Sayfalar

30 Mart 2013 Cumartesi

KEK KALIBINDA ISPANAKLI BÖREK


Herkese Günaydın,
Mutlu, keyifli güzel bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum yazıma:))
Bugün sizlere harika ötesi bir tarif paylaşacağım. Yine ilklerimden :)))) Bu tarifi favorilerime ekledim hemen:)) Bayıldım, nefis ....
Sevgili Cahide ablanın sayfasında görüp bayılmıştım. Denenecekler listeme de eklemiştim. Dün tadına bakma şerefine nail oldum. İnanılmaz güzel bir börek. Aynı su böreği gibi oluyor ve çok pratik bir tarif. Mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de akşam menünüzde yanında ayranla:))))
İç malzemesini ben ıspanaklı yaptım çok güzel oldu. Sizler farklı iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli, sucuklu, pazılı ......
Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum...

Malzemeler:
5 yufka,

Sosu için:
1 su bardağı süt,
1 şişe maden sodası (200 cc'lik)
yarım su bardağı zeytinyağı,
2 yumurta,
tuz 

İç Malzemesi:
1 kg ıspanak,
1 orta boy soğan,
250-300 gr lor peyniri,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz ve karabiber

Mantolamak için:
Susam ve margarin







Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları güzelce birkaç su yayıp suyunu süzüp, yemeklik doğrayalım. Soğanı da küp küp keselim. Genişçe bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup soğanları soteleyelim. Ardından ıspanakları da kısım kısım tavaya atıp, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Kavrulan iç malzememizi ocaktan alıp içine tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Soğuması için bekletelim. Daha sonra içine lor peynirimizi ekleyip karıştıralım.
Sos malzemelerini derin bir kapta tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
Kek kalıbımızın her tarafını güzelce margarinle yağlayalım. Her tarafına gelecek şekilde bolca susam serpelim. İlk yufkamızı bölmeden ve sosa batırmadan, kalıbımızın kenarlarından dışarı sarkacak biçimde, fotoğrafta da görüldüğü gibi yerleştirelim. 2. yufkayı 2'ye bölüp her parçayı sosa batırıp kek kalıbına eşit olarak yerleştirelim. İç harcımızdan bir miktar serpiştirelim. 3.ve 4. yufkaları da biraz yufka biraz içten koyarak aynı şekilde kalıba yerleştirelim. Son yufkayı 2'ye bölüp sosa batırıp kalıbımıza yerleştirelim.
Kalıbın ortasındaki ilk yufkadan kalan kısmı delip yanlara doğru yerleştirelim. Dışa sarkıttığımız yufkaları da böreğimizin üzerine kapatalım. En üstüne çok az sos malzememden kalmıştı onu sürdüm.
1 gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi sabah 175 'C'ye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Afiyet Olsun :))
Not: Malzememiz kalın olduğundan içinin düşük ısıda ve iyice pişmesi gerekiyor...
Cahide abla yazısında "böreğiniz sönebilir" diye yazmış fakat benimki maşallah hiç sönmedi :))) 
Herkes yapsın bence. Çok güzel bir tarif :))))

29 Mart 2013 Cuma

KADINBUDU KÖFTE


Herkese Günaydın ve hayırlı Cumalar diliyorum,
Bugün sizlere yine ilk kez denediğim bir tarifimle merhaba diyorum. Hepimizin bildiği hatta çoğumuzun sık sık yaptığı bu köfteyi ben ilk kez denedim. Aslında çok da severim ama niyeyse bir türlü yapmak nasip olmadı. İş yerinde çok sık çıkardı ve benim çok sevdiğimi bildiği için aşçımız Havva abla hep bir tık fazla koyardı tabağıma sağolsun :)))) Şimdi evdeyim ve iş başa düştü. Kolları sıvayıp geçtim köftenin başına:)))) Oldu çok da güzel oldu. Hatta yaptığım akşam kayınvalidem ve kayınpederim akşam yemeğine bize geldiler. Her ikisi de çok beğendi :)) Eşim ve kızımdan da tam not alan tarifimi sizlerle paylaşmaya geldi sıra:))))))
İşte malzeme listem...


Malzemeler: (14 adet için)
400 gr kıyma,
1 yumurta,
1 orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1 tutam maydanoz,
tuz ve karabiber,
zeytinyağı

Panelemek için:
2 yumurta,
1 kase un,
1 kase galeta unu

Kızartmak için: sıvıyağ

Yapılışı:
Öncelikle pirinci yıkayıp küçük bir tencereye alalım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip orta ateşte haşlayalım. Arada kontrol edelim diri ise biraz daha su ilavesiyle iyice haşlayalım. Ayrı bir tencereye 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koyup "kıymanın yarısını" 3-4 dk kadar kavuralım. Süre sonunda biraz tuz ilave edip karıştırıp soğumasını bekleyelim. Haşlanan pirinci süzüp, soğutalım. Derince bir kaba kavurduğumuz kıymayı, pirinci, rendelediğimiz soğanı, çiğ kıymayı, yumurtayı, ince kıyım maydanozu, değirmenden çektiğimiz karabiberi ekleyip çok az da tuz ilave edip iyice yoğuralım.  Harcımızı 30 dk buzdolabında bekletelim.
Daha sonra elimize limon büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verelim.
Bir kaba panelemek için 3 ayrı kap koyalım. Birine çırpılmış yumurtaları diğerine unu ve sonuncuya da galeta ununu koyalım.
Şekil verdiğimiz köftelerimizi önce una sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
Bir havlu peçete üzerine alıp fazla yağını çektirelim.
Sıcak sıcak yanına makarna ve yeşil salata ile servis edelim :))))
Afiyetler olsun.

Not: Evde yaptığımız sade pilavımızdan bir miktar ayırıp deepfreze kaldıralım. Bu köfteyi yapmak için elimizin altında pilavımız her daim hazır olur...

28 Mart 2013 Perşembe

MUZLU RULO PASTA


Herkese Günaydın,
Bugün sizlerle daha önce hiç denemediğim bir pasta tarifini paylaşıyorum. Uzun zamandır yapmayı istiyordum. Nihayet dün yaptım. Çok da güzle oldu. Başlarda bazı tereddütlerim vardı. Acaba rulo yaparken çatlar mı kırılır mı diye ama püf noktalarını tam olarak uyguladım ve sonuç gayet başarılı oldu :)))
Yapmak isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum...
Hemen tarife geçiyorum :)



Malzemeler: 
4 yumurta (oda ısısında olmalı)
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı un,
1 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,

Kreması:
2 su bardağı süt,
5 çorba kaşığı toz şeker (azaltıp, çoğaltabilirsiniz)
1 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı mısır nişastası,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 pkt Dr Oetker vanilya,

İçi için: 
2 adet muz ve 1 avuç damla çikolata

Üzeri için: 
1 pkt Dr Oetker sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt,
hindistan cevizi,
damla çikolata



Yapılışı:
Öncelikle yumurtaları ve şekeri mikser ile 10-15 dk iyice mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Bu 1. püf noktamız...
Daha sonra karışıma elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip biraz daha çırpalım.
Fırın tepsimize yağlı kağıt serip harcımızı içine yayalım. Spatul ile her yerine eşit dağılmasını sağlayalım.
10 dk önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında yaklaşık 15 dk üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim. Ben turbo ayarda 15 dk pişirdim. Siz kendi fırın ayarınıza göre kontrollü pişiriniz...
Kekimiz fırındayken, kremamızı pişirelim. Bir tencereye süt, şeker, un ve nişastayı koyup tel çırpıcı ile kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve tereyağını ekleyip yap eriyene kadar karıştıralım. Soğumaya bırakalım.
Fırından çıkardığımız keki ilk sıcaklığı geçinceye kadar 5 dk bekletelim. Daha sonra yağlı kağıdı ile birlikte rulo yapıp bu şekilde soğumasını bekleyelim.
Soğuyan kekimizi yağlı kağıttan dikkatlice ayıralım. Kremayı kekin her yerine gelecek şekilde sürelim. 2 adet muzu uzun kenarına yerleştirelim. Damla çikolata serpiştirelim. Ve rulo yapalım.
Rulonun kenarlarından birer parmak keselim. Krem şanti ile düzgün kaplanması için. Servis tabağına alalım. Dışı için süt ve krem şantiyi mikserle katı kıvam alana kadar çırpalım. Spatul yada bıçak yardımıyla rulonun etrafını krem şanti ile kaplayalım. Üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirip damla çikolata ile süsleyelim.
Buzdolabında 4-5 saat bekletelim. Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

NOT: Ben servis tabağımın kenarlarına birer parça yağlı kağıt seriyorum. Sonra krem şanti ile kaplıyorum pastamı. Kaplama işlemi bittikten sonra da yanlardaki kağıtları alıyorum ve servis tabağım temiz kalıyor :))

27 Mart 2013 Çarşamba

YUMURTALI İRMİK HELVASI

Merhabalar,
Yine güzel ve çok lezzetli bir irmik helvası tarifiyle karşınızdayım. Geçtiğimiz Cuma günü apartmandaki komşularımla bende toplandık. Rengi ve miss gibi kokusuyla güzel helvayı yaptım komşularıma. Çok beğenildi ve hemen tarifi istendi. Çok değişik ve güzel bir tarif. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
3 yumurta (toplamda 1 su bardağına eş olması gerekiyor)
1 pkt Dr. Oetker vanilya

Not: Yumurta 2 adette olabilir. O zaman su bardağına 2 yumurtayı kırıp geri kalanını süt ile tamamlayabilirsiniz :))))



Yapılışı:
Tencereye sıvıyağı, şekeri,sütü ve yumurtaları ekleyip mikser ile iyice çırpalım. Sonra üzerine irmiği ilave edip ocağın altını kısık ateşe ayarlayıp sürekli karıştırmak suretiyle pişirelim.
Helva kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyelim ve karıştıralım. Tencerenin kapağına havlu kağıt serip dinlenmeye bırakalım.
Servis tabaklarına alıp üzerine tarçın serpelim.
Sıcak servis yapalım :)))
Afiyet Olsun...