Sayfalar

12 Mart 2013 Salı

NOHUTLU FİRİK PİLAVI


Merhabalar,
Bugün sizlere hem kokusu hemde tadı çok değişik olan bir pilav tarifimi paylaşacağım. 
Firik Pilavını. 
Firik Buğday başaklarının henüz tam olgunlaşmadan alevli ateşte tütsülendikten sonra kabuklarından temizlenerek elde edilmiş buğday bulgur arası bir üründür. Güneydoğu da özellikle de Antep yöresinde çok yaygın olarak kullanılır ve çok çeşitli şekillerde pişirilir. Ayırıcı özelliği tütsülenme esnasında dokusuna aldığı isli tattır ve muhteşem bir lezzet farkı yaratır. 
Eşim çok sık müşteri ziyareti için Gaziantep'e gider ve oradan son gelişinde de firik getirdi. İlk kez denememe rağmen tadına doyamadık. Pilavdaki o is kokusu beni mest etti... Bundan sonra sık sık yapacağa benziyorum.
Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Sade olarak değil de bulgur ile karıştırılması önerilmiş aldığı yerden. Ben de o şekilde uyguladım. Biz çok beğendik :))))
İşte tarifim...
Malzemeler:
1 su bardağı firik,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 soğan,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 su bardağı tavuk suyu yada su,
tuz, karabiber ve zeytinyağı


Yapılışı:
Öncelikle soğanı küçük küçük doğrayalım. Tencereye yağ alıp soğanları soteleyelim. Daha sonra içine bulguru ve yıkadığımız firiği ilave edip kavuralım biraz. Üzerine sıcak suyunu ekleyip haşlanmış nohutu, tuzunu, karabiberini ve tereyağını ekleyip kapağı kapalı olarak 15 dk kadar kısık ateşte pişirelim. Suyunu çekince ocağın altını kapatıp üzerine havlu kağıt örtelim. Kapağı kapalı olarak pilavın demlenmesi için bekletelim.
Sıcak sıcak servis edelim :))))
Afiyet Olsun...

44 yorum:

  1. Fatmacım Firik kaynağımı buldum artık.. Bundan sonra bittikçe eşinden rica ederim..:) Ben çok sevdim Firiği ama nohut koymamıştım, yeşil mercimek vardı yerinde.. Bu kez nohutla deneyeceğim.. İsli kokusu burnuma geldi.. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzele benziyor.Kocaeli'de bulabilirmiyiz ki?Denemek isterim açıkçası.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Canım benim ellerine sağlık. Gerçekten mis gibi kokusu buralara geldi. Ben de istiyorum bir daha banada getirsin olur muuuu...:))
    Kocaman sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Oya ablacım bende çok sevdim. hatta 3,5 yaşındaki kızım bayıldı bol yoğurtla hüpletti mideye:))))
    Sen iste yeter ki alırız senin içinde:))))) Bende bir dahaki sefere yeşil mercimeklisini deneyeceğim:)
    Öpüyorum çok,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. kardeşler-nikahşekeri kesinlikle çok ama çok güzel :))) Kocaelinde var mı inanın bilgim yok,
    Siz İzmir'e gelin ben yaparım size de:)))))
    Çok teşekkürler,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Canım bayılırım ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Çok duydum Frik pilavını, bu kadar lezzetli olduğunu bilseydim arar, bulurdum. Mutlaka İstanbul'da da vardır. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. Fatoş ellerine sağlık canım. Firik Adı farklı ama Kastamonu dad abulunuyor. Kastamonu yöresinin eğşili pilavı vardır. Çok benzettim fotoğrafdaki firike. Gerçekden lezzetli olduğu belli . afiyetle.

    YanıtlaSil
  9. enfes görünüyor. İzlemeye aldım seni bende bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  10. çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. firik pilavını ailece çok severiz canım..ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir besin ve yemek olmuş hemen yapılacak eline sağlık

    YanıtlaSil
  13. Eline sağlık Fatoşcum nefis görünüyor:) adını duymuştum ama hiç tatmadım.

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. o oo ama bu bomba olmuş yemede yanında yat sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Firik benim memleketimde sıkça kullanılan bir gıda. Firik pilavını çok severim. Gayet hoş bir sunum olmuş. Eline sağlık canım arkadaşım. :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Nerde satılır ki hiç görmedim
    ellerine sağlık fatoşcum

    YanıtlaSil
  18. firik pilavına bayılırım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Çok teşekkürler ablacım, inşallah bir sonraki gidişinde hem bana hem de sana bol bol getirir:)))

    YanıtlaSil
  20. Derya'cım çok teşekkürler canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Rabia hanımcım mutlaka vardır sizin oralarda da. İnanın çok lezzetli:)
    Çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Nursevin ablacım onu hiç duymamıştım. Her yörenin kendine has değişik ve güzel pilavı var. Ama bunu kesinlikle tavsiye ederim:)))Çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Sevgili adaşım, biz de çok sevdik bu tadı:))))
    Çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Kardelen ablacım mutlaka deneyin siz de çok seveceksiniz eminim:))))
    Öpüyorum çok,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Elif'çim bulabilirsen mutlaka dene canım. kesinlikle harika bir pilav. Çok teşekkürler,
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  26. Çok teşekkürler Bahar'cım,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili meri gerçektende öyle oldu. Ne güzel ifade etmişsin:)))))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  28. Yağmur'cum canım arkadaşım. Biz de yeni tanıştık kendileriyle ve çooook sevdik:))))))
    İyi ki eşim gittiği yerlerden böyle değişik ve yöresel lezzetleri getiriyor. Yoksa nereden bulup ta deneyecektim:)))))
    Sevgiler canımmmm :)

    YanıtlaSil
  29. Yasemin'cim inan ki bende buralarda hiç duymadım ama soruşturmak lazım. İnşallah bulur sende tadına bakarsın canım.
    Çok teşekkürler sevgiler:))

    YanıtlaSil
  30. elıne sağlık bu tadı bılıyorum bende cok saverım

    YanıtlaSil
  31. Çok teşekkürler Selma hanımcım,
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  32. ellerine sağlık,afiyet olsun

    YanıtlaSil
  33. Ellerine sağlık Fatoşcumm..İsli tatlar hep hoşuma gitmiştir..Mutlaka çok lezzetli olmuştur..İzmir'de inşallah ben de bulabilir ve deneyebilirim canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  34. Çok teşekkürler çatlakkafe :))))

    YanıtlaSil
  35. Zeynep'çim bende çok merak ediyorum İzmir'de bulabilirmiyiz diye. Belki Kemeraltında vardır ???
    Çok teşekkürler canım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Dilekcim çok teşekkürler canım.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  37. Bizim oraların vazgeçilmezidir firik.
    Tavuklu etli, şehriyeli nohutlu hangi çeşidini istersen hepsi birbirinden lezzetli olur. Afiyet şeker olsun eline saglık diyorum Fatmacım

    YanıtlaSil
  38. Buldukça benim de yaptığım bu pilava senin yorumun da bir başka güzel olmuş, ellerine sağlık canım.
    Kara orman pastasına su normal oda sıcaklığında eklenecek,sıcak olmadığı için belirtme gereği duymamıştım iyi ki hatırlattın ben de düzeltiyorum hemen :) sevgiler sana

    YanıtlaSil
  39. Harika bir pilava benziyor ellerinize sağlık. Sizi mimledim bilemiyorum cevap verip vermiyeceğinizi ama umarım cevaplarsınız sevgiler :)

    YanıtlaSil
  40. akşam yemeğinden sonra baktım, tok karnına, ona rağmen olsa yerdim diye düşündüm canım, eline sağlık çok iştah açıcı görünüyor. hımmmm nefisss

    YanıtlaSil
  41. Sağlıklı çok teşekkürler canım :)
    Senin bloğuna giremedim ama ben :(((
    Tam linkini yollarsan sevinirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  42. Sağlıklı çok teşekkürler canım :)
    Senin bloğuna giremedim ama ben :(((
    Tam linkini yollarsan sevinirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. mükemmel gözküyor ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  44. Sevgili blogdayaparımkariyerde,
    Canım çok teşekkür ediyorum:))))))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar