Dün sabah kahvaltımızda masamızın baş tacıydı bu güzel çıtır çıtır simitler. Şiddetle yapmanızı tavsiye ediyorum. Hafta için annem aradı ve Ntv televizyonundaki sevgili Refika'nın "Mucize Lezzetler" programında gördüğü simitleri yaptığını çok güzel olduğunu anlattı. Netten hemen baktım ve aldım tarifini. Ve dün sabahın köründe kalkıp hamurumu yoğurdum. 1 saat mayalanma sürecinden sonra ortaya çıkan çıtır çıtır, miss gibi susam kokan simitlerimi kahvaltıya yetiştirdim :))))) Eşim ve kızım bayıla bayıla yediler....
Eskiden hafta sonları sokaktan geçen simitçiden "gevrek" alır, kahvaltıya ya da 5 çayında yerdik. Şimdi oturduğum semtte hiç gezmiyor simitçiler. Çoook nadir oda denk gelirse:(
Neyse artık simitlerimi kendim yapacak olmamın verdiği sevinçle tarifi sık yapılacaklar listeme ekledim gitti :)))))
Sizlerde yapın derim ben lafı fazla da uzatmadan....
Not: 3 kişilik bir aile olduğumuz için, ben orjinal tarifteki ölçülerin yarısını kullandım.
5 adet simit yaptım.
İşte tarifi;
Malzemeler:
500 gr un,300 ml ılık su,
1,5 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz,
Bulamak için:
yarım su bardağı pekmez,
çeyrek su bardağı su
1 tatlı kaşığı un
Üzeri için:
bolca susam
Yapılışı:
Geniş bir kabın içine unu eleyelim. Mayayı ılık suda eritelim. Unun ortasına mayalı suyu ve tuzu ekleyelim. Yaşa yavaş karıştıralım. Hamur kıvam almaya başlayınca yoğurmaya başlayalım. Ele yapışıyorsa çok az un ilavesi yapabilirsiniz. Yoğurduğumuz hamuru bir kaba alalım üzerine nemli bez ya da kapak kapatıp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat bekletelim. Mayalanma işleminde hamur tam iki katına çıkıyor...
Mayalanan hamuru kaptan çıkartalım ve içindeki havasını almak için tekrar biraz daha yoğuralım. 5 eşit bezeye ayıralım.
1. bezeyi alıp onuda eşit 2 parçaya bölelim. Elimizle rulo şeklinde uzun bir şerit hazırlayalım. İkinci parçayı da aynı şekilde rulo uzun şerit yapalım. Bir ucunu elimizle bastırarak birleştirelim.
Hafifçe uzatıp örgü şeklinde saralım. Son ucunu da elimizle bastırarak birleştirip simit şeklini verelim. Birleşim yerini kıvırarak alta getirelim. Tüm bezeler için aynı işlemleri uygulayalım.
Bir kabın içinde su ve unu eritelim. İçine pekmezi ekleyip karışımı hazırlayalım. Düz ve genişçe bir tepsiye dökelim. Susamı da yine aynı şekilde düz ve geniş bir tepsiye dökelim.
Simitlerimizi önce pekmezli karışıma güzelce bulayalım. Daha sonra da her tarafı iyice susam oluncaya kadar bulayalım. Hafif yağlanmış tepsiye simitlerimizi aralıklı yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak misss gibi servis yapalım :)))
Afiyet Olsun.
Hem lezzetli hem de çok sağlıklı bir tarif pazar kahvaltıları için çok güzel bir seçenek ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilSÜPPER GÖRÜNÜYOR. SEVGİLER
YanıtlaSilHarik olmuş canım. Mutlaka deniycem.
YanıtlaSilçok teşekkürler :))) hepinizi öpüyorum....
YanıtlaSilsevgiler:)
Bende Refika'ya bayılıyorum.Bu tarifi izleyip, not almıştım.Ama ne yalan söyleyeyim, henüz denemedim.Süpersin,hemen izleyip yapmışsın.Yani artık test edildi ve onaylandı,ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilevet Dilek ablacım kesinlikle müthiş, bayıldım:))) Lezzeti garantili.
YanıtlaSilHatta annem ve kız kardeşim aynı gün yapılan "yeşil peyniri" bile üşenmemiş denemişler. Bayılmışlar, tadına doyamadık dediler...
Birde tam buğday unuyla denemek lazım. İnşallah onu da yapınca paylaşırım:)))
Sevgiler ablacım...
Susami onceden kavuracakmiyiz?
YanıtlaSil