Sayfalar

21 Haziran 2012 Perşembe

EV YAPIMI KAYISI SUYU

Şu sıcak havalarda evde sürekli yaptığım bir içecek. Tadı ve kıvamı nefis. Hazır meyve sularını almaktansa evde kendim yapmak daha sağlıklı ve güzel. Katkısız ve doğal.
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Kiraz suyunu da denedik ve onuda çok sevdik. İlerleyen günlerde onuda yayınlıyacağım...


Malzemeler:
1,5 kg kayısı,
1 su bardağı şeker,
1 litre su
2 adet karanfil




Yapılışı:
Öncelikle kayısıları güzelce yıkayalım. Daha sonra tencereye kayısıları, üzerine suyu koyup kayısılar yumuşayana kadar kaynatalım. Ocaktan alıp kevgirle kayısıları bir tabağa alalım. Kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp kalanı tencereye ekleyelim. Hemen içine şekeri ilava edip karıştıralım. Blendırdan geçirelim. Yine çok az lifleri kalıyor. Onuda istemiyorsanız süzgeçten geçirip pürüzsüz bir meyve suyu elde edebilirsiniz. Biz bu halini daha çok sevdik. Sürahiye boşaltalım. İçine de 1-2 adet karanfil ekleyip buzdolabında soğuması için bekletelim.
Soğuk soğuk servis yapalım:))))
Afiyetler olsun...

19 Haziran 2012 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen çok lezzetli ve bir o kadarda gösterişli bir yemek Hünkar beğendi. Ben de geçtiğimiz  cuma günü dostlarım için hazırladım bu güzel yemeği. Tavuk etiyle yaptım. Kalabalıktık ve güzel bir akşam yemeği yedik arkadaşlarla birlikte. Çok eğlendik. Bol sohbet ve muhabbet vardı soframızda. İnsanın çevresinde anlaştığı ve candan seven dostları olunca keyfine diyecek olmuyor yani.  Sizi seviyorum kızlar:))))
Şimdi isimlerini saymadan olmaz dimi:)
Pınarcım, Esracım, Gülşahcım, Gülhakcım, ve İlkecim. Eşleri ve çocuklarıyla neşe dolu bir akşam geçirdik birlikte.  Bunu daha sık tekrarlayalım olur mu:))))) 
Şimdi geçiyorum bu nefis buram buram köz kokan lezzetli yemeğime:)

Malzemeler:
500 gr tavuk göğüs eti,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
2 sivri biber,
2 domatesin rendesi,
2 çorba kaşığı domates salçası,
kimyon, karabiber ve tuz

Közlenecek sebzeler:
 4 - 5 patlıcan,
kişi sayısına göre de sivri biber :)

Beşameli için:
1,5 su bardağı soğuk süt,
2 yemek kaşığı un,
3 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı tereyağı,
tuz, karabiber

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım. Sonra her yerini çatalla delip közmatikte közleyelim. 
Patlıcanlar közlenirken 4 -5 adet sivri biberide onlarla birlikte közleyebilirsiniz.
Genişçe bir tencereye sıvıyağ koyalım. Sivri biberileri, soğanı ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayıp tencereye ekleyelim ve karıştıralım. Ardından küçük doğranmış tavukları da ilave edip kavuralım. Salça ve domates rendesini de ekleyip pişirelim. En son tuz, kimyon ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatalım. 
Közlenen patlıcanları tahta üzerine bıçakla ezelim. Beşamel için sos tenceresine un, sıvıyağ ve tereyağı alıp kavuralım.  Üzerine yavaş yavaş soğuk sütü ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra tuzu, karabiberi ve köz patlıcanları da ekleyip 1-2 dk daha pişirelim.

Servis yaparken tabağa önce beğendisini (sosu) sonra da beğendinin tam ortasına gelecek şekilde de tavuklu harcıda koyup sıcak sıcak servis yapalım. Tabağın yanına da közlenmiş biber koyalım.

Afiyet Olsun...

16 Haziran 2012 Cumartesi

KREMALI ŞEFTALİLİ YAŞ PASTA


Bu pastayı hafta içi gelen misafirlerim için hazırladım. Herkes çok ama çok beğendi. Hatta bayıldılar diyebilirim. Pandispanyası harika oluyor gerçekten tavsiye ediyorum. Sünger gibi puf puf. Hazırını aratmıyor yani o derece :))))
Mutlaka denemenizi isterim. Sonuçtan çok ama çooook memnun kalacaksınız. Bana inanın. Pastayı değişik meyvelerle ya da çikolata sosla da deneyebilirsiniz. Biz şeftalili olarak çok beğendik. Çok fresh ve lezzetliydi.
İşte tarifim  :)))




Pandispanya malzemeleri:
3 yumurta,
1 su bardağı şeker,
1 çay bardağı soğuk su,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1,5 su bardağı elenmiş un

Islatmak için: 1 su bardağı süt

Kreması için:
2 su bardağı süt,
5 çorba kaşığı şeker,
2 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı nişasta,
2 çorba kaşığı labne peyniri,
1 paket vanilya,
1 tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için:
2 adet şeftali
hazır tart jölesi 
jöleyi evde kendiniz yapmak isterseniz
1 su bardağı su, 
1 tatlı kaşığı nişasta,
2 çorba kaşığı şeker,
piştikten sonra 1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı:
Çukur bir cam kasenin içine yumurtaları kıralım. Şekeri ilave edip mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde iyice çırpalım. Daha sonra üzerine soğuk suyu ekleyip karıştıralım. Elenmiş unu, vanilyayı ve kabartma tozunu da ekledikten sonra yavaş yavaş karıştırarak kıvam almasını sağlayalım.
26 cm kelepçeli kalıbımızı margarinle yağlayalım. Çok hafif un serpip her tarafına bulaşmasını sağlayalım. Harcımızı kalıbın içine döküp kalıbı bir kaç kez düz bir zeminde sallayalım. İçindeki hava kabarcıklarını çıkartalım. Daha sonra soğuk fırına koyalım ve yaklaşık 30 dk kadar kontrollü olarak pişirelim. İlk 20 dk kesinlikle fırının kapağını açmayın. Yoksa pandispanyanız söner, kabarmaz.
Kek piştikten sonra ılıması için bekletelim. Daha sonra kalıptan dikkatlice çıkartalım.
Servis yapacağımız pasta tabağına pandispanyayı alalım. Üzerine yine yıkayıp kuruladığımız kelepçeli kalıbın sadece kelepçeli kısmını (çemberini )oturtalım. O bizim kalıbımız olacak çünkü:))) 
Burada önemli bir not düşmek istiyorum. 
Eğer kekim çok kabarmışsa enlemesine 2'ye kesiyorum. Bana sadece tek katı yetiyor çünkü. Bunu da o şekilde hazırladım zaten. Üzerine krema, meyve ve jöle eklediğim için tek katı işimi görüyor:))) Diğer parçayı da düzgünce buzdolabı poşetine koyup başka bir pasta yapacağım zaman kullanıyorum :))) Sizlerde bu şekilde keki değerlendirebilirsiniz.
Şimdi geçelim kremasına, bir tencereye süt, şeker, un, nişastayı alıp kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Daha sonra üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya, labne peyniri ve tereyağını ekleyip karıştıralım.
Islatmak için 1 su bardağı sütü pandispanyanın üzerine kaşık kaşık dökerek eşit olarak paylaştıralım. Ilıyan kremayı da üzerine dökelim. Spatül ile üzerini düzeltelim.
Şeftaliyi dilim yapıp üzerine döşeyelim.
Hazır tart jölesini paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp, ılıdıktan sonra meyvelerin üzerine eşit olarak dökelim.
Yok yoooook ben evde kendi jölemi kendim yaparım derseniz de buyrun tarifi :)
sos tenceresine su, nişasta, şekeri alıp karıştırarak pişirelim. Ocaktan alıp 1 çay kaşığı vanilyayı ekleyelim. Ilıyınca meyvelerin üzerine eşit olarak dökelim :))))
İşte pastamız hazır. Buzdolabında en az 4-5 saat kadar beklettikten sonra servis yapabilirsiniz :)
Afiyet Olsun...

  

14 Haziran 2012 Perşembe

SUSAMLI ÇUBUKLAR


Bu kurabiyeleri hem kıtır kıtır hem de susamlı oluşundan dolayı çok seviyorum. Hazırladığınız bu hamurla ister halka şeklinde isterseniz de örgü şeklinde hazırlayabilirsiniz kurabiyelerinizi. Çok güzel bir kıvamı var. Tadı harika. Mutlaka deneyin diyorum:))))

Malzemeler:
125 gr erimiş margarin,
1 kahve fincanı sıvıyağ,
1 kahve fincanı yoğurt,
2 tatlı kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı mahlep,
1 pkt kabartma tozu,
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)

Üzeri:
1 yumurta, 
1 kase susam

Yapılışı:
Öncelikle bir kabın içine un hariç tüm malzemeleri alalım. Karıştıralım. Sonra elenmiş unu yavaş yavaş ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra elimizle küçük parçalar alıp yuvarlayalım. Rulo yapalım. Bıçakla istediğimiz boyda keselim. Tüm hamur için aynı işlemi uygulayalım. Daha sonra bir kapta yumurtayı çırpalım. Ayrı bir kaba ise susamı koyalım. Rulo şeklindeki hamuru önce yumurtaya daha sonra da susama bulayalım. Yağlanmış tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış fırında hafifçe kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...