Sayfalar

28 Kasım 2013 Perşembe

MAHLEPLİ RULO POĞAÇA


Merhabalar,
Dün akşam blogları dolaşırken sevgili arkadaşım Ayşegül'ün sayfasında gördüm bu enfes poğaçayı. Aşık oldum resmen. O an ben de yapmalıyım dedim ve tarifi hemen not aldım. Bugün sabahta spordan gelince kolları sıvadım ve attım kendimi mutfağa. Bana çok da pratik geldi tek tek yuvarlamak yerine rulo yapıp dilimlemek çok hoşuma gitti ayrıca daha da havalı oldular bence :))
Şimdi siz hemen diyeceksiniz ki; hem spor yap, sonra da gel evde hamur işi yap :))) Çok haklısınız vallahi, ama kendimi tutamadım işte. Hem, hepsini kendim yiyecek de değilim nasılsa. Bu akşam anneciğime gidiyorum oraya götüreceğim hepsini...
Pişerken mutfağı saran o inanılmaz kokudan bahsetmiyorum bile sizlere. Maya kokusu beni acayip mutlu ediyor :))
İyi ki de yapmışım dediğim tariflerden oldu bu harika pufidik poğaçalar. Tarifi bizlerle paylaştığı için arkadaşıma kocaman teşekkürlerimi gönderiyorum bloğum aracılığıyla... Ayşegül'ün sayfasında daha pek çok güzel ve değişik tarife ulaşabilirsiniz. Hepsi şahane lezzetler çünkü....
Evettt şimdi gelelim bu muhteşem poğaçanın tarifine değil mi...
Herkes denesin istiyorum, çok ama çok beğeneceğinize eminim.

 
MAHLEPLİ RULO POĞAÇA
Malzemeler:
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı erimiş tereyağı ( ben ölçtüm 110 gr'a tekabül ediyor )
1 su bardağı ılık su,
1 yumurta,
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı mahlep,
1 pkt instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
6 su bardağı un, (elenmiş)
Not1: benim çay bardağım biraz büyük olandan idi. Hamuruma unum da 6 su bardağı aldı.

İç Harcı için:
250 gr lor peyniri,
1/2 demet maydanoz,
100 gr kaşar peyniri rendesi,
1 yumurtanın akı
Not2: Siz istediğiniz herhangi bir iç malzeme ile hazırlayabilirsiniz...

Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı,
1 çorba kaşığı sıvıyağ,


Yapılışı:
Öncelikle genişçe bir kabın içine sıvı malzemeleri koyalım. Yumurta, süt, su, tereyağı ve sıvıyağ. Hepsini parmak uçlarımızla güzelce karıştıralım. Daha sonra içine mahlep, şeker, tuz ve mayayı ekleyip karıştıralım tekrar. Sıvı karışıma unu eleyerek azar azar ilave edelim. Benim 6 su bardağı aldı siz yavaş yavaş ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. 15 dk kadar hamurun dinlenmesi için bekletelim. Hamurumuzdan büyükçe bir parça alıp tezgaha hafifçe un serpelim. Hamuru tezgaha koyup üzerine de un serpelim ve merdaneyle 1 cm kalınlığında açalım. Çok fazla inceltmeyelim. Kenarlarını bıçakla keselim düzeltelim. Fotoğrafta da görüldüğü gibi.
İç harcımız için bir kabın içinde lor peynirini, ince kıyım maydanozu ve yumurta akını karıştıralım. Gerekirse çok az tuz ilave edelim. Açtığımız hamurun üzerine lor peynirli harçtan yayalım. Üzerine kaşar peyniri serpiştirelim. Hamurumuzu rulo şeklinde çok fazla sıkmadan katlayalım. Bıçakla istenilen boyda dilimleyelim. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Sonra üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı ve sıvıyağ karışımından sürelim. Susam ile süsleyelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 'C de nar gibi kızarana kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım :)))
Afiyet Olsun...

26 Kasım 2013 Salı

Bunu Blogumda Paylaşabilirim. Hürriyet Benim.

Hürriyet; gündeme dair cesur bir projeyle karşımızda. TBWA\ISTANBUL'un hazırladığı proje kısa zamanda oldukça ses getirdi. Din, dil, ırk, cinsiyet ayırt etmeden bireysel özgürlükleri konu alan projenin amacı Türkiye'nin dört bir yanından insanların hürriyetlerini dile getirmeleri ve seslerini duyurmaları...

Bu proje katılımcıların kendi hürriyetlerini anlatmaları için tasarlandı, katılımcılar videolarını oluştururken ilham versin diye de bir film hazırlandı.
 
Hürriyet, herkesi kendi hürriyet cümlelerini yazmaya ve hürriyet şarkılarını yaratmaya davet etti. Kullanıcılar içinde kendi fotoğraflarının da olduğu hürriyet filmleri yaratabiliyor ve bu filmleri sosyal medyada dilediğince paylaşabiliyor.
Ayrıca seçtikleri mesaj ve fotoğraflarından oluşan bannerı hurriyet.com.tr sayfalarında yayınlanıyor. Kısaca proje tamamıyle interaktif bir proje olarak kurgulandı. www.hurriyetbenim.com üzerinden ilham verici videoyu seyredebilir, kendi video ve bannerınızı yaratabilirsiniz.

"Hürriyet Benim" filmi, daha TV’ye çıkmadan viral olarak sosyal medyada gösterildi ve çok kısa sürede yayılarak; sosyal medyada konuşulmaya ve paylaşılmaya başlandı. Kullanıcıların katkılarıyla yapılan klipleri Twitter'dan #hürriyetbenim hashtag'iyle takip edebilirsiniz.

Ben de kendi videomu oluşturdum ve benim için hürriyetin ne demek olduğunu anlattım. İzlemek için;

http://hurriyetbenim.hurriyet.com.tr/video.aspx?k=WS541LG5L2Y Bir boomads advertorial içeriğidir.

21 Kasım 2013 Perşembe

GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI


Merhabalar,
Bir Giritli olup da otları sevmemek mümkün mü :)) Ben de otları ve özellikle de arapsaçını inanılmaz çok seviyorum. Anason kokan bu ot beni büyülüyor sanki, tam bir şifa deposu. Faydaları saymakla bitmez. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Ne kadar çok faydaları var değil mi arkadaşlar...
Bu kadar faydalı ve şifalı bir otu ben de sık sık yapmaya gayret ediyorum. Yemeğimiz aromalı bir yemek, bu aromasını yapılan terbiye ile biraz daha baskınlayabilirsiniz. Ben bu kez terbiyeli hazırladım. Çok da güzel oldu :))
Haydi geçelim hemen tarife,



GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI
Malzemeler:
1 kg arapsaçı,
250 gr dana eti,
1 büyük soğan,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
değirmenden çekilmiş tane karabiber,
su ve tuz

Terbiyesi için:
1 limon suyu,
1 çorba kaşığı un,
az su

Yapılışı:
Öncelikle düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Etimizi tencereye dahil edelim ve güzelce kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Arapçasını güzelce yıkayıp, doğrayalım. Tencereye çok az zeytinyağı ekleyelim ve ince kıyım doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Etlerimizi de ekleyelim 3-4 dk daha karıştıralım. Ardından arapsaçımızı ekleyip biraz daha kavuralım. 1 su bardağı ılık suyu, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 25 dk kadar da bu şekilde pişirelim. Terbiyesi için bir kasede unu, limon suyu ve çok az su ile çözüp çırpalım, pişmekte olan yemeğimizin üzerine gezdirelim.
Bir iki taşım daha kaynattıktan sonra yemeğimizi kontrol edip ocağın altını kapatalım. Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...

19 Kasım 2013 Salı

SUCUKLU KAŞARLI PRATİK PİZZA


Merhabalar,
Yepyeni ve güzel bir İzmir sabahından hepinize günaydınlar... Dışarıda harika bir hava var, güneş de yüzünü hafiften gösteriyor tebessüm eder gibi :))
Kasım ayındayız ve sabaha böyle ferah, aydınlık bir şekilde güneşle başlamak beni inanılmaz mutlu ediyor.
Bu aralar pratik pizza konusunda uzmanlaştım diyebilirim. Kızımın anne ben pizza istiyorum demesi bana yeterli oluyor. Hamur yoğurup mayalama yapmadan zamandan tasarruf ederek, hem de evdeki ekmekleri değerlendirerek çabucak bu lezzetli pizzayı hazırlıyorum. Bence siz de sabah kahvaltılarınıza yada gelen misafirleriniz için ya da canınızın istediği an hemen hazırlayabilirsiniz...
Yapılışı kolay yemesi olay :))) Geçelim mi birlikte nasıl yapmışım bakalım bu nefis pizzayı birlikte görelim...

SUCUKLU KAŞARLI PRATİK PİZZA (Ekmek Tabanlı)
Malzemeler:
6-7 dilim bayat ekmek dilimleri,
2 yumurta,
ıslatacak kadar süt,
kekik,
tuz

Üzeri için:
2 çorba kaşığı ketçap
1 çay kaşığı kekik,
az su

Üst malzemesi:
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,
sucuk (siz istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz)

Yapılışı:
Ekmek dilimlerimizi minik küpler şeklinde doğramakla işe başlayalım. Daha sonra genişçe bir kaba alıp, üzerine yumurtaları, sütü, kekiği ve çok az tuzunu ekleyip elimizle hamur yoğurur gibi yoğuralım. Tüm malzemenin birbirine özleşmesini sağlayalım. Fırına dayanıklı bir tepsinin tabanını yağlayalım. Ekmek hamurumuzu bastırarak tabana güzelce yayalım. Bir kaseye ketçap, kekik ve çözmesi için çok az su ekleyip karıştıralım. Tabana yaydığımız ve elimizle güzelce bastırdığımız ekmek tabanımızın üzerine kaşık yada fırça yardımıyla ketçap karışımından sürelim. Her yerine eşit olarak yayalım. Üzerine kaşar peynirinden serpiştirelim. Sucuk dilimlerini sıralayalım. Yine kaşar peyniri serpiştirelim üzerine. Önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında tabanı ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkartmaya yakın tepsimizi alalım ve üzerine biraz daha kaşar peyniri rendesi serpiştirelim fırında 3-4 dk daha peynirin erimesi için bekletelim. Dilimleyerek servis yapalım :))
Afiyetler Olsun...

Servis tabağım tabii ki  Keramika Seramik :)) Keramika'nın sayfasını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Yeni modellere bayılacaksınız...