Sayfalar

15 Ağustos 2014 Cuma

SÖKE GLUTENSİZ UNLA PEYNİRLİ KIYIR POĞAÇA


Merhabalar canlarım,
Öncelikle hepinize hayırlı nurlu Cumalar diliyorum.
Bu hafta Sakız Enginar sitesinin sahibesi olan Dilek Hanım bizlere Söke Un'un ÇÖLYAK Hastaları için özel olarak ürettiği ve yeni piyasaya çıkarttığı un karışımını denememiz için bizlere gönderdi. Kendisine ve Söke Una buradan bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Ben de hemen sıcağı sıcağına güzel bir poğaça yaparak denedim bu ürünü. Çölyak hastaları artık sevdiği tarifleri gönül rahatlığı ile deneyebilecekler, bu çok güzel bir haber...
Biraz undan bahsetmek istiyorum. İçindeki pirinç kepeği sayesinde hem çok besleyici hem de çok lezzetli bir karışım olmuş. Kızım ve ben fırında çıkar çıkmaz ikişer tane yedik hemen. Tadı muhteşemdi kısacası :))
Çölyak hastaları artık bu karışım sayesinde birbirinden leziz ekmekleri, pastaları, çörekleri ve kekleri glutensiz olarak rahatlıkla tüketebileceksiniz.

Daha sonra bir de tatlı tarifinde deneyeceğim bu unu :) Takibe devam yani.
Genelde pofidik poğaçaları severim ben ama bugünlerde nedense kıyır kıyır olan poğaçalar istiyor canım. Bugün sizlere bu güzel poğaçamın tarifini paylaşacağım. Ağızda dağılan ve kolay kolay bayatlamayan tarif arıyorsanız işte bu tarif tam size göre ... 
Haydi hep birlikte hemen tarife geçelim ne dersiniz ???







GLUTENSİZ UNLU PEYNİRLİ KIYIR POĞAÇA
Glutensiz Unlu, Lor Peynirli Kıyır Poğaça Nasıl Yapılır?

Malzemeler: (20-25 adet)
2 yumurta (1 sarıyı üzeri için ayıralım)
200 gr tereyağı, (oda ısısında bekletilmiş)
1/2 su bardağı sıvıyağ,
1/2 su bardağı yoğurt,
1 pkt kabartma tozu,
2 çorba kaşığı sirke,
2 tatlı kaşığı tozşeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 silme çay kaşığı karbonat
500 gr. Söke Glutensiz Un

İç Harcı için:
1 kase lor peyniri,
8-9 dal maydanoz

Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı,
susam

Yapılışı:
Öncelikle maydanozu ince ince doğrayalım ve lor peyniri ile karıştıralım. Sonra genişçe bir kaba un hariç tüm malzemeyi alalım. Güzelce bir karıştıralım. Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında hazırladığımız hamurdan parçalar koparalım. Ben hepsinin eşit olmasını istediğim için genişçe bir su bardağının ağız kısmını kullandım. Yuvarlağın bir kenarına harçtan koyalım ve D şeklinde kapatalım. Uç kısımlarını elimizle hafifçe bastıralım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirelim. Önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında 20-25 dk arası kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

8 Ağustos 2014 Cuma

FIRINDA KABAK MÜCVER


Merhabalar,
Haftanın son gününe vede en güzel gününe daha ulaştık. Hepinize hayırlı cumalar diliyorum. Gönlünüzden geçirdiğiniz dileklerin ve yaptığınız dualarınızın kabul olmasını diliyorum.
Bu ara kabaklardan gidiyorsun diyeceksiniz, evet haklısınız :)))
Fakat tam mevsimi ve dün sayfamda paylaşmıştım fırın kabak mücverin fotoğrafını. Paylaşımım üzerine gelen yorumlarda tarifi çok sorulunca ben de sabah sabah erkenden bloğuma eklemek istedim.
Ben kabak mücverini hafif oluşundan dolayı fırında yapmayı tercih ediyorum. Ama yağda pişenin de tadı bambaşka, bu bir gerçek :))))
Diğer tarifime göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz...



Ben mücverin içine patates de ekliyorum besleyiciliği artsın diye, benim prenses çok seviyor böyle, tuzlu kek niyetine yiyor :))))

Gün menülerine bile dahil edilebilir belki, ne dersiniz ????
Benim yorumumla fırında kabak mücver tarifini denemek isterseniz,
Buyrun işte tarifim :)


FIRINDA KABAK MÜCVER
Fırında Kabak Mücver Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
2 orta boy kabak,
1 patates,
1 soğan,
2 dal taze soğan,
1 diş sarımsak,
1/2 demet dereotu,
8-9 dal maydanoz,
8-9 dal taze nane (isteğe bağlı)
1 su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri,
2 yumurta,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
5 çorba kaşığı un, (tepeleme)
1 pkt kabartma tozu,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Üzeri için: Susam

Yapılışı:
Kabakları ve patatesi rendenin iri tarafıyla rendeleyelim. Sularını iyice sıkıp bir kaba alalım. Soğan ve sarımsağı da robottan geçirelim ve suyunu sıkalım. Genişçe bir kaba unu, kabartma tozunu, yumurtayı, kaşar peyniri rendesini, ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve naneyi, suyunu sıktığımız patates, kabak, soğan ve sarımsağı, baharatları ve yağı ekleyip güzelce karıştıralım. Yağlanmış borcama harcımızı dökelim. Üzerine susam serpiştirelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 'C de 20-25 dk, kızarana kadar pişirelim.
Ilık servis yapalım.
Afiyet Olsun.




6 Ağustos 2014 Çarşamba

PEYNİRLİ GİRİT KABAĞI ( Pabucaki )


Merhabalar sevgili dostlarım,
Tatil sebebiyle ara verdiğim bloğuma tüm hızıyla devam ediyorum :))
Koca senenin acısını çıkarttık geçtiğimiz hafta. Eşim ve kızımla birlikte tatile çıktık. Kumsal, güneş, deniz ve dalga sesleri eşliğinde huzurlu bir hafta geçirdik. Stresten şehrin gürültüsünden uzakta arındık diyebilirim.
Yenilendik ve tazelendik resmen.... Yeniden kaldığımız yerden devam dedik :)
Bir Giritli olarak en sevdiğim yemeklerden birtanesidir. Kabak Pabucaki...
Hem çok hafif hem de çok lezzetlidir. Kabağı sevmeyenlere bile sevdirecek güzellikte bir yemek diyebilirim. Bence mutlaka deneyin :)))
Hepinize güzel bir hafta dileyerek hemen tarifime geçiyorum....








PEYNİRLİ GİRİT KABAĞI ( PABUCAKİ )

Peynirli Girit Kabağı Yapılışı:

Malzemeler:
4 adet girit kabağı,
yarım demet maydanoz,
8-9 dal dereotu,
6-7 dal taze nane yaprağı,
1 su bardağı rendelenmiş tulum lor peyniri,(beyaz peynirde olur)
1 avuç iri kıyılmış ceviz,
zeytinyağı, tuz karabiber

Beşamel Sosu için:
1 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
muskat rendesi, değirmenden çekilmiş karabiber,

Üzeri İçin:
kaşar peyniri

Yapılışı:
Öncelikle kabaklarımızın kabuklarını tırtıklı bir bıçakla sıyıralım ve yıkayalım. Uzunlamasına ikiye bölelim. İç kısımlarını kaşık yardımıyla çıkaralım. Tencereye su koyup kaynatalım. Kabak kayıklarımızı suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım. Kevgirle sudan çıkarıp fırına dayanıklı bir tepsiye dizelim.
Ayrı bir yerde ince kıydığımız maydanozu, dereotunu, naneyi, lor peynirini, tuzu, karabiberi,isteğe bağlı kırmızı pul biberi, cevizi ekleyip harmanlayalım.
Hazırladığımız peynirli harcı kabakların oyuk kısımlarına kaşıkla paylaştıralım. Ayrı bir sos tenceresinde yağı ve unu alıp kavuralım. Üzerine sütü ekleyip hızlıca karıştıralım. Kıvam almaya başlayınca tuzunu karabiberini ve muskat rendesini ekleyip karıştıralım. Ocaktan alıp kabakların üzerine gezdirelim.
180 'C lik fırında beşamel sos kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkartıp üzerine dilim kaşar peynirini dizelim ve peynirler hafif eriyip kızarana kadar fırında bekletelim. Ilık servis yapalım.
Afiyet Olsun...

Not: İsterseniz bu yemeği beşamelsiz, sadece üzerine kaşar peyniri dilimleri koyarak da fırınlayarak da hazırlayabilirsiniz. 



31 Temmuz 2014 Perşembe

Sahrap Soysal'dan Osmanlı Usulü Tavuk Külbastı


Merhaba canlarım,
Ramazanı çok şükür bitirdik. Bayramı da en güzel şekilde tamamladık. Büyüklerimizi ve uzun zamandır görmediğimiz akrabalarımızı ziyaret ederek geçirdik. Bayram deyince herkesin aklına ilk gelen tatil maalesef şu zamanda.
Büyükleri ziyaret etmek, bayramlaşmak unutuluyor gitgide. Biz de kızıma adet ve geleneklerimizi unutmaması için bizi örnek alması için bayram ziyaretlerimizi yaptık çok şükür. Değerlerimizi unutmayalım ve unutturmayalım lütfen...
Hepinizin geçmiş bayramınızı kutluyorum, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin de gözlerinde öpüyorum :))
Bugün sizlere harika bir kişinin sayfasından çok güzel bir tarif getirdim.
Sahrap hanımın kişiliği, o pozitif enerji dolu yanını çok beğeniyorum. Cıvıl cıvıl ve çok bilgili bir anne ve eş :))
Sahrap hanımın facebook sayfasını ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Birbirinden güzel yöresel lezzetleri buluşturduğu güzel sayfasında çok değişik ve orjinal tarifleri göreceksiniz. Mutlaka deneyin diyorum.

Facebook Sayfa Linki: https://www.facebook.com/SahrapSoysal?fref=ts

Sahrap hanımın sayfasında sevenleriyle paylaştığı bu güzel yemeğini ben de sizler için sayfamda yer verdim. Umarım sizlerde dener ve memnun kalırsınız...


OSMANLI USULÜ TAVUK KÜLBASTI

Malzemeler
4 adet tavuk budu (kemikleri çıkarılmış)
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
½ çay kaşığı toz tarçın
25-30 eritilmiş tereyağı
Ayrıca;

2 yemek kaşığı yoğurt
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı sıcak su (tavuk suyu kullanmanızı öneririm)
½ çay kaşığı kimyon


Yapılışı
Tavuk butlarının kemiklerini çıkarın (bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz) Kemikleri çıkarılmış tavuk butlarını buzdolabı poşetine koyup et döveceğiyle dövün. Yarım santimden ince hale getirdiğiniz tavuk etlerinin üzerine tuz, karabiber, kekik ve naneyi serpiştirin.
Eritip ılıttığınız tereyağını geniş ve derin bir kaba koyup üzerine rendelenmiş kuru soğanı ve toz tarçını ekledikten sonra çatal yardımıyla iyice çırpın.
Tavuk külbastıları hazırladığınız sosa bulayıp kabın üzerini sıkıca kapatın ve buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.
Külbastıları ızgarada ya da teflon tavada önlü arkalı en az 4-5 dakika kızartıp alın. Pişirdiğiniz tavuk etlerini geniş bir tencereye yan yana yerleştirin.
Üzerine suyu yada tavuk suyunu aktarıp ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları ekleyin. Kimyonu serpiştirip sirke, süt ve yoğurdu da kattıktan sonra orta ısılı ateşte, suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin.
Suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yanında pilavla birlikte servise sunun.
Afiyet olsun.