Sayfalar

15 Mart 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA



En sevdiğim yemeklerden biridir yaprak sarma. Ne kadar yesem de doyamıyorum tadına. Yapması zahmetli olmasa her zaman yapıp yemek istiyorum. Fakat evde küçük kızım olunca ve o da annesi gibi mutfağa meraklı olunca yanımdan ayrılmıyor ve birlikte sarıyoruz sarmayı :) Eeee durum böyle olunca da bizim yaprak sarmasını sarmamız epey bir vaktimizi alıyor :))))) 


Malzemeler:
Yarım kg asma yaprağı,


İç harcı için:
2 su bardağı pirinç,
2 adet kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı yenibahar,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
1 çorba kaşığı nar ekşisi,
yarım demet maydanoz,
3 adet rendelenmiş domates,
tuz ve su



Hazırlanışı:
Öncelikle asma yapraklarını kaynamış suda renkleri değişinceye kadar haşlayalım, süzüp bir kenarda bekletelim. Bu arada iç harcı hazırlayalım. Küçük bir tencerede küp doğranmış soğanları az zeytinyağı ile hafifçe kavuralım. İçine salçayı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Bir kabın içine yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci, kalan zeytinyağını, nar ekşisini ekleyelim. Daha sonra içerisine rendelenmiş domatesi ilave edelim. Üzerine arzuya göre tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım. Kavurduğumuz soğan ve salçayı pirinçlere ekleyelim. Tencerenin dibini asma yapraklarının sap kısımlarıyla kaplayalım ki sarmalarımız yanmasın. Soğuyan asma yapraklarından bir tane alıp iç harçtan yeterince koyup saralım. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Tencereye yarısına gelecek kadar su ekleyip üzerine çok az zeytinyağı gezdirelim. Orta ateşte pişirelim.
Yaklaşık 20-25 dk sonra sarmalarımız pişmiş olacaktır. Arada kontröl etmeyi unutmadan pişirelim.
Afiyet Olsun...

14 Mart 2012 Çarşamba

PUDİNGLİ KOLAY PASTA

Çok pratik ve hemen yapabileceğimiz kolay bir tatlı tarifiyle karşınızdayım. İster kakaolu, ister çilekli nasıl istersek o şekilde yapabiliriz. Acil gelecek misafirler içinde kurtarıcımız :)))))
Her evde olan malzemeyle yapılması da çok güzel... İşte sıra geldi tarife:)))))))


Malzemeler:
1 pkt muzlu puding,(evde hangi puding varsa onunla da olur)
2,5 su bardağı süt,
12 adet petibör bisküvi,

Çikolata sosu için:
 2 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı kakao,
1 çorba kaşığı tereyağı,
2,5 çorba kaşığı nişasta,
5 çorba kaşığı toz şeker,
40 gr. bitter çikolata

Üzeri :
Damla çikolata ve muz 

Yapılışı:
Tencereye toz pudingi alalım ve üzerinde yazan miktar kadar süt koyalım (2,5 su bardağı). Kıvam alana kadar pişirelim. Borcamı biraz suyla ıslatıp fazla suyu dökelim. Borcamın zeminine (benim 12 adet bisküvi aldı) bisküvileri dizelim. Pişirdiğimiz pudingin bir kısmını dökelim üzerine ve yine bir sıra bisküvi döşeyip klan pudingi dökelim üzerine.
Soğuyana kadar bekletelim. Bu arada çikolata sosunu hazırlayalım. Küçük bir sos tenceresine süt, nişasta, şeker, kakaoyu alıp kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp çikolata ve tereyağını ekleyelim. Karıştırarak eritelim. Ilıyana kadar bekletelim. Sosumuzu pudingin üzerine eşit olarak dökelim. Spatul yardımıyla üzerini düzeltelim. Damla çikolatayı serpelim. Soğuması için buzdolabında bekletelim. 4-5 saat sonra servise hazırdır. 
Üzerine dilimlediğimiz muz ile servis yapalım.
Afiyet Olsun...

BAYAT EKMEK TATLISI

Merhabalar,
Ekmekleri değerlendirmenin en güzel şekli. Evde hiçbir şeyi israf etmemek lazım. Mutlaka yapabileceğimiz bir şeyler vardır... Bu tatlı da mutfak ekonomisi için harika bir tarif. 
Kesinlikle deneyin derim. Etimek tatlısının aynısı...
Bayat ekmeklerden galeta unu, börek ve pizza da yapıyorum. Börek ve pizza tarifimi de daha sonra sizlerle paylaşıcam:))))


Malzemeler:
9 dilim bayat ekmek,


Kreması için:
4 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı un,
2 çorba kaşığı mısır nişastası,
7 çorba kaşığı şeker,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,


Şerbeti için:
2 su bardağı şeker,
2 su bardağı su


Üzeri için: Hindistan cevizi

Hazırlanışı:
Öncelikle bayat ekmekleri fırında kurutalım. Ekmekler kızarırken Şerbeti hazırlayalım. Küçük bir tencereye şekeri alıp kısık ateşte karamel rengini alana kadar ısıtalım. İyice akışkan hale gelen şekere 2 su bardağı suyu ekleyip biraz bekleyelim Önce katı oluyor paniklemeyin. Daha sonra şeker eriyor ve akıcı kıvam alıyor. Fırından çıkan ekmeklerin üzerine sıcak şerbeti dökelim. Şimdi de muhallebisini hazırlayalım. Tencereye süt, şeker, un ve nişastayı kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyelim. Mikserle 5 dk karıştıralım. Ekmeklerin üzerine gezdirelim. Ilıması için bekletelim. Üzerine hindistan cevizini serpiştirelim. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapalım.
Afiyet Olsun...
 

KÖSTEBEK PASTA


Çok pratik ve acil gelecek misafirleriniz için hazırlanabilecek en kolay pasta tariflerinden biri. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıca porsiyonluk oluşundan dolayı da tercih sebebi olabilir :)))

Malzemeler:
1 adet kakaolu hazır pasta tabanı,

Kreması için:
2 su bardağı süt,
4 yemek kaşığı toz şeker,
2 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı nişasta,
1 pkt vanilya,

İçi için: muz

Üzerine: çikolata parçaları




Hazırlanışı:
Öncelikle kakaolu pasta tabanını su bardağının ağzı ile yuvarlak keselim. Benim 11 adet çıktı. Kalan kek parçalarını da robottan geçirip un haline getirelim. Daha sonra kremasını hazırlayalım. Bir tencereye süt, şeker, nişasta ve unu alıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim. Daha sonra ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyelim ve mikserle 5 dk çırpalım.
Yuvarlak kestiğimiz pastalarımızdan bir tanesini alıp kremadan 1 çorba kaşığı kadar üzerine sürelim. Bu aşamada isterseniz içine 1 adet de fındık koyabilirisniz. Tercihe bağlı. Ben muzu çok küçük kesip o şekilde kremanın üzerine koydum. Un haline getirdiğimiz kekimizden pastamızın üzerine elimizle yapıştıralım ve yuvarlak şekil almasını sağlayalım. Bir tepside hazırladığımız tüm pastacıkları dizelim ve buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
Afiyet Olsun...