Sayfalar

5 Nisan 2013 Cuma

MAYALI ÖRGÜ POĞAÇA



Merhabalar,
Yine arşivde epeydir bekleyen bir tarifimle sizlerin karşısındayım. Mayalı hamurla yapılan poğaçaları çok seviyorum. Bu yüzdende elimden geldiğince değişik sunumlar yapmak istiyorum. İşte bu tarifimde onlardan biri. Sevgili Cahide ablamın tariflerini çok beğeniyorum. Fırsat buldukça da denemeye çalışıyorum. Görüntüsüne bayıldığım bir tarifi daha deneme şansım oldu ve sonuç gerçekten başarılı :) Hem görüntüsü hem de lezzetiyle çok beğenilen mayalı örgü poğaçamı beğenilerinize sunuyorum.

İşte malzemelerim:
yumurta,(1 sarı üzeri için ayrılacak)
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 su bardağı süt (ılık olmalı)
1,5 çorba kaşığı toz şeker,
1 çorba kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,5 su bardağı un, (silme)

İç harcı için:
1 kase lor peyniri, 
bir tutam maydanoz, 
tuz ve karabiber

Üzeri için: 
1 yumurta sarısı,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığının ucu ile pudra şekeri


Yapılışı:
Öncelikle bir kapta ılık sütü, zeytinyağını, şekeri, tuzu ve yumurtayı (1 sarıyı ayırarak) güzelce karıştıralım. Elediğimiz unu ve instant mayayı ekleyip iyice yoğuralım. Hamur çok hafif elinize yapışıyor gibi olacak fakat iyice yoğurduğunuzda yapışmayan üzeri pürüzsüz bir hamur elde edeceksiniz :) 
İyice özdeşleşen hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 2 katına çıkana kadar ılık bir yerde bekletelim.
Süre sonunda hamuru bir kez daha yumuşak hareketlerle yoğuralım ki içindeki hava kabarcıkları dışarı çıksın. Elimize cevizden biraz daha büyük parçalar koparalım. Merdaneyle oval ve biraz uzun şekilde açalım. Ortasında bir parmak boşluk bırakarak yanlardan bıçakla ince kesikler şeklinde keselim. Ortasına harcımızdan koyalım. Kesik attığımız tarafları sırayla üst üste getirelim ve örgü şeklini oluşturalım. En son kestiğimiz şeriti elimizle bastıralım ki pişerken açılmasın:) Her bir hamur için aynı işlemi uygulayalım.
En son olarak da bir kapta yumurta sarısı, zeytinyağı ve pudra şekerini çırpalım. Fırça yardımıyla örgü poğaçalarımızın üzerine sürelim.
180 'C deki fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. 
Afiyetler olsun ...


4 Nisan 2013 Perşembe

Deryayla Lezzetler' de harika bir çekiliş var...


Merhaba sevgili dostlarım,
Derya ablacım bloğunun 6. yaşını harika bir çekilişle kutluyor...
Eğer sizde bu çekilişe katılmak isterseniz işte linki :)



 

3 Nisan 2013 Çarşamba

PROFİTEROL


Herkese Günaydın,
Bu aralar canım çok tatlı istiyor:)) Dün nette arkadaşlarımın sayfalarını dolaşırken Hafif Mutfak Nesrin' de gördüğüm bu tarif gözüme çarptı. 
Hemen yapmak istedim. Şu hamurunu gözümde çok büyütmüşüm. Ne kadar da kolaymış bu tarifle çok net anladım:)) Nesrin'e hemen yorum bıraktım ama buradan da çok teşekkür etmek istiyorum. 
Ben tarifte çok küçük oynamalar yaptım ve bu haliyle de çok beğendik.
İnanılmaz güzel ve bir o kadar lezzetli bir tatlı. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin.
Hem de çok hafif. Favorilerim arasında hemen yerini aldı bile.....
Sizi çok fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum.



Malzemeler: (20 adet için)
Şu Hamuru:
70 gr tereyağı,
100 ml su,
90 gr un,
3 yumurta, (orta büyüklükte)

İç kreması için:
500 ml süt, (2,5 su bardağı)
3 çorba kaşığı un,
4 çorba kaşığı şeker,
1 yumurta,
1 pkt vanilya

Çikolata Sosu:
1 pkt Dr Oetker Bitter Çikolata Sos,
2 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağı,

Üzeri için:
kırık antep fıstığı



Yapılışı:
Öncelikle fırını 180 'C ye alt-üst ayarında ısıtalım. Hamuru için bir tencereye su, ve tereyağı alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra ocaktan alalım. Üzerine unu ekleyip tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Yumurtaları tek tek ekleyip iyice çırpalım. Hamura yedirelim.
2 tatlı kaşığı yardımı ile hamurdan alıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla dizelim. Önceden ısıttığımız fırında 15 dk pişirelim. Süre sonunda fırının kapağını kesinlikle açmadan, hamurların fırın içinde soğumasını bekleyelim. Bu işlemi hamurların sönmemesi için yapıyoruz.
Kreması için bir tencereye süt, şeker, un ve yumurtayı ekleyip mikser ile iyice çırpalım. Daha sonra tencereyi ocağa alıp kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başladığı anda ocaktan alalım içine vanilyayı ekleyip karıştıralım. Ilıması için bekleyelim. 
Diğer bir yandan yine bir tencereye Dr Oetker Bitter Çikolata sosu döküp üzerine 2 su bardağı sütü ekleyip kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Ocaktan alıp içine tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştıralım.
Fırın tamamen soğuduğunda hamurları çıkartalım. Bir kenarından bıçakla kesip içine kaşık yardımı ile kremadan bir miktar koyalım. Tüm hamurlar için aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığımız çikolata sosunu üzerlerine gezdirelim.
En son olarak da antep fıstığı ile süsleyelim. Buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
Soğuk servis edelim.

2 Nisan 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI


Merhabalar,
Yine güzel İzmir'imde güneşli bir hava var. Kuşlar balkonumda cıvıl cıvıl ötüyor. Ne güzel bahara eriştik nihayet. Doğa canlanmaya başladı:)
Bu güzel güne şöyle değişik ve güzel bir tarifle sizlere seslenmek istedim.
Seçeceğimiz pırasanın kalın olmasına dikkat edelim. Daha önce denemediyseniz hemen deneyin derim. Üzerine sarımsaklı yoğurtla da nefis oldu...

İşte malzemeler :
1 kg kalın pırasanın beyaz kısımları,

İç Harcı için:
1 su bardağı pirinç,
1 soğan,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı domates püresi 
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
değirmenden çekilmiş karabiber,
değirmenden çekilmiş kişniş,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz, 

Salçalı sosu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
su


Yapılışı:
Öncelikle pırasanın en üst kısmını bıçakla keselim. Yıkayalım ve 10 cm uzunluğunda keselim. Boydan bıçakla kesik atalım yapraklarına ayıralım.
Tencereye su koyup yaprakları bu suda 3-4 dk kadar haşlayalım.
Kevgirle alıp bir tepsiye koyalım.
Genişçe bir kaba ,yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri, domates salçasını, ince kıyım doğradığımız maydanoz ve dereotunu, minik minik doğradığımız soğanı, zeytinyağını, baharatları, tuzunu ilave edip karıştıralım. Dolmamızı pişireceğimiz tenceremizin tabanına, kullanmayacağımız pırasa saplarından yerleştirelim. 
Soğuyan pırasalarımızdan bir tane alıp bir köşesine kaşık ile harçtan koyalım. Muska şeklinde sarıp tencereye dizelim. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi uygulayalım.
Başka bir kapta salçayı su ile seyreltelim, zeytinyağını ilave edip karıştıralım. Pırasaların yarısına gelecek kadar bu sosdan döküp, üzerine porselen bir tabak kapatalım. (dolmalarımız açılmadan pişebilsin diye)
Yaklaşık 20-25 dk kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirelim.
Piştikten sonra üzerine isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ve kırmızı pul biber ekleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...