Sayfalar

24 Temmuz 2012 Salı

ERİK KOMPOSTOSU


Osmanlıdan günümüze kadar gelmiştir şerbetler, kompostolar, hoşaflar. Ve hala sofralarımızın baş tacıdır. Soğuk soğuk pilavın ya da makarnaların yanına da çok yakışır. İçimizi ferahlatır. 

Çoluk çocuk herkesin çok sevdiği bir içecektir. Ramazanda da bolca tüketeceğimiz serinletici bir şerbet. Bilinen pek çok da faydası vardır aslında eriğin. Ben hem hoşafını hem de taze taze tüketmeyi çok seviyorum. Şimdi de sizlerle erik hoşafı tarifimle karşınızdayım.


















ERİK KOMPOSTOSU
Erik Kompostosu Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
Yarım kg erik,
2 su bardağı şeker,
1,5 litre su,
2-3 karanfil,
çay kaşığının ucu ile zerdeçal

Yapılışı:
Öncelikle tencereye su ve şekeri alalım. Ardından erikleri güzelce yıkayıp, sap kısımlarını çıkartıp  tencereye ekleyelim. Erikler yumuşayana kadar kaynatmaya devam edelim. Ocaktan alıp içine toz zerdeçal ve karanfilleri atıp karıştıralım. Zerdeçal hoşafımızın rengini değiştirmeye yarıyor. İsterseniz siz eklemeyebilirsiniz.  İyice ılıyan tencereyi buzdolabında bekletip iyice soğuması için bekletelim.

Not: İsterseniz eriklerin kabuklarını benim yaptığım gibi soyabilirsiniz. Sizin zevkinize bırakıyorum. 

ŞEFTALİ ve KURU MEYVELİ PARFE


Şu sıcak yaz günlerinde içimizi serinletecek, keyifle yiyebileceğimiz harika bir tarif ile karşınızdayım. Hem yapımı el oyalamıyor hemde içimizi serinletiyor. Dondurma kıvamında pasta görünümünde harika bir tarif:)))
Bu yaz bol bol yapıp yiyeceğiz diye düşünüyorum. Daha değişik parfe tariflerimle yakında yine sizlerle olacağım.
Şimdi tarifime geçmek istiyorum...

Malzemeler:
1 su bardağı soğuk süt,
1 pkt sade krem şanti,
yarım paket petibör bisküvi
1 adet şeftali,
10 adet gün kurusu kayısı,
10 adet kuru üzüm,
5 adet kuru incir
kırık fındık ya da ceviz

Yapılışı:
Öncelikle bisküvileri robotta un gibi yapalım. Derin bir kaba soğuk sütü alıp krem şantiyi ekleyip mikserin önce düşük devrinde 2 dk daha sonra ise yüksek devrinde kıvam alana kadar çırpalım. İyice kıvamı katılaşan şantiye un haline getirdiğimiz bisküviyi, küçük küçük doğranmış şeftali, kayısı, incir ve üzümü ekleyip karıştıralım. Daha sonra içine kırık fındık ya da ceviz ekleyip şöyle bir karıştıralım. Baton kek kalıbımıza poşeti (ben büyük boy buzdolabı poşetini bıçakla kestim) içine yayalım. Harcımızı içine dökelim. Spatul ile her tarafına eşit olarak döşeyelim. Yaydığımız poşetin kenarlardan sarkan kısmını da harcın üzerine kapatalım. Ve deepfreeze de iyice donuncaya kadar 4-5 saat bekletelim. Buzdolabından hemen çıkınca çok sert (taş gibi) olacağından 2 dk kadar bekleyelim. Daha sonra dilimleyip servis yapalım:))))
Üzerini istediğiniz gibi dekor yapabilirsiniz:))))
Afiyetler Olsun...

23 Temmuz 2012 Pazartesi

KISIR


Ayyyyy ne çok severim şu kısırı anlatamam size. Her gün yesem bıkmam vallahi. Geçenlerde annem bendeydi. Öğlen ne yapalım çayın yanına diye düşünürken, baktık ki malzememiz de var kısır yaptık hemen. Nasılda özlemişim. Genellikle de kısırı annemde yeriz hep :)))) Her hafta sonu anneciğime gittiğimiz için orada yapar, sohbet eşliğinde de yeriz ailecek. 
Bol limon ve bol yeşillikli nefissss oluyor.
İşte annemin usulüyle yaptığımız lezzetli mi lezzetli kısır tarifi:)))



KISIR

Malzemeler:
2 su bardağı ince( kısırlık) bulgur,
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı nar ekşisi,
2 soğan,
1 diş sarımsak,
4-5 dal taze soğan,
yarım demet maydanoz,
zeytinyağı,
tuz, karabiber ve limon 

Yapılışı:
Bulguru derin bir kabın içine koyup üzerine hafif geçecek kadar sıcak su döküp kapağı kapalı bir şekilde yarım saat bekletelim. Bulgurumuz kabarırken biz soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp tavada yağ ile kavuralım. Salçaları da ekleyip biraz daha kavuralım. Taze soğanı küçük küçük, maydanozu da ince kıyım doğrayalım. Kabaran bulgurumuzun biraz ılımasını bekledikten sonra içine salça, soğan sarımsak, maydanoz, taze soğan, nar ekşisi, tuz, karabiber ve limonu ekleyelim. Zeytinyağı ilave edelim biraz ve tahta kaşıkla karıştıralım.
Servis tabaklarına ya da çorba kaselerinde yanında kıvırcık marul ile kornişon turşuyla sunum yapalım. 

Afiyet Olsun...

17 Temmuz 2012 Salı

SADE KEK

Her zaman yaptığımız ve hayatımızın vazgeçilmezidir :))) Meyvelisi, kakaolusu, baharatlısı, sebzelisi, fındıklısı  vs vs... İstediğimiz şekle sokarız yani. Keki yaparız üzerini değişik soslarla süsleriz,  ya da hemen krema yapıp arasına sürüp pastaya çeviririz. Doğaçlama gelişir çoğu zaman. Yadaaaa kalan parçalarını değerlendirir truff yaparız. 
Bereketlidir, lezzetlidir, hayat kurtarır.
Ben çayın yanında miss gibi bir kek dilimine hiçbir zaman hayır diyemedim şimdiye kadar. Karnım tok da olsa onun için her zaman yer açarım:)))) Çok seviyorum.  
İşte buda mutfağımızda çok sık yaptığımız çocuklarımızın en çok sevdiği sade kek tarifim...

Malzemeler:
3 yumurta,
1 su bardağı yoğurt,
1,5 su bardağı tozşeker,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu,
3 su bardağı elenmiş un


Yapılışı:
Öncelikle yumurta ve şekeri bir kabın içinde mikser yardımıyla iyice çırpalım. Sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip düşük devirde çırpmaya devam edelim. Ardından elemiş olduğumuz unu, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip yavaşça karıştıralım. Fırın tepsimizi yağlayıp çok az da un serpiştirip harcımızı dökelim. Düz bir zeminde tepsinin içindeki hava kabarcıklarının çıkması için bir kaç kez sallayalım.
Fırını 180 'C ye ayarlayıp yaklaşık 40 dk kadar pişirelim. Fırını ilk 20 dk kesinlikle açmıyoruz. Süre sonunda pişip pişmediğini bir kürdanla test edelim. Kürdan kekten temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiştir. Eğer kek parçaları geliyorsa biraz daha fırında kalması gerekiyor.
 Fırından çıkan kekimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis yapabiliriz.

Not: İsterseniz keki yoğurt yerine süt ile de yapabilirsiniz. Yoğurt kekin nemli olmasını, süt ise daha kuru olmasını sağlıyor. 
       *  Ya da içine limon kabuğu portakal kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz. Aroması harika oluyor... Üzerine pudra şekeri serpiştirebilirsiniz görüntüsü güzelleşiyor. Yani içeriğini çeşitlendirmek mümkün :)))) Sizin yaratıcılığına ve damak tadınıza bağlı...

Afiyet Olsun...