Sayfalar

10 Nisan 2012 Salı

KREMALI YER ELMASI ÇORBASI


Merhabalar,
Buzdolabımda biraz yer elması vardı. Yemeğini yapmıştım ve fazla gelince ayırdım bir kenara. Başka bir tarif için lazım olabilir diye. Nette dolaşırken de bu çorbayı sevgili Hatice ablamın sitesinde yani meşhur "Portakal Ağacı"nda gördüm ve hemen kolları sıvadım girdim mutfağa. İnanılmaz güzel bir çorba, tadını enginara çok benzettiğim yer elmasıyla geç tanıştık ama çabuk kaynaştık. Pek sevdik birbirimizi :) 
Eee tarifi ustadan alınca sonuç harika tabiiki. Bu güzel tarifi bizlerle buluşturduğu için sevgili Hatice ablama çok teşekkür ediyor ve hemen tarife geçmek istiyorum......
Haydi durmayın sizde deneyin hiç pişman olmayacaksınız :)


KREMALI YER ELMASI ÇORBASI

Malzemeler:
200 gr yer elması,
1 çorba kaşığı tereyağı,
yarım çay kaşığı köri,
1 pkt çiğ krema  (ben 1 su bardağı süt kullandım)
muskat rendesi,
3 su bardağı sıcak tavuksuyu yada su,
tuz, karabiber,
bir tutam maydanoz

Yapılışı:
Öncelikle bir kabın içine su koyalım. Ve yer elmalarının kabuklarını suyup bu kabın içine atalım kararmamaları için. Kabuk soyma işlemi biraz vaktinizi alacaktır. Hepsini soyduktan sonra tekrar güzelce yıkayıp iri iri doğrayalım. Tencereye tereyağını ve unu alıp kavuralım. Elmaları ekleyip onları da kavuralım.  Üzerine köri serpelim. Karıştıralım. Sıcak suyu ekleyelim. Kaynamasını bekleyelim. Kaynayınca altını kısıp 15 dk kadar pişirelim. Blendırdan geçirelim. Tencereye krema (ya da süt), muskat rendesi, tuz, karabiber ekleyip şöyle bir karıştıralım. Ocağın altını kapatalım.
Kıvamının yoğunluğuna göre su ilavesi yapabilirsiniz. Çünkü kimi çorbayı koyu sever kimi daha akışkan. Bu ayarlamayı siz yapın diyorum:))))
Servis sırasında üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirelim. Yanında kıtır ekmek te olursa tadından yenmez derim.....
Afiyetler Olsun....

DÖRT MEVSİM ÇORBASI


Merhabalar,
Bu çorbayı blog arkadaşlarımı dolaşırken sevgili Kiraz Dalı arkadaşımda görmüş çok beğenmiştim. Hem pratik hemde lezzetli bir çorba.
Aslında domates çorbasına çok benziyor fakat ismi bu şekilde kayıtlara geçmiş:)))
Haydi geçelim mi tarife:)))


DÖRT MEVSİM ÇORBASI

Malzemeler:
3 - 4 domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası,
3 çorba kaşığı zeytinyağı,
2 çorba kaşığı un,
tuz, karabiber,
tavuksuyu yada su

Üzerine: Kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:
Tencereye yağı ve unu alıp kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup rende yapalım. Domates püresi ve salçayı da ekleyip kavurma işlemine devam edelim. Bu arada benim kavanozlarda domates pürem vardı yazdan kalma onu kullandım. Daha sonra üzerine kontrollü olarak tavuksuyu yoksa su ekleyip sürekli karıştıralım. Kaynamaya başlayınca tuzunu ve karabiberini ekleyip şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım.
Servis sırasında üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirelim.
Afiyet olsun...

9 Nisan 2012 Pazartesi

KARIŞIK MEYVE JÖLELİ TATLI

Çok pratik, bir o kadar da hafif ve lezzetli bir tatlı yaptım dün gece:) Ailecek sütlü tatlıları çok  seviyoruz. Hal böyle olunca da mutfağa girdim ve ortaya bu tatlıyı hazırladım. Üst jölesini vişneli, portakallı, limonlu ya da çikolata soslu da hazırlamak mümkün. 
Hele yaz aylarında içimizi serinletecek harika bir tarif diyebilirim. Mutlaka hepimizin bildiği ve uyguladığı bir tariftir.  Bir de benim tarifimle denemeye ne dersiniz :)))
Haydi mutfağa o zaman.....

Malzemeler:
3 su bardağı süt,
yarım su bardağı şeker,
yarım su bardağı un,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
1 pkt vanilya,

Arası için: petibör bisküvi, 

Meyve sosu için:
2 su bardağı karışık meyve suyu,
2 çorba kaşığı nişasta,
4 çorba kaşığı şeker,

Üzerine: hindistan cevizi.

Yapılışı:
Öncelikle tencereye süt, şeker, un ve nişastayı alıp sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvamı koyulaşınca ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilyayı ekleyelim ve yine karıştıralım.
Ben kare borcam kullandım. Kalıbımızı sudan geçirip suyunu süzdürelim. Pişirdiğimiz muhallebiyi kalıbımıza boşaltalım. Üzerini spatül ile düzeltip bir kenarda bekletelim. 5 dk sonra üzerine petibör bisküvileri dizelim. Burada adet vermiyorum ama benim borcam 6 adet bisküvi aldı. Daha sonra ayrı bir sos tenceresine meyve suyunu, nişastayı ve şekeri alıp sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam alınca ocaktan alıp ılımaya bırakalım. İyice ılıdıktan sonra hazırladığımız jöleyi de bisküvilerin üzerine eşit bir şekilde dökelim. İyice soğuması için buzdolabında bekletelim. 1 gece beklerse çok nefis oluyor. Fakat biz dayanamadık ve o gece yedik.
Ben kıvamını alması için şöyle yaptım, ortam ısısında iyice beklettikten sonra buzlukta 1 saat beklettim. Kıvamı oldukça iyi oldu ve servis aşamasında rahat kesildi.
Servis yaparken üzerine hindistan cevizi ile süsleyelim.
Afiyet Olsun...

Not: Kızımın minik elleri de fotoğrafıma renk kattı :)))))) 

5 Nisan 2012 Perşembe

SULTAN LOKUMU


Malzemeler:
1 lt süt,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı şeker,
1 pkt vanilya,
1 pkt kakaolu toz şanti
1 su bardağı süt,
bir kase hindistan cevizi,

Üzeri için: muz dilimleri


Yapılışı:
Öncelikle derince bir kabın içinde 1 su bardağı süt ile 1 poşet kakaolu toz şantiyi çırpalım. Kıvam alınca buzdolabında bekletelim. 
Dikdörtgen borcamın içine bolca hindistan cevizi serpiştirelim. Bolca olsun... Tencereye süt, un ve şekeri alıp sürekli karıştırarak pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp vanilyayı ekleyelim ve karıştıralım. İster tencereden isterseniz de kepçe yardımıyla (ben tencereyle daha rahat döktüm) hindistan cevizinin üzerine pişirdiğimiz muhallebiyi eşit olarak dökelim. Soğuması için bir kenarda bekletelim. Buzdolabına kaldırdığımız şantiyi de spatül yardımıyla muhallebinin üzerine eşit bir şekilde sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim. Tepsinin enlemesine bıçakla 2'ye keselim. Uzun kenarından 3 parmak genişliğinde keselim 5' e böldüm ben. Toplamda 10 adet çıktı. Bu nokta da çok dikkatli olmak gerekiyor. Tatlımızı rulo yapacağız çünkü... Ben küçük bir spatül kullandım rulo yapmak için, Kestiğimiz her parçayı dikkatlice rulo yapalım ve servis yapacağımız tabağa alalım.
Üzerini dileğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Burdan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış:) İster meyve dilimleri, isterseniz kırık antep fıstığı.....
Soğuk soğuk servis yapalım,
Afiyet Olsun....