Yeşil mercimeğin besleyici değeri oldukça yüksek. Mercimeği fazla yemeyen kızım bile dün bayıla bayıla yedi inanamadım :D
Biraz da faydalarından bahsedelim.....
Yeşil mercimekte, % 24 oranında protein bulunuyor. 1 kilo mercimek, 1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albümin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılıyor.
Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içeriyor.
* Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Gözlere de yararlıdır.
* Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
* Kansızlara faydalıdır.
* Anne sütünü attırır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
* Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
* Kalp krizi riskini azaltır.
* Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Yeşil Mercimeğin Kürü bile var: Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıymış. Kaynatıp o suyu tüketirsek de kas ağrılarından kurtulabiliyormuşuz.
İşte şimdi sıra geldi tarifime:)))))
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 avuç erişte,
1 büyük soğan,
3 diş sarımsak,
2 yeşil sivri biber,
1 orta boy domates
2 çorba kaşığı domates salçası,
3 çorba kaşığı domates püresi,
1 çay kaşığı kimyon,
zeytinyağı,
tuz, su ve çok az karabiber,
Yapılışı:
Öncelikle mercimekleri güzelce yıkayıp süzelim. Bir tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su koyup kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatalım. Siyah suyunu süzüp bekletelim.
Ayrı bir tencereye yağı alalım. Soğan, sarımsak ve yeşil biberi küçük doğrayıp ekleyelim kavuralım. Domatesin kabuklarını soyalım küçük küçük doğrayalım. Salça, domates püresi ve domatesi de tencereye ekleyip karıştıralım Biraz daha kavuralım. Yeşil mercimekleri ve erişteyi de ilave edelim. Sıcak suyu ekleyelim. Tuzunu, karabiberini ve kimyonu da ekledikten sonra kısık ateşte pişirelim.
Unutmayalım ki mercimek çabuk pişen bir bakliyattır. Kontrollü şekilde pişirmenizi tavsiye ediyorum. Yoksa mercimekler dağılabiliyor.
Afiyet Olsun...
eline sağlık canım,çok severim..
YanıtlaSilMerhaba Fotoşcum:)) ziyaretini idadeye geldim seni izlemeye aldım... önceikle güzel yorumun için teşekkür ederim.... seninde blogun harika erişteli mercimek nefis olmuş ellerine sağlık verdiğin faydalı bilgiler için de teşekkürler bende de kansızlık var ama nerde haftada 3 nerdeyse 3 ayda bir ama dur yarın bi pişireyim... sevgilerimle öptüm:))
YanıtlaSilReyhancım çok sağol canım:)))
YanıtlaSilBanu hanım çok mutlu oldum hoşgeldiniz:))))
Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum. Evet bizde de ayda bir pişiyor. Faydaları çok gerçekten. Görüşmek dileğiyle sevgiler...
Canım nazizne benden bir Atavsiye bir sonraki pişirmende icine 1havuc rendele ve biraz nane koy çok yakışıyor ben öyle yapıyorum anneannemden bu bilgi o bu yemeği çok yapardı... Sevgiler...
YanıtlaSilbiz hep yaparız hatta erişte yoksa arpa şehriye ile yaparız
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel görünüyor canım
fatoşcum benım de en sevdiğim yemeklerdendir... ben içine bir yemek kaşığı kadar nar ekşisi de ekliyorum ekşili ekşili süper oluyor: ) ellerine sağlık...hayırlı ramazanlar...
YanıtlaSilsevgili Saliş Mutfakta bir dahaki yapışımda sizin tarifinizi deniycem kesinlikle:)
YanıtlaSilHandecim arpa şehriyeli Yasemincim nar ekşili de yapıcam:D
Sıraya koydum şimdiden ...
Sevgiler...
çok seviyorum bu yemeği ama kendim henüz yapmadım. tarifi bulmuşken kaçırmam yaparım artık:)
YanıtlaSilelinize sağlık
sevgiler
Canım öncelikle sayfama hoşgeldin :D Aynen bende çok seviyorum ama eşim benden daha da çok seviyor:))) Kesinlikle denemelisin. Yapınca da yorumunu ayrıca bekliyorum ama :))))
YanıtlaSilSevgiler....