Kabak ve patlıcanı kış ayında tüketmemeye özen gösterenlerdenim. Her sebzeyi ve meyveyi zamanında yemeği tercih ediyorum. Şimdi pazar tezgahlarında kendini boy boy gösteren kabaklardan almışken bu güzel ve çok lezzetli yemeği de sizlerle paylaşmak istedim. Sunumu çok şık ve yerken mantı yiyor gibi oluyorsunuz :)))
Kesinlikle çok sevdiğim bir yemek gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum ...
Kabağın kalan içlerini de hiç hiç israf etmiyoruz. Çünkü mutfak ekonomisi çok önemli. Buzdolabı poşetine koyup ertesi gün mücver yapmak için ayırıyoruz :)))))
Malzemeler:
500 gr kabak,
1 orta boy soğan,
100 gr kıyma,
1 kahve fincanı ince bulgur,
1 tutam dereotu,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
Salçalı suyu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
su, zeytinyağı ve tuz
Üzeri için:
1 kase yoğurt,
1 diş sarımsak
Üst sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
kuru nane
Yapılışı:
Öncelikle kabakları yıkayıp bıçağın tırtıklı ucuyla kazıyalım. 1 parmak kalınlığında dilimlere bölelim ve içlerini meyve oyacağı ya da bıçak yardımıyla çıkaralım. Bu kısım biraz el oyalıyor itiraf ediyorum :) İnce bulguru bir kaba koyalım üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim. Kabarması için üzerini kapatıp 5-6 dk bekleyelim.
Ayrı bir kabın içine kıyma, ince kıyım dereotu, küçük doğranmış soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kabarmış bulguru ekleyip elimizle yoğuralım. İçlerini oyduğumuz kabakların içine harçtan yeteri kadar koyalım. Sığ ve geniş bir tencereye minik dolmalarımızı dizelim.
Bir kaba su, salça, tuz ve yağı koyup karıştıralım salçayı eritelim. Tencerenin üzerine gezdirelim. Kabakların üzerini çıkmamasına dikkat edelim. Yaklaşık 20 dk kısık ateşte pişirelim. Kontrol edip ocağın altını kapatalım.
Servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurttan dökelim. Sos için sos tavasına tereyağı, zeytinyağı ve salçayı alıp kavuralım. Köpük köpük olunca naneyi ekleyip ocaktan alalım. Yoğurdun üzerine gezdirelim.
Afiyet Olsun...
26 Nisan 2012 Perşembe
25 Nisan 2012 Çarşamba
TAVUK ÇÖP ŞİŞ
Aslında ızgara çöp şişler daha lezzetli oluyor elbette. Şöyle mangalda nar gibi pişmiş bir tavuk şişi hiçbir şeye değişmem doğrusu. Fakat apartman ortamında olunca malesef evdeki imkanlar doğrultusunda birşeyler yapmak gerekiyor. Benimde genişçe bir teflon tencerem vardı. Onda kızarttım şişlerimi. Fırının ızgara bölümünde de yapabilirsiniz. Tercih sizin.
Kesinlikle yapmanızı öneriyorum. Eşimden tam puan alan tavuk şişlerimin malzemelerine geçelim mi şimdi de:)))))
2 adet tavuk göğsü,
2 domates,
çöp şiş
Terbiyesi için:
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
3 çorba kaşığı süt,
2 diş sarımsak,
1 soğanın suyu,
istenilen baharatlar (karabiber,kekik, kırmızı pul biber, köri, tuz)
Kızartmak için :
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle tavuk etlerini iri küpler şeklinde doğrayalım. Sarımsağı çok küçük küçük doğrayalım ya da ezelim. Bir kabın içine zeytinyağı, süt, soğan suyu, sarımsak, köri, karabiber, kekik, kırmızı pul biber,tuz ve tavuk etlerini alıp elimizle harmanlayalım sosun etlere tamamen bulaşmasını sağlayalım. Kabın üzerini strec filmle kapatıp buzdolabında 4-5 saat kadar bekletelim. Baharatların sarımsak ve soğanın aromasını iyice içine çekmesini sağlayalım. Süre bitiminde buzdolabından tavukları çıkartalım. Domatesleri iri küpler şeklinde doğrayalım. Çöp şişlerimize sırayla bir tavuk ve bir domates olarak dizelim. Ben 8 adet çöp şiş yaptım.
Daha sonra genişçe bir teflon tencereye sıvıyağ koyup ısınınca tavuk çöp şişlerimizi arkalı önlü kızartalım. Sıcak sıcak servis yapalım.
Yanına bol yeşillik, patates kızarması ve pilavla çok da yakışıyor :))))
Afiyetler Olsun...
24 Nisan 2012 Salı
Banvit'ten Son Nokta
Banvit AŞ. beyaz et ile ilgili medyada yer alan gerçek dışı haberlere son noktayı koymak için bir bilgilendirme yayınladı. Tüketiciye rahat bir nefes aldıran bu bilgilendirme metnini aşağıda bulabilirsiniz:
Değerli Banvit Dostları,
Beyaz et ile ilgili medyada yer alan gerçek dışı haberlere son noktayı koymak üzere bir açıklama yapma gereği duyduk.
Hayvancılık sektörünü uzaktan bile tanımayan bir radyasyon onkolojisi uzmanının mesnetsiz inançlarına medyada sansasyonel başlıklarla ve sorumsuzca yer verilmesi, gıdalarla ilgili bilgi kirliliğini en yüksek seviyeye çıkartmıştır. Bu konuda gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, gerek Veterinerlik Fakülteleri'nden uzmanların ve Gıda Güvenliği Derneği'nin açıklamalarına www.banvit.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Özetle:
- Hormon kullanımı ülkemizde kesinlikle yasaktır.
- Civcivlerin antibiyotik verilerek hızla büyütüldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır.
- Ülkemizde gıda güvenliği ile ilgili AB standartlarının aynısı uygulanmaktadır.
- Bu standartlar hastalık durumu dışında antibiyotik kullanımını yasaklar.
- Bakanlık veterinerleri kesime gidecek her sürü üzerinde antibiyotik, hormon ve diğer kimyasal maddelerin analizini yapar: kalıntı çıkan sürüler kesime gönderilemez.
- Yetiştirilen piliçlerin ve yetiştirildikleri ortamların insan sağlığına zararlı etkileri yoktur.
- AB standartlarında üretim yapan Banvit, Bakanlığımızın tüm gıda güvenliği uygulamalarına harfiyen uymaktadır. Tüm ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.
Yanlış, eksik veya çarpıtılmış bilginin yarattığı kirlilik, toplum sağlığına zarar vermektedir. Sorumsuzca üretilen bu hurafelere lütfen itibar etmeyiniz.
Saygı ve sevgilerimizle..
BANVIT AŞ.
Bir bumads advertorial içeriğidir.
Değerli Banvit Dostları,
Beyaz et ile ilgili medyada yer alan gerçek dışı haberlere son noktayı koymak üzere bir açıklama yapma gereği duyduk.
Hayvancılık sektörünü uzaktan bile tanımayan bir radyasyon onkolojisi uzmanının mesnetsiz inançlarına medyada sansasyonel başlıklarla ve sorumsuzca yer verilmesi, gıdalarla ilgili bilgi kirliliğini en yüksek seviyeye çıkartmıştır. Bu konuda gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, gerek Veterinerlik Fakülteleri'nden uzmanların ve Gıda Güvenliği Derneği'nin açıklamalarına www.banvit.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Özetle:
- Hormon kullanımı ülkemizde kesinlikle yasaktır.
- Civcivlerin antibiyotik verilerek hızla büyütüldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır.
- Ülkemizde gıda güvenliği ile ilgili AB standartlarının aynısı uygulanmaktadır.
- Bu standartlar hastalık durumu dışında antibiyotik kullanımını yasaklar.
- Bakanlık veterinerleri kesime gidecek her sürü üzerinde antibiyotik, hormon ve diğer kimyasal maddelerin analizini yapar: kalıntı çıkan sürüler kesime gönderilemez.
- Yetiştirilen piliçlerin ve yetiştirildikleri ortamların insan sağlığına zararlı etkileri yoktur.
- AB standartlarında üretim yapan Banvit, Bakanlığımızın tüm gıda güvenliği uygulamalarına harfiyen uymaktadır. Tüm ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.
Yanlış, eksik veya çarpıtılmış bilginin yarattığı kirlilik, toplum sağlığına zarar vermektedir. Sorumsuzca üretilen bu hurafelere lütfen itibar etmeyiniz.
Saygı ve sevgilerimizle..
BANVIT AŞ.
Bir bumads advertorial içeriğidir.
FIRINDA KÖFTELİ PATATES
Hepimizin bildiği ve çoluk çocuk hepimizin severek yediği nam-ı değer "Köfteli patates".
Ya da İzmir Köfte :)
Bu yemeği bende sürekli yaparım fakat bir türlü fotoğraflamak nasip olmadı. Kısmet bugüneymiş:)
Ben kıymayı eğer köfte için kullanacaksam kasabımdan koyun dana karışık yaptırıyorum. Lezzeti daha da güzel oluyor. Bunu da sevgili anneciğimden öğrendim. Allah onu başımızdan eksik etmesin çok değişik ve güzel yemekler yapar. Ben de ona çekmiş olmalıyım ki sürekli yeni bir şeylerin arayışı içindeyim.
FIRINDA KÖFTELİ PATATES ( İZMİR KÖFTE ) Malzemeler:
6-7 adet büyük patates,
1 soğan,
Köftesi için:
500 gr kıyma,
1 soğan,
1 yumurta,
5-6 diş sarımsak,
bir tutam maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
yeteri kadar galeta unu,
tuz,karabiber, kırmızı toz biber,
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası,
3 yemek kaşığı domates püresi,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz ve su,
Kızartmak için: sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle soğan,sarımsak, maydanozu biraz robottan geçirelim. Daha sonra yoğurma kabına kıyma,yumurta, soğan,sarımsak,maydanoz, salça, galeta unu, tuz ve karabiber ekleyip yoğurmaya başlayalım. Kıvam alınca elimizle şekil verelim. Patatesleri elma dilim şeklinde keselim. Tencereye sıvıyağı alalım. Soğanı küçük küp şeklinde kesip soteleyelim. Daha sonra patatesleri ekleyip kavuralım biraz. Kavurma işlemi bittikten sonra tepsiye dizelim. Aynı şekilde köfteleri de kızartalım biraz. Onları da fırın tepsisine patateslerin arasına dizelim.
Sos tenceresine zeytinyağını, küçücük doğranmış sarımsağı, salça ve püreyi alıp kavuralım. Yeteri kadar suyunu ekleyelim. Tuz ve karabiberi de ekleyip ocağın altını kapatalım.
Fırın tepsisine dizdiğimiz köfte ve patateslerin üzerine hazırladığımız sosdan gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)