Kabak ve patlıcanı kış ayında tüketmemeye özen gösterenlerdenim. Her sebzeyi ve meyveyi zamanında yemeği tercih ediyorum. Şimdi pazar tezgahlarında kendini boy boy gösteren kabaklardan almışken bu güzel ve çok lezzetli yemeği de sizlerle paylaşmak istedim. Sunumu çok şık ve yerken mantı yiyor gibi oluyorsunuz :)))
Kesinlikle çok sevdiğim bir yemek gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum ...
Kabağın kalan içlerini de hiç hiç israf etmiyoruz. Çünkü mutfak ekonomisi çok önemli. Buzdolabı poşetine koyup ertesi gün mücver yapmak için ayırıyoruz :)))))
Malzemeler:
500 gr kabak,
1 orta boy soğan,
100 gr kıyma,
1 kahve fincanı ince bulgur,
1 tutam dereotu,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
Salçalı suyu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
su, zeytinyağı ve tuz
Üzeri için:
1 kase yoğurt,
1 diş sarımsak
Üst sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
kuru nane
Yapılışı:
Öncelikle kabakları yıkayıp bıçağın tırtıklı ucuyla kazıyalım. 1 parmak kalınlığında dilimlere bölelim ve içlerini meyve oyacağı ya da bıçak yardımıyla çıkaralım. Bu kısım biraz el oyalıyor itiraf ediyorum :) İnce bulguru bir kaba koyalım üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim. Kabarması için üzerini kapatıp 5-6 dk bekleyelim.
Ayrı bir kabın içine kıyma, ince kıyım dereotu, küçük doğranmış soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kabarmış bulguru ekleyip elimizle yoğuralım. İçlerini oyduğumuz kabakların içine harçtan yeteri kadar koyalım. Sığ ve geniş bir tencereye minik dolmalarımızı dizelim.
Bir kaba su, salça, tuz ve yağı koyup karıştıralım salçayı eritelim. Tencerenin üzerine gezdirelim. Kabakların üzerini çıkmamasına dikkat edelim. Yaklaşık 20 dk kısık ateşte pişirelim. Kontrol edip ocağın altını kapatalım.
Servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurttan dökelim. Sos için sos tavasına tereyağı, zeytinyağı ve salçayı alıp kavuralım. Köpük köpük olunca naneyi ekleyip ocaktan alalım. Yoğurdun üzerine gezdirelim.
Afiyet Olsun...
çok güzel görünüyor cnm.kabak dolmasnı çok severim ellerine sağlık
YanıtlaSilbayılırım ben kabak dolmasına.. üstüne sarımsaklı yoğurt ohh mis..eline sağlık..
YanıtlaSilbu kadar güzel tarifleri göründe kahvaltıda domate salatalık yiyemiyicem :))
YanıtlaSilellerine sağlık...
Çok teşekkürler Zeynepcim:)))
YanıtlaSilSevgiler...
çok güzel görünüyor.ellerine sağlık canım takipteyim selamlar,sevgiler...
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK FATOŞUM DÜN BENDE YAPTIM MİSSSSSS:)
YanıtlaSilkabağa bayılırım hele bunlar harika görünüyor ellerine emeğine sağlık canım;)
YanıtlaSilCok güzel bir dolma olmus canim, ellerine saglik....Güzel paylasimlar da bulusmak dilegiyle...
YanıtlaSilSevgili Özlem, Sevgi, sonu garanti tarifler, bir kase lezzet, herşey tadında ve yesilmutfaktanlezzetler.blogspot.com hepinize tek tek teşekkür ediyorum. İnanın bana böyle güzel yorumlar duymak beni çok ama çok mutlu ediyor:))) Tekrar teşekkürler. Evinizden bereket, kalbinizden sevgi eksik olmasın diliyorum....
YanıtlaSilSevgiler...(sizi seviyorum)
Ohhhhhhh mis gibi de olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbulgurlu oluşu değişik benim için çok güzel olmuş ellerine sağlık kabak içlerinden mücver yapmakda geleneksel bir yötemmiş meğer:)
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor,ellerinize sağlık..Bende arada böyle küçük dilimleyerek kabağı dolma yaparım çocuklar kabaktan bıkmadan yerler:)İzlemeye alıyorum..Bol paylaşımlarda görüşmek dileğiyle
YanıtlaSil