...
http://oncelsengul.blogspot.com/2012/08/cekilis-zamaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.html

Çekilişe katılmak çok çok kolay,

1- Kendisini takip edin 
2- Çekilişi blogunuzda duyurun 
3- Yorumlarınızla beraber mail adresinizi bırakın.
4- Facebook sayfanızda duyurup linkinizide bırakırsanız oda extra bir hak olacak.

Hepinize bol şans diliyorum.

NOT: Önemli bir ayrıntı daha 1 EYLÜL' e kadar çekilişe katılabiliyorsunuz...
         Çekiliş sonuçlarını da   5 EYLÜL de  duyuracak arkadaşım....
Şimdiden herkese bol şanslar....
Sevgiler...