Merhabalar,
Bugün sizlere hem kokusu hemde tadı çok değişik olan bir pilav tarifimi paylaşacağım.
Firik Pilavını.
Firik Pilavını.
Firik: Buğday başaklarının henüz tam olgunlaşmadan alevli ateşte tütsülendikten sonra kabuklarından temizlenerek elde edilmiş buğday bulgur arası bir üründür. Güneydoğu da özellikle de Antep yöresinde çok yaygın olarak kullanılır ve çok çeşitli şekillerde pişirilir. Ayırıcı özelliği tütsülenme esnasında dokusuna aldığı isli tattır ve muhteşem bir lezzet farkı yaratır.
Eşim çok sık müşteri ziyareti için Gaziantep'e gider ve oradan son gelişinde de firik getirdi. İlk kez denememe rağmen tadına doyamadık. Pilavdaki o is kokusu beni mest etti... Bundan sonra sık sık yapacağa benziyorum.
Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Sade olarak değil de bulgur ile karıştırılması önerilmiş aldığı yerden. Ben de o şekilde uyguladım. Biz çok beğendik :))))
İşte tarifim...
Malzemeler:
1 su bardağı firik,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 soğan,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 su bardağı tavuk suyu yada su,
tuz, karabiber ve zeytinyağı
Yapılışı:
Öncelikle soğanı küçük küçük doğrayalım. Tencereye yağ alıp soğanları soteleyelim. Daha sonra içine bulguru ve yıkadığımız firiği ilave edip kavuralım biraz. Üzerine sıcak suyunu ekleyip haşlanmış nohutu, tuzunu, karabiberini ve tereyağını ekleyip kapağı kapalı olarak 15 dk kadar kısık ateşte pişirelim. Suyunu çekince ocağın altını kapatıp üzerine havlu kağıt örtelim. Kapağı kapalı olarak pilavın demlenmesi için bekletelim.
Sıcak sıcak servis edelim :))))
Afiyet Olsun...
Fatmacım Firik kaynağımı buldum artık.. Bundan sonra bittikçe eşinden rica ederim..:) Ben çok sevdim Firiği ama nohut koymamıştım, yeşil mercimek vardı yerinde.. Bu kez nohutla deneyeceğim.. İsli kokusu burnuma geldi.. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilÇok güzele benziyor.Kocaeli'de bulabilirmiyiz ki?Denemek isterim açıkçası.Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilCanım benim ellerine sağlık. Gerçekten mis gibi kokusu buralara geldi. Ben de istiyorum bir daha banada getirsin olur muuuu...:))
YanıtlaSilKocaman sevgilerimle,
Oya ablacım bende çok sevdim. hatta 3,5 yaşındaki kızım bayıldı bol yoğurtla hüpletti mideye:))))
YanıtlaSilSen iste yeter ki alırız senin içinde:))))) Bende bir dahaki sefere yeşil mercimeklisini deneyeceğim:)
Öpüyorum çok,
Sevgiler...
kardeşler-nikahşekeri kesinlikle çok ama çok güzel :))) Kocaelinde var mı inanın bilgim yok,
YanıtlaSilSiz İzmir'e gelin ben yaparım size de:)))))
Çok teşekkürler,
Sevgiler...
Canım bayılırım ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilÇok duydum Frik pilavını, bu kadar lezzetli olduğunu bilseydim arar, bulurdum. Mutlaka İstanbul'da da vardır. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilFatoş ellerine sağlık canım. Firik Adı farklı ama Kastamonu dad abulunuyor. Kastamonu yöresinin eğşili pilavı vardır. Çok benzettim fotoğrafdaki firike. Gerçekden lezzetli olduğu belli . afiyetle.
YanıtlaSilenfes görünüyor. İzlemeye aldım seni bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilwww.bakbuharika.com
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilfirik pilavını ailece çok severiz canım..ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok faydalı bir besin ve yemek olmuş hemen yapılacak eline sağlık
YanıtlaSilEline sağlık Fatoşcum nefis görünüyor:) adını duymuştum ama hiç tatmadım.
YanıtlaSilellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
o oo ama bu bomba olmuş yemede yanında yat sevgiler
YanıtlaSilFirik benim memleketimde sıkça kullanılan bir gıda. Firik pilavını çok severim. Gayet hoş bir sunum olmuş. Eline sağlık canım arkadaşım. :) Sevgiler...
YanıtlaSilNerde satılır ki hiç görmedim
YanıtlaSilellerine sağlık fatoşcum
firik pilavına bayılırım ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler ablacım, inşallah bir sonraki gidişinde hem bana hem de sana bol bol getirir:)))
YanıtlaSilDerya'cım çok teşekkürler canım, sevgiler...
YanıtlaSilRabia hanımcım mutlaka vardır sizin oralarda da. İnanın çok lezzetli:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler...
Nursevin ablacım onu hiç duymamıştım. Her yörenin kendine has değişik ve güzel pilavı var. Ama bunu kesinlikle tavsiye ederim:)))Çok teşekkürler,
YanıtlaSilsevgiler...
Sevgili adaşım, biz de çok sevdik bu tadı:))))
YanıtlaSilÇok teşekkürler,
sevgiler...
Kardelen ablacım mutlaka deneyin siz de çok seveceksiniz eminim:))))
YanıtlaSilÖpüyorum çok,
sevgiler...
Elif'çim bulabilirsen mutlaka dene canım. kesinlikle harika bir pilav. Çok teşekkürler,
YanıtlaSilsevgiler :)
Çok teşekkürler Bahar'cım,
YanıtlaSilSevgiler...
Sevgili meri gerçektende öyle oldu. Ne güzel ifade etmişsin:)))))
YanıtlaSilSevgiler canım...
Yağmur'cum canım arkadaşım. Biz de yeni tanıştık kendileriyle ve çooook sevdik:))))))
YanıtlaSilİyi ki eşim gittiği yerlerden böyle değişik ve yöresel lezzetleri getiriyor. Yoksa nereden bulup ta deneyecektim:)))))
Sevgiler canımmmm :)
Yasemin'cim inan ki bende buralarda hiç duymadım ama soruşturmak lazım. İnşallah bulur sende tadına bakarsın canım.
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgiler:))
elıne sağlık bu tadı bılıyorum bende cok saverım
YanıtlaSilÇok teşekkürler Selma hanımcım,
YanıtlaSilSevgiler :)
ellerine sağlık,afiyet olsun
YanıtlaSilEllerine sağlık Fatoşcumm..İsli tatlar hep hoşuma gitmiştir..Mutlaka çok lezzetli olmuştur..İzmir'de inşallah ben de bulabilir ve deneyebilirim canım..Sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkürler çatlakkafe :))))
YanıtlaSilZeynep'çim bende çok merak ediyorum İzmir'de bulabilirmiyiz diye. Belki Kemeraltında vardır ???
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım,
sevgiler...
Dilekcim çok teşekkürler canım.
YanıtlaSilSevgiler,
Bizim oraların vazgeçilmezidir firik.
YanıtlaSilTavuklu etli, şehriyeli nohutlu hangi çeşidini istersen hepsi birbirinden lezzetli olur. Afiyet şeker olsun eline saglık diyorum Fatmacım
Buldukça benim de yaptığım bu pilava senin yorumun da bir başka güzel olmuş, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilKara orman pastasına su normal oda sıcaklığında eklenecek,sıcak olmadığı için belirtme gereği duymamıştım iyi ki hatırlattın ben de düzeltiyorum hemen :) sevgiler sana
Harika bir pilava benziyor ellerinize sağlık. Sizi mimledim bilemiyorum cevap verip vermiyeceğinizi ama umarım cevaplarsınız sevgiler :)
YanıtlaSilakşam yemeğinden sonra baktım, tok karnına, ona rağmen olsa yerdim diye düşündüm canım, eline sağlık çok iştah açıcı görünüyor. hımmmm nefisss
YanıtlaSilSağlıklı çok teşekkürler canım :)
YanıtlaSilSenin bloğuna giremedim ama ben :(((
Tam linkini yollarsan sevinirim.
Sevgiler...
Sağlıklı çok teşekkürler canım :)
YanıtlaSilSenin bloğuna giremedim ama ben :(((
Tam linkini yollarsan sevinirim.
Sevgiler...
mükemmel gözküyor ellerine sağlık:)
YanıtlaSilSevgili blogdayaparımkariyerde,
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ediyorum:))))))
Sevgiler...
Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. burak firik
YanıtlaSilPretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. burak firik
YanıtlaSil