Sayfalar

14 Ocak 2014 Salı

PORTAKALLI, ARPACIK SOĞANLI PIRASA

Merhabalar,
Haftanın ikinci gününden hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum. Bugün İzmir'de hava inanılmaz güzel ve güneşli :)) İnsanın işini gücünü bırakıp dağ tepe gezesi geliyor vallahi. Ben sabah sporumu yaptım evime geldim.
Dün akşam çok hafif ve çok beğenilen yemeğimi sizlerle paylaşacağım bugün.
Ben meyvelerin yemeklere çok ayrı bir lezzet kattığına inanıyorum. Osmanlıda da padişahların, sultanların yemeklerinde kullanılırmış. Meyvelerle ve kuru meyvelerle yapılan bir çok yemekte günümüze kadar gelmiş.
Aslında dün soğan yahnisi yapmayı istiyordum. Fakat gözüm dolaptaki pırasalara ilişince fikrim değişti birden. Portakal kokulu mis gibi bir yemek çıktı ortaya :))
Biz çok sevdik. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz....

 
İşte yemeğimin tarifi:
PORTAKALLI ARPACIK SOĞANLI PIRASA
Malzemeler:
1/2 kg. pırasa,
2 havuç,
1 portakal,
2 portakalın suyu,
100 gr kadar arpacık soğan,
1 kesme şeker,
tuz ve zeytinyağı,

Yapılışı:
Öncelikle pırasaları güzelce yıkayalım. Mümkün olduğunca beyaz kısımlarını kullanalım. Verevine dilimleyelim. Ardından havuçları da aynı şekilde yıkayıp kabuklarını soyup, verev dilimleyelim. Arpacık soğanlarımızın da kabuklarını soyalım. 2 portakalın suyunu sıkalım. 1 portakalın kabuklarını soyup küçük küçük dilimleyelim. Tenceremize zeytinyağımızı koyalım. Ocağın altını orta ateşte açıp, hafif ısıtalım yağımızı. Sonra arpacık soğanı ve havuçları ekleyip soteleyelim. Sotelendikten sonra pırasaları ekleyelim. Yemeğimizi çok fazla karıştırmamaya gayret edelim. Pırasaları da hafif soteledikten sonra dilimlediğimiz portakalı ekleyelim ve şöyle bir karıştıralım. Tuzunu, şekerini ve gerekirse çok az daha su ilave edip kısık ateşte sebzelere yumuşayana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

13 Ocak 2014 Pazartesi

5. Ege Mutfak Zirvesi ve 2. cilik Ödülüm :)

Merhabalar,
Bu sene 5. si düzenlenen Ege Mutfak Zirvesi Yemek Yarışması, Yeni Asır Tv'nin katkılarıyla yine bizlerle buluştu. İzmir Fuarında 4. holde toplandı bütün mutfak severler :) Geçen sene de katılmıştım biliyorsunuz ve ödülle dönmüştüm :)) Önemli olan oradaki atmosferi solumak ve yeni dostluklar kurmak. Bu sene de nasip oldu ve güzel keyifli bir gün geçirdim. Hepsi çok değerli şeflerimizle birlikte olmak, onlardan değerli bilgiler edinmek harikaydı. Tecrübelerinden faydalandık bol bol... Sorularımıza yanıtlar bulduk, öneriler aldık.
Hem yarışma heyecanı hem de yapılan sohbetler çok keyifliydi. Kısacası orada olmaktan mutluluk duydum tekrar.
Yarışma günü görüntülerini paylaşmak istiyorum sizlerle....

                                  Tatlılar Kategorisi Jüri Üyelerimiz

                                                  birbirinden değerli ustalarımız :))
            
Fuardaki en güzel stantlardan biriydi bence :)))
Nasıl güzel bakar mısınız, ustalık başka bir şey işte ispatı....
 

 

Fuar' da birçok belediye birbirinden güzle stantları ve leziz sunumlarıyla göz dolduruyordu.
Gaziemir Belediye Standı
 
         
                                         Foça Belediye Standı
 
Karşıyaka Belediye Standı
 
 

                                   Karabağlar Belediye Standı
 
Kristal Yağlarının Standı
Yarışma için 4 Kategori belirlendi.
Etliler, Zeytinyağlılar, Hamur işleri ve Tatlılar...
Her kategori için 25 yarışmacı seçildi :))

* Etliler Kategorisi Masası...
 
* Zeytinyağlılar Kategorisi Masası...

* Hamurişleri Kategorisi Masası...

* Tatlılar Kategorisi Masası...

Yarışmada 16 numarayla 2. cilik ödülüne layık görülen
BALKABAKLI PASTAM...
Tarif Linki: http://fatoscatadlar.blogspot.com/2013/03/balkabakli-pasta.html

 

              Tadım için jüri karşısına çıkmak üzereyim, heyecan dorukta :))))
Evet sıra bekleme sırasında...
Zaman bir türlü geçmedi sanki eşim, kızım ve arkadaşlarımla heyecanlı bekleyişimiz sırasında kızımın yakaladığı bir fotoğraf :)))
 
Konak Belediye Başkanımız Hakan TARTAN konuşmasını yaparken...
Organizasyonda emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum.
Yeni Asır TV,
İzmir Aşçılar Derneği,
İZFAŞ,
GENÇİZ Fuarcılık Organizasyonları,
VESTEL,
Konak Belediyesi,
Buca Belediyesi,
 
 Ödül törenimiz.....
 
                              Ödülüm benim adıma kızıma takdim edildi.

 
 
            Günün kazananları ve birbirinden değerli şeflerimizle birlikte hatıra fotoğrafımız...
Keyifli güzel bir geçirdim :))
Yarışmada ödül olarak Vestel'den harika bir fırın kazandım..
Teşekkürler VESTEL ...
 
 
 
 
 

8 Ocak 2014 Çarşamba

İMSE' de Yasin Sözen Şef'im ile Deniz Ürünleri Kursumuz

 
Merhabalar,
Geçtiğimiz hafta İMSE' de (İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü) sevgili Yasin Sözen Şef'im ile birlikte harika yemekler yaptık. Hem eğlendik hem de lezzetli yemekler yaptık birlikte. Çok keyifli bir akşam geçirdim arkadaşlarımla...
Menüde neler mi vardı, vallahi yok yoktu...
İnanın bana bildiklerimizin dışında çok farklı ve inanılmaz özel tatlarla buluştuk...

                                                                           Şekerli Somon,

 
              Ispanaklı Sübye,














                                                                          Soslu Kalamar


Rakılı, kuru meyvalı helva (şefin special'i) ( işte buna bayıldım)

 

ve günün sürprizi
Kurutulmuş domates, kırmızı kapya biber, truf balsamic esansı ve 
tereyağlı karra pirinç :))
 
 
 
 

Yasin şefim o kadar güzel hazırlamış ki lezzetine doyamadık gerçekten. Size biraz siyah pirinci tanıtmak bilgi sahibi olmanızı sağlamak istiyorum.
Beyaz pirince göre çok çok daha faydalı.
Yasin şefimin basında yer alan detaylı röportajını da buradan okuyabilirsiniz...
Diyetisyen Simge Siber Yıldırım'ın yazısını aynen aktarıyorum.
Sağlıklı sofraların siyah incisi : Siyah Pirinç
Üstelik ne mutlu ki Trakya'da üretiliyor.
* Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içerir. Bu yüzden kemik sağlığı, kas dokusu ve...
kalp damar sağlığı açısından önemi büyüktür.
* Genetiği ile oynanmamıştır, tamamen doğaldır !!!
* Hücre yenilenmesinde etkilidir.
* Beyaz pirinçten daha fazla Antioksidandır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yaşlanmanın etkisini azaltır.
* Yüksek oranda lif içerir. Ayrıca Çinko ve Demir mineralleri açısından da zengindir.
* Enerji içeriği açısından, ekmek yememek şartı ile, hafta 1-2 kez beslenmenize ekleyebilirisiniz...


Bu kadar güzel bilgiden sonra biliyorum ki mutfaklarımızda siyah pirinci daha çok kullanacağız :)) Rıdvan beye de bizleri böylesine güzel bir pirinçle tanıştırdığı için teşekkür ediyorum. Tek handikapı rengi, onu da biz hanımlar sofralarımızda şık sunumlarımızla göze hitap eder hale getireceğimizi düşünüyorum :)))
Tadı gerçekten çok güzel pirinç değil de buğday gibi, ben çok beğendim. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
                                     *        *        *
Kursumuza dönüyorum tekrar. Yasin şefim'den çok özel bilgiler edindik. Kendisini pür dikkat dinleyip, notlarımızı aldık.


 
Kursiyerlere püf noktalarını ve tüm detayları tek tek anlattı şefim :))
 
Kendisine verdiği bilgiler ve alçakgönüllülüğü için çok teşekkür ediyorum. Sorduğumuz her soruyu tek tek cevapladı :)) Başka kurslarda tekrar görüşmeyi diliyorum şefim.... Sizden öğrenecek çok şeyimiz var kesinlikle...
 

 

İşte sunularımız :))))
Kurs da çok güzel dostluklarda kurduk.
Yeni kurslarda tekrar görüşmeyi diliyorum kızlar :)
Sevgiler...
 
 


4 Ocak 2014 Cumartesi

ÇİKOLATALI, TARÇIN VE ÜZÜMLÜ ISLAK KEK


Merhabalar,
Bu aralar tatlı krizlerim tutuyor ve sürekli tatlı bir şeyler yapmak istiyorum evde :)) Islak kekleri her zaman çok sevmişimdir. Pasta havasında oluyorlar.  Bir de kakaolu olunca tam benim damak tadıma hitap ediyor doğrusu. Bu tarifimde doğaçlama çıktı ortaya. İçine damla çikolata, tarçın ve kuru üzüm ekledim. 
Bu nefis tarifi mutlaka denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum...
Kesinlikle çok beğeneceğinize eminim :)

Hep birlikte hemen tarife geçelim isterseniz, bakalım bu güzel keki nasıl yapmışım...

ÇİKOLATALI, TARÇIN VE ÜZÜMLÜ ISLAK KEK

Malzemeler:
4 yumurta,
2 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı süt,
3 çorba kaşığı kakao,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,
1 pkt Dr. Oetker kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı ( silme) tarçın,
2 çorba kaşığı damla çikolata,
1 avuç kuru üzüm,
2,5 su bardağı un,


Üzerine: 80 gr bitter çikolata ve hazırlanan sos karışımı,
isteğe bağlı olarak şekerleme, karamel sos, hindistan cevizi...



Yapılışı:
Öncelikle bir kabın içine şekeri, ılık sütü, sıvıyağı ve kakaoyu alıp şeker eriyene kadar iyice çırpalım. Bu karışımdan 1 su bardağı kadar ayıralım.
Kalan harcımızın içine yumurtaları, elediğimiz unu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Damla çikolatayı, tarçını ve üzümü ekleyip tekrar karıştıralım.  Kıvam çok katı olursa çok az süt ilave edip kıvamı ayarlayalım...
Tabanını yağladığımız kare borcamın içine harcımızı dökelim. Ben 28 x 28cm kare borcam kullandım. Fırınımızı 180 'C ayarlayalım. Yaklaşık 25-30 dk kadar pişirelim. Kürdan testini geçtikten sonra kekimizi fırından çıkartalım. 5 dk. ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim. Küçük sos tenceresine ayırdığımız 1 bardak sosu ve bitter çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştıralım. Daha sonra ılıyan sosu kekin üzerine gezdirelim. 20-25 dk. sonra dilimleyip üzerini istediğimiz gibi süsleyelim. Ben karamel sos ve şekerleme tercih ettim :))
Afiyet Olsun...