Merhabalar,
Dün sabah kahvaltımızda masamızın baş tacıydı bu güzel çıtır çıtır simitler. Şiddetle yapmanızı tavsiye ediyorum. Hafta için annem aradı ve Ntv televizyonundaki sevgili Refika'nın "Mucize Lezzetler" programında gördüğü simitleri yaptığını çok güzel olduğunu anlattı. Netten hemen baktım ve aldım tarifini. Ve dün sabahın köründe kalkıp hamurumu yoğurdum. 1 saat mayalanma sürecinden sonra ortaya çıkan çıtır çıtır, miss gibi susam kokan simitlerimi kahvaltıya yetiştirdim :))))) Eşim ve kızım bayıla bayıla yediler....
Eskiden hafta sonları sokaktan geçen simitçiden "gevrek" alır, kahvaltıya ya da 5 çayında yerdik. Şimdi oturduğum semtte hiç gezmiyor simitçiler. Çoook nadir oda denk gelirse:(
Neyse artık simitlerimi kendim yapacak olmamın verdiği sevinçle tarifi sık yapılacaklar listeme ekledim gitti :)))))
Sizlerde yapın derim ben lafı fazla da uzatmadan....
Not: 3 kişilik bir aile olduğumuz için, ben orjinal tarifteki ölçülerin yarısını kullandım.
5 adet simit yaptım.
İşte tarifi;
Malzemeler:
500 gr un,
300 ml ılık su,
1,5 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz,
Bulamak için:
yarım su bardağı pekmez,
çeyrek su bardağı su
1 tatlı kaşığı un
Üzeri için:
bolca susam
Yapılışı:
Geniş bir kabın içine unu eleyelim. Mayayı ılık suda eritelim. Unun ortasına mayalı suyu ve tuzu ekleyelim. Yaşa yavaş karıştıralım. Hamur kıvam almaya başlayınca yoğurmaya başlayalım. Ele yapışıyorsa çok az un ilavesi yapabilirsiniz. Yoğurduğumuz hamuru bir kaba alalım üzerine nemli bez ya da kapak kapatıp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat bekletelim. Mayalanma işleminde hamur tam iki katına çıkıyor...
Mayalanan hamuru kaptan çıkartalım ve içindeki havasını almak için tekrar biraz daha yoğuralım. 5 eşit bezeye ayıralım.
1. bezeyi alıp onuda eşit 2 parçaya bölelim. Elimizle rulo şeklinde uzun bir şerit hazırlayalım. İkinci parçayı da aynı şekilde rulo uzun şerit yapalım. Bir ucunu elimizle bastırarak birleştirelim.
Hafifçe uzatıp örgü şeklinde saralım. Son ucunu da elimizle bastırarak birleştirip simit şeklini verelim. Birleşim yerini kıvırarak alta getirelim. Tüm bezeler için aynı işlemleri uygulayalım.
Bir kabın içinde su ve unu eritelim. İçine pekmezi ekleyip karışımı hazırlayalım. Düz ve genişçe bir tepsiye dökelim. Susamı da yine aynı şekilde düz ve geniş bir tepsiye dökelim.
Simitlerimizi önce pekmezli karışıma güzelce bulayalım. Daha sonra da her tarafı iyice susam oluncaya kadar bulayalım. Hafif yağlanmış tepsiye simitlerimizi aralıklı yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak misss gibi servis yapalım :)))
Afiyet Olsun.
Herkese günaydıııııın, mutlu sabahlar :)))
Yine çok güzel bir sabaha merhaba dedik. Hava güzel, güneş çıkmışşş daha ne isterim ki... Tam gezme havası. Bugün zaten çok güzel bir etkinliğe davetliyim. Teknosa ile Mutfaklı Günleri. Severek izlediğim Ender Saraç ve usta aşçı Başak Sanaç hanımla birlikte keyifli birkaç saat geçireceğiz :))
Neyse şimdi gelelim dün akşam ilk defa denediğim yemeğe. Bal kabağının hep tatlısını yaparız değil mi hanımlar !... Hep yemeğini yapmak isteyip de bir türlü cesaret edememiştim. Geçen gün çok sevdiğim komşum Serpil ablam elinde bir poşet kabakla gelince, dayanamayıp yaptım:)))) Çok da güzel oldu. Çok pratik ve hafif bir yemek :)) Denemenizi tavsiye ederim.
Bloğum aracılığıyla canım ablama bir kez daha teşekkür ediyorum. Düşünüp getirdiği için:)) Serpil ablamla hep fikir alışverişi yaparız, kendi tarif defterinde de çok değişik lezzetler yer alır. Arşivi güzeldir yani :))) Ayrıca eli de çok lezzetlidir laf aramızda :))) Yakın zamanda o güzel defterden de birkaç tarifi sizlerle paylaşmayı düşünüyorum...
işte yemeğim, malzemelerim ve tarifim görücüye çıksın bakalım :)))))))))
Malzemeler :
500 gr soyulmuş dilimlenmiş bal kabağı,
1 orta boy patates,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
1/2 tatlı kaşığı un,
zeytinyağı, tuz ve karabiber
Yapılışı:
Öncelikle kabaklarımızı ve patatesimizi kabuklarını soyup, güzelce yıkayıp çok küçük olmayacak şekilde dilimleyelim. Soğanı yemeklik doğrayalım. Sarımsakları da küçük küçük doğrayalım. Tenceremize zeytinyağımızı koyalım. Soğan ve sarımsakları rengi hafif altın sarısı olana kadar soteleyelim. Ardından bal kabağı, patatesi ve unu da ekleyip 1-2 dk daha kavuralım. Sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar su ekleyelim. Tuzunu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte sebzeler ( yarı kıvamda ) yumuşayana kadar pişirelim. Yaklaşık 15 -20 dk. Piştikten sonra üzerine değirmenden çekilmiş tane karabiber serpelim.
Afiyet Olsun...
Not: Yemeğinizi çok fazla karıştırmadan pişirmenizi tavsiye ediyorum. Zira kabaklar çok çabuk dağılabiliyor...
Merhabalar uzun zamandır bu keki yapmak istiyordum. Sonunda bugüne kısmetmiş az önce yaptım. Taze sıkılmış meyve suyu eşlik etti kekimize. Kızımla afiyetle yedik :))) Babamızda akşam gelince tadına bakar artık :))) Nefis bir tarif gerçekten. Mutlaka denemenizi isterim. İçindeki tarçın kokusu kek pişerken tüm mutfağımı sardı:)))) Yumuşacık puf puf bir kek...
Bir püf noktasını sizlerle paylaşmak istiyorum. Şöyle güzzzel kabaran puf puf bir kek yapmak istiyorsak tüm malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Önemli bir dip notu da düştükten sonra sizi fazla bekletmeden hemen tarifime geçmek istiyorum...
Malzemeler:
4 yumurta (iri ise 3 yeterli)
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı rendelenmiş havuç (ortalama 1 adet havuç)
1 portakal kabuğu rendesi,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı süt,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
2 tatlı kaşığı tarçın,
1,5 su bardağı un (elenmiş olsun)
Üzeri için:
pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle yumurtaların sarısını bir kaba beyazını başka bir kaba alalım. Akları kar gibi olana, krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpalım. Hatta şöyle bir testi var kabı ters çevirdiğinizde yere düşmeyecek kadar çırpalım... Yumurta sarılarına şekeri, sütü ve sıvıyağı ekleyip çırpalım. Yumurta aklarını ekleyip tahta kaşıkla yavaşça karıştıralım. Vanilya, kabartma tozu, rendelediğimiz havucu, portakal kabuğu rendesini ekliyelim. Unu da yavaş yavaş ekleyip kaşıkla kıvam alana kadar karıştıralım. En son olarak kırık cevizleri de ekleyip tekrar şöyle bir karıştıralım. Yağlanmış çok az unlanmış kek kalıbımıza harcımızı dökelim. Mutfak tezgahında bir iki kez kalıbı vuralım içindeki hava kabarcıklarını çıkartalım. Kekimiz piştiğinde her tarafı eşit kabarsın. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında nar gibi olana kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Her fırının ısı ayarı farklı olduğu için kontrollü pişirelim... Piştikten sonra kekin 5 dk soluklanması için bekleyelim. Daha sonra kalıptan çok rahat çıktığını göreceksiniz :)))
Üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım....
Afiyet Olsun....
Merhabalar,
Bugün sizlere geçen hafta yaptığım çarşaf böreğinin tarifini vereceğim. Gözümde o kadar büyütmüşüm ki yaparken ne de kolay oluverdi:))) Ben bile kendime inanamadım. Çıtır çıtır kıyır kıyır nefis mi nefis bir börek oldu vallahi. Kayınvalidem Makedon Göçmeni ve bu böreği çoook güzel yapıyor. Genelde pazar günleri toplanırız. Bizim geleceğimiz güne denk getirip o şahane börekten yapar. İsteyen ayranla isteyen demlenmiş güzel çayla birlikte afiyetle yer.
Ben de cesaretlendim ve kendim yapabilecek miyim bakalım diyerek mutfağa koştum. Gerçekten de güzel bir börek oldu. Bire dahaki denememde beze adetlerini daha az tutmayı düşünüyorum. 11 beze yaptım 6 -7 falan yapıcam bir dahakine tam çarşaf kadar açmak için:)))))
Geçiyorum hemen tarife:)))
Malzemeler:
3 su bardağı un,
1 büyük çay bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
Aralara sürmek için:
1 kase zeytinyağı
İç Harcı:
400 gr ıspanak yaprakları,
150 gr çökelek,
tuz ve karabiber
Üzeri için:
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 yumurta sarısı,,
susam
Yapılışı:
Öncelikle genişçe bir kaba, elediğimiz unu, tuzu ve suyu alıp güzelce yoğuralım. Ele yapışmayacak kadar kıvam alınca üzerine bir örtü yada kapak kapatıp 1 saat bekletelim. Hamur dinlendikçe daha güzel şekil alır...
Bu sırada iç harcımızı hazırlayalım. Ispanakları güzelce birkaç kez yıkayıp suyunu süzdürüp sadece yapraklarını kullanalım. Küçük küçük doğrayıp bir kaba alalım. İçine çökelek, tuz ve karabiber serpip karıştıralım.
Dinlenen ve iyice güzelleşen hamurumuzu 11 eşit parçaya bölelim. (aslında 6-7 ideal)
İlk bezeyi alıp merdaneyle çok az un serpip yemek tabağı kadar aşalım. Üzerine elimizle kasedeki zeytinyağına batırıp yufkanın her yerine sürelim. Sırasıyla tüm yufkaları aynı şekilde açıp üzerine yağ sürelim. Üst üste yerleştirelim.
Hepsi bittikten sonra en alttaki ilk yaptığımız yufkayı alıp elimizle büyütebildiğimiz kadar açalım. Dikkatlice ve incecik açmaya dikkat edelim. Bu aşamada bir kişi daha olursa çok daha rahat açılıyor yufka:)))))
Açtığımız yufkamızın uç kısmına iç harcımızdan bir miktar serpelim. Yavaş yavaş rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Gül şekli verip az yağlanmış tepsimize yerleştirelim. Diğer yufkayı da aynı şekilde rulo sarıp ilk yufkamızın etrafına dolayalım. Tüm yufkaları aynı şekilde saralım.
Küçük bir kapta yumurta sarısını yağ ile çırpalım. Fırça yardımıyla tüm yufkaların üzerine sürelim.
Susam serpiştirelim. Önceden ısıtılmış fırında nar gibi olana kadar pişirelim. Çıtır çıtır nefis böreklerimiz afiyetle yemeğe hazır:)))))
Sevgiler....