En sevdiğim yemeklerden biridir yaprak sarma. Ne kadar yesem de doyamıyorum tadına. Yapması zahmetli olmasa her zaman yapıp yemek istiyorum. Fakat evde küçük kızım olunca ve o da annesi gibi mutfağa meraklı olunca yanımdan ayrılmıyor ve birlikte sarıyoruz sarmayı :) Eeee durum böyle olunca da bizim yaprak sarmasını sarmamız epey bir vaktimizi alıyor :)))))
Malzemeler:
Yarım kg asma yaprağı,
İç harcı için:
2 su bardağı pirinç,
2 adet kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı yenibahar,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
1 çorba kaşığı nar ekşisi,
yarım demet maydanoz,
3 adet rendelenmiş domates,
tuz ve su
Hazırlanışı:
Öncelikle asma yapraklarını kaynamış suda renkleri değişinceye kadar haşlayalım, süzüp bir kenarda bekletelim. Bu arada iç harcı hazırlayalım. Küçük bir tencerede küp doğranmış soğanları az zeytinyağı ile hafifçe kavuralım. İçine salçayı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Bir kabın içine yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci, kalan zeytinyağını, nar ekşisini ekleyelim. Daha sonra içerisine rendelenmiş domatesi ilave edelim. Üzerine arzuya göre tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım. Kavurduğumuz soğan ve salçayı pirinçlere ekleyelim. Tencerenin dibini asma yapraklarının sap kısımlarıyla kaplayalım ki sarmalarımız yanmasın. Soğuyan asma yapraklarından bir tane alıp iç harçtan yeterince koyup saralım. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Tencereye yarısına gelecek kadar su ekleyip üzerine çok az zeytinyağı gezdirelim. Orta ateşte pişirelim.
Yaklaşık 20-25 dk sonra sarmalarımız pişmiş olacaktır. Arada kontröl etmeyi unutmadan pişirelim.
Afiyet Olsun...
Ayyy olsa da yesek nasıl güzel görünüyorlar nasıl da severim ellerin dert görmesin canım..ellerine sağlık
YanıtlaSilçok mersi Arife hanımcım:))))
YanıtlaSil